Verejné financie a politika

a na to sme mali ,investora from , ,juesej , s 15r danovymi prazdninami a dalsimi vyhodami, kt to dotiahol na uroven hutnickeho muzea… a investicny dlh na konci roka 23 bol skromnych 1,7mld…

ako sa dokazal podnik s rocnym ziskom cca 6mld SKK do 98r, dostat tam kde je… je jeden zazrak..

Biomasa aj štiepka uvoľňuje nedávno skonzumované CO2 no pri spaľovaní plynu sa uvoľňuje tisícky rokov uskladnené CO2.
Nemci nemali žiadne výhrady voči našim atómkam.

4 lajkov

a nie je jedno ake co2? proste stiepka uvolnuje viac a nielen co2, ale aj nox aj tuhe castice. proste vsetkeho, + doprava + regeneracia biomasy su roky.

bohu žiaľ, každé obdobie má svoj kult, a dostane sa do slepej uličky. “demokraticky” zvolení zástupcovia, sa dostávajú do štádia, že sú presvedčení, že len oni majú pravdu…… a tak vznikol dnešný kult “lajno”.

2 lajkov

nepisal som nemci mali vyhrady konkretne voci nasim atomkam. horor je ze vobec niekoho napadlo vyradit jadro.

List iniciovaný Francúzskom, ktorý zaslali komisii, podpísalo i ďalších deväť štátov, v ktorých má jadrová energia tradičné zastúpenie Bulharsko, Česko, Fínsko, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.Do zoznamu tzv. zelených zdrojov patrí slnečná energia, geotermálna energia, vodík, veterná energia, vodná energia a bioenergia. Jadrová energia v ňom však absentuje.

Proti jadrovej energii vystupuje predovšetkým Nemecko spoločne s Rakúskom, Dánskom, Luxemburskom a Španielskom.

Čítajte viac: Slovensko a ďalšie štáty EÚ žiadajú uznať jadrovú energiu za zelenú - Index SME

Tiež si myslím, že súčasná zelená politika je skôr škodlivá ako prínosná. Zelenú politiku treba robiť do takej miery, aby neškodila ekonomike, čo myslím, že aktuálne je už trocha za hranou. Nikdy som nebol v chudobnej krajine, alebo regióne, kde by bolo čisto, a čisté ovzdušie. Proste ľudia, keď sa majú dobre, záleží im na svojom okolí, keď sa majú zle, záleží im len a len na vlastnom prežití. Okrem toho si myslím ( a nie iba ja ale čoraz viac hlasov z vedeckej komunity) že súčasné opatrenia sú nedostatočné na zvrátenie klimatickej zmeny, zároveň čoraz viac ekonómov tvrdí, že by sa mali zmierniť, pretože škodia ekonomike. čiže obetujeme veľa za malý výsledok, čo nie je úplný ideál.

1 lajk

Mam otazku. To zamorenie sme mali ako v Aziii bolo kedy, ked tomu zabranil greendeal ?

1 lajk

Krajina otvorena ako my ma len 2 moznosti, buď akceptovať EU so všetkým jej dobrým a zlým a pripísať si ročne +X miiárd EUR (neviem koľko to je či 3mld alebo viac, ale len tak prídu peniaze od rodiny) . Alebo 2. možnosť vystúpiť z EU a nech sa deje vôľa božia. Pád na úroveň dnešného Srbska. A nebolo by to poekné, a veľa ľudí, by len pozeralo s otvorenými očami, čo sa deje a nerozumeli by následným procesom, ktoré by ich pripravili o 30 až 50% ich majetku.

8 lajky

Akceptovat vsetko a byt v pozícii nesvojpravneho clena je mentalita z cias socializmu a cesta do pekla, ale snad brusel nie je moskva. A ak je tak casom dopadne rovnako.

