Verejné financie a politika

zamestnanca zaujima hlavne cista mzda…

v US su pokial viem extremne platove/majetkove rozdiely a US ma vela tienistych stranok. ty v slnecnej kalifornii si ich nemusel mat pred ocami, nejaky redneck na juhu alebo na SV v rust belt by asi povedal nieco ine… aj za MD sme mali rasty hdp min. hospodarstva alias slintos presne takto chvalil US. a potom padli tak ako padli demokrati v US darmo vyhrali v meste anjelov…

samsung ma v madarsku poriadny pruser. a neviem ci sa da povazovat za serioznu firmu

1 lajk

No nizke danove zatazenie v US sposobuje, ze ich ekonomika sa vzdy spamata rychlejsie z padov ako ta europska.
V roku 2008 ked bola kriza, v US trvala 2 roky, v Europe a specialne na Slovensku trvala 10 rokov. A to je len a len kvoli daniam ktore skrtia ekonomiku.
Nazor moze mat kto chce aky chce, ale US to ekonomicky pre seba robia dobre. To ako manazuju svoje dlhy a ze im to stale prechadza, klobuk dole.
Proste ekonomika, kde ti zoberu 80% tvojich vyrobenych penazi, co je momentalne realita na Slovensku pre zamestnanca nemoze fungovat.

Samsung je rovnaka seriozna firma ako Kia, Volkswagen, Jaguar Land Rover, v podstate vsetci “tahuni” slovenskej ekonomiky.
Proste toto co je ekonomicky u nas je zle, zle a na grc zle.

2 lajkov

Facebook

Ano keď vyberieš jedno číslo, tak to vyzerá ináč, uveďme však aj iné roky čo sa týka dlhu:

1999 47,0 %
2000 50,5 %
2001 51,2 % (najvyšší dlh za Dzurindu, išlo to na vrub ozdravenia bánk)
2002 45,4 %
2003 43,5 %
2004 41,9 %
2005 34,9 %
2006 31,4 %
2007 30,3 %
2008 28,6 % (zotrvačnosť ekonomiky a doznievanie Miklošových reforiem)

Od roku 2006 až do roku 2020 nebola žiadna reforma (aspoň na nič si nepamätám)

2019 47,9 % (rok keď bol schválený 13. dochodok s aplikáciou v roku 2020)
2020 58,3 %
2021 60,1 %
2022 57,6 %
2023 56,0 %
2024 58,0 %
2025* ~59,6 %

A ešte jedna dôležitá informácia, na kt. si zabudol Devil:

• rok 1998 - ekonomika pred krachom, na bežnom účte Slovenska je 0 (nula)
    • banky s nesplatenými úvermi
    • VSŽ pred cross-default-om
    • problém na problém, nie je tu priestor vymenovať všetko
  • rok 2006 - naštartovaná ekonomika a vykonané takmer všetky potrebné reformy, ktoré je potrebné len vhodne doladiť
  • Dlh sa znižuje o viac než 20% oproti roku 2001
  • rok 2020 Dlh vyskočil o 30% oprotii roku 2008
  • čiže rozdiel medzi Dzurindom a Ficom čo sa týka dlhu je 20 – (-30) = 50%
    • vidíš Devil ten rozdiel alebo nie?

Čo myslíš, Devil, je rozdiel, keď preberáš krajinu pre krachom a keď preberáš ekonomiku, ktorá zaznamenáva najvyššie rasty v histórii?

Podľa toho, čo píšeš, tak pre teba je to prašť jak uhoď. Tak si do svojich komentárov prosím zakalkuluj aj štartovaciu čiaru, lebo inak sú tvoje komentára nekompeltné.

A tie regionálne rozdiely, ktoré tu neustále opakuješ, to už pôsobí ako obohraná platňa. či si myslíš, že by sa to za 10 rokov neriešilo? Ak sa to nejakým spôsobom za Fica zlepšilo, tak nie kvôli nemu, ale napriek nemu, takže nevidím dôvod, prečo by sa to nezlepšilo, aj keby pokračoval Dzurinda.

1 lajk

No daj, ako manazuju svoje dlhy?

