Verejné financie a politika

Súhlasím, že mesto má iné potreby ako vidiek.

Ano je veľa ľudí aj vo výrobe, čo vymyslia zefektívnenie výroby a teda patria do skupiny používajúcej hlavu. Tí sú ale mimo 1. štandardnej odchýľky na gaussovej krivke.

1 lajk

Ta analyticka hovorí z velkej casti k veci ale k tomu rumunsku neviem odkial vytiahla tu statistiku o nakladoch na byvanie, a hlavne odkial vie ako sa tam byva. Podla eurostatu maju lacnejsie potraviny a vlastne skoro vsetko. A potom tresla klasicku miklosovsku blbost ze do uvahy treba brat nominalne hdp a teda neriesit ceny. No ked na tie iste veci ako v rumunsku minieme o 100-200 eur viac a platy nebudu vyssie o tu istu sumu v cistom podotykam tak zbytocne sa budeme tesit ze vyrobime viac aut…

a co cesi ktorych viackrat spominaju cechom stavaju juhokorejci o dost lacnejsie a v pohode im to staci Nové jadrové bloky v Česku postaví juhokórejská firma polsku dokonca poskytol aj Brusel financne krytie na atomku! no prosim.. Poľsko dostane miliardy na prvú jadrovú elektráreň: Výstavba štartuje a prinesie lacnejšiu energiu | oPeniazoch.sk a co my? neschopaci ako telce na vrata budeme pozerat a len ticho zavidiet susedom..ze ? ako vzdy keby sme tou mali schopnu vladu a vedenie na ministerstve hospodarstva ako maju napr teraz poliaci (co nam ani zdaleka nehrozi toboz nie ked nemame prodemokraticku a pro europsku vladu) uz davno by tu boli peniaze aj na atomku a myslim ze boli by aj nejake prachy aj na zeleznice resp o dost viac ako teraz.. tak nam ostava poliakom (a z velkej casti dost aj cechom) len zavidiet ako oni napreduju v infrastrukture a my stagnujeme az cuvame, ved ako inak a zachvilu po volbach sa prida aj madarsko ktore zacne pod novym vedenim (dost pravdepodobne) raketovo napredovat ,ostaneme tu ako zhnity kol v plote a cierna diera europy.. presne ako to bolo za meciara pred 98 tam sa vraciame..

1 lajk

Pacho, hovoríš, že Fica nevolíš, ale komunikuješ ako Fico. PS - nie, KDH - nie, Demokrati - nie, Matovič - nie atď. Takto ti už ostáva zas len Fico. Prečítaj si aspoň raz po sebe svoj príspevok, ktorý je plný oxymoronov. Využi aspoň občas sa nevyjadriť a aspoň sa nestrápniš. Hovoríš, že si pravicový volič, ale tvoje reči sú vysoko ľavicové, možno trpíš schyzou, ináč si to neviem vysvetliť.

Ja síce nie som volič PS, ale nemyslím si, že Fico je lepší ako PS. Fico je zabalzamovaná múmia a patrí do múzea zločincov.

Pacho a ostatatní, ktorí sa vyjadrujete k vzdelaniu: tu sa neriešia konkrétni ľudia ale štatistické dáta a tie bohužiaľ pre niektorých jasne hovoria o jednoznačnej korelácii medzi vzdelaním a volebným správaním, proste také sú dáta, ale to mnohí ľudia nepochopia, pokiaľ sa v živote v škole nestretli s predmetom Matematická štatistika a pravdepodobnosť (tento predmet by som zaviedol do učebných osnov a bolo by ďaleko menej antivaxerov a plochozemcov). Čiže áno nájdeš 1 konkrétneho človeka so zákl. vzdelaním, ktorý je inteligentnejší ako 1 konk. človek s VŠ vzdelaním, ale všeobecne podložené štatistikami platí presný opak.

