Verejné financie a politika

tieto sladké reči, že musíme padnúť na dno, a potom sa odraziť, to tu už bolo, a bohu žiaľ nefunguje to. Konkrétne po 89, jeden nemenovaný ekonóm a minister financii v ČSFR, presne to iste tvrdil za dva roky padneme na dno, potom sa z neho odrazíme a za 5 rokov dobehneme západ. To padanie na dno, už beriem ako povinná rétorika opozície, ktorá sa nikdy nenaplní. Takéto a podobné rozprávočky, ktoré sa nikdy nenaplnili, ti tu môžem napísať za tucet. ešte príklad jedného fúzateho, sľubujem vám dvojnásobné platy, len zabudol k tomu poznámočku, že inflácia bude trojnásobna. O švajčiarských dôchodkoch škoda rozprávať.

1 lajk

To si zle počul, to boli dvojnásobné platBy!!!

2 lajkov

Hlavne je to prezieranie peňazí. Okrem pár percent navyše vo voľbách je to k ničomu.
Keď už, tak účelnejšie by bolo pokračovať v podpore obnovy nehnuteľnosti za účelom zníženia spotreby.

5 lajky

vždy si tu obhajoval 13. dôchodky, silný štát a iné divočiny.

jasné, že nájdu. zrušiť 11., 12. a 13. dôchodok (nakoľko sú výsledok dotácií SP) a presunúť ich do rozvoja školstva, zdravotníctva a infraštruktúry.

no daj kde sa niečo ucelené robí na 160km. veď ani obyčajný ETCS tam nedávame.
na úkor BA idú veci politicky. mali sme voliť Mečiara a Fica :wink:

1 lajk

[quote]
ešte príklad jedného fúzateho, sľubujem vám dvojnásobné platy, len zabudol k tomu poznámočku, že inflácia bude trojnásobna. O švajčiarských dôchodkoch škoda rozprávať.[/quote]

Takze zase trochu reality do tvojich fantazmagorii.
Podla inflacnej kalkulacky bola v obdobi 1998 -2006 kumulativna inflacia 60%. Takze 100 Sk v roku 1998 zodpovedalo 160 Sk v roku 2006.

Priemerna mzda v roku 1998 bola 10 000 Sk. V roku 2006 18 750 Sk. Takze nominalna mzda za tych 8 rokov vzrastal o 87,5%. Takze realna mzda za tych 8 rokov vzrastla o 27%.

Koncom roka 2006 bola uz priemerna mzda 21 131 Sk. Takze to je narast na nejakych 111% a tym padom rast realnej mzdy o 51%.

2 lajkov

No, volime populistov tak dostavame populisticke vysledky.
Napr. na projekt Zelena domacnostiam - s toho sa cerpali peniaze na dotacie na zateplenie, tepelne cerpadla, FVE bolo vyclenenych na roky 2023 - 2029 108 mil. eur.

V Cechach to ide byt podobne. Cesi napr. ponukali dotaciu na FVE az 8000 euro a preplatenie 50% nakladov, kym u nas to bolo dakedy strop 1500 eur.

Dnes im novy minister zivotneho prostredia Babisovej vlady zahlasil, ze uz ziadne dotacie. Bude uz len bezurocna pozicka.

1 lajk

Napriek vláde MDz, celé dva volebné obdobia, nikde nevidím, dvojnásobne reálne mzdy. Čiže presne to čo som napísal. S veľkou biedou za dva volebné obdobia dvojnásobné platy ( pritom ich sľuboval za jedno volebné obdobie). Čiže sľubované dvojnásobné reálne mzdy , boli len z ríše rozprávok. Pred voľbami sľuboval rovnú daň 14%, a zrazu po voľbách bola 19%. čiže zasa len hrubý populizmus.

1 lajk

No ale inak volby nevyhras. Mam doma trojrocne dieta, klamem mu minimalne tak 5x denne lebo je to jednoduchsie nez sa s nim dotahovat. Tak isto je to aj s volicmi ktori sice su od neho starsi vekom, ale nie duchom. Treba ich surovo o*****t, nic ine na nich neplati a este ti podakuju. Hranol to vie velmi dobre, preto vladne uz 20 rokov.