Maju problem so splacanim svojich zavazkov ?
Im uz nikto nechce poziciavat ?

V com vidis problem vo vysokom zadlzeni USA ?

Slovensko si v obdobi 2023 - 2026 poziciava v eurach za rocny urok od 3,0% - do 4.1%.
USA si poziciva za 3.5% - az 4.8%.

Takto vyzera zmena HDP v USA za poslednych 5 rokov.

• 2020: -2,2 % (výrazný pokles spôsobený pandémiou COVID-19)
  • 2021: +5,8 % (silné oživenie)
  • 2022: +1,9 %
  • 2023: +2,9 % (revidované smerom nahor z 2,5 %)
  • 2024: +2,8 % (predbežný údaj)
  • 2025: očakávaný rast okolo 2,0 % – 2,3 %

USA maju dlh voci HDP na urovni 120%.

Ako je na tom 5 najzadlzenejsich krajin v EU.

• Grécko: 151,2 % HDP (2. kvartál 2025)
  • Taliansko: 138,3 % HDP (2. kvartál 2025)
  • Francúzsko: 115,8 % HDP (2. kvartál 2025)
  • Belgicko: 106,2 % HDP (2. kvartál 2025)
  • Španielsko: 103,4 % HDP (2. kvartál 2025)

Ako manazuje svoje dlhy take Grecko, Taliansko, Francuzsko ?

V Europe by boli len tretia najzadlzenejsia ekonomika a na krk by im dychalo stvrte Francuzsko.

Každá firma ktorá robí niečo, kde vie vybudovať nejakú realnu hodnotu (vysoký obrat alebo zisk s menším počtom zamestnancov) ak aj vznikne v EU tak zmizne do US a to je fakt. Dôvodov je viacero:

1. Brutálne regulácie v EU - keď potrebuješ 10-15 zamestnancov len na to, aby si začal a splnil všetky úradné povinnosti, nemá ani význam začínať.
  2. Etrémne daňovo odvodové zaťaženie - daň zo zisku (mimo Írsko) prevyšuje 20%, v US je to pár percent, ak vôbec, sú štáty kde neplatíš nič pokiaľ robíš biznis mimo územia štátu.
  3. Extrémne zaťaženie zamestnancov a VAT… aby z vyplatených 50k zamestnanec videl tak 25-30, a z toho mu ešte zoberú štvrtinu ako VAT, to je naozaj extrém, firma platí veľa a zamestnanec je žobrák… celé zle.
1 lajk

vsimni si ze cim vacsia krajina a cim vacsie hdp tym vacsia schopnost znasat vysoke dlhy. my by sme pri 100 % takmer naisto skrachovali.
-okrem toho dolar je hlavna obezna mena vo svete, plus financne fondy cize velka cast zemegule potrebuje aby US nemali problemy lebo to budu aj ich problemy
-diplomaticke a vojenske zasahy US vo svete na zvysovanie si vplyvu a ziskavanie materialnych zdrojov na podporu ekonomiky

proste US maju paky co ine krajiny nemaju. ako keby si ocakaval vo futbale od majstra SK aby dosahoval vysledky ako majster anglicka.

Kamarat vyraba vlastne nadizajnovane minipocitace a komunikatory, kazdu chvilu dostane nejaku cenu v Cine, US, spomenu ho v nejakom technickom casopise.
Robi to na kolene, uz par rokov by chcel zalozit firmu, robit to oficialne. Pri jeho obrate par 100 az 1000E rocne sa mu to jednoducho neoplati. Na Slovensku neexistuje moznost mikropodnikania aby sa dalo zacat a rozbehnut biznis.

Devil, to co si napisal o US je vsetko pravda, ale ja som tu vyzdvihol jediny detail, preco zamestnanec v US vidi 65-70% ceny prace a zamestnanec na Slovensku vidi 20%?
Co mam zato ja? To ze moji rodicia dostavaju dochodok 1/6 toho co my ako 4 synovia odvedieme?
Ze zhanam gastroenterologa a najskorsi termin mi nukaju za 5 tyzdnov, ked uz zomrem alebo sa vyliecim sam?
V US som platil 750$ zdravotne poistenie pre celu 5 clennu rodinu. Pokrytie na vsetko bez doplatkov. Okrem 20$ za navstevu lekara a 20$ za recept. Bolelo ma brucho, objednavka na CT za tyzden, po 2 dnoch mi volali, ze sa uvolnil termin, vysetrenie diagnoza.
Po navrate sme s manzelkou spolu odvadzali 500$ a ked ma bolelo brucho tak, ma vzdy objednali na nejake USG za 5 tyzdnov, ked mi uz nic nebolo.

