To je presne to, čo sa vie vyriešiť úpravou financovania.. produkuješ použiteľných absolventov? dostaneš viac, produkuješ nepoužiteľných absolventov? dostaneš menej a vyčistí sa to samo.
Nikomu nič nejdem vziať, len spravodlivo rozdeliť. prečo by mal mať ekonomicky neaktívny a ekonomicky aktívny obyvateľ rovnakú váhu pri podielových daniach? Takto to je práve vo vyspelých krajinách, že dane idú odspodu nahor a nie naopak. Napr. aj v USA nie je úplne výnimočné, že obyvatelia si v referende zvýšia dane na zveľadenie školy, knižnice, chodníkov atď., ale to iba preto, že dane idú odspodu a vedia kam smerujú.
Takze este raz. Stat v obdobi 1993 - 2002 staval rychlostou 12 km/rok. To je nejakych 120 mil. eur rocne na vystavbu dialnic. Kde by sa zrazu nabralo na financovanie dialnic dvojnasobok ?
Dajme tomu ze by si stat na to pozical.
Vo februari 1997 sa uskutocnila emisia statnych dlhopisov so splatnostou jeden rok.
Stat si pozical 1.1 mld. Sk. Priemerna urokova miera bola 14.46%.
Pri porovnanie vo februari 1997 v medzirocnom porovnani bola inflacia na urovni 6%.
Za rok 1996 bola rocna inflacia 5.5%
V tom roku 1997 bola rocna inflacia 6.4%
Stat si pozicival za vyse dvojnasobok inflacie.
Dalsia perlicka.
September 1998 - dalsia emisia statnych dlhopisov - rocne, dvojrocne. Stat pocital, ze uroky sa budu pohybovat na urovni 13% pri rocnej a 14% pri dvojrocnej splatnosti. Nakoniec stat musel akceptovat aj urok 29,95% rocne.
5,5 km tunel je minimum co si -sikovne- vycital z mapy. nespoliehal by som sa na to, z EIA by mozno vzisiel este dlhsi. potom si -zase- zabudol branisko a presov. dokopy sme na 13-14 km tunelov minimalne. ked si vymysleli tunel pri plesivci ver tomu ze v horach by sa vymyslalo o106. k tomu prepocitaj naklady. uz na horehroni nemas vsade siroke udolie. keby to dali na mosty ako pri krivani vyrazne by sa zdvihli naklady.
@mareks96 naviazat financovanie skolstva na uplatnitelnost je vyborna myslienka.
po roku 2000 do 2010 sa prijmy rozpoctu vyrazne zvysili, mozno az zdvojnasobili, vid zakony o statnych rozpoctoch, po 2004 pribudli eurofondy, pricom eurofondy 2007-2013 mali v dvoch polozkach 2 mld. eur vyslovne na dialnice a ine cesty. este predtym mensi balik z 2004-2006 v stovkach mil. eur. len tie 2 mld udelene na 7 rokov je skoro 300 mega rocne. to je odpoved odkial…250 mega rocne je uplne minimalisticke cislo co stat by splnil bez problemov. mimochodom za meciara ked sa stavali najlahsie useky na strednom povazi, pristavba druheho dvojpruhu pred nitrou a pod, bolo tempo rychle. neviem co vsetko si zapocital do 2002, mam dojem ze len sprevadzkovane useky lebo niektore stavby sa priebezne dokoncovali v dalsich rokoch.
V 1993 bola EIA? Ani v 2005 ked som uz bol na tomto fore a netrpezlivo cakal, ze sa dokonci dialnica do 2010 som to slovo este nepocul.
Ako sa ukazalo v Mytna - Krivan, dialnica na stlpoch v udoli nie je ziaden strasiak.
Tunely od Spisa po Presov som narocky nepocital, lebo tento usek je pre severnu aj strednu trasu rovnaky.
Tunely po Ruzomberok:
Visnove 7537
Korbelka 5868
Cebrat 3646
Havran 2820
Ovciarsko 2367
Zilina 687
To mas spolu 22925m, takmer 23km.
Za cenu tychto tunelov si mohol tahat na stlpoch mozno celu trasu Slovenska Lupca - Telgart.
Visnove 80 milionov/km, Krivan-Mytna 23 milionov/km. Tunel 3,5 drahsi ako estakada. 23km tunelov vychadza na 80,5km estakad. Pricom BB - Telgart cesta je 91km.
Ano samozrejme aj udolim Hrona sa dali vymysliet tunely, ale to nezmeni nic na tom, zeby sa peniaze nedelili na sever a juh, ale koncentrovali na jednu trasu.
Ano, len hotove. Mozeme sa pozriet na rozostavanost.
