Tak vláda práve dorokovala. Stropkovu Svidníku a Medzilaborciam hodili 2,5 milióna nech sú ticho a následne schválili 5,2 miliardy eur (!) na zbrojenie ![]()
Súčasťou uznesenia sú aj konkrétne úlohy pre jednotlivé ministerstvá a šéfov rezortov. Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) má pokračovať vo vyhľadávaní nových investorov vrátane potenciálnych projektov etablovaných výrobných závodov v okresoch Svidník, Stropkov a Medzilaborce, takisto prerokovať so zástupcami spoločnosti Volvo Car Slovakia možnosť umiestnenia priemyselných kapacít na výrobu dielcov pre elektromobily v okresoch Stropkov a Svidník.
No mohli by spravit nejaku mensiu priemyselnu zonu pri Luzanoch pri Topli a potom pri Strocine… Takto by sa potiahli vsetky okresy - Svidnik, Stropkov, Medzilaborce a aj cast Bardejova.
Inak tie budovy po Odeve vo Svidniku su stale na predaj (aspon podla katastra), osobne si nemyslim, ze ich niekto kupi… Pre investora je najlepsie stavat na zelenej ploche.
A to uz ta cena je o 50% nizsia ako “znalecky posudok”…
No som zvedavý či sa im Volvo podarí presvedčiť, ale Lužany pri Topli podľa mňa nie je výhodná poloha pre tieto okresy, skôr jednu dať priamo do Medzilaboriec a druhú niekde pri Radome/Okrúhlom, ale to je podľa mňa scifi. A čo sa týka tých budov ani nie tak dávno si Nemci nasťahovali svoju fabriku do bývalých “kožiarní” v Giraltovciach čiže možno aj tá budova by si mohla nájsť nejakú firmu… len kto by teraz investoval do budovy v Stropkove však
srry, dal som to zle, mala to byť odpoveď ku tej mapke, s priemernými platmi podľa okresov
Jedna sa o realne platy. Cize zmluvne + odmeny + priplatky atd.
Treba sa na to pozera aj z pohladu vystavby R4.
Lokalita strocin - je tam uplne rovina, spadova oblast je velka. Bude tam velka krizovatka Strocin, hned mas par kilometrov dve 10k mesta. Spadova oblast v okruhu 10km je cca 32tisic ludi.
Lokalita luzany/giraltovce - napojenie cez odpocivadlo Giraltovce, spadova oblast 24tisic, je to rovina.
Lokalita okruhle - krizovatka okruhle asi nebude… Dostupnost zo stropkova bude uplne na nic. Keby som byval vo Svidniku/Medzilaboriec a mal dochadzat do prace do Okruhleho, tak preco by som nesiel rovno do Presova, kde by som mal urcite vyssi plat?
Lokalita Medzilaborce - ano pomohlo by to tomu “bohom zabudnutemu regionu”, ale je tam mala hustota obyvatelstva/malo obyvatelov a dostupnost regionu je uplne biedna. jedina vyhoda je zeleznica, ale v dnesnej dobe just in time je to asi nepouzitelne… Do strocina to budu mat z medzilaboriec len nejakych 35minut. To ale nehovorim, ze tam nic nemoze vzniknut…
Cim vacsia spadova oblast tym lepsie, kedze zamestnavatel jednoduchsie najde zamestnancov…
Dobre spravy z uradu vlady… ![]()
Čiže rekordne míňame na nezmysly, keďže aj deficit vystrelil
prehlad hrubych/cistych miezd v europe + prepocet na paritu kupnej sily. je to wikipedia, ale udaje vyzeraju byt aktualne, min. nase a ceske sedia. porovnanych je 46 krajin, cize prakticky cela europa.
zaujimave je preklikat netto prijmy vs. paritu kupnej sily. slovensko platy 29., pps az 36., cesko, madarsko platy/pps prakticky bez rozdielu, polsko, rumunsko lepsia pps, uplny extrem rusko platy 36. miesto, pps 24. miesto.
