Verejné financie a politika

Počul, a len to nahráva tomu čo tvrdím, že základnú obranyschopnosť treba vo vlastnej réžii a 2% na obranu sú racionálne.

Toto síce nie je priamo reakcia ale reči vs. fakty:Redirecting...

bol uz tento clanok odomknuty ?

Nie… Ale v podstate to iste by malo byt tu:

Az tak vela sa toho nestavia. :joy:

Pre mna to velmi racionalne nie je. Aktualne sa to obchadza investiciami do nemocnic, mostov a tak dalej. Kazdy si nakupuje co chce a bez nejakeho planu, napr. my sme vytrieskali peniaze na stihacky, ktorych zmysel je velmi minimalny, hlavne v tom pocte… Nehovoriac o tom, ze v pripade utoku by nastal v koordinacii neuveritelny zmatok a aj tak by sme sa museli spolahnut na USA…

Rusko teraz udajne dava do armady (uz vlastne vo vojnovej ekonomike) nejakych 7% HDP, co by malo byt okolo 140miliard$. Europske krajiny v NATO maju HDP okolo 20 bilionov, co pri 1% by bolo okolo 200miliard $, je to stale viac ako rusko dava do zbrojenia pocas vojny, nie pocas mieru…

Preto si aj myslim, ze ta integracia by mala byt hlbsia a nemala by sa kazda krajina hrat len na svojom piesocku, v takom pripade staci davat 1% do spolocneho budgetu a tych 5% ci kolko sa teraz dohodli je uplne prehnane…

Nehovoriac o tom, ze v okoli okrem Ruska nemame ziadnu vacsiu ekonomiku, ktora by mohla byt vojensky silna - iran, cina, india ci pakistan su od nas dost daleko…

2 lajkov

To porovnanie výdavkov nie je také jednoduché. Tých 7 ruských percent je oficiálnych, ďalšie obrovské peniaze sú schované v obrannom priemysle, náborove príspevky pre vojakov, ktorí idú na Ukrajinu platia zo svojich rozpočtoc miestne samosprávy a tak ďalej. Sovietsky zväz sa v podstate uzbrojil, tieto zbrane teraz Rusko vyťahuje zo skladov, repasuje, modernizuje a posiela na front, čo je zas lacnejšie ako novovyroba, proste čerpá z obrovských prostriedkov, ktoré na to vynaložil za Sovietov. A hlavne pridávam obrázok jeho vojenského rozpočtu od roku 2010, ani neklesne pod 3,5 %! Europa vtedy dávala v priemere cca 1%, nazbieral sa veľký investičný dlh…V dlhodobom merítku je 3,5 percenta určite nie potrebných, ale teraz sa nazbieral investičný dlh. Presne ako pri slovenských mostoch a diaľniciach.

2 lajkov
Vôbec nezávidím mladým, čo sa týka bývania, hypotéky, roboty.......mám deti v produktívnom veku, dcéra na SK chlapec v zahraničí. takže viem porovnávať. ALe potom mi vysvetlí, ako mohli komančovia napr vystavať lipt, maru za 5 rokov??. keď všetci vyspávali na vrátnici?. Tunel višnové sa stavia pomaly 30rokov??. Keˇdsa stavba predlžuje, tak sa neskutočne predražuej ...Bola potravinová sebestačnosť, a to len preto, že sa vyspávalo na vrátnici??.  V 80rokoch bola v podstate vyriešená bytová otázka bez hypoték a neskutočného zadlžovanie mladých ľudí. V celku fungovalo zdravotnícto. Je pravda, že do zamestnania sme chodili na autobusoch a nie ako dnes každí na aute, toto bola zelená politiky...... Sice sme sa vozili na š 100, a no a čo?? Ľudia viac pracovali mali svoje záhrady chovali sa domáce zvierata. ..... Na dovolenku sice nechodili 3x do roka, ale si užívali slovenska, a peniažky minali tu. Nemal som rád komančov, a v celku som bol rád keď padli, ale fakt nezávidim dnešným mladím ľudom, , ale preto zatracovat vlasných rodičov a nič im nedopriať , to je už sila. Nech mi tu nikto nevypisuje bludy, že zrušením 13-teho dôchodku sa vyriešia všetky problémy v republike
1 lajk

Ano, pocas USSR sa vyzbrojili, akurat je otazne, ze ci by vobec tie 70-50 rocne “sroty” mali vobec nejaku sancu proti novej technike…

Nehovoriac o tom, ze ked si teraz vyprazdnili sklady vo vojne s ukrajinou, tak uz pre nas nemusia byt az taka hrozba…

1 lajk

S takýmto porovnaním by som bol veľmi opatrný. Ono nie je totiž dolár ako dolár.

