Verejné financie a politika

Neskutočné ako keby jediná ohrozená skupina ľudí na Slovensku boli dôchodcovia a nikto iný. Včera som čítal článok matka samoživiteľka s dcérkou, keď si poplatí všetky účty zvyši jej jedno veľké nič a nemôže si ani dovoliť svoju dcérku niekam na výlet. Pomôže niekto takejto pani? Zaujíma sa niekto o takúto skupinu obyvateľstva? A čo ťažko chorí, ktorí pre chorobu nemôžu pracovať? Mladí ľudia si dnes už nemajú z čoho kúpiť ani len jednoizbový byť tobôž rozmýšľať nad založením rodiny a živením dieťaťa, takým pomôže kto? Tu je téma číslo jedna slovenský dôchodca. 99% z nich žije vo svojom vlastnom dome, kde nemusí platiť žiadnu splátku hypotéky, majú milión tristo výhod, dokonca im ešte aj mnohé obce a mestá varia obedy za 1€, ale vždy sa tu budeme zarmucovať nad tým, že ako ťažko je dôchodcovi na Slovensku. Potom sa nečudujte, že tu je taký exodus mladých ľudí, keď sme si vybrali takéto smerovanie tejto krajiny.

Hej a ešte to zaklincovať tou legendárnou vetou že posielame peniaze na Ukrajinu a svojim nedáme. Ak sa na Ukrajinu poslalo možno tak 100 miliónov eur tak poviem veľa, zvyšok bola vojenská technika, za ktorú sme ešte dostali dobré kompenzácie. Zato naopak Ukrajinci nám už od vypuknutia vojny prispeli odvodmi a prácou u nás už vyše pol miliardy eur.

15 lajky

Super napisane, ale taki ludia ako devil alebo Pacho to nikdy nepochopia.
Ak sa tu budeme bavit o potrebe 13. dochodkov, tak tie by mali byt len pre tych s najnizsim dochodkom. Nie plosne pre vsetkych dochodcov.
Vlastne mohli by byt aj pre vsetkych, ale to by sme tu nesmeli mat organizovanu zlocinecku skupinu SMER a HLAS.

8 lajky

Ja stale nerozumiem, ze preco by dochodcovia co maju nizke dochodky, by mali dostavat nejake extra dochodky… Ved kazdy sa na svoj dochodok pricinil svojou vlastnou mierou.

Cize mne to vychadza, ze mam co najviac optimalizovat, platit co najmenej dani. Nasledne dostanem minimalny dochodok, nejake dalsie veci navyse, mozno budem mat narok aj na nejaka socialne byvanie. Parada.

A som zvedavy, ze ako dlho taky system vydrzi…

Samozrejme usetrene peniaze miniem na zveladovanie svojho financneho ci ineho majetku…

1 lajk

svojho ?

píše sa tu hlavne o trinástom dôchodku, preto, lebo pre mladých je to čarovný prútik. Keď zrušíme 13te dôchodky, tak začne slovensko prekvitať. SOm za adresné 13dôchodky. Napísať, že nizke dôchodky majú len tí, ktorí sa nestarali a nerobili,(napr matky s 2-3 deti, robila celý život, a fakt jej nevyjde ani tých 500-600€)taktiež je velmi scestné, a tvrdiť, že 500-600€ je ok. Samozrejme treba písať aj o jednorodičoch, tí to majú fakt zlé, ale tak ako niekto napíše, že keď má niekto dochodok 300€, si može za to sám, to isté by sa dalo napísať aj o jednorodičoch, invalidoch a ……ale bohu žial to nie je pravda. Treba si uvedomiť živote nie sú len úspešní ľudia, a ta úspešnosť sa môže zvrtnuť z minúty na minútu…. Čo sa týka, toho bývania, starí majú vlastné bývanie, ale nakoniec kto to len zdedí??. Druhá vec sú hypotéky a splácanie, tu by napísal niečo o finančnej gramotnosti /negramotonosti mladých. Trocha preženiem ale tý chcú všetko a hneď a potom vyplakávajú, že nemajú na splátky …… Stretávam sa s prípadmi, keď si zoberú úver na dovolenku, a pritom splácajú hypo + lízing. Tak toto človek nepochopí. V zahraničí sa bežne býva v nájme, napr. syn platí mesacne 2700L len za bývanie (su na to dvaja), a pritom je to síce pekný byt s dvoma kúpelňami,…. ale neakých 70m2…… Bohužial dnešná “grnitúra mocipánov”, dá sa povedať že súčasní mladí ľudia , kašlu na všetko o nájomnom bývani ….. infraštruktúra….len tliachajú,a starajú sa len o svoje blaho. Bohu žiaľ, ani voľby ani zrušenie 13dôchodkov tomu nepomôžu. Ešte by som sa predsa dotkoj aj ukrajiny. Väčšina migrantov je fajn, ale nech mi niekto vysvetlí, odkial sa berú tie peniaze čo dáva EU na vojnu? zrejme nerastú na stromoch?. zasa to zaplatíme len pospolití ľud. a potom nemáme na nič peniaze. HOVG

