Verejné financie a politika

Súhlasím, že sa to robí, ale robí sa to nedostatočne. Aká to je reforma, že sa dá fungovať na 30 ročných učebniciach?

Stále sú tu tabuľkové platy učiteľov, čo je samo o sebe kravina, podporiť výnimočnosť, školy financovať podľa výsledkov, dať im možnosť zaplatiť dobrého učiteľa lepšie. V súčasnosti prečo by sa mal snažiť keď dostane rovnaký plat ako kolega flákač. Tých vecí čo sa dá spraviť je veľa.

1 lajk

Daj, chodili tvoje deti na “lepšiu” školu alebo si im platil súkromnú? dal si deti na nejaký šport a si im platil túto aktivitu? alebo si žiješ svoj socializmus aj v reálnom živote…

1 lajk

nie kazdy si to moze dovolit. zasnem co vsetko sa od ludi ocakava aby platili pri priemernom plate mimo BA.

no daj, ake reformy? lebo aj vtedy sa komunikovalo niekolko reforiem. kolko z toho malo aj zmysel, kolko z toho sa podarilo zrealizovat a kolko z toho vobec pomohlo.

dnes uz stale viac chybaju ludia, a chybaju aj preto lebo za dzurindu tu nastal doslova exodus, ktory mali ak nie zastavit tak zabrzdit tym ze investorov mali dotiahnut po celej republike a nie ze gro ostalo pred ciarou NR-ZA/MT. lenze kopa sikovnejsich medzitym uz odisla tak teraz zrazu chciet vyssiu pridanu hodnotu je uz trochu po funuse. toto su veci co su tazko vycislitelne ale priamo rozporuju tvrdenia ako bolo dobre za dzurindu a tiez ze ten slavny rast po 2000 bol jednorazovy.

netreba ziadne 5rocnice. staci zdravy rozum, pokial sa da nenechat krachovat vyrobne podniky ktore vsade naokolo funguju a maju zmysel, len preto ze maju problem zafinancovat svoju modernizaciu.

Jasne, este stastie ze vladol Dzurinda, aspon sa je na koho vyhovorit.

Napr. PSA malo ist do Bardejova.
Toto su dovody, ktore uvadza PSA, preco sa rozhodlo pre Trnavu.
• pozícia v strede Európy
• stavebný pozemok s rozlohou 190 hektárov, ktorý je výborne dostupný po železnici, diaľnici a aj splavnej rieke
• možnosť vytvoriť dodávateľský park v blízkosti závodu
• priemyselná tradícia regiónu, disponibilná pracovná sila s dobrou úrovňou vzdelania
• blízkosť k dôležitým trhom, na ktorých skupina PSA rýchlo expanduje

Teraz sa prenes do rokov 2001 -2003 a povedz, ktore veci z toho splnal v tom roku napr. taky Bardejov.

Ber do uvahy, ze vtedy si PSA nevyberalo len par miest zo Slovenska, ale v tom case sa PSA rozhodovalo, ci zavod bude v Madarsku, Polsku alebo na Slovensku.

Dohoda o postaveni zavodu Kia bola podpisana v roku 2004. Podla teba Kia nemala stat v Ziline ale mala ist napr. hen do Michaloviec. O zavod Kie Slovensko sutazilo s Poliakmi. Poliakov vyradilo to, ze v miestach kde by mohol potencionalne stat ich zavod, tak mali horsiu dopravnu infrastrukturu ako Zilina. Takze neponuknut Zilinu, tak Slovensko ma prd a nie nejaku automobilku.

5 lajky

Este jedna poznamocka.
Napr. v roku 2002 riaditel CzechInvest vydal vyjadrenie, ze pripravuje pre Hyundai Motor Company/Kia Motors pripravuje niekolko lokalit.
Takze nie je to tak, ako si mozno predstavujes - tu postavite zavod a koniec.
Ako sa hovori, za penize v Praze dum. Takze ten kto plati, si moze vyberat.