Zjednodušene: Rusko si skrz štátnych podnikov vyprodukuje železa koľko chce, v Európe sa “kupuje” od drahých súkromných dodávateľov. Takisto je rozdiel vyrobiť nejaký typ zbrane ak ti pracuje vo fabrike Báťuška za pár grošov alebo Nemec či Francúz, ktorý má podstatne iné nároky na mzdu, pracovné podmienky a všetky veci s tým spojené.

Ďalšia vec je presne tá vojnová ekonomika kedy sa ide na priame zadanie a nie na nekonečné tendre ako v Európe, ktoré celý proces predlžujú a predražujú.

Čiže ten pomyselný minutý dolár má inú “hodnotu za peniaze” v Rusku ako u nás. Bohužiaľ

2 lajkov

Nejde tu o nejake dopriavanie… Predsa system ma byt udrzatelny.

V state ma byt spokojna ako tak kazda skupina. Pokial sa to nedeje, tak potom akurat vznikaju problemy. Napriklad na dochodky davame viac ako okolite krajiny, co znamena, ze musime zdanovat viac a potom sa to nemusi pacit firmam, ci ludom, ktori nasledne odchadzaju zo slovenska… A potom sa zacina ten kolobeh, ze ludia odchadzaju a nie je na dochodky, tak musime zase zvysovat dane, nasledne zase ludia/firmu odidu… A nakoniec tu budeme mat len dochodcov…

Pritom by to malo byt inak → dobre nastavit system, ako je to v okolitych krajinach a tlacit na rast ekonomiky a HDP, nasledne dochodky same porastu a vsetci budu spokojni.

Najhorsie na tom je, ze co sa robi teraz je ako keby som mal vydavky 1200e, plat len 1000e a poziciam si tych 200e niekde. Clovek moze takto urcite obdobie fungovat, ale raz pride ten moment, ked uz mi nikto nepozicia a tie pozicane peniaze bude treba aj splacat. Potom sa opasky budu musiet utiahnut prilis, cim sa obmedzi ekonomicky rast aj prirodzeny rast dochodkov. Potom na slovensku budeme mat par rokov dochodky 750euro, zatial co v cesku uz budu 1500e a podobne… A to len preto, lebo teraz na to netlacili…

3 lajkov

Ano mas pravdu.

Akurat by som sa na to pozeral aj z ineho pohladu, ze “vojna” sa zmenila. Niekedy si potreboval tvrdu silu, teraz vies spravit viac skody s dronami za par stoviek. Nehovoriac o tom, ze teraz mas viac moznosti ako “terorizovat” obyvatelstvo - vsetci su zavisli napr. na elektrine, internete a podobne.

Nehovoriac o tom, ze si mozu vyprodukovat zeleza kolko chcu, ale pokial nemaju technologie, tak je im to asi fakt nanic. Ved aj tie kamikadze drony im musia vyrabat irancania…

Tiez si nemyslim ze nejake stare zasoby by boli rozhodujuce. Ale v jednej veci maju navrch a to je odhodlanie. Ich tam nazenu a oni proste idu doslova cez mrtvoly a preto by som nestavil ze po aktivacii clanku 5 by sa naozaj cele nato rozbehlo proti nim. Proste azijsky styl kde ani na vlastnych stratach a obetiach nezalezi.

1 lajk

Zas tolko ich az neni… Keby zacali verbovat z moskvy a nie niekde zo sibira tak by podla mna bolo velmi tazke klamat spolocnost, ze sa vlastne nic nedeje. Uz nie je rok 1943…

Nehovoriac o tom spackanom utoku na kyjev, kde celu logistiku mali v jednej kolone… Vo vojne podla mna rozhoduju uplne ine veci, ako to, ze niekto vie vyrobit tanky.

