Verejné financie a politika

akože za komančov vyprodukoval zamestnanec viac? neblázni však koľko ľudí 70+ spomínalo jak vyspávali v robote a to vo fabrike, nie na vrátnici… ešte moji rodičia keď hovorili babke že keby vidí čo teraz robia s ľudmi v robote tak ju porazí.

Teraz sa ideš v práci zodrať a to je jedno či robíš manuálne alebo nie, cikne ti ±1000 euro čistého, čo pre mladého človeka je základné prežitie, aj to treba každé euro otáčať a ešte sa ti zametnávateľ tvári, že ti pomaly charitu robí :smiley:

6 lajky

To je všetko dané tým, že u nás valorizujeme dôchodky nelogicky - o infláciu.

Inak podobný pomer majú len južanské krajiny - Španielsko, Grécko a Taliansko. Všetko extrémne zadĺžené krajiny, však aj tu na fóre celkom často čítam pojem “Grécka cesta”, tu je vidieť ako krásne sme na nej. A Taliansko? nedávno som bol na Sicílii a tak katastrofálne cesty ako tam som nevidel nikde asi tiež, presne preto, že preferujú rozhadzovanie a prežieranie pred investíciami, rovnako ako my, pretočme o 10 rokov a sme tam, ak sa nenájde niekto, kto to povie dôchodcom narovinu (nepredpokladám) a to síce, že to čo im platíme si nemôžeme dovoliť.

3 lajkov

Ano presne do tej skupiny krajin patrime, tu je to vidiet lepsie:

(akurat Luxembursko si to moze dovolit)

Jeden z mojich najlepsich kamaratov je sicilcan/cech a z jeho rozpravani mi pride, ze tie rozbite cesty su najmensi problem… Tam uz nepomoze asi nic, kedze ta spolocnost je uplne rozvratena.

1 lajk

Ak chcem, aby ľudia mali vysoke dôchodky, musia tu byť firmy, ktoré robia vo vysoko rentabilných odvetviach s vysokou pridanou hodnotou a v tých firmách musia robiť vysoko vzdelaní ľudia, ktorí vyrobia ten zisk. Realita na Slovensku, Fico prijíma zákony, ktoré vyháňajú zo Slovenska firmy a samozrejme aj mladých ľudí, ktorí sa skladajú na dôchodky Čechom, nemcom, britom atď.

Ten Fantozzi Erik Tomáš dnes povedal, že 13.dôchodok tu bude, kým bude HLas vo vláde, to mi príde ako tvrdenie, že do rodiny si kúpime Ferrari, aj keby sme mali potom rok hladovať. Vie ten blbec Tomáš vôbec čo hovorí, redaktor z TV robí ministra, ktorý by mal vedieť počítať. Zjavne to nevie. Zadlžuje krajinu a tie dlhy budú platiť deti a vnuci dôchodcov. Tomu sa hovorí dedičný hriech. A toho predsedu jednoty dôchodcov keď vidím je mi zle. Marxista s titulom RsDr sa bratríčkuje s Pellegrinim a celým Hlasom a zaťažujú krajinu na dlhé roky.

No neviem, ako som hovoril už skôr, zrušiť nepotrebné ministerstvá a zamestnanci z nich do fabrík (to je must). Urobiť audit verejnej správy a všetko čo netreba vonku (must). Ale kto to urobí. V USA sa aj Musk pokúšal niečo podobné urobiť a dopadol zle, aj keď to asi robil na hulváta.

U nás by sa to mohlo podariť, lebo tu sa až tak neštrajkuje. Minimálne 13. dôchodok zrušiť 90% dôchodcom a zbytku to pretransformovať medzi 12 bežných. Ale to by už v tomto mala opozícia šľapať a pripravovať zákony do paragrafofého znenia, aby to hneď po ďalších voľbách odhlasovali na 2. - 3. schodzi, lebo čo nepríjemné a ťažké sa neurobí do roka od volieb, to sa už neurobí. A po voľbách ej aj eufória, takže aj voliči lepšie znášajú nové reformy, lebo ešte nie sú žiadne kauzy a nánosy z vládnutia.

6 lajky

K tomu by som este dodal, ze neustale vlada hovori, ze chce zachovat socialny standard. Ale 13. dochodky nie su ziadny standard, ale doslova nadstandard…

