Verejné financie a politika

konečne si to priznal, no roky si tvrdil, že by to za tu cenu nepostavili

1 lajk

aj tak väčšina bude voliť zlodejov

Čo presne z tohto čo si vymenoval je zlé?

Menšia rozmanitosť plodín? No a? Pestuje sa to čomu sa darí a čo sa dobre predáva. Chová sa menej hovädzieho? Nevadí, hlavne, že na pultoch je dosť. Maslo vyrobené v Nemecku? nech je, hlavne že ho kúpim za primeranú cenu v primeranej kvalite, to je trh a to su sú firmné stratégie.

Čo je zlé na tom, že Lidl a Kaufland ti vie ponúknuť nižšie ceny?

1 lajk

nic okrem toho ze na tom nezarabame. potom neviem co tu chces mat, nacom chces mat vlastne postavene hdp ?

Dúfam že aj v Stročíne, Radome, Giraltovciach a všetkých dedinách v líni cesty Via Karpatia, ktorá teraz prechádza cez dediny budú voliť svojho Guru - hranatého, samoamnestovaného. Bašty Smer-u na severovýchode vždy zabrali. Keď nemáme dialnicu máme aspoň nášho Ficinka, zlatučkého.

A tak si mi tu žijeme a sťažujeme sa na popraskané múry a volíme zlodejov, ktorí sa z nás na svojich snemoch smejú, akých že pridebilných majú voličov a že nezávidia opozícii, lebo ich voliči aj niečo požadujú a nie len sľuby.

Aký národ, taká vláda a taká infraštruktúra.

2 lajkov

Na masle veru HDP nepostavíš, pozri do Estónska na čo vsadili oni, ak nevieš tak produkty a služby s vysokou pridanou hodnotou. Bráni tu niekto neikomu, aby vyrábal maslo a choval dobytok? A pokiaľ viem tak už dávno neplatí, že poľnohospodári majú len 30% dotácií z tých na západe.

Vieš kde je problém, že sa dotácie vyplácajú na asfaltové plochy ako pani Barónke zo strany SMER a že sa stavajú haciendy, pre kámošov zo Smeru a nikto v nich nikdy nebývala ako hosť, kde je tma celý deň, ale keď sa chceš ubytovať, tak majú vybookované na pol roka.

Problém je v ľuďoch tejto krajiny a nie v EU a v Lidli.

Priznajme si to, sme darebácky štát a preto nás to ťahá k Rusku ako etalónu darebáctva, vzory vždy priťahovali.

A kým sa to nezmení a to asi nebude skoro, tak budeme stále ako chudobní príbuzní v EU a budeme im závidieť a nadávať a nastavovať ruky na omrvinky a ešte viac nadávať, lebo byť žobrákom to sa človek hnusí aj sebe samému a na niekom si musí uľaviť, tak prečo nie na bothatšom susedovi.

7 lajky

ved si volte sasku a matovica. oni vam tu dialnicu urcite postavia. ak vobec vedia o tom ze existujete.

sluzby s vysokou pridanou hodnotou si aj niekto musi kupit. a asi im to posledne roky az tak nefunguje ked klesaju v realnom hdp aj v prepocitanom na ceny. v 2020 este 85 priemeru EU a vlanu 79 percent.

1 lajk

Iste však Laci s hranolom ich systematicky vyháňajú… odvody, dane, ale hlavne koketovanie s Vladkom v Kremli.. To je rovnaká antikoncepcia pre firmy s pridanou hodnotou ako sandále s ponožkami na chlapovi pre dámy :smiley:

3 lajkov

cize staci znizit dane a vsetko bude OK. strasne sa mylis.

2 lajkov

Keď ich už máme také vysoké, tak stačí mať od zajtra životnú situáciu ako v severských krajinách. Poradíš ako na to?

4 lajkov

Neviem, či si to dobre pamätám, ale niečo sa mi máli, že Ficko tu so svojou zločineckou tlupou už vládne 14 rokov (mýlim sa, oprav ma). Tak už vieme, že SAS a Matoviča nevolíš (toho ani ja neodporúčam, aspoň v niečom sa zhodneme), a podľa toho čo tu píšeš tipujem, že nevolíš ani PS (ešte nevládli) a ani Demokratov (tí vládli s Matovičom) a predpokladám, že ani KDH (tí tiež nevládli už minimálne 13 rokov), takže by som si rád dal od teba poradiť, koho voliť a kto to tu konečne rozbehne ako v Poľsku? Už je v talóne len Republika a zbytok tu vládol SME+HLAS+SNS žeby ich si radil?