3 lajkov

Daval som realne cisla a nie tvoje fantasmagorie o 300% inflacii a podstatne nizsom raste platov. Takze realne mzdy rastli a nie ako si tvrdil, ze klesali.

Takze par hesiel z bilboardov.

Chcete lacnejsie energie ? Chcete lacnejsie potraviny ? Zvysime dochodky. Zrusime sankcie, zlacnime energiu. Europske platy. Stabilita, poriadok, socialne istoty. Stabilne ceny energii. Robime pre ludi. Zradili Slovensko. Za mier v Europe. Ludia si zasluzia istoty.

3 lajkov

tak toto sa mi normálne páči. Kde som písal o 300% inflácii???. Napísal som, že sľúbene dvojnásobné platy bol len populistický blábol, podobne ako nech žije KSČ, alebo večne živý Lenin… Tiež sa mi veľmi páči, ltá tvoja logika, ak nie si za opozíciu, tak si ficovolič. :grinning_face: Ono , zasa musíš uznať fakt, že zatial všetký “opozičné” vlády , sklamali , či to bolo SDKu, Radičovej vláda , to bolo pre mňa asi najväčšie sklamanie, o Matovičovy asi škoda písať. Obdivujem dnešnú “mládež” ako “žerie” šimečku a spol. Z vlastných skúsenosti možem povedať, že to bude zasa velké sklamanie. Podotýkam, že týmto neobhajujem ficovládu, ten, už mal byť dávno preč. Fico sa dostal k moci kampaňou “antimečiar” a nebolo to dobre, Teraz máme anti fico…so sovietským zväzom na večné časy, a vidíš, aj tie večné časy pominuli. :grinning_face:

klames, obhajoval som ich ked rozpocet bol na tom lepsie. a este som podotkol ze mal by viazany na nejaky rast hdp co a nie na 0,8% vies ja aj rozmyslam co napisem. ty sam seba popieras v dalsej vete. silny stat je divocina a potom ides presuvat prachy do rozvoja skolstva zdravotnictva a infra…odkedy sa slaby stat stara o tieto veci ?

vsetko co si napisal je blbost. kazde slovo. fico je vzdy krok pred opoziciou. pozri si platy v inej teme. je cca 75 percent pomer hrubej/cistej mzdy co ma kazda porovnatelna krajina okrem ceska horsie to je priestor pre dalsie zvysovanie odvodov co je zle pre zamestnancov a dufam ze sa to nestane. ale fico je schopny to urobit lebo je populista bez zabran, naivny si potom ty a tvoja saska. fico moze byt rad ze ma takuto opoziciu s matelkom a spol.

nikde som nepisal ze ucelene. na ukor BA idu veci politicky, a co jednokolajky do NR, BB a PO? hlavny projekt uzol ZA, poprad, a teta na mindop rovno povedala ze ich sice v CEF zrusili ale budu dalej skusat s tymi istymi megalomaniami…

1 lajk

@asdfr odkial mas zase tie cisla. lebo pokial viem v 2006 bola priemerna mzda 18 761 SKK, a na dvojnasobne platy oproti 1998 sme sa dostali az v 2007.
https://www.opytajsauctovnika.sk/historia-vyvoj-priemernej-mzdy/

ty si proste vybral nejaky najlepsi rok. je pravda ze za MD boli vyssie narasty platov ale bola aj vyssia inflacia. to nadherne koreluje so brutalnym narastom cien energii za MD presne v tych rokoch… takze by sa uz patrilo pochopit za fica bol narast platov skromnejsi zato bola cenova stabilita. a to netreba zabudat ze energie su celkovo dolezitejsie ako ceny sluzieb alebo npr spotrebnej elektroniky.

Nie, nevybral som najlepsi rok. Prva dzurindova vlada nastupila v roku 1998 a druha dzrurindova vlada skoncila v roku 2006. Takze som zobral to obdobie dzurindovej vlady.

Podla tohto clanku z marca 2007 statisticky urad tvrdil, ze v 4.q. roku 2006 dosiahla priemerna mzda 21 131 Sk.