// Este som chcel dodat k tym percentam HDP, ze je rozdiel, ci sa zbroji pre obranu alebo utok…

Celkovo tie výdaje na obranu by sa v tejto situácií mali skôr premenovať na výdaje na “odolnosť”. Nejdem to teraz dohľadávať, ale niektoré europske krajiny navyšujú percento výdajov aj tým, že sponzorujú priemyselnú výrobu, ktorá by inak nebola oproti lacným produktom z Ázie konkurencieschopná, myslím, že to bola nejaká fabrika na oceľ? Lebo pre istotu mať svoju, aj keď drahšiu, je to rozumné, je to kritická surovina, tak to ide z obrany. Stavať teraz všetky cesty za peniaze z obrany je blbosť, ale taká železnica je pre armády životne dôležitá, aj Rusi teraz rozširujú sieť pri Pobaltí… A taký obchvat Zvolena sa do tých výdavkov vyslovene pýta :smiley: Do toho ochrana proti dronom dôležitých objektov, podporiť aktraktivitu štúdia technických odborov, nemocníce sa stavajú, spojiť dokopy letku MV a MO ako majú Česi (to sa dosť rieši na military fórach), je toho dosť, čo podporí obranyschopnosť a zároveň je to investícia do budúcnosti.

1 lajk

Chlapec je v zahraničí predpokladám preto, že mu stačí 1500 hrubého, čo si ešte 2 dni dozadu nechápal ako nemôže stačiť však?

Obchvat Bratislavy sa staval 5 rokov, Pribina 3, estakáda Mýtna tusím 4, ale jasné za príklad dáme tú jednu stavbu čo sa naťahuje a tú jednu čo sa za komančov nenatiahla.

Potravinová sebestačnosť je spomienkový optimizmus. Mäso len pre vyvolených aj to raz do týždňa, hodinové rady, na banány ani častokrát nevedeli ľudia na čo čakajú, nehovoriac o tom, že veľakrát aj základná vec ako toaletný papier chýbala. Plus samozrejme kvalita potravín, mlieko sa narieďovalo vodou aby družstvá plnili kvóty extrémne veľa pesticídov atď. Toto je fakt potravinová sebestačnosť? :smiley:

Keď v 80rokoch bola “v podstate vyriešená bytová otázka”, ako je možné, že dnes chýba 400tisíc bytov keď sa rodí menej detí? No nebola. Okrem toho, “riešenie” bolo postaviť byty na ukradnutých pozemkoch, izolácia žiadna ani tepelná ani zvuková, 4-5cm odchýľky neboli problém umakart, atď. Takéto byty keby dnes niekto postaví - nepostaví, nie je to ani legálne, tak by išli po 500 euro za meter. Jediná hodnota, ktorú byty v panelákoch a paneláky samotné majú, je tá, čo im dali ľudia, čo tam bývajú

V celku fungovalo zdravotnícto. - a prečo je teda stredná dĺžka dožitia teraz vyššia, keď zdravotníctvo fungovalo lepšie?

Ľudia viac pracovali mali svoje záhrady chovali sa domáce zvierata. Isteže, to bola pre mnohých jediná šanca na pestrú stravu.

ale preto zatracovat vlasných rodičov a nič im nedopriať , to je už sila. - Neviem prečo to berieš osobne, ja svojím rodičom doprajem a doprial by som im aj viac, doprial by som viac aj tebe, ale presne ako napísal Yoggy, ide o udržateľnosť, lebo keď nezačneme fungovať udržateľne dobrovoľne, dostaneme to príkazom, a všetci už vieme ako dopadlo Grécko. Aktuálne keď zrátame všetky odvody zamestnanca, 24% hrubej mzdy ide do sociálnej poisťovne, tá si môže z toho dovoliť vyplatiť 10 dôchodkov v súčasnej výške.. Prečo ich platí 13? To čo sa dotuje do SP sú reálne 3% HDP, to sú neuveriteľné čísla…

Keď ja tak nedoprajem svojim rodičom… Mal by si takýto názor aj keby ti tie dôchodky platili vlastné deti zo svojho (nie zo spoločného). Keby proste dieťa zarobí 1200, na život potrebuje 1000, trval by si na tom, nech tebe dáva ešte 500? Toto je presne to, čo štát robí so spoločným…

3 lajkov

len niekoľko poznámok:

-chlapec je v zahraničí, nie len pre peniaze.