Čo sa týka voličov z vidieka a mesta, áno môžu tam byť iné motivácie, na Slovensku je však problém s tým, že strany ktoré sa prezentujú ako rurálne v konečnom dôsledku robia politiku, ktorá škodí vidieckym obyvateľom a tí by to už po štyroch debakloch 4-och Fico vlád mohli zistiť. Inak platí štatistické tvrdenie, že slovenský vidiecky volič a človek so základným vzdelaním volia sami proti sebe.

Citujem Pacha: “Bohu žiaľ, už proste neverím, že opozícia má “čarovný prútik”, a po voľbách bude všetko ináč. Proste neponúkajú riešenia.“

Vieš o nejakej slov. strane, ktorá má ten prútik. Taká nie je. Jediné riešenie na Slovensku po 4 Ficových katastrofách je známa Churchilova veta, keď preberal moc v UK: “Sľubujem vám len krv, pot a slzy“. Ak by mal niekto na SVK takýto volebný slogan, tak ho vysoko pravdepodobne volím, ale je tu niekto taký? Ináč mimochodom, niektoré Lego kocky si od Odora prepožičal Kamenický (chudák, čo mal robiť, keď nič lepšie nemal po ruke).

Pacho ty nežiješ v realite ale v snoch a nereálne sny končia nárazom na tvrdú realitu.

Vadia ti kriedové revolúcie, legokocky, orby, ale nevadia ti vraždy, rozkrádačky (najnovšie napr. haciendy), zásahy to trestného zákona, ktoré zasahujú do súdnej moci s veľmi konkrétnym presahom do reálneho života, deštrukcia štátnych inštitúcií, protiústavné zákony atď. ten zoznam je strašne dlhý. Dám ti radu, napíš si na jednu stranu papiera prešľapy terajšej vlády a na druhú prešľapy opozície a ak nie si blbý, tak veľmi ľahko prídeš na to koho máš voliť a ak nie, tak sa nečuduj, že psychologicky visíš na 13. dôchodku. Lebo keby tu vládli normálne a nie zločinecké strany, tak by si žiadny 13. dôchodok vôbec nepotreboval.

Slovensko mi pripadá ako gemblerská krajina, ktorá stále hádže peniaze do výherného stroja, ktorý vlastní SmeroHlas a stále si hovoria, že teraz to už víde. No bohužiaľ už 4. krát to nevyšlo, tak neviem, či ideme skúsiť ešte raz?

Hovoríš, že PS+KDH nemôže fungovať, ale toto čo je teraz snáď funguje? Tebe bohužiaľ nefunguje kritické myslenie a to ak človeku nefunguje tak je daný na pospas vetru, ktorý ho odveje nie kam chce človek, ale tam, kde náhodov zafúka vietor.

NEVO83, čo si tým chcel povedať, že “GRO stran na ludi kasle“, že máme voliť Fica lebo je to jedno, alebo že sa máme vysťahovať z SVK? Proste ďalšie kecy a zbytočný spam. Tak nevoľ nikoho a potom sa čuduj a sťažuj ako je tu zle (zhodou okolností to máš aj v tvojom nick-u).

8 lajky

prečo, keď človek napíše kritiku, na opozíciu, je automaticky ficovolič? 13. dôchodok, je úplne posledné, čo ma trápi. zatiaľ mám ruky nohy zdravé, tak sa viem o seba postarať. Podľa mňa politika by sa mala robiť tak, aby ľudia ju nemuseli riešiť, po rôznych fórach, hádať sa v rodinách, .. nenávidieť sa pol dediny… a znevažovať všetkých čo majú iný názor. Už je to vyhrotené, tak, že keď má niekto iný názor, je automaticky nepriateľ a hlupák. ???. Bohu žiaľ , túto nevraživosť medzi ľudí, vnášajú politici, bez rozdielu politického trička. Podľa mňa takí ľudia, ako matovič, pročko, huliak … nepatria do politiky. To, že fico, je už “opotrebovaný” politik to s tým súhlasím.