Za dalsie, ja som pocital s priemernom mzdou za cely rok 2006 18 750 Sk.
Podla statistickeho uradu v tom clanku bola priemerna mzda za cely rok 2006 18 761 Sk, co bol 8% medzirocny narast. Pricom realne ta mzda vzrastla o 3.3%.

Tu je Priemerná mesačná mzda v hospodárstve - vseobecny vymeriavaci zaklad.
Pre rok 1998 je stanoveny na 10 003 Sk. Alebo neveris cislam narodnej rady ?
https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=186683

Tu je clanok statistickeho uradu, kde mas v grafe zaznamenany reast realnej a nominalnej mzdy

1 lajk

Na margo inflacie. Fakt ta treba poucat, ako sa pocitat inflacia ? Predpokladam, ze ti nieco hovori spotrebny kos. Pokial sa ti nepaci vypocet inflacie, tak sa obrat na statisticky urad.

Tu je kalkulacka inflacie

V popise maju uvedene toto.

Používa index spotrebiteľských cien. Táto kalkulačka je zostavená na základe priemernej inflácie v medziročnom porovnaní, ako je vykazovaná Štatistickým úradom SR

Takze podla tej kalkulacky 100 Sk v roku 1998 zodpoveda hodnote 159.64 Sk v roku 2006. Takze za 8 rokov dzurindovych vlad bola podla tej kalkulacky kumulovana inflacia na urovni 60%.

Takze ano, za 8 rokov dzurindovej vlady vzrastli realne mzdy o nejakych 27%.

1 lajk

V roku 2012 priemerna mzda 805 eur. V roku 2020 - 1133 eur. Takze za 8 rokov to je narast 40,7%.

Podla inflacnej kalkulacky bola kumulovana inflacia od roku 2012 do roku 2020 10,4%
Takze za 8 rokov vlad smeru vzrastli realne mzdy o nejakych 30% a za 8 rokov vlady dzurindu vzrastli realne mzdy o nejakych 27%.

Takze za 8 rokov vlady Fica realne mzdy nerastli o moc viacej ako za vlady Dzurindu.

1 lajk

Porovnávať vlády podľa toho kto dal hlúpejšie populistické tvrdenie a nakoľko sa naplnilo. :smiley: za mňa omhoho smerodajnejšie je porovnanie so susedmi napr. aj dvojnásobné platy môžu byť slabota ak ostatní majú trojnásobné, na druhú stranu aj 1% rast je super ak inde je pokles. za MD bol rast rýchlejší ako u susedov, aký je teraz také porovnanie sme tu už mali :smiley:

3 lajkov

Ak porovnavate vlády Dzurindu a Fica, tak reálne Dzurindove čísla by sa mali brať tak z roka 2007 zhruba rok po konci vlády, lebo ak naštartujete ekonomiku, tak ona má dosť výraznú zotrvačnosť, čo sa aj prejavilo za Fica, ktorý ťažil z Dzurindových reforiem, ale následne už žiadne nerobil a tak to aj dopadlo.

Takisto, roky od 2012 do 2020 boli roky najväčšej expanzie ekonomiky a takmer všetci okrem nás znižovali verejný Dlh, kým Fico ho zvyšoval, opakujem pri neopakovateľonom raste svetovej ekonomiky (Toto je najväčšie svinstvo, že prebral dlh niekde okolo 27% HDP a odovzdal niekde okolo 55%HDP a to sú relatívne čísla, v absolútnom vyjadrení je to možno ešte krát 2). Ak by sa pokračovalo Dzurindovou cestou aj v rokoch 2006 - 2020 tak sme dnes niekde úplne inde. Stačilo nerobiť nič len kúriť a svietiť a troška namazať ložiská a ekonomika by kopírovala okolité štáty. Bohužiaľ Fico sypal do ložísk ekonomiky piesok a olej ktorým mal mazať si používal na vlastný mafiánsky paralelný vesmír.