1 lajk
  • Nerozumiem prečo by dôchodca nemohol pracovať, keď mu to dovoľuje zdravie a možno ho tlačí finančná situácia, prípadne prečo sa limitovať len na úrady a nie celý verejný sektor, prípadne aj súkromý sektor. Ďalšia vec čo mi nie je jasná, je že ako zistíš ktorý dôchodca je mega potrebný.
  • Súhlasím, príliš zložitá legislatíva zvyšuje podnikateľkom náklady, lebo potrebujú armádu ľudí čo budú riešiť nezmyselné papiere, to sú ľudia čo defacto netvoria hodnoty, no na druhej strane je ešte armáda ľudí, ktorá nielen netvorí hodnoty, ešte ju aj platíme a je na to aby kontrolovala armádu číslo1
  • úradníci súhlasím, že majú platy nízke, na druhej strane veľakrát je tam tá odbornosť a pracovné nasadenie také, že tie platy sú nízke oprávnene. Nadstav samotný je hlavne v strednom manažmente na politických nominantoch - trafiky
  • dôchodkový systém treba nastaviť od základu spravodlivo a udržateľne a netreba vymýšlať kraviny.
  • vidiš a napríklad moji rodičia, čo v živote vlakom nešli chodia na výlety zo západu aj na stred a na východ, presne preto, že je to zadarmo a chodí tak aj kopec ich známych čo poznám. To že takých ľudí nemáš vo svojom okolí neznamená, že nie sú.
  • armádne nákupy… a keď sem vletí Ruský dron ako lieta do Poľska už pravidelne, tak potom čo? Zavoláme spojencom, že no viete, my sme roky drbali na vaše záväzky, nemáme tu nič, aj boty už majú naši vojaci deravé, nevedeli by ste to nejak vybaviť?
  • z posledným súhlasím, nevidím dôvod prečo by mal byť jeden štátny zamestnanec valorizovaný a druhý nie
1 lajk

tímy kedysi boli zložené z jedného seniorného zamestnanca, a ostaní boli juniori a inerni, ktorí nemali šajnu čo ten seniorný zamestnanec robí, dnes postačuje ten jeden seniorný, súhlasím, že je to pre kontinuitu väčšie riziko, ale nie až tak jednoznačne, nakoľko strata seniorného zamestnanca z 5 členného tímu je tiež bolestivá, aj keď menej.

Dám ruku do ohňa, že AI sa vo verejnom sektore už dávno používa, akurát sa na dokument vygenerovaný AI podpíše úradník. Snaha o odvolania a naťahovanie a premlčanie je a bude vždy, bez ohľadu na to, kto to vybavuje.

Máme naozaj pekný príklad v Estónsku ako to vie fungovať, nemusíme sa tváriť, že to nejde.

Aj keď prišli autá našli sa hlasy, ktoré hlásali, že načo také niečo bude, však to smrdí a hučí a nám to netreba lebo máme kone. Takisto aj na poliach sa pracovalo ručne nie tak dávno a malé pole obrábali 100vky ľudí, dnes stačí 1 traktorista, rovnako sa tam dá vidieť riziko pre kontinuitu, a predsa sa ten svet niekam posunul.

2 lajkov

Z jedného z tých 5 juniorov väčšinou veľmi rýchlo vyrastie nejaký ten “medior” ktorý v prípade, že seniorný zamestnanec po nejakej dobe odíde, zvládne pomôcť človeku čo to po ňom prebral v nejakej kontinuite, prípadne sa sám tým seniorom stane. Sú prípady keď sa to zvládne, prípadne sú situácie keď to nejde robiť inak, v tom prípade je AI skvelá, ale robiť z toho nový normál môže byť už zo strednodobého hľadiska extrémne škodlivé.

Dokiaľ je ten verejný sektor nadimenzovaný tak, že “tak tak nestíhal” bez AI, tak je to v pohode, pretože úradník vie časť ušetreného času investovať do skontrolovania toho čo AI vytvorila a odbúraním rutiny má naopak na tie odvolačky viac času. V okamihu keď pod zámienkou toho, že preda majú AI, začneme tých ľudí vyhadzovať, tak ten zbytok bude nevyhnutne musieť vypúšťať výstupy AI bez kontroly (čo sa snáď zhodneme, že nie je najlepší nápad) a následne nebude mať čas riešiť ich remedúru.

Posunul. Síce miesto 100 ľudí stačí 1 traktorista, ale k nemu treba ľudí čo vyrábajú a opravujú traktory, ťažia ropu, uhlie, meď, železnú rudu a bauxit, pracujú v oceliarňach, hlinikárňach, gumárňch, elektrárňach, atď. atď. atď. Celkový prínos bezpochyby je, ale nedá sa tváriť že 1:100…

2 lajkov

Evidentne si si neoveril ze este pred vojnou plnilo zavazok 2% hdp na obranu tak tretina statov. Teraz vraj “az” 2 tretiny. Sk rovne 2 percenta, nie je sa za co hanbit. Chronicky neplatici npr esp, ita, bel. Donedavna aj nemecko… mein Gott… A teraz vazne, si naozaj presvedceny zeby nam prisli na pomoc? Aj 2 percenta su taka suma ktorú rusko moze vyrovnat za cenu totalneho upadku jeho civilnej ekonomiky. Takze ziadne 3-5 percenta na obranu nie su akceptovatelne.