Tu máš dáta zo Svetovej Banky, klikni si na LABEL checkbox v grafe a uvidíš aj názvy štátov, ale píšem ti pre istotu poradie nižšie.

Rok 2008 keď doznievali pozitívne účinky Miklošových reforiem na Slovensku a Fico zbieral cudzie Ovocie a poradie krajín v HDP na Hlavu PPP:

1. Slovensko,
  2. Estónsko
  3. Chorvátsko a
  4. Litva
  5. Poľsko

Koniec roka 2024:

1. Litva
  2. Poľsko
  3. Estónsko
  4. Chorvátsko
  5. Slovensko

Toto sú čísla. Kto sa podieľal na vládnutí od 2006:

1. SMER + HLAS - 14 rokov,
  2. SNS - 10 rokov
  3. MOST - 6 roky
  4. SAS - 4,5 roka
  5. HZDS - 4 roky
  6. OLANO, DEMOKRATI, SME RODINA - 3 roky
  7. KDH, SDKU - 2 roky
  8. úradnícka vláda - pol roka

Kto je zodpovedný, budú to tí na vyšších priečkach, najviac asi SMER a HLAS, či nie. Z matematiky som nemal na vysvedčení horšiu známku ako 1 a to od 1. triedy až po 2. semester na Univerzite, keď sme mali posledný krát matematický predmet so skúškou, tuším to bola Matematická štatistika a Pravdepodobnosť (musel by som pozrieť do Indexu)

5 lajky

K tomu este treba dodat, ze vladu matovica sme tu mali pocas vypuknutia COVIDu ci vojny na ukrajine… Rovnako “pravicova vlada” v rokoch 2010-2012 zazivala nasledky financnej krizy… Zatial co SMER a spol tu vladli pocas najvacsej prosperity…

5 lajky

volby nie su povinne. kedze ma ziadna strana neoslovila, tak ta uz mohlo napadnut ze nikomu nedoverujem. vsetci vieme kto kedy vladol, nemusel si si davat takuto namahu. gratulujem ze si bol dobry student.

opozicia tiez vyjadruje svoje nazory tak si vieme urobit obraz. od nich vidim to co citam aj tu. kritiku, sice vacsinou pravdivu aj opravnenu ale ziadne uveritelne riesenia. este pred volbami sulik zopakoval 20 rocny recept ze vsak nizke dane a priame zahranicne investicie, neborakovi asi uslo ze investor uz nema vela lacnej pracovnej sily ale malo a drahsej pracovnej sily. cize pojde stavat montazne haly skor niekde inde.

ja chapem ze cisla spred 20 rokov boli super ale pozri si ake boli platy, aka bol nzm, ako utekali ludia prec. najma od vas z vychodu a najviac z PO kraja. a k tomu boli ludia doslova tlaceni, treba sa posuvat za pracou, treba sa odstahovat. aj vtedy som tvrdil ze to normalne nie je. praca ma byt pre ludi a nie naopak. a hdp bez parity kupnej sily vdaka investiciam dodnes vyzera super akurat je postavene na velkom priemysle a v ramci neho hlavne na jednom odvetvi a koncentrovane na zapade. ludia na Sk vlastnia najmensi majetok a maju najviac dlhov, robia najviac nadcasov.

1 lajk

na to nemame ludske zdroje. ale polsko je v mnohom dobry priklad. tam stat efektivne investuje, podporuje domacu produkciu, polske firmy, polskych farmarov, maju este aj vlastne retazce, nesnazia sa byt papezskejsi ako papez ked preberaju EU normy. nemyslim ze by napredovali vdaka hi-tech ci digitalnym sluzbam. oni vyrabaju siroky sortiment, tak ako to robili vzdy cesi. teraz davaju vela aj na armadu ale sa tiez nebude dat udrzat taketo investicne tempo leba dlh im tiez rastie.

