ale takyto model je v mnohych krajinach, nakreslit volebne obvody aby boli pocty obyvatelov vyrovnane je najmenej.
@yoggy to pnutie ps-kdh alebo kvoli sas tam bude mozno aj prilis, ked tam bude aj matovic to nebude pnutie ale cyklicky sa opakujuce krizy.
v takom nemecku boli po volbach radi ze cdu nemusi vziat do koalicie mechom udretych zelenych co by torpedovali kazdy druhy navrh…
Co ja viem. Tak ja by som bol radsej, ked natvrdo presadzuju program, pre ktory som ich volil a nie robit ustupky na temach, kde ustupky ani nemaju byt, len aby sa udzrala koalicia…
Dobre to bolo vidno aj pocas covidu, ked SaS asi brala vacsiu dolezitost na ekonomicku kondiciu krajinu, zatial co OLANO a spol to moc nezaujimalo.
Ako som uz pisal viackrat, tak ja som v pohode aj s laviciarmi ci praviciarmi, kazdy ma pravo na svoj politicky postoj a je tam potrebne najst nejaky prienik. S cim nie som ok, ak niekto doslova drancuje krajinu, vytvara priestor na kriminalitu ci korupciu atd.
to mozno dokazu v nemecku ale aj tam to islo velmi tazko dat dokopy program cdu a sdp. olano nie je regulerna strana ale zbor exotov. podla mna najhorsia vlada ako tu bola meciarova ale hned za nou je matovicova.
system kde cast poslancov sa priamo voli vo svojich obvodoch eliminuje taketo strany. ps by s tym nemuselo mat problem lebo v okresoch s vacsim podielom miest by vyhravali oni. aj kdh ma svoje oblasti.
Buďme realisti a riešme to, čo je teraz na Slovensku. Neteoretizujme a neidealizujme. Je 1,5 roka do volieb a momentálne existujú 2 bloky + Matelko.
Takže každý má 3 možnosti (ak nechce voliť MAtelka alebo strany, kt. sú teraz pod 5%):
A. Voliť súčasnú opozíciu (PS, KDH, SAS, DEMOKRATI), ktorá pravdepodobne vytvorí vládu, keďže:
SNS je zrejme mimo,
HLAS je dosť možné, že prepadne pod 5% (každopádne odchodom Pelleho sa z nich stal SMER-2, hlavne pod vedením M.Š.E.
ísť do vlády zo SMER-om je samovražda + hanba + pomoc mafii
B. Voliť súčasnú koalíciu alebo REPUBLIKU
SNS a HLAS bolo napísané vyššie
SMER - znamená posvetiť všetky tie protiústavnosti a zlo, ktoré tu SMER vytvára posledných 20 rokov (nechcem sa tu rozpisovať je to na samostatný BLOG)
REPUBLIKU - znamená zvoliť ešte väčších babrákov a diletantov, ako sú tí v SMER-e (Ak si niekto myslí, že táram, tak nech mi nekto povie kto by za REP. viedol nasledujúce ministerstvá (vymenujem len niekoľko) MF, MS, MZV, MV, MO, MŠ atď.) - veď tam nemajú absolútne nikoho, čiže by si zavolali nejakých kvázi odborníkov zvonku, ktorí by si tam išli nalúpiť
C. NEVOLIŤ
ak si niekto myslí, že to je lepšie, OK, ale nech sa potom nečuduje, ak nebude možné vytvoriť stabilnú vládu
Vzhľadom na to ako to na Slovensku aktuálne vyzerá, nevidím inú racionálnu možnosť ako voliť niekoho zo 4-lístka súčasnej opozície, keďže toto čo je teraz je vláda diletantov, babrákov, zločincov a hazardérov
ešte raz zdôrazňujem, nejdem obhajovať ficomafiu, ale vyjadrím sa ešte raz. Voliť opozíciu, je voliť zasa chaos. Podľa mňa to bude väčšia katastrófa ako matovič s “atomofkami”. PS+Kdh nemôže fungovať. Demokrati, problém 5%, a fakticky odnož matelka, čiže žiadne víťazstvo. SaS na čele s “kaderníkom”, tiež mieri pod 5% . Nedokáž nič iné len verklikovať svojú ohranú platňu, neprináša nič nové. Dvakrát povaliť vládu, tak to je už na doktora chcholouška. Problém je , že ani jedna strana neponúka riešenia. Ešte jeden postreh k PS. kradnú všetci, tak prečo by nemohla aj mamička predsedu. Beriem, že celý príbeh je “politická” objednávka, ale postaviť sa k tomu , tak, že je to len admistratívna chyba, tak to je prisilná káva aj pre voličov PS.
kdh strana neschopakov? tak prr.. ziarovsky je jasny priklad ze tomu tak nemusi byt a urcite to nie je to len tento odbornik na energetiku maju ich tam schopnych aj pre ine rezorty viacej.. netreba bagatelizovat problem a globalizovat na celu stranu a hned ju odsudit na zaklade par jedincov..
no zbohom uz len tento krivak tu chybal.. zoroslav kollar na druhu.. prisamveru nechce este stranu zalozit napr tak vlcan? alebo este lepsie kiš? nech uz to mame uplne
dobrá otázka, koho voliť?. Osobne zvažujem, že nepôjdem voliť, len z jednoduchého dôvodu, že nie je koho. Naposledy som volil stranu so ziskom 0,8%, len aby hlas neprepadol. Nakoniec si vravím, že mladým patrí svet, nech si oni zvolia koho chcú, a nech si za to berú aj zodpovednosť. Zažil som celé obdobie “demokracie” na slovensku, a zatiaľ sa stále volí medzi “menším” zlom, čo nie je cesta. Bohu žiaľ, dnes je taká doba, že mladí závidia starým hádam ešte aj nos medzi očami. Včera ma skoro vyhrbilo, keď neviem ktorý poslanec zopozície, vykrikoval, rozdávanie červených klinčekov dôchodcom. Nehnevaj sa ale to je už sila.