Neber si to nejak osobne, je to názorová zhoda napriek generáciou, či si to ty, moji rodičia, ich známi, alebo svokrovci a ich známi, sú tam vždy tie isté paralely:
za komunistov nebolo zle a boli kvalitné potraviny
rusi sú neni zlí, vojna je preto že ukrajinci vraždili rusov
Mečiar nebol zlý, len ho odrbali ludia okolo
Dzurinda, Mikloš a Radičová je to najhoriše čo sa Slovensku stalo
Ak by sa zvolilo PS to ich prekoná
USA je považované za nadávku
"Inžinieri” sú teoretici čo nič nevedia, zároveň všetci trvajú na tom aby ich deti išli na VŠ
mladí sú ľahko ovplyvniteľní (celkom irónia)
Nikomu to nemám za zlé, pol života ste prežili v dobe keď boli do hláv tlačené nezmysly a kritické myslenie sa trestalo, len žiaľ výsledok tu máme taký, že zanedlho nás budú predbiehať aj balkánske krajiny. Súčasný stav, na úrovni krajiny, je vždy výsledok práce predošlej generácie, výsledok je vieme aký…
Akurat, ze tento trend je tu dlhodobo a nie len pred volbami ale aj po nich:
A nie len u agentur ale napr. aj ked si spravi bulvarny dennik na svojich citateloch:
A ukazuju to aj vysledky volieb v okresoch s vyssim pomerom VS vzdelanych ludi.
VS samozrejme nie je patent na rozum, to tu nikto nehovori, ved ani pri VS absolventoch nema jedna strana 100 %. A nie je to len o VS, v tom prieskume dokonca aj u ludi s maturitou je PS vyssie a SMER nizsie ako priemer.
A snad si teda nemyslime, ze priemerny absolvent VS alebo niekto kto ma maturitu je menej inteligentny ako priemerny absolvent len zakladneho vzdelania. Ak si to myslim a vadi mi, ze absolventi VS dlhodobo volia “zle” strany a politikov a su teda politicky hlupi, tak bud:
Je vacsina VS absolventov blba a nechala sa oblbnut a ja, spolu s vacsinou ludi so zakladnym vzdelanim, som chytrejsi.
Ja, spolu s vacsinou ludi so zakladnym vzdelanim, som sa nechal oblbnut. Vacsina ludi s VS vzdelanim nie.
Ci je pravdepodobnejsie 1. alebo 2. nech si kazdy zodpovie sam.
A poslanci – intelekt alebo vzdelanie automaticky neznamena ze ten clovek ma spravne moralne hodnoty alebo dobre umysly.
Inak toto je dobrý point, moja babka tiež mala vo svojich 80+ rokoch rozumnejšie názory ako moji rodičia. Myslím že niečo sa radikálne pokazilo v ročníkoch 50-70/75. Tam je patent na rozum a chýba základná logika (nie všetci, bavíme sa 80% väčšina).
Ja sa vlastne ani moc nedivím, ako mladý 15 ročný keď som brigádoval vo fabrike a videl som čo má väčsina ľudí ako náplň práce, že zoberie predmet z miesta A a položí na miesto B, prípadne ako medzikrok vloží do nejakej mašiny. A toto vlastne dokola 40 hodín týždenne a dlhé roky, nečudujem sa, že kritické myslenie nefunguje, toto zvládne uspať/pribrzdiť/otupiť/znefunkčniť aj celkom zdatne pracujúcu hlavu.
Tu sa už dostávame k tomu, prečo asi okresy BA a KE volia inak ako zvyšok Slovenska, nejde len o podiel VŠ vzdelaných, ale aj o prácu, ktorú robia, či pri tej práci používajú hlavu alebo ruky. Dnes už aj korporáty a firmu, čo robia prácu s vysokou pridanou hodnotou majú vcelku vysoký podiel nie VŠ zamestnancov, ale názorovo aj schopnosťoi kriticky mysleť je úplne inde človek čo aj keď nemá VŠ, robí programátora, technickú podporu, it support, dispečera atď. v preovnaní s človekom čo robí vyššie spomenutý typ práce.