Neviem ci si zaregistroval ze lotyšsky parlament odhlasoval vystupenie z istanbulskeho dohovoru. Toto celkom nezapada do tvojho ciernobieleho videnia sveta. Tak teda pobaltania su vzor ci nie su?

2 lajkov

Vidim, že svet vidíš čiernobielo hlavne ty. To, že Lotyši odstúpili od Instambulského dohovoru som zachytil a nemám s tým absolútne žiaden problém. Naviac je to téma, ktorá je mimo EU, už len ten samotný názov o tom hovorí.

A čo som dávnejšie čítal obsah tohto dokumentu, tak podľa mňa (okrem väčšiny obsahu, ktorý je OK) obsahuje aj pasáže a odseky, pod ktoré by som sa ja osobne nepodpísal a vôbec sa nečudujem, že je to problém, najme ak sa má transponovať do národnej legislatívy, ktorá s ním nie je kompatibilná, napríklad kvôli ústavným rozporom. napríklad článok 12 to mi pripadá, akoby ho písal sám Róbert Fico len z opačnej strany:

Článok 12 – Odstraňovanie stereotypných rodových rolí

„Zmluvné strany prijmú opatrenia potrebné na podporu zmien spoločenských a kultúrnych modelov správania žien a mužov s cieľom odstrániť predsudky, zvyky, tradície a iné praktiky založené na stereotypných úlohách mužov a žien.““

• už len keď to čítam ako neprávnik, už len to zneje ako nezmysel, rovnako ako nedávno u nás prijatá národná identita

Článok 66 - 68

Dohovor vytvára nezávislý výbor expertov GREVIO, ktorý monitoruje dodržiavanie dohovoru.

• nikým nevolený orgán dostane obrovské právomoci vstupovať do národného právneho poriadku

Ďalej tento dokument

1. implicitne spája „tradičné rodové roly“ s násilím, čím paušalizuje kultúrne tradície ako potenciálne nebezpečné;
  2. mieša ochranu pred násilím (legitímny cieľ) s ideologickou agendou redefinície rodu.

A posledná vec miešanie rodu a pohlavia.

Ako vždy myšlienka dohovoru bola šľachetná, len popri tom sa tam pridali ideologické nánosy a v niektorých krajinách už vydali ústavné súdy rozhodnutia, že nie je možné prijať tento dokument do právneho poriadku, keďže naráža na národné ústavné princípy.

A ešte raz toto s EU nemá nič spoločné, ináč by EU voči daným krajinám už otvorila právne konanie. Ináč Maďari, ktorí útočia na “zdegenerovanú EU“ ten dokument prijali, to sú tie paradoxy.

1 lajk

Skoro som ti uveril…v skutocnosti dokument vychadza z rady europy, Takze odkial más ze to s EU nema nic… Cz, sk a hu, bul to tiez podpisali ale neratifikovali cize nie ucinny. Takze az taky paradox to nie je.

1 lajk

Rada Európy a Európska únia sú ale naozaj dve nezávislé organizácie (EÚ má orgány Európska rada a Rada EÚ, čo tiež prispieva k omylom v tomto smere)

3 lajkov

@svaco @yoggy

Celkom dobre sa počúva keď prvý a posledný dobrý minister financií hovorí to isté čo my tu už dávno :smiley:

Mikloš: 13. dôchodky budú zrušené tak či tak, len je otázka, kto ich zruší

Osobne si nemyslim, ze je to nejaky nepopularny narativ…

Ked sa na to pozrie akykolvek ekonomicky zdatnejsi clovek, tak vidi, ze tu nieco nefunguje.