1 lajk

Svaco ale nazabudni ze volby nie su povinne a 30 percent volicov sa pravidelne volieb nezucastnuje. Treba sa zamysliet ze preco ma ps iba 20 percent. preco ma kdh (zrejme to je ta strana ktorú volis) max 7-8 percent. Preco napriek tazkostiam opozicia by bez matovica nedokazala poskladat vládu. Preco ludia co schvaluju ze sme v EU a zaroven nedoveruju nasim proeropskym stranam.

2 lajkov

devil:cake:

Svaco ale nazabudni ze volby nie su povinne a 30 percent volicov sa pravidelne volieb nezucastnuje. Treba sa zamysliet ze preco ma ps iba 20 percent. preco ma kdh (zrejme to je ta strana ktorú volis) max 7-8 percent. Preco napriek tazkostiam opozicia by bez matovica nedokazala poskladat vládu. Preco ludia co schvaluju ze sme v EU a zaroven nedoveruju nasim proeropskym stranam.

A ja ešte dodám, že tie percentá nie sú od všetkých voličov, či že by volilo 100% a tým tie percentá ešte klesnú, ak ovláda dotyčný prispievateľ, na koho bola reakcia Devila, matematiku a štatistiku. Čo by to chcel, keď deti sa už nevedia naučiť násobilku a počítať musia s kalkulačkou v mobile. Výsledok vedenia školstva SaS. Nech nezabudne, že potom príde nová strana/y (tak ako začali matovičovci a kolarovci, prochádzkovci a podobní), ktorá bude voliteľná na jedno, dva alebo tri volebné obdobia a zanikne, ktorá odoberie hlasy všetkým. Takže hoci nie je ficovolič ani Ps, SaS, KDH, tak má možnosť stále. Len je riziko, že dopadne tak, že jeho hlas prepadne po neprejdení volebného kvôra volenej strany. A niekto preto opätovne volí strany, ktoré sa s väčšou istotou dostanú do parlamentu a to na základe kupovaných štatistik stranami. Tam sú najlepšie investovane peniaze vo volebnom boji, hoci niekto to neskôr označí za hybridnú vojnu kohokoľvek.

1 lajk

Celý tento politický marazmus na Slovensku je spôsobený 5% limitom na vstup do Parlamentu, čo reálne obmedzuje slobodu rozhodovania pri voľbách a takmer totálnu závislosť výsledkov volieb na médiami propagovaných preferenciách.
Média nám predkladajú ako jedinú možnosť voľby “menšieho zla” z ponúkaných asi 10 možností.
Dalšia systémová chyba je, že ako sa môže k moci dostať politik a strana ktorú neznáša 50% ľudí.
Moje riešenie, zrušiť limit na vstup do parlamentu, každý kto dosiahne 1 kreslo ide do parlamentu, kto dosiahne menej ako jedno kreslo, sa môže spojiť s inými a dosiahnuť 1 kreslo.
Vo voľbách mať vždy pozitívny hlas a negatívny hlas, na strany aj na ľudí.
Takto by sa nám tu exoti ako Fico, Mečiar nemohli potĺkať v politike desiatky rokov.

1 lajk

Vo volebnom systéme je veľa chýb. Okrem iných

Vo voľbách volíme strany, nie jednotlivcov. Ale ak jednotlivec opustí stranu a vyhlási sa za “nezávislého“ alebo prestúpi do inej strany tak nemusí opustiť parlament. V tom momente (a môže to byť relatívne skoro po voľbách ako to vidíme aj v tomto volebnom období) zloženie parlamentu neodpovedá výsledkom volieb čo považujem za úplne zlé.