1 lajk

Napísal som aj “lepšiu” školu, čo môže byť napr. lepšia v okresnom meste než na dedine. Koľko si dával ročne na dovolenky keď si asi nedoprial deťom lepšie vzdelanie?

1 lajk

Reformy v školstve napríklad priamo v ich liberalizácii, však oni si ani len nemôžu vybrať z akých kníh budú učiť, nie ešte si prispôsobiť učebný proces ako vyhovuje učiteľom/ žiakom. Financovanie podľa výsledkov ich študentov, zahodiť tabuľkové platy a diali by sa zázraky. Aj VŠ sa dá upraviť financovanie na základe toho koľko absolventov sa uplatnilo v obore, zrazu tu už nebudeme mať 60 VŠ a z toho 40 nepoužiteľných a tie kvalitné budú mať viac financií a priestoru na ďalší rozvoj atď.

Ďalšie reformy čo by pomohli by bolo napr. zmeniť financovanie obcí podielovými daňami, nie podľa počtu obyvateľov, ale podľa reálne zaplatených daní ich obyvateľov a hneď aj oni budú mať záujem o investície. V súčasnosti, či má obec 500 ITčkarov s platmi 5+k mesačne alebo 500 nezamestnaných tak dostane rovnaké peniaze.

Za Dzurindu neviem či bolo “dobre” ani neviem či to tu niekto tvrdil, ja som tu videl iba také, že vtedy sme rástli rýchlejšie ako zvyšok regiónu. Teraz “rastieme” pomalšie ako zvyšok regiónu. Úvodzovky pre to, že 1% rast a 4% inflácia je vlastne dosť brutálny pokles.

2 lajkov

cesko
skoda mlada boleslav severne od prahy, kvasiny stredne/severne cesko,
toyota kolin blizko prahy
hyunday nosovice, tatra koprivnice
dalsi dodavatelia

madarsko
audi gyor na uplnom zapade,
suzuki ostrihom pri BP,
mercedes prakticky stred krajiny,
bmw debrecin na uplnom vychode
byd segedin na uplnom juhu ale az teraz
dalsi dodavatelia
https://www.researchgate.net/figure/Geographic-Concentration-of-the-Biggest-Automotive-Suppliers-in-Hungary_fig2_309216730

slovensko
vw na okraji hlavneho mesta
pca do 50 km od BA
jaguar do 100 km od BA
kia severozapad
volvo juhovychod ale az teraz
rozmiestnenie dodavatelov

cesko aj madarsko tiez nemaju rovnomerne pokryte uzemie a to sa uplne ani neda ale je to daleko rovnomernejsie. tvoj priklad okresne mesto je typicky pokus viest debatu do absurdnosti.

Sk ma demograficky 2 silne centra, zapad okolo BA az po dolne povazie a nitru a potom KE-PO a okolie. az potom s odstupom nasleduje BB/ZV a ZA/MT. v cesku je to trochu pobobne, ciastocne protipol ostrava/brno na morave, v madarsku je to najmenej podobne, silna koncentracia obyvatelov v strede okolo bp. a napriek tomu je tam len 1 automobilka a ani siet dodavatelov okolo bp nijako nevynika. totiz hlavne mesto a okolie sa musi uzivit inac.

u nas 5 automobiliek na polovicnom uzemi sa nepodarilo normalne rozdistribuovat. zeby kvoli neexistujucej instrastrukture v tom case (?)

pritom sa vela hovorilo o bmw v presove

a potom ta slavna investicia do spisskeho hrhova co som uz spominal
https://www.sme.sk/index/c/v-spisskom-hrhove-mozno-bude-investicia-s-1-100-pracovnymi-miestami

ked sme mali tak super vladu, s reformami, + vela lacnej pracovnej sily a najvacsi globalny rast za posledne desatrocia preco sa podarilo dotiahnut vacsie investicie len tam kde trcal kusok dialnice?

