Verejné financie a politika

Tesnu majoritu?

V scitani v 2001 ( a teda len 10r po rozpade ZSSR ) sa 58% obyvatelov Krymu povazovalo za rusov. A je tam niekolko rajonov/okresov kde rusi nemaju ani nad 50%.

Pred 2. svetovou vojnou bolo rusov na Kryme pod 50% . Pocas vojny Stalin nechal z Krymu deportovat stovky tisic krymskych tatarov. Nad 50% teraz maju len vdaka etnickym cistkam a presunom pocas sovietskeho zvazu.

2 lajkov

Stale je to viac, ako mali slovaci v Bratislave.

1 lajk

svaco

1

17h

Ja sa odvolávam na konkrétne dáta a čísla, ak niečo tvrdím. Ty si niečo tvrdil, ale zjavne to nemáš podložené dátami. A prezentovať pocity v takýchto diskusiách ako fakty nie je správne. Ak by si napísal, že máš pocit alebo že si myslíš niečo, bolo by to iné.

Ja som narážal na to, že možno bol urobený nejaký prieskum, kde nevoličom položili doplňujúcu otázku, koho by volili, ak by sa predsa len nakoniec rozhodli ísť voliť. Ja o takomto prieskume neviem, ale ak by bol, rád by som si pozrel dáta. Zrejme ani ty o takomto prieskume nevieš a je možné, že ani neexistuje. Ak by si o takom niečom vedel, pošli link a môžme pozrieť či sa tvoje tvrdenia zhodujú s realitou.

Nie som absolventom Politológie ale Technickej VŠ

Svaco budem osobný a napíšem Ti, že kvôli tebe a podobným nebudem ja robiť volebný prieskum. A k nevieš porovnávať prieskumy s výsledkami volieb a nezabudnúť porovnať aj objednávateľa a financovateľa nielen prestižnej renomovanej prieskumnej firmy, ale akejkoľvek prieskumnej firmy, prípadne osoby, ktoré dokonca verejne prezentujú aj svoje politické názory, tak mi to je ľúto a ďalšie fakty ti už nedám. Treba čítať aj medzi riadkami.

A k tej 2 svetovej vojne, len toľko, že začala veľkým zbrojením, diplomaciou, vyhrážaním, zastrašovaním a nakoniec provokačnými vojenskými akciami. Len historici by nevedeli uviesť presný začiatok a tak uviedli začiatok 2 svetovej vojny ako napadnutím Poľska. Tak aj ukončenie bolo prezentované rôzne a to v Európe z 8 na 9 mája ale celkovo až kapituláciou Japonska. A VVV bola len súčasťou 2. svetovej vojny, ale pre sovietov im politický prezentovaná trochu ináč táto vojna. Tiež aj 1 svetová vojna do vzniku druhej svetovej vojny sa označovala ako Veľká vojna, a až ďalšie generácie pre odlíšenie začali používať číslovky 1 a 2.

K územným nárokom, skutočne sme prišli nedobrovoľne o Zakarpatie, ale aj o obyvateľstvo, ktoré používalo rusínsky nie ukrajinský dialekt (nárečie), ktoré bolo po vojne zavlečené do Sovietskeho zväzu. Tak prišli o východne územie (Ľvova a okolia) zabraté po porážke Poľska aj Poliaci. No najviac prišli o územia Nemci, nakoľko prušský Konnigberg, dnešný Kaliningrad zabrali Sovieti a Poliakom po zabratí východného územia, ktoré nebolo vrátene do predvojnového obdobia sovieti darovali súčasne východne časti Poľska, odkiaľ bolo nemecké obyvateľstvo vysťahované. Víťaz určuje pravidla a nie historici.

1 lajk

už som si povedal, že nejdem prispievať ale dve citácie z tvojho príspevku:

A k tej 2 svetovej vojne, len toľko, že začala veľkým zbrojením, diplomaciou, vyhrážaním, zastrašovaním a nakoniec provokačnými vojenskými akciami:
presne takto sa chová súčasná eu +gb. A nám nezostáva nič iné, len dúfať, že to neskončí ako v 39-tom.