Co tu za tie peniaze ktore mi stat vypali dostavam naviac? Nic.

A situacia tu sa nezmeni kym sa to tu neprerobi od zakladu.
Uz som to tu pisal, pozrite si film Reagan. Kde po zvoleni mu poradcovia hned povedali, ze musi zvysit dane, on povedal, ze ludia ho zvolili preto, ze slubil nezvysovat dane a ze ak Boh pyta desiatok, kto je on aby pytal viac.
Takto by to malo vyzerat, dan 10%, zbytok spolocny dochodok zdravotne, nech sa dostaneme k 20-30%, DPH 5%.
Potom bude nasa ekonomika fungovat.
Pre firmy dane tiez 10%
A jednoducho stat z tych penazi musi vyjst, rozdelit len to co ma.

3 lajkov

nie. extra vysoky rast svetovej ekonomiky v spojeni s brutalnym setrenim vlady. zasluha MD je porazka meciara a vstup do EU. setrenie je obet ktoru priniesli ludia, a pekne pocasie je zhoda okolnosti. pripisujes vlade MD zasluhy ktore jej nepatria.

co sa tyka dlhu za meciara si neuviedol 1988 ked dlh bol podla roznych metodik okolo 35%. takze problem nebol samotny dlh ale zla tendencia, rozkradanie a hroziaci pad DOMACEJ ekonomiky, problem na problem presne ako pises a tomu sa podarilo predist za MD a vyriesit DOMA.

pises rozbehnuta ekonomika v 2006 ale nepises o tvrdom pade SVETOVEJ ekonomiky v 2008 a to je nieco co ziadna mala krajina nema sancu odvratit. takze je absolutne neobjektivne porovnavat 2008 a 2020 ked najskor prisla kriza a potom uz nikdy nebol taky rast vo svete ako 2004-2007. tu mas suhrnny graf dlhu. je jednozacne preukazane ze najvacsi narast bol 2008-2013.

ked cely svet ma problem je viac nebezpecne ako ked problem mame iba my.

ohladom regionalnych rozdielov, najvacsia prilezitost ich riesit bola vtedy ked bol najvacsi boom. takze s prepacenim 30 percentny dlh v 2007-8 si vezmi a strc si ho niekam ked suvisla dialnica bola iba na zapadnom SK. to je nieco co sa neda a nesmie odpustit.

A inde existuje? Ked si zalozi sro, tak plati akurat danovu licenciu (ktoru by som zrusil), na druhej strane tych 30euro mesacne ci kolko to je teraz, nie je nijak likvidacne…

Nehovoriac o tom, ze tu danovu licenciu si moze dat do straty a ked bude mat zisk v dalsich rokoch, tak sa mu “vymaze”.

fica si ludia zvolili s vedomim ze je to laviciar a on to verejne hlasi. laviciari vieme ze nie su prilis za znizovanie dani. tak neviem co reklamujes.

ale ani u praviciarov som si nevsimol podporu maleho a stredneho podnikania. Sk funguje na velkom priemysle comu zodpoveda ze podiel nocnej prace je najvyssi v celej EU.

to ze nie su lekari atd. ma viac pricin ale odvody je asi ta najmenej podstatna.

1 lajk

Na sro musis mat 5000E, v Cechach je to myslim 400.

tych 5000 eur staci mat na papieri. okrem toho mame na slovensku aj novinku - jednoduchu spolocnost na akcie - zjednodusena akciovka hlavne pre startupy kde staci mat 1 euro na zalozenie, ktore sa rozdeli na 100 akcii.