Základné školstvo a obecné stredné školstvo by malo mať jednotný študijný program, žiadna voľba kníh a podobne. Ak sa presťahujem tak moje dieťa bude mať iné vedomosti ako dieťa tam kde sa presťahujem. a Bude robiť rozdielové skúšky a bude sa učiť to isté znova alebo niečo nič lebo tu už bolo …

Financovanie ZŠ, SŠ, VŠ spraviť ako u športových klubov. Každá škola bude mať podielové percento z môjho platu. Štáť ukázal že vie zoskupiť moje príjmy, tak sa dajú financovať podľa môjho príjmu všetky školy ktoré som absolvoval …

chybaju najma technici tak asi nie spravne otvarat skoly ktore sa niekomu pacia len aby ziskal svoj titul prevazne v humannej oblasti. narazam na socialne prace a pod.

potom vidim ze ides vziat zase obciam. cize zase len koncentracia zdrojov do vacsich centrier kde zije skor mensina obyvatelov.

Tak trochu pre predstavu, ako vyzerala dialnicna siet v roku 2002.
Akurat koncila prva dzurindova vlada

Som sef Kie a bavim sa zo zastupcami zo Slovenska. Ako mesto to ponukate Kosice ?
Hm, hm to je trochu daleko od nasho predpokladaneho zavodu v Cechach.

Nejake napojenie na nasich odberatelov zo zapadnej europy. No zatial dialnicu v Kosiciach nemame, ale je v plane R2. A kedy to tak bude ? No za nejakych 10 - 15 rokov.

Dakujem, este si to rozmyslime.

a takto v 1993

Takze tvoje riesenie by bolo dokoncit obchvat Trencina. D1 by skoncila pri Piestanoch vrhnut sa na R1 a R2 ? V tom roku 2002 by si sa dostal niekde za Detvu a dalej co ?
Do Kosic to mas dalsich 150 km - co je tak 10 -15 rokov vystavby.

1 lajk

Omyl. V mestach zije 53% obyvatelov a na vidieku 47%

1 lajk

za meciara sa mala postavit R a vyriesenie hronskeho lievika, na povazi by ostalo nielen na TN ale celu tu cast po PB kde ide cesta sustavne v intravilane. a za prvej vlady MD mala byt aj cela NR cast a nemusela byt ppp2 za fica za splatky vyse 100 mega/rocne. aj ta rovina PN-TN za par supov a zaroven R na LC a dalej.

povazsku bystricu otvorili v 2010 ked uz kia davno vyrabala. do 2010-2015 mohla byt R v KE. takto ked prizmurime oci nad turhub je to o 10+ rokov neskor. oplatilo sa drzat v izolacii druhu najvacsiu oblast SK kvoli obsluhe uzemia na severe ? tam je najvacsia cast strateneho hdp a to je zlyhanie vsetkych vlad od zaciatku.

ale ja som napisal vacsich centier. mesta maju aj 5.000 obyvatelov. de jure mesto, de facto dedina. BA a okolie spolu s TT, NR, ZA-MT, PO-KE, BB-ZV su vacsie centra. aj ked pocitas nie mesta ale okresy je to mensina.

1 lajk

V tomto bode sa malo stavat od Trnavy, cez Nitru na Bansku Bystricu, Brezno, Telgart, Spis, Presov. Najpriamejsim spojenim s najvacsim pokrytim Slovenska.

ale to by si nedal do 2010-15.

Takze este raz.
Za 9 rokov sa D1 dostala od Piestan po Ladce. Ku krizovatke Povazska - Bystrica Juh ostava este vyse 11 km dialnice.

Na Slovensku v roku 1993 bolo
197,434 km dialnic
55,003 km rychlostnych ciest z toho 7,638 km v polovicnom profile
v 2002
290,575 km dialnic z toho 7,55 km v polovicnom profile
76,97 km rychlostnych ciest z toho 4,47 km v polovicnom profile.

Takze za 9 rokov sa postavilo nejakych
93 km dialnic, pricom z toho bolo 7.55 km v polovicnom profile.
22 km rychlostnych ciest.