V roku 2002 bolo rozostavanych 44 km dialnic a rychlostnych ciest. Z toho 14.7 km len jeden pas a dalsich 3.5 km prestavba existujucej jednicky na rychlostnu cestu.
Z tych 26 km,kde sa staval plny profil bola rozostavanych 13 km R1 v okoli Novej bane.
znovuobnoveni stavby D1 Ladce - Sverepec a obchvat Fricoviec - 13 km.
Ja som nasiel z eurofondov 2007 - 2013 - 935 mil. dialnice a 400 mil. rychlostne cesty.
Z tych 935 mil. ti hned padlo 263 mil. eur na povazsku.
A cena za Korbelku a Havran sa uz odhaduje na 896 milionov Eur, okolo 101 milionov/km. Takze sa mozeme dohodnut, ze rozdiel estakada vs. tunel je okolo 3x
Kazdopadne to bolo jedine zivotaschopne spojenie na Sk, ktore sme mohli mat a ktore by naozaj plnilo ucel a fungovalo aj pre sever aj pre juh.
Inak nie je aktualne cerpanie zasob z hmotnych rezierv aj priame ohrozenie ekonomickej a hospodarskej bezpecnosti statu? Totizto predstavte si, ze az sa rezervy vynicia a keby sa nahodou nieco stalo a ziadna krajina nam nic nedoda, tak nikto na slovensku nic nenatankuje a ekonomika doslova klakne…
To je ako fajcit v stodole, zapalis si raz, dvakrat a stodola nezhori, ale staci raz a mas po stodole…
A prave tieto rezervy sluzia na to, ze ked nastane taka situacia, tak aby vlady mali cas to poriesit.
Jasné je to tak, ale Hranol si nazbiera bodíky ako on vybavil najlacnejšie tankovanie v EÚ a keď bude mať toto nastať tak sa vybliaka ako nám Zelenskyj robí zle. Začína ma dosť desiť kam až je ten človek ochotný zájsť a ako veľmi je schopný ublížiť Slovensku.
Nie som si istý, či vláda môže prikázať čerpačkám nasadiť dvojité ceny, veď to je porušenie našej prístupovej zmluvy k EU, teraz môžu kvázi naoplátku všetky krajiny EU zaúčtovať našim študentom poplatky na VŠ ako ich účtuju študentom mimo EU. Ďalej neviem, či to nie je v rozpore so zákonom o cenách a tiež poruššenie zákona o slobodnom podnikaní, keďže chcú zavrieť všetky samoobslužné pumpy. No čo, zas o krok bližšie k socíku. Na mieste pumpárov predávam benzín spolu s jedným zemiakom, ktorý by mal tú rozdielovú cenu. Nikto mi nemôže zabrániť dať si cenu za 1 zemiak akú chcem
Sme v EU, takže žiadne dvojité ceny tu byť nemôžu. Za toto môžu byť ešte pekné sankcie.
A viete mi niekto povedať, keďže momentálne do Slovnaftu netečie žiadna ropa na spracovanie, na ako dlho nám ešte vystačia zásoby nafty a benzínu?
Ropa cez Družbu z UA je v nedohľadne, z CZ strany cez Družbu treba spraviť nejaké technické opatrenia a ropu z ropovodu z CRO momentálne nechceme.
Takže koľko má Slovnaft cca zásob nafty a benzínu?
Slovnaft nema skoro nic - tak na par dni spotreby. Ostatne zasoby ma stat.
Rezervy by mali tvorene 50% ropy a 50% benzin/nafta na cca 90dni spotreby, co by malo byt minimum.
Cize tak za 100 dni budeme uplne na suchu, ale velmi tomu nepomaha aj to, ze ludia sa predzasobuju, tiez tu mame nakupnu turistiku a podobne, cize moze to prist aj ovela skor.
Napr. teraz rozdiel medzi ceskom a slovenskom je aj 0.40e. Co uz aj pri mojej malickej nadrzi cca 50litrov je to rozdiel 20euro. Pri kamionoch je ten rozdiel obrovsky…
A zas ten istý scenár: “chceli to urobiť dobre a dopadlo to ako vždy”. Cenu má určiť trh a nie Fico alebo podobný pajác. A čo sa týka ruskej ropy, tá by bola rovnako drahá ako akákoľvek iná ropa. Rusi sa riadia cenou, aká je na svetových burzách, a nie ako si zmyslí FICO.
Normálne nechápem, prečo mu tí jeho voliči žerú to, že ruská ropa je lacnejšia ako ktorákoľvek iná. A naviac v takejto situácii Rusi dvihnú ceny tak ako ktokoľvek iný, aby na tom zarobili a mali petro-doláre na financovanie svojej vojny.