-Termíny , málo ktoré sa dodržali , konkrétne obchvat bratislavy dodnes nie je dokončeny, a tak by sme mohli pokračovať.

-Tie tvoje mýty o mäse, len pre vyvolených , a raz do týždňa , k tomu klasika- banány … A to vážne chceš tvrdiť, že dnes sú potraviny kvalitnejšie ako za komančov, tak to si zrejme na hlbokom omyle. Tiež netvrdím, že neboli problémy s kvalitov, ale ten hnoj, čo dnes predávajú hlavne v “ost bloku”, je otras. dalo by sa o tom písať do nekonečna…

-čo sa týka tých bytov, tak si myslím, že aj dnes by sa našlo dosť ľudí, čo by si s radosťou kúpily byt za 500€/m2. Čo je na to zle, že si ľudia postupne tie “králikarne “ obnovuju a starajú sa o ne. Či sa mali na všetko vykašlať ako niektora skupina obyvateľsta, alebo štát ako sa vykašlal na mosty, železnice….. a teraz je obróvsky problém. Konkrétne keby sa staralo o mosty, tak oko bolo navrhnuté, tak ích životnosť by mohla byť vyše 100rokov….

-a to fakt si o tom presvedčený, že štátny rozpočet ruinuje 13-ty dôchodok??. že iny problém nie je??.

kazdy mate svoju cast pravdy. za komunistov sa postavilo ledva 300 km dialnic odvtedy asi 600 km ale mohlo sa podstatne viac. ale aj za komunistov bolo xy nedotiahnutych projektov. zakladom pre porovnanie malo byt toto:

ale co sa tyka domacich potravin, lepsie neexistuje. a osobne poznam cloveka co odisiel z potravinarstva kvoli tomu ze “nariedovalo” a bolo to pred par rokmi a nie ze komunistov. takisto vyroba a vystavba, nekvalitu mozes mat kludne aj teraz, niekto chce usetrit na materialoch….

a dnes je technologicky vyspelejsia doba a kopu veci nema zmysel porovnavat, tak ako sa komunisti radi porovnavali s chudobou v medzivojnovom obdobi co bola tiez hlupost.

ja mam rad take sportove porovnanie, terajsi majstri vo futbale by pravdepodobne vyhrali nad majstrami spred 50 rokov, lebo sa hra vo vacsom tempe, lepsia strava, doplnky, lepsia lekarska a rehabilitacna starostlivost. ale keby vtedajsi hrani hrali dnes tiez by boli lepsi ako vtedy…..

ale teda celkovo socik bol omyl uz len z toho dovbodu ze naivny system predpokladajuci spolocne vlastnictvo a nefunkcny ekonomicky model planovania ekonomiky nemohol prezit vo svojej podstate.

5 lajky

Aky hnoj? Myslis veci ako Nutellu a ine zapadne veci, ktore neboli dostupne za socializmu? Kto ti ich vlastne nuti kupovat? Myslim, ze dnes je ponuka dostatocne siroka, aby si si mohol vybrat, ze co vlastne budes kupovat a konzumovat.

V okoli najdes plno lokalnych vyrobcov ci producentov, niekedy aj za lepsie ceny ako v supermarketoch.

Ta krizovatka nebola sucastou… Nehovoriac o tom, ze dnes su uplne ine pracovne standardy ako boli pred 50 ci 70 rokmi. Ano mozme stavat veci rychlejsie, ale ked nam pocas toho zomrie xx ludi, asi by si nebol spokojny.

Ved si len zober zeleznicnu trat z Banskej Bystrice do Hornej Stubne, kde zomrelo oficialne 35 ludi, nastalo tam 2300 pracovnych urazov… Atd.

Samozrejme mozme stavat rychlo, len ci potom ludia by boli spokojny s podmienkami…

Tie novostavby su drahe, pretoze aj standard isiel hore. Nikto ti nebrani byvat v nejakej nezrekonstruovanej “ruine” niekde na dedine, tam by si za 500e/m2 mozno aj nieco kupil…

Napr.