Víťaz určuje pravidla a nie historici toto by si mala uvedomiť ukrajina, a začať sa podľa toho správať, ak nie, ďalej budú zomierať nevinní ľudiam čo s tou vojnou nemajú nič spoločné. Väčšina vojen končí diplomaciou a rokovaním, a konečnou dohodou. Alzák, má dodne zakázané ústavou, rokovať s protistranou o mieri. Tak si položme otázku kto nechce mier???: tunak tiež vyvstáva otázka nac čo je nám OSN, keď nedokáže atkýmto konfliktom zabrániť?? zbytočný maloch ktorý požiera peniaze.

1 lajk

pocas prvej CS republiky bolo druhe najvacsie etnikum CS nemecke. nemcov vysidlilo “demokraticke” ceskoslovensko… ukrajinci nemali na kryme vacsinu, mali tak 20-30 percent. krymsky tatari nemaju s ukrajincami nic spolocne, starocia proti sebe bojovali.

@Pacho, ciel rusov bol hlavne urobit z UA vazalsky stat a to sa nepodarilo, obsadenie 15-20 uzemia nie je adekvatne, hlavne ked je rozbomabardovane. zomrelo, zmrzacilo sa milion rusov. ruska ekonomika zije ale je doslova pridusena, vojna odsava kapacity a ludi, nie je az taky problem s peniazmi ale s vyrobou. preto je inflacia, a inflacia sa tlmi zvysovanim urokov a vysoke uroky zase tlmia investicie lebo firmy si nepoziciavaju ked su vysoke uroky. rusko drzi nad vodou cina ked kupuje ich ropu. bez toho by rusko krachlo. negativne dopady vojny na rusko prichadzaju pomaly ale o to viac sa budu prejavovat aj po jej skonceni.

3 lajkov

Omg akože teba ako dlhoročného prispievateľa som akceptoval ale napísať takú blbosť , radšej buď už ticho s tými blbostami lebo sa maximálne strápňuješ

1 lajk

A konečne sa teším že aspoň raz v živote sa zhodnem s devilom🙂

1 lajk

asi už skončím s písaní pravdy, v tejto “rubrike”, Ale driver povedz, čo je blbosť: to že sa roztáča špirála zbrojenie, ktorá keď sa nezastaví, vždy konči vojnou??. Alebo, že podmienky si určuje víťaz?? Napíš aspoň jeden príklad, kde to bolo naopak??.

2 lajkov

Teba ak by som mal charakterizovať, tak jeden pomýlený človek, s ktorým nikto nepohne, aj keby mu to prišiel povedať sám šéf Historického ústavu SAV.

A hej, najlepšie budeš, ak skončíš s písaním “pravdy“, lebo tvoja pravda nie je postavená na overiteľných faktoch. a prial by som ti ruského osloboditeľa (a zároveň okupanta)

5 lajky

niekedy sa mily Pacho nema zmysel natahovat s poloidiotom…

1 lajk

No, tak nejake udalosti a datumy.
marec 1935 - Zavedenie brannej povinnosti v Nemecku - takze porusenie Versailleskej zmluvy, ktora limitovala max. velkost nemeckej armady na 100 tis. muzov
jun 1935 - Nemecka - anglicka namorna zmluva - na jej zaklade moze Nemecko oficialne vlastnit ponorky, ktore boli dovtedy zakazane
marec 1936 - remilitarizacia Porynia - to malo byt na zaklade Versaillskej zmluvy a Locarnských dohôd demilitarizovane
marec 1938 - anslus Rakuska
september 1938 - odstupenie Sudet - Mnichovska dohoda
marec 1939 - rozbitie Ceskoslovenska.

Pri vsetkych tychto udalostiach sa staty tvarili, ze ich sa to netyka alebo dokonca aktivne pri tej udalosti agresorovi pomahali.

Je mozne, ze pokial by pri niektorej z tych udalosti staty dali aktivne najavo, ze nie tadialto cesta nevedie, nemusel by dojst k II. svetovej vojne.

4 lajkov

Dokonca aj pri holokauste sa tvárili, že sa ich to netýka, že však čo sú vo vojne tak potrebujú pracovnú silu a preto zvážajú židov z celej Európy.

Ak sú vo voľbách 2 strany A, B, dvaja voliči, jeden pôjde voliť a dá hlas strane A, druhý nepôjde voliť. Aké sú výsledky volieb?