2 lajkov

Niekto sa tu robí odborník na všetko a tak vypotí, že Rada Európy je vlastne Európska únia :grinning_face_with_smiling_eyes:

2 lajkov

Inak pre porovnanie v cesku:

Saldo socialnej poistovne bude priblizne vo vyske 15miliard czk. Co je nejakych 620milionov euro. Ked si to dame na slovenske pomery, tak to ako keby sme mali “deficit” 310milionov… Ale my mame 2,7miliardy euro, ci kolko je to planovane na tento rok…

Cize sa treba prikryvat len takou perinou na aku mame…

2 lajkov

no neviem v čom bol mikloš taký úžasny. Rozpredal spp elektrárne…….kde sľuboval ,že získane prachy pôjdu do sociálneho systému …. takýto “génius” by som dokázal byť aj ja. Ten slávny výrok, že štát je zlý hospodarár, ja len doplnim súkromník je veľmi dobrý hospodáá, ale pre seba. Tak dnes vidíme, neskutočný odliv kapitálu do zahraničia, ktorý sme mohli mať na sk. ale čo už štát je fakt zlý hospodár, keď si všetko dôležité rozpredal. A teraz “ múdra” hlava vykrikuje , treba zrušiť 13. dôchodky…. Ešte pripomeniem ich kauzy ": gorila, vláčiky platinové sitka,…… čiže tiež “kradli” ako fico, presne podľa zákona. Hej a ešte musím pripomenúť predvolebný sľub s 14% rovnou daňou a myslím si všetci vieme ako to nakoniec dopadlo.

1 lajk

iste, ale je otazka preco mame iba takuto perinu. alebo skor inac, ci ta perina je vlastne nasa.

Pacho, este si zabudol dzurindov slub v 1998 o 2nasobnych platoch. dosiahli sme ich konkretne az v2007. to je memento pre tych co si myslia ze ked ozdravia verejne financie tal automaticky bude lepsie. svata prostota. miklos bol minfin v obdobi velkeho globalneho ekonomickeho rastu. privatizoval este viac ako meciar a kradlo sa pri tom nehorazne, bol dostatok lacnej pracovnej sily, vstupili sme do EU cim padla posledna prekazka prichodu kapitalu. a otvorili sa hranice a kopa ludi isla prec.

statne investicie sa skrtali, ceny energii sa vyrazne zvysili, nzm bola obrovska lebo regionalne rozdiely sa neriesili. ale legendy o najlepsom ministrovi pretrvavaju u tych co ziju/zili v alternativnej realite.

2 lajkov

V roku 2010 bola urobená analýza kradnutia za Dzurindu a za 1.Ficovej vlády, výsledok bol taký, že áno kradlo sa aj za Dzurindu len s tým rozielom že miera kradnutia za Dzurindu bola cca 10% toho čo sa ukradlo za Fica.

Človeče ty nechápeš, že na tvoj 13. dôchodok nie sú peniaze, dokonca ani na 12., veď sa spamätaj. Potom sa dostaneš do nemocnice a zomrieš, lebo toto a tamto ale budeš mať 13. dôchodok posledný krát v tom mesiaci.

Na to aby sa zvyšovali dôchodky je potrebný ekonomický rast a nie zdaňovať a zadlžovať sa.

Ja chcem 15 platov namiesto 12, tak mi prispej z tvojho 13. dôchodku.

Ty si nepochopil, že si sa stal rukojemníkom vo Ficovej politickej hre. Výsledok bude hrozný aj pre teba keď sa nespämetáš. Dlhy totiž treba platiť. A ak sa nechystáš umrieť v najbližších 2 rokoch, mal by si začať ekonomicky myslieť aj na to čo bude po roku 2027

5 lajky

ZAbudol si dodať, že Mikloš nastúpil v roku 1998 a Slovensko bolo pred krachom a tiež si zabudol dodať, že Fico mal od roku 2012 do 2019 8 rokov nepretržitého rastu vo svete a z dlhu ktorý bol v roku 2006 okolo 30% HDP urobil tuším 52 - 55% (pri celosvetovej konjunktúre) a o absolútnom vyjadrení dlhu radšej nehovorím, lebo sa mi che grcať, ako tu premárnili tí gauneri priaznivé roky.

5 lajky