1 lajk

Samozrejme, ze su pripady, kedy by ta podpora mala byt - ako invalidovia, starostlivost o druhych a podobne. Ale znova stavias argument na extremoch…

Pise sa tu o 13. dochodku hlavne kvoli tomu, ze je to nadstandard a peniaze na neho nemame… Nie, ze niekto nechce niekomu dopriat…

6 lajky
  • ešte raz, minimálny dôchodok je 400eur, nikto nemá 300 eurový dôchodok
  • každý si za výšku svojho dôchodku, tak ako aj príjmu a majetku môže sám, to je fakt
  • za to, či je človek úspešný alebo neúspešný si môže sám
  • aj sólo rodič si za svoju situáciu v 95% prípadov môže sám (výnimky sú napr. úmrtie partnera/ky čo sa bohužiaľ tiež deje)
  • za invaliditu si tiež človek niekedy môže sám, niekedy nie
  • za finančnú gramotnosť a množstvo dlhu si každý tiež môže sám - informácii je kopu a sú voľne dostupné, každý si môže vybrať či spraví zo seba milionára alebo chudáka.

Problém je, že štát nerozlišuje medzi týmito prípadmi a ku každému je rovnako solidárny, na minimálny dôchodok 467e má nárok človek čo mal 1 osobovú sro 40 rokov a platil 40e mesačne štátu úplne rovnako ako živnostník so 400e odvodmi alebo zamestnanec. Príde ti toto fér?

Okrem toho nikdy sa tu nepísalo o tom, že dôchodca môže za svoj nízky dôchodok a sólo rodič si ta to nemôže, písalo sa iba to, že sólo rodič je ohrozenejšia skupina a všetky tieto úplatky (pardón sociálne výhody) nedostane.

Presne ako píše Yoggy, však zoptimalizujem a za 350-500 euro ušetrených zveľadím svoj majetok a dôchodok dostanem rovnaký a ešte k tomu aj nejaký extra lebo však som chudák a nemám a obecné obedy a pomaly sociálny byt no komu lepšie.

500-600 euro je úplne v pohode v krajine kde mediánová čistá mzda nie je ani 1000 euro, popracujme na zvýšení druhého, potom môže ísť prvé, nie naopak.

3 lajkov

skusim Ti to vysvetlit moja stara mama bola ucitelka a riaditelka ZS, do dochodku sla v 94r no haaadaj aky dochodok jej vysiel na dnesne ceny a pomery, a ze taka ista ucitelka kt sla o par rokov neskor mala raz taky dochodok ?

• cize fajn dochovajme dochodcov kt vacsinu svojho aktivneho pracovneho zivota robila za sociku a od roku narodenia neviem napr 1980 im dochodky na potencionalne 13 dochodky zrusme.. proste najst normalny kompromis..

Každému je jasné, že dôchodkový systém má zle nastavenú valorizáciu. S tým tzv. sociálny demokrati od prvého dňa ich moci nič nespravili lebo pre nich sú starí “senilní” dôchodcovia boli rovnaké hovn. ako voliči sú pre Haščáka. Sorry, ale je to tak! Roky vedia, že najstarších dôchodcov opijú rožkom + niečím extra, napr. vianočným dôchodkom, vlakmi zadarmo, 13. dôchodkom, akože podporou pre úniu dôchodcov…
Platí, že s vekom istým spôsobom a vplyvom inflácie iným spôsobom rastie mzda. To je menší kameň úrazu pri výpočte dôchodku. Väčší nastáva pri jeho valorizácií. Keď niekomu priznajú dôchodok XXXX Sk v čase X a niekomu inému YYY € v čase Y, tak aktuálne započítavaná len inflácia dôchodcovi A nikdy nezabezpečí rovnaký dôchodok ako dôchodcovi B hoci by celý život robili to isté, mali tú istú kvalifikáciu a povedzme mali plat v rovnakej časti tabuľky. Dôchodky by sa ma nemali valorizovať o infláciu, ale mali by sa valorizovať presne o % zvýšených príjmov dôchodkového systému… samozrejme rovnako aj znižovať ak by príjem dôchodkového systému bol nižší príjem ako v predchádzajúcom roku. Zjednodušene: ak by sa priemerný ročný príjem zvýšil o 10% tak všetkým dôchodcom by sa zvýšil rovnako o 10%, ak by sa ročný príjem zvýšil o 0,7% tak dôchodky by sa zvýšili o 0,7%. Ak politici svojím úsilím zabezpečia zvýšenie príjmov o 25%, tak je jasné že odvody sa zvýšia okolo tých 25% a potom nech sa dôchodky zvýšia 25% (len nech to ročné zvýšenie je dané produktivitou práce a nie infláciou). Musí však platiť pravidlo koľko € do systému príde tak len toľko € sa zo systému môže prerozdeliť. Ak chceme zvyšovať celkový príjem, aby bolo viac na prerozdeľovanie, tak roďme viac detí, prijímajme migrantov alebo dlhšie pracujme. Aha, a už sme opäť pri politike, populistickej politike prečo to a to nie je možné/vhodné/bezpečné.