Poliaci maju obrovský vnutorný trh, nie sú otvorená ekonomika ako my (kdesi som čítal, že sme vraj najotvoreejšia ekonomika na svete, ale minimálne v 1. desiatke sme určite), tu porovnanie s Poľskom nemá zmysel, môžme sa porovnávať s Pobaltím, Slovinskom a podobnými krajinami a hľadať v týchto krajinách recepty, ak im ide niečo dobre, ale s tým babráctvom pri moci, ktoré hľadí čo kde urvať, kým to nie je privarené. Fico si myslel, že pobudne vo vláde 2 volebné obdobia a odíde si do Karibiku užívať nakradnuté, ale bác zistil, že zo zločinu sa nedá len tak vystúpiť a že najprv treba za sebou pozametať, tak sa minulý rok samoamnestoval, ale zisťuje, že asi nie dosť a máme tu opäť navrhy:

• o zrušenie špeciálneho súdu
  • o novelu novely (už neviem koľkej) trestného zákona
  • o predĺženie volebného obdobia
  • atď.

Nič z toho však nemali vo volebnom programe a z hrádze proti fašizmu sú navrávačky s Republikou o tom, ako budú spolu vládnuť po r. 2027 a ďalších voľbách.

3 lajkov

Tak skoro nebude ani 1 ani 2. preto, že sú to babráci a nemám slov. Nič ešte za 2 roky nezozbehli, dokončujú to čo začal niekto iný a ešte aj predĺžujú to čo malo ísť hladko. Problem je len a len konsolidácia.

Väčšina normálnych ekonómov hovorí, že ak by Fico od roku 2023 nerobil nič v ekonomike a nechal všetko tak, tak by krajina bežala lepšie a nebolo by potrebné toľko konsolidovať, zamotal sa do špirály a blížime sa čoraz viac k jej stredu, keď príde náraz.

Presne tak isto ako s 2.pilierom, keď násilen popresúval ľudí z akciových fondov do dlhopisových práve v čae, keď začali akcie rásť a pripravil ľudí o tisíce Eur dokopy pripravil Slovensko o niekoľko miliárd Eur, ktoré ak by aspoň ukradol a minul, tak by z toho ekonomika niečo mala, ale tie miliardy skončili na účtoch zahraničných subjektov, ktoré v tom čase kupovali tie akcie, ktoré DSS-ky Ficom nanútene predávali.

Tipujem, že len ja som prišiel o 3 až 4 tisíc Eur vďaka Ficovi dokým som sa spamätal a presunul peniaze do indexového fondu.

3 lajkov

Naše poľnohospodárstvo krachlo, lebo farmy na Slovensku nie sú schopné konkurovať. Koncept fariem v každej dedine so zastaralou technológiou je nekonkurencieschopny velkovykrmnam.
Ceny výkupu sa stanovujú na burze a nie je dôvod, aby niekto to od slovenských fariem vykupoval za vyššiu cenu.
To je hlavný problém.
K tomu pofiderne podpory, ale to je podľa mňa skôr sekundárny problém.
K tomu treba uviesť, že tieto práce sú slabo platené a smradľavé, takže nič čo ekonomiku spasí. Aj keď suhlasim, že krajina by nejakú sebestačnosť mala mať.
Lenže kupujúci na Slovensku idú zväčša po cene a ani Slovenský predajca resp. producent (hoci aj mäsiar) nie je garancia, že berie od dodávateľov zo Slovenska…

Treska a Kofola nie sú zdravé potraviny.
Ak chce konzument zdravé potraviny a teda mieni dbať o svoje zdravie, tak už z princípu by si mal pozrieť etiketu, čo potraviny ktoré chce skonzumovať obsahujú.

Hovoriť o automobilovom priemysle na Slovensku, že nepredstavuje pridane HDP je na smiech.
Automobilovy priemysel a všetko nan naviazané generuje obrovské peniaze, čo sa prejavuje aj na výplatách.
Žilina by mohla ísť do prdele, nebyť Kórejcov a Nemcov. Nebyť automobiliek, slovenská ekonomika je ťažko v riti.
Áno, ľudia sa narobia, sú to zaslúžené peniaze, ale nikto iní tým ľuďom vzhľadom na vzdelanie viac nedá…
Okrem toho rôzny dodávatelia tu majú aj R&D oddelenia, vďaka čomu absolventi technických vysokých škôl majú vysoko nadpriemerné výplaty.
Inštitút sociálnej politiky zverejnil dáta, aký priemerný plat majú absolventi jednotlivých škôl a študijných odborov:

Tak si môžete porovnať, kde sú ďaleko nadpriemerné platy a kde nie.