1 lajk

Dakujem za určenie diagnózy , áno som idiot nielen polo , lebo milujem slobodu , demokraciu , prírodu , hory , život , ženy , diaľnice a z duše nenavidim diktatúru a keď niekto v rámci svojho pomníka pošle niekoľko stotisíc mladých chlapcov zo svojej krvi a krajiny na smrť , len preto lebo mu preskočilo v hlave

4 lajkov

Kto začal vojnu? Ukrajina ? Sa uvedom uz konečne ,kto je agresor ? Kto zabíja nevinných ľudí? A aj vlastných ? Pozri sa na Stalina, vyhral vojnu ale zabil toľko ľudí ako Hitler , takých ľudí ideš obhajovať? Diktátorov , kim Čong unov ? Vážne? Alebo na čo sa budeme hrať ? No daj odpoved , a keď sa ti to tak páči tak sa odsťahuj do činy , hlavne že syna máš v anglicku, prečo neutiekol do Ruska?

2 lajkov

este ze tu mame Izrael a USA… sem tam Frantikov… ale to je ta nasa selektivna slepota..

vojna na ukrajine začala 2.5.2014 :grinning_face:

Zaciatok okupacie Krymu 27.2.2014
Obsadenie Sloviansku prislusnikmi GRU 12.4.2014

2.5.2014 bol sice poziar v Odesse ale vojna uz zacala davno pred tym a ked ti to clovek zasadi do kontextu:

tak to veselo odignorujes a ides si svoje dookola dalej.

Poziar v Odesse je oblubena tema a vyhovorka rusov a proruskej propagandy ako ospravedlnit vojnu na Ukrajine ignorujuc vsetky udalosti, ktore sa stali pred tym. Ale aspon vieme odkial ( v tvojom pripade ) vietor fuka.

7 lajky

Na ten požiar v Odese som tu už pred pár týždňami reagoval, to si odignoroval a teraz za pár ťýždňov je to tu tresnuté zase v kontexte ako nejaká etnická čistka… :smiley: a dotoho ten fail s chronologiou, viď lamiska.

tak znova z wiki:

Proruští aktivisté, kteří před 2. květnem obsadili náměstí před Domem odborů, vytvořili před vchodem do budovy provizorní barikády, načež se museli stáhnout do vnitřku budovy. Promajdanští demonstranti zapálili opuštěný stanový tábor před budovou.[8] Obě strany byly vyzbrojeny kameny, baseballovými pálkami i střelnými zbraněmi. Ke 4. květnu nebylo jasné, který z táborů jako první začal používat u budovy střelné zbraně a molotovovy koktejly,[2] které nakonec vedly k zapálení budovy.[8] Očití svědci uváděli, že molotovovy koktejly byly shazovány jak ze střechy budovy (tedy proruskými aktivisty)[4], tak i vrhány promajdanskými aktivisty. Několik zápalných láhví vhozených proukrajinskými aktivisty z venku zapálilo vchod budovy a místnosti ve druhém a čtvrtém patře.[1] Požár vypukl v 19:15 místního času a začal se rychle šířit po budově. V té době se v ní nacházel nezjištěný počet proruských aktivistů, kteří neměli jak se z budovy bezpečně dostat.

Hasiči dorazili na místo požáru se značným zpožděním,[2] a to hodinu po jeho začátku.[1] Někteří lidé vevnitř skákali ze střech a snažili se uniknout. Podle některých svědků někteří lidé před budovou skandovali “hoř, kolorádo[pozn. 1], hoř”, další zpívali ukrajinskou hymnu.[9]

Svědci z místa uváděli, že po propuknutí požáru se někteří aktivisté z proukrajinského tábora snažili pomáhat lidem, kteří se pokoušeli uniknout z hořící budovy.[2] K budově tak bylo přineseno lešení,[2][1] po kterém několik desítek proruských aktivistů uniklo.[1]

Více než 100 aktivistů uniklo před požárem do bezpečí na střechu budovy, kde počkali do uhašení požáru. Následně se na scéně objevila policie a zachráněné aktivisty z budovy vyvedla a zatkla.[1] Někteří proukrajinští aktivisté se pokoušeli zatčené fyzicky napadnout, ale byli zastaveni některými prozápadními lidmi, údajně místní sebeobranou, taktéž se účastnící nepokojů.[1] Druhý den po nepokojích bylo asi 70 proruských aktivistů davem zhruba 2000 lidí z vězení vysvobozeno.

Jak mramorová fasáda Domu odborů, tak jeho vnitřní vybavení byly požárem velmi značně poškozeny.

1 lajk