5 lajky

Ešte raz 13. dôchodok:

Matematika nepustí, ak ho dáš dôchodcom, vezmeš tým niekomu inému, častokrát aj dôchodcovi, ktorý kvôli tomu zomrie v nemocnici a v Čechách by z nej odošiel po svojich

Ak chete vyššie dôchodky, prilákajte späť vysokozarábajúcich ľudí zo zahraničia (aspoň Slovákov, ktorí odošli kcôli Ficovi a spol.) tzn. nevoľte súčasnú vládu a Republiku, lebo to je úplná debilita.

1. dôchodok by mali dostávať max 10% ľudí, ale nie ako 13. ale ako doplatok k 12-tim dôchodkom tzn. rozpočítať.

Ak to tu celé praskne Pacho, tak neprídeš len o 13. ale aj o 25 až 30% zo všetkých 12-tich dôchodkov, viď to čo sa stalo v Grécku - jedna skúsenosť a precedens už je.

Nevo83 - tiež riadne trepeš, nielen tvoja mama išla do dôchodku v roku 1994, mnohí išli ešte skôr a čo, ideme navyšovať 100 tisíc ľuďom, normálne sa spamätajte. Moja babka sa dožila 94 rokov už zomrela, robila ako robotníčka a nikdy sa nesťažovala na dôchodok, ale privirábala si pri dôchodku, dedo to isté a ešte ma aj podporovala na VŠ a ja som im v lete chodil pomáhať na pole, kým kámoši išli na Domašu. Keď si dobrý syn, postaraj sa o mamu, tak to má fungovať.

Dôchodky bol ten najhorší výmysel Bismarka, úplne zrušil medzigeneračnú solidaritu.

Ak chcete vyššie dôchodky musia sa tu produkovať výrobky s vysokou pridanou hodnotou, ale toto s vládou, ktorej minister si v dátovej schránke nenastaví notifikáciu (na 1 alebo aj 10 emailov jeho, ženy, sekretárky) nemáme šancu dosiahnuť.

Krajina má len také dôchodky aké si zaslúži a ešte jedna správa na záver, aby ste boli v obraze:

• čím budú vyššie nekryté dôchodky
  • tým viac bude chýbať inde (inak to neide)
  • a tým viac ľudí bude odchádzať (lebo maldí sa na dôchodcov, ktorí volia zlodejov môžu viete čo)
  • a tým bude zaas o čosi menej na dôchodky a Fico povie, že na dôchodky sa nesiaha
  • takže o 2 krát čosi bude niekde viac chýbať
  • čiže cca 2 krát viac ludí bude odchádzať
  • atď až sa dostaneme že 5 krát viac ľudí bude odchádzať a čo potom (stále rovnaké dôchodky, veď oni si to zaslúžia, tak nech nevolia zlodejov)

Už ste pochopili, aká špirála sa tu roztočila z 13. dôchodkami a to sme len niekde v 1. desatine a hardcore príde tak v poslednej tretine, modlite sa aby sme sa tam nedostali (ale naštasie sme zatiaľ v EU a ak sa dostaneme možno do 2. pätiny tak EK zatiahne ručnú brzdu a pripravte sa na náraz ako mali nedávno tú česť v rýchlliku pri Pezinku, nie akždý to musí prežiť, odporúčam vytvárať nejaké rezervy)

Prírodné zákony sú proste zákony, ktoré nevytvorili ľudia a preto ich nezmeníme. Matika a fyzika je buď od Boha alebo od prírody (všetko mimo nás) Buď sa ich snažíme pochopiť a zarobiť na nich, alebo sa tvárime že neexistujú ako Matúš Zaplať Všetko a smola (a to pritom Matúško narazil len na ľudský zákon, ten fyzikálny by pre neho dopadol omnoho horšie).