Sedia tam vsetky, ja to pozeram pravidelne uz par rokov. Aj ked niekedy je to zavadzajuce, kedze za niektore krajiny su platy za cely rok, niekde za stvrtrok ci mesiac.
To PPP by som nebral nejak vazne…
polsko a cesko opat vpredu, zato pobaltie tiez vzadu. ceny, teda pps treba brat vazne.
Tu ale treba povedat aj to, ze pred poziarom kde zomreli pro-rus, anti-majdan protestanti
( povedat automaticky ze su to rusi je blbost, v scitani v 2001, resp. len 10 rokov po rozpade USSR bolo podla scitania viac ako polovica obyvatelov Odesy ukrajinci )
tak boli utoky aj opacnym smerom na pro-eu a majdan demonstracie v Odese , kde taktiez zomierali demonstranti.
Celkovo atmosfera v case poziaru uz bola velmi vyhrotena, pro-ukrajinske demonstracie na vychode krajiny boli potlacene “separatistami” a mesta ako Slovjansk a Doneck obsadene, kde uz isla plnohodnotna vojna.
Minsk II bol podpisany 12.2.2015 s tym ze sa prestava bojovat 15.2.2015 .
Po 15.2. Rusi dalej pokracovali v ofenzive na Debaltsevo , vratane bojov v meste s tazkou technikou a stratami na civilistoch ktore dobili 18.2. . Tolko k tomu ako si rusi vazili Minske dohody.
Ak chcú mať dôchodcovia normálne dôchodky, mali by sa snažiť voliť nie tie strany, ktoré vyháňajú zo Slovenska vysoko zarábajúcich ľudí (ktorí prispievajú na dôchodky čechom a iným v zahraničí). Ináč tu ostane krajina starých a chorých a chudobných ľudí. V horizonte 100 rokov a viac tipujem veľkú ukrajinskú menšinu u nás, ktorá nás bude zachraňovať a namiesto maďarskej strany v parlamente tam bude možno ukrajinská, najme ak UA sa dostane do EU neskoršie ako plánuje.
V Prešove je dnes 2. najpoužívanejší jazyk tipujem ukrajinský. A to ešte budeme radi ak Slovensko pre nich nebude len prestupnou krajinou.
Takto bohužiaľ končia krajiny, ktoré uverili lotrovským lídrom. No čo už, ľudia to chcú, aj keď vlastne chcú niečo úplne iné, len sa im nechce čakať, preto nakoniec nemajú ani to čo by mohli mať, ak by nikoho nevolili.
Slovensko ma tu vyhodu a konkretne vychod, ze je pre zakarpatsku ukrajinu doslova na skok. Ked sa este postavi D1, tak myslim, ze tych ukrajincov este len pribudne…
aj toto vyzera byt zaujimavy clanok, pls. odomknut ak sa da.
Sme na chvoste vo všetkom, vymetáme len posledné miesta. ![]()
Nezda sa mi to porovnanie s PL, tam boli vzdy lacnejsie potraviny, kedze su dost sebestacny, jedine ze by to bol dosledok toho ze uz omnoho viac zarobia ako Slovaci a tym padom im to nerobi problem (dost smutne pre nas). Uz som nebol v PL cca 2 roky tak to neviem realne porovnat, ale pred koronou to bolo urcite opacne
Priemerná mzda v PL už presiahla 2000 €.
Je to zvlastne ale aj pri sebestacnosti je vyznamny import/export. Euro pomaha v tom zmysle ze import sa nepredrazuje. A potom pokial viem polsko sa zbavilo ruskej energie celkovo a rychlo co mohlo zvysit cenu energii do nejakej miery a to by potom pocitili aj vyrobcovia potravim tak ako kazde ine odvetvie. Pri pobaltskych statoch je to preukazane aj v rebricku the economist, pri polsku neviem.