Pacho, poviem to “technicky”. dochodky sa vyplacaju zo socialnej poistovne. co je samostatna organizacia tym ze ma svoje prijmy.
konkretne ked je hruba mzda 1500 eur rovna sa cena prace 2000 eur tak socialna poistovna si z toho vezme 140 eur od zametnanca a asi 380 od zamestnavatela. cize 1/4 celych mzdovych nakladov. a z toho sa platia dochodky, nemocenske, invalidne…ale drviva vacsina su dochodky. lenze to co vyberie uz nestaci na vsetky jej vydavky a preto statny rozpocet co je v principe na ine veci tiez zacal prispievat na chod socialnej poistovne. sumou 2,5-3 mld. eur,
dochodky stoja okolo 0,9 mld. s predcasne tiez niekolko 100 mil. a vela ludom sa nepaci ze ked si cela republika utahuje opasky tak preco sa takato suma vyplaca. a to nema nic spolocne stym ze si to zasluzia.
no dobre, veď to je úlne jasné, to mi nemusíš vysvetlovať po lopate. Otázka je tá, prečo došlo k téjto situácii, a prečo práve dôchodcovia majú doplácať na neschopnosť niekoho druhého. Otázka znie či neexistujé aj iné riešenie, aby na tie dôchodky bolo, bez zvyšovania daní a dotovaním zo ŠR??. Podľa mňa je, nie som síce ekonom, ale asi najjednoduchšie je “obtiahnuť “ dôchodcov, čo aj verejne hlásaju opozičníci. Riešenie je relatívne jednoduché, nemalo sa pripustiť, aby toľko ľudí poslali na predčasní dôchodok, a vieme presne, kto to spôsobil, a nebol to fico. Daľšia otázka je predĺžovanie veku odchodu do dôchodku. Stačí sa pozrieť po okolitách štátoch, kedy tam idú ľudia do dôchodku, a tam to jednoducho funguje. Napr, dáni majú už schváleny odchod 70r. ČR 65, a väčšina štátov 65+.
ano, velkoryse predcasne dochodky presadil kollar a krajniak byvalej vlady. aj namiesto 13. dochodkov, fico ich zase vratil. lenze fico nema gule na dvihanie dochodkoveho veku. ved to v 2019 isiel zakonom zastropovat do 64 rokov.
osobne si myslím, že fico ani neraátal, že sa dostane k moci (23), ale sám matovič mu to podal na tácke aby vyhral. Teraz si tiež myslím, že chce byť (chrumkavý) a neočakáva, že ho zvolia, tak rúbe od buka do buka, a zanechá budúcej vláde, možno ešte horší deficit ako matovič.
A tu sme pri tom klasickom, “prečo ja?” Lenže toto “prečo ja” si povie aj štátny úradník, aj lekár, aj učiteľ, aj študent, aj pracujúci, aj podnikateľ, a povedal si to aj Fico keď si zvyšoval plat. Aj sa som si povedal, že prečo mám platiť za diaľničnú známku o 50% viac, keď nepribudli, žiadne diaľnice, takisto som si povedal, prečo mám platiť vyššie odvody, vyššiu DPH atď.
dôchodok, pokiaľ viem bola Ficova predvolebná kampaň v 2020, potom ho Krajniak nahradil ešte nezmyselnejším rodičovským dôchodkom, potom ho znova fico ešte absurdnejšie navýšil.
Sú 2 cesty: zvýšiť príjmy do SP, čo je buď zvyšovanie odvodov alebo ekonomický rast - oboje je nereálne v potrebnom rozsahu.
predčasné dôchodky boli rádovo pár desiatok tisíc ľudí, reálne do 0,5mld ročne mohli stáť a tí ľudia čo išli do predčasného, by už boli aj na riadnom dôchodku, čiže aktuálne majú takmer nulový vplyv.
Najväčšiu dieru v rozpočte spravili valorizácie podľa Fico-Dankovho automatu o infláciu, keď v priebehu 2 rokov rástla inflácia niekoľkonásobne rýchlejšie ako ekonomika. Čiže dôchodcovia nielen nepocítili infláciu, čo všetci ostatní áno, a dosť drasticky, ešte je kvôli tomu treba konsolidovať.
Skúsme to otočiť.. Prečo ja by som sa nemal dôchodku dožiť, keď súčasný dôchodca si žije nad pomery toho čo si môžeme dovoliť? Okrem toho toto je niečo čo sa dávno robí (okrem období, keď Fico s Dankom stropujú)
Toto je niečo, kde súhlasím na 100%, a presne tu sa dostávame k celej podstate, že myslím, že mám právo byť nespokojný s tým, že mi niekto zvyšuje dane, odvody, poplatky, len preto, aby tie peniaze potom rozhádzal.