2 lajkov

Máš ohľadom týchto svojich tvrdení nejaký sociologický prieskum? Ak nie, tak tak napíš, že si sa pomýlil, lebo inak ťa budem pokladať (a zrejme nie len ja) za ďalšieho Táraja a gágaja (copyright má Mečiar)

Máme tu ďalšieho človeka, čo nevie počítať, zdá sa. Koľko, že rokov od roku 2006 mala SAS ministra školstva? Ak nevieš tu máš sumár (diery v dátumoch sú, keď bol minister odvolaný a rezort viedol iný poverenec):

1. 2006 – 8. 7. 2010 Ján Mikolaj SNS
    1. 2010 – 4. 4. 2012 Eugen Jurzyca SDKÚ-DS
    1. 2012 – 3. 7. 2014 Dušan Čaplovič SMER-SD
    1. 2014 – 25. 11. 2014 Peter Pellegrini SMER-SD
    1. 2014 – 23. 3. 2016 Juraj Draxler SMER-SD
    1. 2016 – 31. 8. 2017 Peter Plavčan SNS
    1. 2017 – 21. 3. 2020 Martina Lubyová SNS
    1. 2020 – 13. 9. 2022 Branislav Gröhling SaS
    1. 2022 – 15. 5. 2023 Ján Horecký KDH
    1. 2023 – 25. 10. 2023 Daniel Bútora nestraník (úradnícky)
    1. 2023 – súčasnosť (2026) Tomáš Drucker Hlas-SD
Čiže suma sumárum, SAS-ka mala ministra za posledných skoro 20 rokov spolu 2 a pol roka.

Máš na toto tvrdenie nejaké dôkazy. Napr. v roku 2020 som sa aj ja skladal na prieskum pred voľbami, lebo Ficko zakázal prieskumy tuším 50 dní pred voľbami. Ale mimo toho, asi nemáš predstavu ako fungujú certifikované prieskumné agentúry.

2 lajkov

Sme 1 a pol roka pred voľbami a opozícia už atakuje ústavnú väčšinu. Máš pocit, že do volieb bude koalícia stúpať? Ak hej potom naivita. Samozrejme opozícia si to môže pokašľať, ale momentálne všetko hraje pre ňu a to len z toho dôvodu, že takáto babrácka vláda tu ešte nebola. Bohužiaľ nie sú kádre, veď kto by dnes ešte chcel si pošpiniť svoje meno s tými zúfalcami. Dokonca aj Žilinka už asi pol roka dozadu od nich odskočil.

4 lajkov

Ďalší zúfalec, čo sa nezamslí, čo za nezmysly tu popísal, nemám ani chuť sa tu rozpisovať a argumentovať, lebo PK1 svojím postom prakticky poukázal na svoju hrubú neznalosť, ako funguje stabilný politický systém. Len 1 poznámka, ak by zrušili 5% tak v NRSR bolo namiesto jedného možno 20 - 30 Huliakov a Kotlárov a v EU by sme už boli za totlnych idiotov.

3 lajkov

dalsia zaujimava debatka na temu jadra..

2 lajkov

Na to pozor, funguje to tak napríklad vo voľbách do miest a obcí a stáva sa, že potom sa celý systém zasekne, lebo primátor nevie presadiť svoju politiku, s ktorou bol zvolený. Poslanci na tejto úrovni sú veľmi často skôr aktivisti, ktorým ľudia dajú krúžok pri urnách, lebo ich poznajú ako sa v ich obvode angažujú pri triedení odpadu a výsadbe stromčekov, ale potom keď sa rieši nejaká systémová politika, nastane problém. Volič si v týchto prípadoch aj pozrie čo chce urobiť kandidát na primátora, ale poslancov často dáva iba na základe vyššie spomenutého.

2 lajkov

bez matovica by nemali ani obycajnu vacsinu. od prveho dna budu po sebe stekat a vzajomne sa vydierat. zo 4-5 stran tazko zostavit stabilnu vladu a co sa tyka zmysluplnych priorit som este viac skepticky.

2 lajkov

Žiarovského celkovo odporúčam, na postoji má vždy každý týždeň aktuál o geopolitike, vojenstve a hlavne ukrajine, dobrý je aj v energetike. Ak si chce niekto o týchto témach urobiť názor na základe erudovaného odborníka a nie kadejakých politologov.

1 lajk

V cesku to funguje asi “lepsie” ked starosta ci primator sa voli v zastupitestve. Bohuzial to ma za nasledok to, ze sa vytvaraju velke koalicie a situacia je este viac neprehladnejsie ako u nas. Ciastocne sa to deje aj u nas napr. v Bratislave, kde mame viacero lokalnych stran.

