Pacho je typickym prikladom Dunning-Krugerovho effektu a whataboutizmu. jeho nic nepresvedci, snad jedine keby mu nejaky rus prisiel zaklopat na dvere ze ide hajit svoje zaujmy ![]()
Vrátil sa aj k téme návštevy Roberta Fica u Donalda Trumpa. Premiér totiž vylúčil, že by zo stretnutia odišiel z obavami „Ja som videl vystrašeného Fica, keď odchádzal od Trumpa a Trump ho zdravil takto (zdvihnutým palcom, poz. red.). Robert bol bledý, ja neviem, čo sa tam stalo, ale odvtedy sa Robert Fico v mnohých veciach ešte viac uzavrel,“ povedal Danko a dodal, že návšteva bola podľa neho unáhlená, pričom pri jadrovej elektrárni preferuje európske riešenie.
Vyjadril sa aj k neobsadenému miestu na Ústavnom súde uviedol, že SNS má jasného favorita. „Kandidát číslo jedna za SNS je Robert Fico na Ústavný súd.“
Na otázku, či sa neobsadené miesto drží pre premiéra reagoval, že nie. „Nebolo to v minulosti, záujem bol tri mesiace dozadu a prvýkrát pol roka dozadu to vyjadril. Podal na to ruku a ja mu držím prsty, aby vo voľbe na ústavného sudcu uspel.“
Tak Fico sup sup za ustavneho sudcu.
medianove (stredne) ciste mzdy za rok 2024.
je to bez zohladenia cien. vyrazne lepsie su klasicky cesko, slovinsko…rumunsko je za nami a polsko pred ale nie vyrazne. je vidiet ze naskok 100-200 eur mesacne je mozne vykompenzovat nizsimi cenami zakladnych zivotnych potrieb, energie, potraviny, mozno dopravne polozky.
Slovensko nie je spravne.
Median bol na slovensku 1438euro. Co je v cistom nejakych 13143e a nie 10171. A to je zamestnanec bez deti. Vtedy este bol danovy bonus na deti vysoky, cize by som tipol ze ta hodnota bude niekde na urovni 13500e.
Cesko plus minus sedi.
atd.
Lenže medián ekvivalentného čistého príjmu (devil) a medián čistého príjmu (yoggy) nie je to isté.
Zrejme ale nesedi polsko ani madarsko.
Pardon. Uz to dava zmysel a cela ta mapka je odveci.
Kedze to nie je medianovy prijem jednotlivca.
Tych vykompenzovanych 100-200 eur, nebolo by potom Slovensko na tom este horsie? Polsko je platovo tesne pred nami, ale ceny vyrazne lacnejsie, Cesko asi cca rovnako, Slovinsko zevraj na urovni Bratislavy. Rumunsko a Bulharsko predpokladam lacnejsie? Taliani, Španieli a Portugalci su cenovo cca ako my.
cenovo ano ale nie platmi tie maju vyrazne vyssie.. a preto je tam o dost vyssia uroven ,mam v spanielsku kamosa pri malage viem o com hovorim zije tam uz od revolucie a uz mi parkrat spominal ze sa mu uz ani v lete na dovcu neoplati chodit.. netaha ho sem uz takmer nic a ani sa necudujem.. cenovo sme dorovnali prave tychto juzanov po tom nasobnom zdrazeni u nas ale platy takmer nerastli.. cize u nas sa tym padom vyrazne zvysila chudoba
@MaH, myslel som to vseobecne. tu treba povedat este nieco…polsko je cenovo lacnejsie ale podla eurostatu im isli velmi hore potraviny a energie, v energiach su uz dost drahsi. s rastom hdp maju vyhodu ze vraj asi 50 percent hdp je export a u nas 90+percent cize su menej zavisly od exportu, dalej rumunsko, madarsko, chorvatsko ich maju lacnejsie ako my… a to su polozky ktore su pre velku cast ludi s nizsimi prijmami existencne. toto si smeraci velmi dobre uvedomuju a opozicia to proste nechce chapat. a to je chyba.
kedze to mali byt netto prijmy, skusil som pohladat cez danove kalkulacky ceska, slovenska, polska, chorvatska a rumunska aj rozdiel medzi hrubou/cistou mzdou. najlepsie vyslo cesko s polskom, netto je takmer 80 percent brutto mzdy. potom sme my s 75 percentami…chorvatsko 70,madarsko 66 a rumunsko iba 56 percent co sa ani nechce verit.
75 percent je uplne v poriadku, zato kedze vraj celkove danovo-odovodove zatazenie mame vysoke je to taka smeracka vychcanost ze o to vyssie su dane/odovody zamestnavatela cize firiem.
este k rumunsku, toto je dynamika narastu platov, hlavne posledne roky, vykonom ekonomiky to asi nebolo, skor rozhadzovanim. takze s tym ako nas predbiehaju by som bol opatrny.