Noví predčasní dôchodcovia totiž získali výhodu v podobe navýšenia priznaných dôchodkov o 110 až 160 eur mesačne. V danom období vzrástol počet predčasných dôchodcov o viac ako 60-tisíc nových poberateľov, čo bolo až 2,5-krát viac než v rokoch 2021 a 2022. Podľa analytikov Matúša Ferienčíka, Matúša Senaja a Jany Valachyovej z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť bol tento nárast dôsledkom „nevhodného nastavenia dôchodkového systému“, pričom osobitne upozorňujú na systém tzv. prvej valorizácie dôchodkov.
Tá sa podľa ich analýzy uplatňuje od roku 2009 a „je dlhodobo nesystémovo (a nespravodlivo) nastavená, lebo umožňuje viacnásobné započítanie rastu cenovej hladiny do výšky dôchodku“. Kým počas rokov nízkej inflácie tento systém výraznejšie problémy nespôsoboval, počas energokrízy a následného obdobia extrémneho rastu cien sa slabiny tohto nastavenia naplno prejavili. K tomu sa pridal aj ďalší kľúčový faktor, príliš voľné podmienky na odchod do predčasného dôchodku po 40-tich odpracovaných rokoch. „Kombinácia týchto dvoch faktorov sa v kritickom období ukázala byť významným rizikom pre verejné financie aj trh práce,“ píšu analytici.
Výsledkom bola silná motivácia k predčasnému odchodu z trhu práce. Ako upozorňujú autori komentára Cena za výhodné predčasné dôchodky, tento odliv mal aj konkrétne negatívne následky pre zamestnanosť. „Vysoký počet odchodov do PSD spôsobil citeľný výpadok pracovnej sily, a to najmä v priemyselnej výrobe, obchode a doprave. V roku 2024 predstavovali trvalé odchody z trhu práce v dôsledku PSD negatívny príspevok až 22-tisíc osôb (priemer za všetky mesiace)“ upozorňujú.
Podľa nich bude tento výpadok pretrvávať až do roku 2027 a úplne vymizne až v roku 2031. V kontexte starnutia populácie a nedostatku pracovnej sily ide o zásadný problém, ktorý „predstavuje nielen krátkodobé narušenie personálnej stability firiem, ale aj priame zníženie úrovne zamestnanosti“.
Z pohľadu verejných financií sú dôsledky ešte citeľnejšie. Podľa analýzy bude štát do roku 2031 čeliť dodatočným kumulatívnym výdavkom vo výške 897 miliónov eur a súčasne príde o príjmy z daní a odvodov v objeme 776 miliónov eur. „Tieto výpadky budú len čiastočne kompenzované úsporami na iných sociálnych dávkach (159 mil. eur),“ uvádzajú analytici.
Celkový čistý negatívny dopad tak dosiahne 1,5 miliardy eur – bez započítania úrokových nákladov. V roku 2024 bol pritom najvýraznejší dopad na deficit verejnej správy – až mínus 499 miliónov eur. Dlhodobým dôsledkom bude aj zvýšenie hrubého dlhu Slovenska o približne 1 % HDP, čo bude generovať dodatočné náklady na úroky vo výške 377 miliónov eur do roku 2031.
To nie je pravda. Ludia, ktori by normalne isli v 63 ci 64, tak isli v 57. Lebo 8rocna zakladna skola + 2-3roky nejaka ucnovka ci uciliste, cize koncili ako 16-17 rocny a hned mali pracu a ked sa im postastilo a neboli bez prace, tak v 57 uz mohli ist do predcasneho dochodku, v mojom okoli je x ludi, ktori to vyuzili. Preto sa aj hovori, ze ten efekt bude trvat minimalne do roku 2031…
A tiez treba spomenut ludi, co mali pocas ucnovky pracovny pomer ako “dualne vzdelavanie”, tak ti mohli ist este skor ako 57… Tak 55 alebo 56.
Cize stat ma nielen naklady na dochodky ale aj vypadok prijmov z ich poistenia.