Na štáte sa dá ešte šetriť. Tuším tu bola debata, že máme veľa vysokoškolských učiteľov. Ja to upravím.
My máme veľa vysokých škôl… Stojí to veľa peňazí, či už výstavba a údržba rozsiahlych areálov ale aj výplaty ľudí, čo to držia pri živote. Výsledkom sú v globále podpriemerné výsledky, pretože najlepších ľudí a poriadne vybavenie laboratórií nie sme schopní zaplatiť. Takže výsledkom je málo muziky za veľa peňazí…
Školy treba bez milosti podľa výsledkov poškrtať, do zbytku dať peniaze z výplaty naviazať na priemerné mzdy v odbore. Lebo ak VS učiteľ má mať PhD vzdelanie a na trhu majú takíto ľudia nástupný plat 2500 eur, tak za tabuľkových 1300 vám tam pôjde iba zúfalec alebo nadšenec. To druhé tak časté nie je.
A takto sa dá pokračovať v školstve a zdravotníctve ďalej, kde by sa dali škrty, aj keď veľmi nepopulárne, robiť. Samozrejme nie vždy to ide, na to máme UHP a analytické jednotky na ministerstvách.

4 lajkov

tak preco tvrdia vyrobcovia masa ze v zahranici dostanu viac. dotacie na zapade su nasobne vyssie. akoze rozpravat o nejakom regulernom europskom trhu v polnohospodarstve a rovnakych podmienkach mi pride smiesne. OK, ked na to nemame tak to nebude. ale zase necakajme ze ti ludia pojdu robit do IT alebo do vyskumu. nepojdu. pojdu niekde do sluzieb roznasat baliky a pod.

skoly mozes skrtat ale ked si mlady clovek ma vybrat medzi BA univerzitou vs. brnom a prahou (a to nielen co sa tyka samotnej skoly) tak ani spickova BA univerzita mu nemusi stacit. suhlasim ze VS typu skalica,sladkovicovo a pod. treba zrusit, mozno aj ine ale vela by som od toho necakal. viac ako 20 percent VS studentov je prec, priemer OECD vraj okolo 3 percent. hlavny dovod je jednozacne CR.

mimochodom kolko VS absolventov ma technicky smer, 20-30 percent ?

neriesil som pridanu hodnotu automotive. my sme vyrobili vlani 1 milion aut, 7xvacsie polsko vyrobilo 870 tisic aut. a maju vyssie platy, nizsie ceny a vacsi rast. okrem toho 3 automobilky su BA-TT-NR cize v regione ktory by sa mal uzivit aj bez nich. ZA je jednozacne tahana kiou to som rad ze si napisal lebo toto tu mnohi popierali…mozno aj NR a TT by boli v riti, ktovie….

ale automotive ma velke problemy a pre mna je zazazajuce ze to si tu nedavate do suvisu s problemami Sk ekonomiky, ako aj to ze tvori prilis velku cast hdp. to ze regionalne rozdiely sa nepovazuju za podstatne som si uz zvykol.

1 lajk

35 rokov sme si v Poľsku hovorili, že si nemôžeme požičiavať na investície, pretože si to nemôžeme dovoliť, pretože sme krajina na vzostupe, pretože si musíme neustále uťahovať opasky. Bol som jedným z tých, myslím, mála ekonómov, ktorí 20 rokov tvrdili opak: krajina na vzostupe musí investovať do seba. A že aj keby sme si požičali, návratnosť investícií by bola dostatočná na splatenie dlhu.
Teraz sa ukazuje, že sa zadlžujeme ešte príliš rýchlo. Hoci je pravda, že financujeme veci, ktoré pre nás budú dôležité, a to zdravotníctvo, bezpečnosť a investície. Chcel by som, aby tieto investície boli v budúcnosti ešte vyššie,“ apeloval.
Podľa jeho názoru by vláda vzhľadom na súčasnú fázu takéhoto rýchleho rastu dlhu mala zvážiť spôsoby, ako zvýšiť príjmy a znížiť výdavky. „Je neprijateľné, že pred piatimi rokmi sme na armádu vynakladali ročne 50 miliárd zlotých, budúci rok minieme 200 miliárd zlotých a medzitým sme nenašli nové, udržateľné zdroje príjmov pre štát,“ zdôraznil.

2 lajkov

A my radsej investujeme do dochodcov a lekarov. :slightly_smiling_face:

Od 1.1. sa valorizuju dochodky o 3.7%, zatial co v cesku len 2.6%.

1 lajk