Verejné financie a politika

Volebné programy sa zverejňujú tak najskôr pol roka pred voľbami, treba si počkať. Každopádne SMER a zbytok mali tiež program, ale nie v prospech občanov a síce zabepečiť si beztrestnosť a ani to sa im na 100% nedarí. Kováčik je vonku ale asi sa necíti moc komfortne keď vidí padajúce preferencie a Kočner ten počúva len rozprávky a ešte zatiaľ nezaštekal.

Tento týždeň bol odsúdený jeden človek ktorý dostal pokutu 80 tisíc EUR, pred 2 rokmi by za rovnaký skutok dostal 5 až 12 rokov (povedzme že len 5 - rozdiel je to však priamo kozmický)

Ak hovoríte, že opozícia nemá program, pozrite si programy s ktorými išli do volieb, niektoré som si prelistoval a oni program mali (minimálne som listoval v programoch SAS, PS a KDH) takže tu netvrďte nezmysly, len preto, že nečítate programy.

Myslím, že Slovensko potrebuje to isté ako v roku 1998, keď končil MEčiar, potrebuje nebojácnu vládu, a v prvom roku poprijímať nepopulárne zákony, aby sa po 4 rokoch ukázalo ovocie, len neviem, či dnes je niekto ako Mikloš v roku 1998, ktorý sa do toho nebál ísť, možno Odor, ktorý je zdá sa čo sa týka ekonomiky znalý veci.

O zahraničnú politiku sa po voľbách neobávam, lebo tá dnešná je tak nízko, že robiť ju lepšie bude o dosť jednoduché, stačí 60% toho čo sa robí dnes robiť úplne opačne.

Jediný problém, ktorý vidím, je vysvetliť ľuďom, že si opäť budú musieť utiahnuť opasky, ale oni samozrejme nepochopia. To je tá smola, že stále prešľapujeme, lebo ľudia si myslia, že peniaze rastú na stromoch.

2 lajkov

dve poznámky: už sa hodne napísalo o zbrojení, ale nech mi konečne niekto vysvetlí, odkiaľ sa berú tie miliardy čo sa EU posielajú na vojnu??(nerozporujem či sú potrebné, alebo nie) či je to dlh?? kto hu bude splácať?? a prečo majú zbrojárske firmy rozprávkove zisky?? druhá poznámka: rozprávajte dôchodcom, že za 5-10rokov sa budeme fajn, keď sa im ndostáva ani prmeraná zdravotná pomoc, jednak to počúvajú už 35 rokov, a podruhé, nevedia, či “dožijú” rána :innocent:

1 lajk

Všetko tu už bolo vysvetlené, buď máš problém s chápaním toho čo čítaš, alebo jednoducho nechceš pochopiť. Už sa nemienim dookola opakovať. Stačí len jedna veta, štát robí s obmedzenými zdrojmi a vyber si, či chceš 13. dôchok alebo zdravotnú starostlivosť na úrovni.

ok tak ja som nechápavý, napriek tomu napíšem: , * Členské štáty EÚ: Sú hlavnými prispievateľmi prostredníctvom svojich národných rozpočtov, ktoré tvoria jadro výdavkov na obranu a vojenskú pomoc*. Takže, bez úvah, či je zbrojenie potrebé/nepotrebné, tak ich financuju členské štáty, čiže zadlžujeme budúce generácie. Ono keby to malo byť demokratické tak EU by mala vypísať referendu, k téjto otáze, nech sa ľudia vyjadria, či chceme zbrojiť, alebo nie.

1 lajk

To ked si cital programy, tak schvalne daj nejake zasadne opatrenia z posledneho obdobia. Ale fakt zasadne a reálne, nie zvasty typu rozbehneme dialnice a k tomu opravime aj cesty co bolo v kazdom programe 20 rokov dozadu.

2 lajkov

A kto by mal prispievať na obranu Európy snáď nei Južný Sudán alebo Papue nová Guinea.

Spýtam sa ťa takto, nie je lepšie bojovať s nepriateľom na cudzom území (UA) ako na území EU? Pochopil si (ty kokos toto by snáď už pochopili aj moje ešte nedospelé deti)? Ak budeme s Rusmi bojovať na svojom území, výdavky by boli minimálne 20 násobné (a to je ešte konzervatívny odhad), tak si vyber. Ak chceš mať Rusa za plotom, potom ťa chápem, ale potom sa nečudyj ak ten tvoj plot bude pravidelne preskakovať.

Ty si presne ten typ človeka, čo kašle na poistky, smeje sa zo sudov, ktorí ich platia a nič sa nedeje a myslí si o nich že sú hlúpy a vyhadzujú peniaze. a Potom po 15 rokoch príde živel, zhodí ti strechu a celý interiér máš zničený a vtedy si možno uvedomíš, že AHA niečo som nedomyslel.