Na druhej strane mi toto rozhodne nepride ako najvacsi problem. Najvacsi problem mi pride, ze tie vysky dochodkov vobec nezohladnuju prijmy socialnej poistovne, preto by buduce zvysenia dochodkov by mali byt priamoumerne zvysovaniu prijmu socialnej poistovne a nie nejakej random inflacnej hodnoty…
Napr. 95% prijmov by sa vyplacalo na dochodky a 5% by sa investovalo do buducnosti, na zaklade toho, by sme vedeli zabezpecit dochodky aj pre buduce generacie (alebo aj tie nase), ked ten pocet pracujucich poklesne…
To by ale chcelo kompletnu reformu dochodkoveho sporenia a pohrat sa aj s myslienkou, ze vlastne druhy pilier je pre 90% ludi zbytocny. (jedina vyhoda je, ze sa da dedit a po dosiahnuti dochodkoveho veku mi ho mozu cely vyplatit)
Pozri si ekonomické čísla za Dzurindu a teraz a pochopíš ten rozdiel, ak samozrejme vieš čítať grafy a výstupy. Škoda reči ak sa bavíme o dojmoch a nie o nespochybniteľných číslach. Dzurinda si to posral sám svojou nerozhodnosťou a pripravil Ficovi pohodlný finančný vankúš, z ktorého potom 4 roky žil a Fico sa zrazu dostal k prázdnej pokladnici ako Dzurinda v roku 1998 po Mečiarovi, no na rozdiel od Dzurindu si vybral cestu klamstiev a podplácania svojich voličov s tým, že to do volieb v 2027 nejako uhrá a potom mu to už môže byť jedno. Dzurinda od roku 1998 keď bol štát pred kolapsom do roku 2006 vytiahol krajinu zo sračiek a odovzdal krajinu s rastom HDP 10% (teraz sme po 1%). Ale ako hovorím potopil sa sám a ľudia si namiesto lepšieho hospodára vybrali horšieho, tak to už býva. Hlavne nech je zmena.
Nikto dôchodcov neobtiahol, práve naopak dôchodcovia obtiahli tých čo prispievajú do rozpočtu a to tak, že 13. dôchodky boli schválené nie preto, že si to zaslúžia, ale ako predvolebný ťah a podplácanie dôchodcov. To isté mohol spraviť Fico a znížiť dane firmám a pracujúcim povedzme o 5% aby si ich podplatil, ale to nie je jeho cieľová skupina a hovorili by sme, že veď pracujúci si to zníženie daní zaslúžia ale peniaze by chýbali práve v nemocniciach, kde sú dôchodcovia častejší návštevník (ony tam chýbajú aj teraz aj kvôli 13. dôchodkom, ale to dôchodca zistí až keď tam ide na operáciu, alebo zbytočne umrie a v čechách by ten istý dôchodca bol vyliečený)
Len tak mimochodom do NATO nas radi prijali. A do EU tiez. Ved to nebolo zadarmo a museli sme splnit vela kriterii. Okrem toho odstavenie dvoch reaktorov v EBO. Dzurindova zasluha je ze odstavil meciara.
Možno by si nebolo od veci prečítať koľko úsilia stalo komeptentných ľudí aby nás dostali do NATO a z ďaleka to nebolo že by nás tam vítali s otvorenou náručou.
Ak by sa hlasovalo dnes o prijatí do EU o krajinách ako Slovensko a Maďarsko, prevdepodobne by prijatie bolo ak nie úplne zastavené, tam minimálne odložené na rok, možno 2 a možno aj viac. Zrejme by sme nesplnili kritérium ohľadom fungovania právneho štátu (Maďarsko teda určite, tam o tom vôbec nie sú pochybnosti)
alebo mozno aj tie kriteria sa menili. a ver tomu ze rastie pocet ludi co SUCASNE hodnoty EU povazuju za chore. wikommenskultur, greendeel, gender…minimalne greendeel zasahuje do penazeniek a sposobuje upadok EU ekonomiky. podla teba aky pravny stat a korupcia je npr. niekde v grecku, taliansku? ake su bezpecnostne pomery vo francuzskych, belgickych velkomestach, alebo bohatom svedsku v meste malmo?
NATO by nas prijalo kedykolvek. davame viac na obranu ako niektore davnejsie clenske staty. v podstate nazaznikova zona.
zamorenie ako v azii sme tu mali tak 40 rokov dozadu ked mesta vykurovali mazutom. ten tvoj greendeel uprednostnuje biomasu pred plynom hoci plyn je vyrazne cistejsie palivo.
keby nebolo frantikov tak nemci s rakusakmi nam vybavia aj zatvorenie atomiek a neviem ci by sme spustili uholne elektrarne tak ako to urobili oni lebo solarne panely su fajn iba ked svieti slnko. my sme uz uhlie zrusili okrem zeleziarni v KE. tam treba investovat v prvom rade.