Takto to ale funguje aj v NR SR. Uprimne pochybujem, ze vsetci su tam “odbornici na vsetko” a nehlasuju tak, ako im povie predseda atd. Napr. take PS je zname tymi aktivistami, ja som od nich ziadnu dobru vec nepocul. Len rozne my sme les, klimaticke krizy a uz sa aj zabudlo na peticiu za povinne ockovanie.

Inak len tak nahodou som teraz pozeral poslanecky klub PS a pride mi maximalne neuctive, ze vsetci maju normalny portret a Veronika Veslarova ma tam fotku s vozikom. Uplny virtue signalling. Keby som bol ja na voziku, tak by som nechcel, aby som mal taku fotku, kedze moje fyzicke znevyhodnenie ma nijak nediskvalifikuje z danej pozicie.

(pokial na tom trvala sama, tak v poriadku)

Co sa tyka toho volebneho kvora, tak ja by som ho nastavil na 0,67%, cize to percentualne vychadza na jeden mandat. Nasledne by mala strana narok na statny prispevok na financovanie cinnosti strany - preco by mala byt politicka cinnost financovana len pri velkych stranach?

Ja som velakrat chcel volit stranu, ktora mozno nedosiahne ani 1%, ale na druhej strane sa s jej nazormi skoro stotoznujem. Na zaklade nerealneho ziskania aspon 5% som tuto moznost musel prehodnotit.

Takto to funguje napr. v holandsku, kde maju aj rovnaku velkost parlamentu. Parlament nema byt len duopolny, ale uplne demokraticky… Aktualne maju v parlamente cca 15stran, co ale nie je ziadny problem… Na druhej strane nikto nemoze povedat, ze ich hlas prepadol.

A ked uz je take mini kvorum, tak by sme mali viacero dezolatskych stran, ktore by bojovali o svojho volica a zaroven na druhych kydali, takze … Aktualne mame jednu SNS, ak by sa znizilo kvorum, tak by sme mali viacero SNS, ale s rovnakym poctom mandatov, nic by sa nezmenilo. Akurat by sa znizil ten schodok na vstup do velkej politiky.

2 lajkov

Na to aby demokracia fungovala, tak tam musi byt urcite pnutie, to znamena, ze zakony nemozu prechadzat len tak jednomyselne, ale treba o nich diskutovat atd. Z tohto dovodu je lepsie, ked je tam viacero stran, ktore nie su viazane tym, ze ked za to nezahlasujem, tak uz nebudem v koalicii ci vlade a nasledne mozno uz ani neziskam 5%. Keby sme nemali podmienku 5%, tak SNS by uz vladu davno polozila, takto tu musime teraz trpiet.

Ked chces mat stabilnu vladu, tak sa mozes prestahovat do Ciny…

1 lajk

Zato tvoja znalosť politického systému je priam dokonalá. Áno podľa teba máme 20 rokov stabilný fungujúci systém na ktorom netreba nič meniť.
Áno je stabilný pre strany, že strany ktoré tam nemajú čo robiť sa dokážu udržať v politike.
Ako písal Yoggi, v demokracii nemá čo môj hlas prepadnúť.

1 lajk

Ja by som si vedel zmenu volebného systému predstaviť takto:

Časť (tresnem z hlavy), napríklad 100 poslancov volená ako doteraz - strany, krúžky.

Druhá časť, napríklad 50 po krajoch, musel by tam byť, ale spravodlivý koeficient na základe počtu obyvateľov, aby mal každý hlas rovnakú váhu. Myslím, že Hlas mal taký super nápad, na nejaký Orbánovský model, kde by išiel jeden zástupca s každého okresu (79), rozumej jeden z okresu Medzilaborce (cca 10 000 obyvatelov) a jeden za Prešov (175 000).

A úplne najideálnejšie by to bolo po reforme verejnej správy, viď obrázok.

3 lajkov