Snažím sa ti mnohé veci vysvetľovať cez príklady, ktorým by mali pochopiť aj deti minimálne na 2.stupni ZŠ, tak snáď to pochopíš.

Ono keď to dovedieme do extrému, tak nám ani netreba žiadnu Armádu, načo. Ak nebude nikdy problém, tak vyhodené peniaze. Skús s tým prísť k nejakej politickej strane, myslím, že neuspeješ.

Ešte raz, toto čo sme dali UA je len malý zlomok toho, čo by sme museli dať, keby bol Rus v Užhorode.

2 lajkov

Máš pocit, že si nosím v hlave to čo som čítal 2 roky dozadu (hlavne ak to nesúvisí s mojou bežnou prácou), že nemám čo na práci len myslieť na programy politických strán? Ale mám tie programy niekde stiahnuté na disku, aby som ich porovnal pred ďalšími voľbami. Dovtedy sa tým nemienim zaoberať, jedine že by si chcel analýzu a zaplatil mi (lebo sa blíži koniec roka, chápeš termíny a ja potrebujem podokončovať rozpracované task-y).

Ale ak mi zaplatíš, nemám problém urobiť analýzu programov vo voľnom čase a dať nejaký výstup. Kľudne sa ozvi pošlem ti svoj Man Day rate.

Uz to fakt prehanas. Ked nevies Nic uviest tak netliachaj. Alternatívu voci ficovi tu riesime od zaciatku zalozenia tejto temy. A ty napises ze bolo to v programoch ale vlastne nevies ake. Investoval si dost casu ked si postol vela prispevkov. Mozno si ten cas mohol vyuzit lepsie a nastudovat si nejake konkretnosti.

no svako, dakujem za dokonale opis mojej osoby. Takže už nie som len nechápavý, ale už aj človek čo si nedovidí za plot a neplatí poistky. a už si ani napamätám ako všeliako si ma “tituloval”. Ja som nikde nepísal že treba /netreba zbrojiť, nerozoberám aspekty vojny, ale konečne, z teba vyšla pravda. SO zbrojením zadlžujeme niekoľko generácii nie len našich deti, ale aj ích detí. Takže, konečne pochopíš, ze 13-tý dôchodok je len kvapka v mori, z toho šialeného zadlžovania. Preto fakt neviem koho voliť, a tá tebou obdivovaná politika antifico vedie, len veľkému napätiu v spoločnosti. Fica som nikdy nemal rád ani som ho nevolil, ani nebudem, dôvody sú pre mňa jasné, ale na druhej strane , tie všetký legá, tresky, muroviny… len vytvára dalšie napätie v spoločnosti, a došlo to tak ďaleko, že dôchodcovia môžu, za všetko zlé, a doslova treba ich “odstraňaovať”…myslím si, že je dosť prípadov, keď mladí ľudia, zabili dôchodcov, len pre pár euráče… dúfam, že na to nepotrebuješ fakty, lebo je to tak. takže tak. Škoda, lebo iné názory si rád prečítam, v niektorých veciach sa aj zhodnem, ale s tým “plotom” si to už prehnal.

1 lajk

Celkovo dochodky su problem. Uz som tu daval prepocet bez toho, ze by sme dotovali socialnu poistovnu a hned to pekne vychadza. Nebolo treba robit ziadnu konsolidaciu…

Samozrejme maslo na hlave ma aj Krajniak, aby to nebolo len Fico a Fico.

A nie, nie je to kvapka v mori, je to konkretne tretina problemu.

2 lajkov

škoda komentovať, treba chápať metafory a hyperboly v jazyku a trocha abstraktného myslenia ťiež nezaškodí (vraždy dôchodcov to už je fakt cez čiaru, alebo žeby krimi-okienko)

1 lajk

Referendum nevidím ako potrebné máme predsa volených zástupcov. Okrem toho väčsina Európy sú inteligentní ľudia, ktorí sa nedajú tak ľahko oblbnúť ako na Slovensku a teda pokiaľ by referendum aj bolo, výsledok by bol pravdepodobne rovnaký. Bojovať na cudzom území má svoje benefity, ktoré Rusko a USA využívajú po desaťročia.

V taktomto referende by som určite hlasoval za primerané zbrojenie a primeranú podporu Ukrajiny. Je to tá najlacnejšia varianta.

3 lajkov

Krajniak môže prevažne za predčasné dôchodky, ktoré stoja cca 500 miliónov ročne, čo nie je málo ale je to určite menej ako ficove 13. dôchodky. Aby bolo jasné názor mám na ne rovnaký.

Ale ani 13. dôchodky nie sú až taký veľký problém tie sú cca 900 miliónov, stále to nie je suma, ktorou sa dotuje SP, ani dohromady s predčasnými dôchodkami.

