Vidim, že svet vidíš čiernobielo hlavne ty. To, že Lotyši odstúpili od Instambulského dohovoru som zachytil a nemám s tým absolútne žiaden problém. Naviac je to téma, ktorá je mimo EU, už len ten samotný názov o tom hovorí.
A čo som dávnejšie čítal obsah tohto dokumentu, tak podľa mňa (okrem väčšiny obsahu, ktorý je OK) obsahuje aj pasáže a odseky, pod ktoré by som sa ja osobne nepodpísal a vôbec sa nečudujem, že je to problém, najme ak sa má transponovať do národnej legislatívy, ktorá s ním nie je kompatibilná, napríklad kvôli ústavným rozporom. napríklad článok 12 to mi pripadá, akoby ho písal sám Róbert Fico len z opačnej strany:
“Článok 12 – Odstraňovanie stereotypných rodových rolí
„Zmluvné strany prijmú opatrenia potrebné na podporu zmien spoločenských a kultúrnych modelov správania žien a mužov s cieľom odstrániť predsudky, zvyky, tradície a iné praktiky založené na stereotypných úlohách mužov a žien.““
- už len keď to čítam ako neprávnik, už len to zneje ako nezmysel, rovnako ako nedávno u nás prijatá národná identita
Článok 66 - 68
Dohovor vytvára nezávislý výbor expertov GREVIO, ktorý monitoruje dodržiavanie dohovoru.
- nikým nevolený orgán dostane obrovské právomoci vstupovať do národného právneho poriadku
Ďalej tento dokument
- implicitne spája „tradičné rodové roly“ s násilím, čím paušalizuje kultúrne tradície ako potenciálne nebezpečné;
- mieša ochranu pred násilím (legitímny cieľ) s ideologickou agendou redefinície rodu.
A posledná vec miešanie rodu a pohlavia.
Ako vždy myšlienka dohovoru bola šľachetná, len popri tom sa tam pridali ideologické nánosy a v niektorých krajinách už vydali ústavné súdy rozhodnutia, že nie je možné prijať tento dokument do právneho poriadku, keďže naráža na národné ústavné princípy.
A ešte raz toto s EU nemá nič spoločné, ináč by EU voči daným krajinám už otvorila právne konanie. Ináč Maďari, ktorí útočia na “zdegenerovanú EU“ ten dokument prijali, to sú tie paradoxy.