A potom sa už dostaneme k tomu, prečo vždy vyhráva to čo vyhráva, keď politik odprezentuje reálne riešenie, 80% masa to zavrhne lebo tomu nerozumie. Potom príde niekto, čo povie “nedáme ukrajincom/imigrantom/rómom, dáme rodinám/dôchodcom” alebo “zoberieme firmám nie ľuďom”, a tu si bežný človek povie: “dobre hovorí, to by aj mňa napadlo” a sme tam kde sme.
no dobre, a povedz mi, ako chceš, aby fungovali fabriky, bez ľudí, ktorí vytvárajú konkrétne hodnoty, tým, že vezme a celú smenu, len montuje napr. kolesá na autá??: Všetky fabriky musia mať aj tých “otrokov” čo ten konkrétny výrobok vyrobia. Ja by som týchto ľudí vôbec neznevažoval, len preto, že podľa tvojho názoru volia fica. Ešte raz, celý život som volil pravicovo orientovaných politikov, fica nemám rád, ale keď sa dostanú k moci šimečka a spol, tak to bude väčšia katastrófa ako bol matovič. Budú riešiť grenedeal, ako hojsík (fakt nechápem, načo je nam takíto europoslanec?: ) s každou somarinou budú utekať do bruxselu, po radu, čo majú robiť… ale to , že sú drahé energie… a z toho drahá výroba… zatial som od ních nepočul žiaden reálny recept ako to vyriešiť. Tie priblblé keci o veterných elektrárňa nemôže nikto brať vážne . A takto by som mohol pokračovať, proste keci a žiadne riešenie.(jaj zabudol som zrušíme 13. dôchodky a bude raj na slovensku ) Možno to vidím katastroficky, ale bohu žial.
to nema ziadnu vypovednu hodnotu o vsetkych schopnostiach a vlastnostiach ludi. aj ten co robi monotonnu manualnu pracu v zamestnani moze mat mimo zamestnania dalsie cinnosti, kludne aj kreativnu.
nevyplatenie 13. dochodku nie je od toho aby bol raj ale aby sme dali rozpocet do poriadku. ked takto pises tak urcite nemas problem si brat uvery do nemoty, alebo sa mylim ?
Tak ako vedia bez ľudí fungovať v technologicky vyspelých krajinách a z veľkej časti začínajú už aj tu. Netvrdím zároveň, že takéto pracovné pozície by nemali byť, je super, že sú, vďaka nim vie mať prácu každý, kto má chuť pracovať. Tvrdím iba, že väčšina ľudí, čo takú prácu robí, to nerobí preto, že je to niečo čo chcú, ale preto, že na iné proste nemajú.
A ako to, že berieme lacný ruský plyn, máme tu 2 atómky a.k.a tlačiarne na peniaze a energiu máme takmer najdrahšiu v EÚ?
A otázka na záver. Aj si si dal tých pár minút na prečítanie ich programu alebo len plačeš za 13. dôchodkom?
Devil: Iste môže, nikde som nenapísal, že nemôže, skôr sa bavím o väčšine, 80/20 je pomer, čo vo svete funguje takmer všade, prípadne gaussova krivka, a môžeme lwn hádať čo je v strede krivky a čo v extrémoch… ani som nenapísal, že vo fabrikách sa nerobí aj iná práca, ktorá je komplexnejšia.
ok tak plačem za 13. dvôchodkom. Ono je smutné, keď tam dám smajlika, a nepochopiť to ako vtip???. Čo sa týka programov, to je pravda , neštudoval som ich. Zatiaľ mi stačí, ako vystupujú poslanci v parlamente, v diskuznich reláciach, a na námestiach. Stačia mi tie infantilné “legokocky” , rôzne kriedové revolúcie, ničnehovoriace "hlboké orby " alebo tie veľké “tresky”. čo vydržia tak tri dni. Všetky tie strany a straničky, ktoré majú jedinu agendu, antifico, bez reálných riešení, asi veľ toho nedokážu, podobne ako matovič, a krasorečníčka prezidentká čaputová. Bohu žiaľ, už proste neverím, že opozícia má “čarovný prútik”, a po voľbách bude všetko ináč. Proste neponúkajú riešenia.
Počuj pacho, a aké riešenia ponúkajú terajšie vládne strany? Absolútne žiadne. Ich jediným cieľom, prečo boli založené, je kradnutie. A ak si to doteraz nepochopil, tak je mi ťa ľúto. Oni na ľudí zvysoka seru, občas im podhodia nejaké odrobinky, aby im zavreli ústa, a poď ho ďalej kradnúť.