Suverénne najväčší problém je valorizačný vzorec, ktorý ak ma pamäť neklame zavádzala niektorá z Ficových vlád na Dankov podnet. Valorizácia o infláciu, síce ochráni dôchodcov pred infláciou (jedinú skupinu obyvateľstva). Ako vedľajší efekt nafúkne výdavky na dôchodky do čísel, ktoré nie sú udržateľné ale čo je horšie, “ochráni” dôcjodcov aj pred ekonomickým rastom, teda keď platy priemerne rastú 5-7% ročne a inflácia je 2-3%, dôchodcovia začnú zaostávať (cítia to najmä tí, ktorí sú na dôchidku dlhšie - 10+ rokov) keď príde 20% inflácia ako v 2022, zrazu sa dôchodkový systém stane neudržateľný.

Dôchodkový systém proste potrebuje komplexnú reformu, ale odbornú, tu presne vidíme, čo robia neodborné politické zásahy.. Tam 500 mega tam 900 tam 1,5mld a katastrofa na svete.

Fico Fico je celkom prirodzený naratív. Ja sa na to pozrám tak, že každý kto vládol je za stav, ktorý je zodpovedný podielom roky vládnutia/roky samostatnej SR. V prípade Fica je to 15/32, teda 45% dnešného stavu. Keby berieme do úvahy napr. posledných 20 rokov tak to číslo je už úplne šialené.

Len treba dodat ze z inflacie najviac profituje statna kasa.

2 lajkov

Ak sa naplní želanie tajomníka Melichera, Rusko zaútočí na Slovensko, Maďarsko alebo Bulharsko, hovorí vojenský analytik Vladimír Bednár | Aktuality.sk https://share.google/VyAs6BK0IXCvp3D0M

Nemám celý článok ale asi toľko k tomu ako vyhodené peniaze je zbrojenie. Vojaci môžu brániť na súkrimných autách a budeme tvrdiť ako sa prehnane veľa zbrojí :laughing:

Z inflácie profituje každý, kto je v dlhu, teda najviac štátna kasa, alw napríklad aj každý kto má hypotéku. - dlh platíš menej hodnotnými peniazmi.

Presne preto, vždy keď čítsm o zadlžovaní budúcich generácii a ako to musí niekto zaplatiť. No nemusí, stačí držať pomer k HDP aby sme si vedeli požičať ďalšie, menej hodnotné a zaplatili predošlé, “viac hodnotné” dlhy.

Okrem toho inflácia tu bude vždy a zabzpečí ju už len každoročné zvyšovanie miezd.

1 lajk

Ďalší úprimný rozhovor ako je to v inej oblasti značne zanedbané. Až budeme mať vodu alebo bude kde ju nechceme, tak bude už neskoro…

1 lajk
  • posledne najvacsie investicie boli za Zigu co je dost paradox, dokazali najst peniaze na MF / nebavime sa o VV a Lazarovi- lebo to pripad sam o sebe/
  • stiahol ako tak ,investicny dlh co do vybavenie
  • László Sólymos zacal mensi rozvrat a zacal cistit ludi a kseftovat za GR Gaborika, za to teraz pobehuje po policii
  • Budaj s Kicom dokazali dostat podnik na kolena tak ze nebolo na vyplaty a rozvoji sa ani nebavme, a o co bolo vykseftovali krasne to popisal v jednom videu Zoroslav Kollar
  • dokazali rozbit GR+ 4 OZ na mikroriaditelstva
  • pan spomina 4OZ = 2 bohata a 2 chudobne
    samozrejme ze Vah bol bohaty ked sa tam vybudovali Vazske kaskady s mnozstvom MVE
    zavod Dunaj= peniaze sa lodnu prepravu, Gabcikovo atd..
  • pan zabudol dodat ze po ,case sa na investicie na vychod , akosi OPAT zabudlo aj s ich projektami
  • pan riaditel by si mal spomenut vo vyrocnych spravach AKO fungovala dotacna schema na jednotzlive OZ
  • najschopnejsi GR kt tam kedy bol, bol STARY VODAR p.Supek odbornik kt sa mozno narodi raz za 50r a nenechal si skakat po hlave ani od nikoho.
  • VV a SVP by sa mali zlucit, kedze VV nevykonava uz nic na co bola vytvorena
  • nie je normalne aby VV mala v sprave VD Gabcikovo kt je v ,papierovo v skus.prevadzke, inak by uiz bolo v gescii SVP ako su vsetky ine VD na SVK
  • kazdy jeden minister si menil ludi podla svojich predstav, ale pravda je taka ze vacsi bordel ako je momentalne teraz tam este nebol
1 lajk

Jedná sa tu o reálne platy z pások (vrátane príspevok za nočnú prácu, sviatky, víkendy, nadčasy,…) alebo zmluvné platy?

Na koho je tato otazka smerovana?