4 lajkov

podla dat svetovej banky najvacsii ekonomicky boom bol po roku 2000, a nie po roku 2010 pricom roky 2004 az 2007 boli absolutny vrchol. to su presne roky ked SK hdp vyskocilo. cize vysoky rast za MD nebola jeho zasluha ibazeby tu nadsenci biciklistu zacali tvrdit ze cely svet rastol vdaka reformam MD. lol

k tomu viac lacnejsej pracovnej sily + ozdravenie ekonomiky na ukor ludi po meciarovi = vyrazne lepsie podmienky 1998-2006 ako 2012-2020. potom by som povedal ze 27% narast realnych miezd za 8 rokov cize 3,4% rocne nie je ziadny skvely vysledok, skor naopak.
druhu vladu MD ocenili ludia tak ze v 2006 dostala pravica cize sdku a kdh dokopy iba 27%

iste, este vacsie regionalne a socialne rozdiely. btw v 2019 tesne pred koronou bol dlh 48 percent, jednoznacne medzi tymi nizsimi v celej EU.

1 lajk

Tak podme sa pozriet, co si mysli rada pre rozpoctovu zodpovednost o vyvoji verejneho dlhu

Na konci roka 2003, tesne pred vstupom do Európskej únie, dosahoval slovenský verejný dlh 43,6 % HDP.

Medzi rokmi 2004 – 2008 zažívali slovenské verejné financie veľmi priaznivé obdobie. Verejný dlh v tomto období pomohli jednorazovo výrazne znížiť príjmy z privatizácie časti štátneho majetku. Hlavným faktorom zníženia dlhu voči HDP však bol veľmi vysoký ekonomický rast, čo umožnilo Slovensku z dlhu takzvane „vyrásť“.

Roky 2009 – 2013 boli napriek pozitívam zo vstupu do eurozóny poznamenané globálnou finančnou krízou a dlhovou krízou v eurozóne, ktoré mali negatívny vplyv na slovenské verejné financie až do konca roka 2013.

V období rokov 2014 – 2019 sa slovenská ekonomika zotavila z kombinácie finančnej a dlhovej krízy. Priaznivá domáca aj zahraničná situácia pomohli slovenskej ekonomike v raste, čo priaznivo vplývalo aj na stav verejných financií. Verejný dlh sa však napriek dobrým časom nepodarilo znížiť na úroveň spred krízového obdobia v roku 2008, ako tomu bolo napríklad v Česku

Súbeh pandémie, energetickej krízy a vysokej inflácie v rokoch 2020 – 2023 spôsobil výrazný útlm hospodárskej aktivity. Hospodárstvo obmedzené protiepidemickými opatreniami opodstatnene štát sanoval masívnymi jednorazovými výdavkami, ktoré prispeli k skokovému navýšeniu verejného dlhu.

a pre danie si do casovej osi, ktora vlada bola kedy pri moci, tak to je zoznam vlad SR.

1 lajk

Devil, porovnavat hrubu a cistu mzdu s okolitymi statmi je v podstate nezmysel, jedine porovnanie, ktore nieco hovori je porovnat naklady zamestnavatela alias superhrubu mzdu vs. cistu mzdu. A este aspon odcitat DPH z tej cistej.

A pokial sa tu poriadne nevymetie chliev a celkove dane nedaju na nejaku normalnu uroven okolo 20% tak dobre nebude.
V USA ked som pracoval tak som sa aj s 3x vyssim platom ako priemer zmestil do 35% dani+zdravotne z mojej superhrubej mzdy. Pricom DPH/Sales Tax bola 5% a to bol asi najdrahsi stat USA, Kalifornia.

Toto je jedinny dovod preco Slovensko aj Europa je nekonkurencieschopna.
Momentalne mi berie stat okolo 48% hned zo superhrubej a nasledne do 23% na DPH. Samozrejme plus chutovky ako pokuty, STK, spotrebne dane z paliv, poplatky na uradoch. Platby v zdravotnictve za ktore som uz zaplatil raz.

Aktualne odisiel zo Slovenska Samsung, vraj v Madarsku uz ma pripravene 2x vacsie haly.
Otazka do plena z coho by mal stat vacsi osoh, keby dali Samsungu 1% dane, alebo ako teraz ked ho nechali odist.

Ktovie ci by aj tak neodisiel, kazda normalna firma nebude chciet byt v krajine kde vyplati zamestnancovi 2000E a zamestnanec z toho vidi 1000E a stale len pyta viac, lebo nemoze vyzit.

3 lajkov