Takze rocne sa stavalo nejakych 12,5 km dialnic a rychlostnych ciest.
A ej ked sa pototo, tak ten stat na viacej jednoducho nemal. Toto je jednoducho realita tych rokov. Z toho musis vychadzat.

Takze si mozes vybrat. Tahat na Povazie a byt rad, ze R1 sa dostala aspon do Nitry.
Vykaslat sa na cele Povazie a tahat R2 po Detvu. To je mozno tak kde by sa pri danom objeme financii dostal.
To su dva krajne extremy.
Potom je mozno si namixovat lubovolnu kombinaciu Povazia a R1/R2. Napriklad dokoncit D1 po Trencin a potiahnut R1 od Nitry ku Zarnovici.

O tom, ze by stat mal v tych rokoch na paralelnu vystavby D1 a R1/R2 mozes zabudnut.

1 lajk

No neviem, v 93tom chybalo vzdusnymi ciarami 60km Nitra - Ziar a 150km Banska Bystrica - Presov. To je 210km, 20% predlzenie je 252km. Pri vystavbe 12km rocne je to 21 rokov. T.j. od 1993 to vychadza do 2014.
Je rok 2026 a mame rit palovu.

devil, ak si náhodou prehliadol… opakujem.
Napísal som aj “lepšiu” školu, čo môže byť napr. lepšia v okresnom meste než na dedine. Koľko si dával ročne na dovolenky keď si asi nedoprial deťom lepšie vzdelanie?

1 lajk

ako jediny som si dal namahu spocitat kolko stali jestvujuce dialnice. pocitaj hlavne eura, ked su eura su aj kilometre…
D1 v TN kraji stala 1 mld eur, zvysok po ZA menej ako 400 mega.
R1 pohronie stala do 350 mega
R1 okolo NR + BB stala cez ppp 900 mega, pri normalnej sutazi (10 mega/km) to mohla stat okolo 500 mega
D/R po ZA a po ZV/BB 2,2 mld eur
40 R2 stoji 700 mega ale uz v cenach za posledne roky, pred 15-20 rokmi by to bolo o nieco menej. a potom som pouzil sumu 10 mil/km x 180 km (v tom je uz aj obchvat ZV+KE) + nieco navyse za jednu ruru sorosky.
celkovo do 5 mld. eur dokopy za prepojenie BA-ZV/BB-KE/PO + BA-ZA, to je puhych 250 milionov eur rocne od 1993 do 2013.
tempo sa znizovalo posledne roky v priamej umere s tym ze sa stavia draho. priemer vylepsuje akurat ppp d4/r7.

inac povedane za tie sumy co isli na severnu D1/D3 mohla byt dialnica juhom nakomplet, aj keby sa setrilo a na celom gemeri by bol len poloprofil tak pri priemernej 90ke oproti 120ke mas stratu tak 10 minut.

@PK1 pekne pridaj…NR-ZH chybalo dokonca 80+km, BB-POjuh cez vernar je 190 km ale trosku v inom terene
@Vlados (zase) si vedla, mne je vytykane ze nechodim na dovolenky.

Devil, ja s pridanim 20% bulharskej konstanty som sa dostal na 254km odhad, ty s realnymi vzdialenostami na 270km, to je rozdiel 6% spravi to rozdiel?
Teren BB - Telgart je povodim Hrona, to podstatne zlahcuje situaciu. A ked porovname jeden 5,5km tunel za Telgartom na Spis s asi 15km tunelov od Ziliny po Ruzomberok tak je to neporovnatelne.
A hlavne D1 BA - PO je 410km, stredom by to bolo okolo 377km, to je o 33km menej, co v nasich podmienkach su skoro 3 roky vystavby. Okolo 10km tunelov lacnejsie a o 33km dialnice lacnejsie, ale hlavne bez delenia penazi sever/juh, vsetky peniaze mohli ist na to.
V podstate od 2015 sme mohli jazdit z Ba do tatier Smokovec za 2h 45m, v sucasnosti to ukazuje za 3h30. Presov za 2h54, Kosice 3h14. V sucasnosti Presov za 4h08 a 4h28