No proste radosť vládnuť v tejto krajine takým ľuďom, ako si ty.
garip, veľmi si vážim tvoje odborné príspevky, nie len tuna na fóre. Len je veľmi zaujímavé, keď človek napíše svoj názor na súčasnú opozíciu, hneď je onálepkovaný ako “ficovolič.”, Len pár poznámok. PS a KDH, veď je to ako oheň a voda. To nemôže jednoducho fungovať. S matovičom a sas, by do koalície išiel len blázon a politický samovrah (ako procházka) . ostáva, len republika, tak ako ďalej??. Fica som v živote nevolil, ani nebudem voliť, a 13. te dôchodky sú posledné čo ma trápi.
pre vsetkych zastancov planovanej vystavby atomky.. od cca 18tej min davam do pozornosti., preco radsej cca 5-6mld na kvalitnu modernizaciu zeleznic jej dokoncenie hlavnych tahov tent ako na tuto megalomaniu:
Ok. Vies my nahodit najaku ekonomicku navratnost tych 5-6 mld. napr. v horizonte 20 rokov. Pri atomke si to viem predstavit, ze generuje nejake prijmy z ktorych sa ta vystavba splaca ale pri zeleznici. Podme sa pozriet o akych cislach sa bavime.
Pozicka na 5-6 mld. na tych 20 rokov predstavuje rocnu splatku uveru tak 290 az 350 mil. eur.
Len prelozka Paludza - Liptovsky Hradok ti zhltne 850 mil. eur. Co je smiesnych 18 km.
Potreboval by si aby len tento usek generoval kazdorocne nove priame a nepriame prijmy na urovni 50 mil. eur.
Dokonxenie hlavnych tahov tent urcite stoji viac, to nie je len ZA-KE. A okrem toho su tu dalsie vnutrostatne hlavne trasy kde tak 100ka je maximum. A prakticky nic zo vsetkych tych tras nie je navratne a nezarobi si na seba. Modernizácie su luxusne investície a ich prinos je velmi diskutabilny.
V každej jednej krajine (mimo soc.) volí ináč veľké mesto a vidiek, to je dané tým, že vidiek trápia iné veci ako aglomeráciu. Si predstav, že ľudia čo “nepouživaju” hlavu, koľko krát zlepšia proces zlepšovacím návrhom a tie “mozgy” od stola čo by mali uľahčovať prácu, to len byrokratický zdržiavajú.
Ak na vidieku sú ľudia čo živoria a príde politik a aj to málo čo by mohol dostať chce dať inde, tak tak je logické, že si povie STOP.
Ano, o tom tu cely cas hovorim. Zeleznicna doprava je najmenej navratna alebo vobec nenavratna investicia, co potvrdzuju aj studie, nie je to len moj vymysel.
Samozrejme tymto zeleznicnu nedohonestujem, ale tlacenie na umelu 160ku ci 200ku vsade, aj ked to bude o par sto milionov drahsie je uplne odveci.
Jedine co tu treba je maximalizovat tratove rychlosti na sucasnych tratiach a dat obsluzne budovy alebo zariadenia do stavu 21. storocia. Tym myslim stanice, zastavky, udrzba atd.
Pokial chceme uz uplne tlacit na rychlost a rychlost prepravy medzi BA - KE, tak mozme zvysit rychlost na dialniciach na 150km/h a bude to ovela lacnejsie.
garip, ale GRO stran na ludi kasle ano mame par vceliciek kt chcu realne nieco zmenit alebo su indealisti ale masa si skor ci neskor zomelie… ako nalejme si cisteho vina, cele je to o tom: / ci 15% alebo 30%/ nic viac nic menej..
Nechcem konšpirovať, ale kľudne by to mohlo dopadnúť aj tak, že stavať to budú síce Američania, ale technológia bude aj tak ruská. Takže áno bude to lacnejšie v reálnych číslach, ale výstupné čísla budú americké a Američania s Rusmi sa podelia o zisky v rámci dohody Trump-Putin-Fico.
Rusky mozno reaktor, palivo, ale riadenie siemens alebo framatom a mnoho dalsich subdodavatelov. Atomka je zariadenie daleko komplexnejsie a zlozitejsie ako hociktora dialnica.