2 lajkov

Keď Fico prehral voľby v 2010 tak bol rád, pretože prvé 3 roky po finančnej kríze boli najhoršie a tie prebehli vo väčšine za Radičovej (aspoň také boli v tom čase odozvy zo Smeru, nech si to vyžerie opozícia - v podstate sa to zopakovalo aj pri Covid-e, dobre si pamätáme čo hovorila Saková Pellemu keď ich zachytil mikrofón). Ako som už viackrát hovoril, najlepší benchmark je porovnanie sa so susedmi okolo nás. Za dzurindu sme ich predbiehali a za Fica sme padali pod nich. Toto snáď uznáš aj ty. A ak by ostal MEčiar alebo nejaký jeho klon ako Fico, neviem či by sme skončili v EU v roku 2004? Ešte nezabudni na to, že pre vstup do EU aj Eurozóny sme museli splniť tvrdé kritéria, aj preto sa muselo šetriť.

3 lajkov

Vždy treba porovnávať s priemerom EU, alebo susedmi. Aj 20% rast je slabý ak susedia majú 25%, na druhú stranu a 1% je dobré keď susedia klesajú. Ako malá krajina svetovému trendu nikdy nepôjdeme oproti. Aktuálny problém nie je v absolútnych číslach ale kam to smeruje, mať takmer 6% deficit, 4% infláciu a 1% rast, pričom u susedov takéyo pomery nie sú, môžeme považovať za dosť hlbokú stagnáciu.

Najjednoducšia forma podnikania pre takéto čísla ako spomínaš je u nás živnosť, poori zamestnaní a pri malých príjmoch je vlastne for free. USA inak má llc za pár stovák (podľa štátu) a dane takmer žiadne bez povinnosti viesť účtovníctvo.

so susedmi je to objektivnejsie. zapadna europa je niekde inde. to sa vola bazicky efekt. npr. 1 percentny rast hdp alebo platov u nich moze byt viac ako nas 2 percetny rast.

za MD bol o nieco vyssi rast hdp ako susedov ale nie je rast ako rast. ak pride automobilka a vyrobi zrazu 300 tisic aut tak je to skokove. ale ked dalsi rok vyrobi znovu 300 tisic aut tak to mozno bude nejaky rast ak hodnota aut stupne ale uz len minimalny. a to je presne pripad tych skokovych jednorazovych SK rastov podporenych zahranicnym dopytom v tom case.

pre ilustraciu priemerna mzda Sk
1998 10003 SK
2008 21 782 SK
cesko
1998 11693 CK
2008 22592 CK

cize ceske mzdy drzali krok aj pri nizsom raste. pricom ale ceska inflacia okrem 2001 padla na 1-3% az do krizy v 2008. nasa inflacia bola vyrazne vyssia lebo deregulacie. cize darmo sme mali vacsi rast hdp zivotna uroven ceska isla viac hore a to aj v tychto rokoch.

Rok 1998 11 693/ 10003 je 1.17. Takze pomer ceskej / slovenskej priemernej mzde bol 1.17.

Rok 2008 22 592 / 21 782 co je 1.04. Takze pomer ceska/slovenska bol 1.04.

Takze ceske nominalne mzdy nedrzali krok. Rozdiel medzi mzdami sa znizoval.

Rok 2025 priemerna nominalna mzda
Slovensko 1620 eur.
Ceska republika 49 215 Kc, c.j 2018 eur.
Takze pomer priemernych nominalnych miezd CR/SR je 1.25.

tak iny priklad, madarsko 2000-2008
strana 71, Average monthly earnings, HUF 2000 87,645, 2008 198,964

ksh je statisticky urad, tazke vierohodny zdroj. v HU som zial nenasiel 1998, tak potom za 8 rokov 2,27 nasobny narast, SK za 10 rokov 2,17 nasobny narast. a 2000 - 2008 1,9 nasobny rast.

radsej mat udrzatelny aj ked nizsi rast podporeny domacimi firmami, aj investiciami statu ako len cisto zahranicnymi investormi. ten pan durana z iness v tom facebooku a jemu podobny toto evidentne dodnes nepochopili.
v HU tiez nemali 6-7 ci 10 percentne rasty hdp. preto tvrdim ze to boli bubliny, najma nabehy PCA, KIE, a velke boom vo VW, vacsina SK to nijako nepocitila.