Jediný rozdiel v cene ruskej ropy oproti inej sú tranzitné poplatky, ktoré však, ak mám správne informácie, tvoria vo výslednej cene jednotky centov.
Čo ma úplne najviac zaujíma, je to, čo robil Fico posledné 2 roky, keď vedel, že na Rusov nie je spoľah a vedel, že Ukrajina bude logicky brániť tranzitu ruskej ropy, lebo tým financuje ruskú vojnu.
To ako keby nás napadli Maďari a Poliaci by na nás nadávali, že sme im zablokovali dodávky maďarských Csabaj klobás cez naše územie. Čo by vtedy Fico hovoril o Poliakoch (akí su nechutní, že na nás serú a užívajú si maďarské maso v ústach ktorým Orbán financuje svoju vojnu proti nám)? a ako by Poliakom nadával do zmrdov to si viem živo predstaviť. Ale jemu by to bolo asi jaj edno, on by už totiž ležal v jednej zo svojich víl, ktoré má pripravené pre budúci azyl v niektorej z krajín, kde je jedno akú farbu majú vaše peniaze a nevadí im či tie peniaze sú krvavé alebo čierne, hlavne že nimi financujete ich blahobyt (napr. v UAE alebo v niektorom z karibských ostrovov toto nikoho netrápi a ak prinesiete peniaze ste vítaní.
Mna este viac fascinuje to, ze tito pronarodni ludia sice hovoria o tom, ze slovensko ma byt suverenne, sebestacne a podobne, ale potom nejakou nahodou stale dojdu k tomu, ze rusko.
Pritom, keby boli taki narodniari, tak by praveze tlacili na elektro, kedze slovensko ma “ZELENEJ” elektriny dost (v noci) a mohlo byt sebestacne a nemuseli by sme dotovat ziadnu inu krajinu, v tomto pripade je to jedno, ci je to Rusko, Norsko, UK ci ine krajiny, napr. tie na blizkom vychode.
Ropa Urals, ktorú kupujeme (resp. kupovali sme) od Rusov, je naozaj lacnejšia oproti referenčnej Brent. Aj keď momentálne je rozdiel cien iba tri doláre na barel (106 vs. 103).
Nešiel pre inšpiráciu moc ďaleko, Orbán 2022 spravil to isté, zastropoval cenu, ale iba pre maďarov a nezdá sa mi že EÚ by nejak veľmi postihovala. Stačí chvíľku sledovať čo títo mamlasi robia a zistíme, že každý zásadnejší krok majú odkukaný od Orbána, viď aj transakčná daň. Bodaj by sa im to obom zosypalo na hlavu už konečne a skončia tak max v učebniciach dejepisu od najbližších volieb.
Že Fico vedome škodí krajine aby získal hlasy to vieme, ale že zachádza až do energetickej bezpečnosti krajiny, to je už ozaj moc.
Ropa nie je všade rovnaká a nemá rovnakú cenu, Urals bol vždy lacnejší ako a Brent, niekedy rozdiel robil aj 20usd na barel, niekedy pár usd. Samozrejme ušetrený rozdiel videli vždy len súkromné vrecká, nikdy nie ceny na benzínkach. Pri exporte sa krajiny riadia referenčnou cenou, ale posledné slovo majú vždy predávajúci, napríklad Irán predáva Číne 9 usd pod referenčnou cenou. Každá ropa má zároveň iné zloženie a inak sa vo výsledku spracuje na ropné produkty, napríklad Urals je výdatnejší na naftu, Brent na benzín. Napríklad aj cesty sa nám rozpadávajú viacej ako na západe preto, že asfalt z Arabskej ropy je trvácnejší ako z Ruskej.
urals bol mozno trochu lacnejsi aj pred vojnou a teraz je ovela lacnejsi kvoli sankciam. kto by nechcel mat lacnejsie vstupy do vyroby. spotreba nafty je urcite vacsia ako spotreba benzinu, ved nakladiaky, autobusy, traktory jazdia na naftu kym u OS je to aj-aj. okrem toho nevedno kolko ruskej ropy ide tankermi tienovej ruskej flotily do zapadnej europy a vsetci sa tvaria ze nie je z ruska.
na slovnaft sa okrem toho vztahuje specialna dan, hoci sa z nej snazia vykrutit. v madarsku je dokonca dan az 95 percent z nadmerneho zisku vdaka lacnejsiemu uralsu, prijmy sluzia na dotovanie energii. toto ja povazujem za mudre rozhodnutie, energie su najdolezitejsia vydavkova polozka, okrem toho nizsie ceny tlmia inflaciu.