Akurat, ze hruba mzda je celkom nepodstatna, najdolezitejsia je cista mzda. Kazda krajina ma nastavenu hrubu mzdu inak. Napr. take Dansko nema odvody zamestnavatela, tzn. ze hruba mzda je vysoka, ale nasledne zdanenie je extremne. Podobne to ma aj Rumunsko…
Tu su aktualne platy v cistom.
Najdolezitejsite je teda celkove danove zatazenie pri priemernej mzde:
Parita kúpnej sily, údaje Eurostat z roku 2024, podľa toho je za nami ešte 7 krajín.
Zeby sme mali rovnaky zdroj ?
Hrube mzdy len tak od oka polsko, cesko, slovensko, madarsko sedia, tak hadam sedi aj ostatne.
K parite kupnej sily.
Podla tej tabulky je z krajin EU horsie ako Slovensko na tom uz len Grecko.
Pokial to odkazuje spravne na toto, tak to je cenova uroven spotrebneho kosa voci priemeru EU.
Parita kupnej sily je tu. Podla toho v roku 2024 za nami bolo uz len Grecko, Lotisko a Bulharsko.
Mne to pride take odveci porovnanie… Rozdiel medzi statmi je plus minus par percent, nie dvojnasobok a podobne. Sme v rovnakej skupine ako sme boli aj predtym, akurat niektore krajiny samozrejme tazia zo svojej pozicie - napr. pobaltie - estonsko ako “lacne” finsko ci litva a lotyssko ako hub pre ruske a bieloruske IT firmy ci kapital, a pri takych pidi statoch sa to ukaze…
A samozrejme tie hodnoty nie su zbierane nejak centralne, ale posielaju ich same staty, co ovplyvnuje aj vysledok a hodnoty sa daju prilepsit… Hlavne tym statom ktorym to vyhovuje, co boli doteraz chudobne.
Ano je to z tej wiki, je to asi presnejsie ako nejake numbeo a podobne.
Dik, pozrel som si rozdiel, hneď sme naspäť v realite. Už to vyzeralo, že pampremier má pravdu a to iba novinári škaredo informujú o stave krajiny ![]()
chorvatsko s 1500 netto mi nesedelo na prvy pohlad…naklikal som si tie odkazy na wikipedii. skoro vsade su koncorocne udaje v hrubom a odkazy na danovu kalkulacku. ani jeden nebol priemerny rocny udaj. za CZ druhy kvartal a za Sk tam je 3 kvartal za madarsko je tam dokonca november 2024. za chorvatsko november 2025, bulharsko december 2025. estonsko dokonca o stovky eur viac nez v odkaze. rumunsko december 2025.
Kazdy tam dava posledne informacie, nie je to nejake smerodajne, ale aspon orientacne. Ked chces konkretne cisla, tak to mozes spracovat po vlastnej osi. ![]()
Najlepšie je porovnávať dlhodobé trendy. U nás sa ponúka dátum prelomu rokov 2007/2008, keď ešte výrazne účinkovali Dzurindove reformy, lebo spočiatku Ficovi povedali, že keď bude robiť blbosti, tak na euro do roku 2010 môže zabudnúť.
Čiže, ak si pozrieme stav v roku 2008, keď pred nami bolo len CZ a SLO, a dnes, keď sú pred nami skoro všetci a my sa motáme niekde okolo RO+BG, tak sila. 15 Smeráckych stratených rokov.
No a potom, keď už sme mali euro, padla pre Fica aj posledná brzda.
Úplne najhoršie rozhodnutie bolo preradenie sporiteľov v 2.pilieri z akciových fondov do dlhopisových, čím prišli sporitelia o niekoľko miliárd. Keby ich aspoň Smeráci ukradli a minuli na Slovensku, tie peniaze išli do zahraničia tým, ktorí kupovali lacné výpredajové akcie slovenských DSS-iek, ktoré boli v tom čase akurát na dne a podhodnotené, a po predaji začali stúpať, a kým sa 90% sporiteľov spamätalo (vrátane mňa), niekoľko tisíc eur na ich účtoch bolo fuč.
Akurát som zistil ten odhad a je to v pásme od 2,5 do 3,4 mld. EUR, o ktoré sme prišli. Toto je doslova obrazne na “šibenicu”, väčšiu krádež v tejto krajine asi nespôsobil drobným investorom nikto, a len tak od stola. Tzn. ak má niekto dnes na účte 10 tisíc eur, mohol tam mať dnes 13. ak mal 20 mohol mať dnes 26 tisíc atď.
Nasledujúce GRAFY hovoria o všetkom a neozerá sa na nich pekne. Ale Fico volič grafy čítať nevie, takže musíme počkať, kým to výrazne pocíti v peňaženke.