1 lajk

Tu by som dodal, ze nie ked sa navysi rocny prijem, ale podla vysky odvodov do socialnej poistovne… Kedze pocet dochodcov sa bude asi zvysovat, tak za 20 rokov mame ten isty problem co teraz… - socialna poistovna ma akurat tak na 10 dochodkov…

Znova tu pripnem tento obrazok.

Najlepsie na slovensku sa ma dochodca. :slightly_smiling_face:

Tu by som este tiez doplnil zlozenie dochodkov v takom holandsku, 92% je asi prehnanych…

First pillar je ako nas dochodkovy sytem, second pillar su nase DDS, third pillar su nejake zivotne poistky a neviem co.

Pri medianovom dochodku tvori prvy pilier 31%, zatial co druhy pilier 24%…

2 lajkov

Este takych par rokov a predbehnu nas aj Bulhari. Skvele spravy. :slightly_smiling_face:
.

Písal som o prerozdeľovaní len toho čo sa vyberie. Ak sa zvýši počet dôchodcov o 10%, tak automaticky rovnaká vyzbieraná suma sa rozdelí pre väčší počet dôchodcov, čiže všetkým sa dôchodky znížia. Smola, že nemáme priebežný systém a nič nerobíme pre to aby sa počet pracujúcich (a platiacich odvody) zvyšoval.
Síce niektorí budúci dôchodci budú mať 2-3 zdrojový systém, ale majoritnú časť bude tvoriť tak či tak dôchodok z prvého piliera.

https://www.youtube.com/shorts/AECT4C4Z2mo a možno to dopadne takto :smiley: …iný pohľad na “grécku cestu”

1 lajk

ano to je presne to o čom tu píšeme už dlhšie, že pokiaľ to nespravíme sami tak to príde príkazom a bude to bolieť viac, aktuálne aj vyzerá, že to bude nevyhnutné. Inak v tejto diskusii s týmito dovolím si tvrdiť veľkopodnikateľmi odznelo viacero inteligentných a triezvych názorov, odporúčam pozrieť celé.

1 lajk

Preto si myslím, že štát by mal počúvať a pomáhať najmä podnikateľom a podnikateľskému prostrediu. Keď sa darí im a sú vypočuté ich prosby tak sa darí celej krajine…

3 lajkov

ani nevies ako si protirecis. dochodkovy system vytvoril moznost aby deti mohli mat zamestnanie s vyssou priadanou hodnotou. medzigeneracna solidarita je na jednej strane fajn ale ked sa musis starat o rodica a to menej sa venujes svojmu rozvoju. viem, je to krute ale tak to je.

a ako by si stiahol ludi z historicky bohatsieho a rozvinutejsieho ceska? poliak, madar atd nema tak jazykovo blizku susednu krajinu…

takze mozeme kricat po vysokej pridanej hodnote ale nemame nic cim by sme ju dosiahli.

2 lajkov

Medzigeneračná solidarita má rôzne formy. Ak pomôžeš svojmu rodičovi tak naopak rozvýjaš svoju osobnosť k lepšiemu (empatia, súdržnosť atď. vidia to tvoje deti a potom sa ti to možno vráti rovnako)

Pod staraním sa o svojho rodiča som nemyslel, že máš byť pri ňom a pri jeho posteli 10 rokov ak opatrovateľ, ak je na tom zle, ale že mu finančne pomôžeš ak potrebuje (veď zdedíš po ňom nejaký majetok, tak by sa patrilo)

Bismark zaviedol priebežný systém, nakomplet a to bolo chyba, systém by mal byť ideálne 3 zložkový, prípadne aj viac a priebežný systém mal byť len jedným z mnohých pilierov. A to bola obrovská chyba, že sa ostatné piliere odpílili a ostal len jeden, ten štátny, veď štát sa postará. Veľké H, štát má všetkých viete kde. Teraz to vidno asi najviac.

3 lajkov

Páni a dámy, toto je masaker, ale snáď vám to otvorí oči, že ideme vysoko nad limit

4 lajkov

2022-2023 brutálny nárast. Ten Fico je ale diletant. Ibaže by bolo pred voľbami a naše pravicové strany sa zahrali na sociálnych demokratov…