Ano aj. Je to seria rozhodnuti - ako doslova likvidacia zdravotnictva ci skolstva, nasledne mladi utekaju a nema kto robit na stedre dochodky a tak su tu vysoke dane, ktore zase vyhanaju dalsich…

Nepride mi normalne, ze na slovensku je priemerny dochodok 750euro, zatial co v cesku je 850euro a to maju priemernu mzdu o 400euro vyssiu, nemaju dotovane energie a dalsie veci…

4 lajkov

Tak to teda asi jazdím po nedokončenej ceste :smiley: Termíny sa nedodržiavali nikdy ani nikde, ani doma ani ani v zahraničí, ani v diktatúrach ani v USA, ani v Západnej Európe, nikde.

Aké mýty? konkrétne čísla, verejne dostupné, takisto dobové spravodajstvo, každý si to vie pozrieť. Kvalita potravín je vyššia to je holý fakt, opäť verejne dostupné štatistiky o používaní pesticídov a samozrejme nezávislé vedecké testy + prísnejšie zákony čo sa týka hygieny atď.

Čo je na to zle, že si ľudia postupne tie “králikarne “ obnovuju a starajú sa o ne. - prečo mi dávaš do úst niečo čo som nepovedal? Vôbec nič nie je zlé, práve naopak a 3i byt v paneláku dnes nestojí 250k preto, že ho postavili komunisti, ale preto, že ho ľudia obnovili a starajú sa oň.

1. dôchodok… opäť mi dávaš do úst niečo čo som nepovedal. je to jeden z mnohých problémov, stojí nás cca 0,7%hdp ročne, keby sa tie isté peniaze rozumne investovali, o 10 rokov sú dôchodky také, že 13. dôchodok nikomu nenapadne že by bolo treba a samozrejme aj platy by sa vytiahli.
1 lajk

ono statny rozpocet by nemal co prispievat na dochodky pretoze od toho tu mame socialnu poistovnu, ale kedze socialna poistovna nema dost penazi tak sa to dotuje. cize tu jednoznacna zavislost vysky platov.

na druhej strane ceska liberalno-pravicova vlada prehrala volby aj kvoli tomu ze energie nedotovali. evidentne je to podstatna polozka aj pre cechov.

ked je 420 mil dotacia a pocet pracujucich je 2,6 mil. tak aj keby to dotovali cisto z dani pracujucich na tom nikto neprerobi, a ked sa to dotuje z zo vsetkych prijmov statu tak na tom vsetci zarobia. keby sa malo vsetko okresat toto jedno by som aspon z casti ponechal.

este nieco k polsku, tam sa momentalne velmi vyrazne zvysuje dlh, a nie je to len kvoli civilnym investiciam, ked davaju 4 percenta na armadu tak to uz je bublina ktora skor ci neskor splasne.

1 lajk

asi tak ako píše Devil , každí má svoju pravdu. Je to nekonečná debata. ale nedá mi zopár poznámok.

-netvrdím, že socializmus bol ok, ale fakty netreba prekrúcať.(banány….) Tiež netvrdím, že by bol vydržal….

-byty, no ono sa dajú zohnať aj lacné, ale treba si uvedomiť, že tie “králikarne” sa stavil, tam kde vznikla ich potreba a nie v kurimanoch. Vystavala sa praha ba , aj malé oresné mestečká ….. a dodnes to funguje.

-potraviny, tak to fak neviem, stačí si prečítať na hociktorej potravne, zloženie, toľko chémie, že sa to na štítok ani nezmesti. a robiť detektíva babočku,. čítať každú etiketu čo je tam za sv…a k tomu hmyz sa stáva štandardom—-:innocent: a chodiť po lokálnych výrobcoch, to fakt nie ďakujem.

-dôchodky, Rozprávaj 80 ročnému dôchodcovy, čo celý život pracoval na stavbe v bani na úrade…. že za 10 rokov sa bude mať ???fajn. Takéto sľuby počúvame už 35 rokov. Po revolúcii sľubovali, že upravíme ceny ako na “západe” tri roku pôjdeme dolu, a potom sa odrazíme od dna, a za 5 rokov bude raj na zemi. Tak takúto demagogiu nepoznali ani komunisti. potom sme museli porazit mečiara, potom poraziť fica, dzurinda rozpredal čo sa dalo,. teraz naám treba zasa poraziť fica, ….. a samozrejme podla ps a sas stačí zrušiť 13te dôchodky a bude raj na zemi , to fakt tomu môžu veriť, len mladí. hovg

2 lajkov