1 lajk
  • lebo sa bavime o znizovani ,statnej a verejnej spravy,… v sukromnom sektore si zamestnavaj koho len chces a na ako dlho chces - nejdeto z , , mojich dani, :slight_smile:
  • uplne jednoducho ak mam lekara kt ma sice 65 ale operaju bez problemov, maju vedomosti kt vedia zanachat tak mi taky clovek nevadi, samozrejme ze nebude tahat do 80
  • mozes mat odbornika kt neviem ,pocita z hlavy prilivovu vlnu alebo si pamata brutalne detaily, a nemas nahradu tak ho proste nechas este chvilu pracovat
  • samozrejme sa nebavime o referentovi na Danovom urade, kt mozes nahradit alebo jeho pracu rozdelit na dalsich pracovnikov
  • lenze ARMADA uradnikov kontroluje nezmysly kt si nevymysleli ani neprijali z roztopase ale nasich 150 kniezat z Hradneho vrsku.. Sami Ti povedia co je v praxi nevykonatelna blbost.. kde sa zasa dostavame k tomu ze do tej politiky maju ist ludia z praxe a nie xxxx zo schodov alebo vitazi lokalneho kola Matovic vyber ma…
  • ano lenze odbornost sa z roka na rok zvysuje a podmienky na prijatie su niekedy ze neuveritelne… chces aby mali VS 2st, podotykam odbornu,prax, samostudium, sledovanie zakonov atd
  • prepac neviem kde si robil ale evidentne nie v statnej sprave, kde Ta tlacia do extremu, a po case si povies ze fajn je tu 30% ludi co nic nerobia vezu sa, su protekcní tak aj to nasadenie klesa + plat kt sa nezvysuje lebo nie su peniaze… a potom vidis ze tebe 50e pridat je vela ale vedla ujo policajt,vojak, lekar, ucitel, tam to uz ide a v stovkach.. s vyhodami..
  • nadstav nie je v manazmente lebo ten sa po volbach po case mení, a z 70% sa Tí ludia len tocia dookola.. ten za toho a naopak.. lebo je to odbornik spraxou
  • suhlasim s nastavenim doch.systemu..
  • neviem do roku 2010 boli ,smiesne platy, ok… nech sa im pomaha, od tohto roku si kazdy vie sporit, investovat atd atd
  • este raz babka z HE nepojde na vylet vlakom do TA3 lebo na to proste nema, vychod bol stale chudobny a platove rozdiely boli extrem.. na danu dobu. Aky je priemer platu v BA a v PO alebo MI ??
  • rusky dron sem nevleti, ked tu vleti nieco tak to bude nieco co nam uz moze byt jedno..
  • spojenci sa na nas tak ako stale vyseru.. to je holy fakt, urcite nepojde ,AHMED z Londyna bojovat za Slovensko…
  • nasa armada tak moze max pomahat pri zivelnych pohromach alebo byt spickou v Chemii ale tam to konci…
  • hadam si nemyslis ze 9 000 nasich vojakov ako nieco zriesi… ?? ak ano tak dufam ze si minimalne nastupil do Kaliho programu alebo uz si vojakom :slight_smile:
1 lajk

sme v NATO, 2% sú povinné a z toho už teraz sa riešia duálne projekty, ak niekedy bude tých 5% tak za duálne projekty sa schová absolútna väčšina prachov nie iba tých oficiálnych 1,5 %, ktoré na ne majú ísť. A tie 2% sme donedávna nedávali ani my, v období pred Krymom (2014) to niekedy spadlo aj pod to 1%. Okrem toho nezabúdať, že v tých 2% je už teraz plno vecí, ktoré proste potrebuješ pre chod štátu - monitoring vzdušného priestoru, ženisti, vojenská nemocníca v RK, ktorú používa celé okolie,…30 rokov sa nekupovalo vôbec nič, od známych viem, že cez covid sa vojaci museli voziť na stanovištia na svojich civilných autách lebo služobné nemali v dostatočnom počte, takže preto teraz nákupy v takom objeme ako sú..

2 lajkov

cize ak spravne chapem mas dlhy pomaly suce na osobny bankrot, banky Ta pomaly zacinaju nahanat a ty si kupis novu Q7 na kt Ti pozicali rodicia aby si splatil svoje dlhy… ale ty ten nakup vysvetlis : LEBO mi to povedali susedia :slight_smile:
Zaujimava logika..

NATO je ten klub.
Takze vstupime do klubu, kde je sa clenovia dohodli na nejakom clenskom. My sme roky neplatili plne clenske ale len cast s tym, ze ani ini neplatia a doslova sme to clenske prezierali.
Teraz ked konecne sme sa rozkyvali a zaciname platit to clenske, ktore sme sa dohodli, tak zase hladame kopec vyhovoriek, preco neplatit ?

Tak povedzme, ze na to nemame alebo ze za to clenske nam nestoji ostat v tom klube a odidme z neho.

2 lajkov

ale my to dvojpercentne clenske platime. ale preco by sme mali platit VIP clenske ked nie je sme ani VIP a su co neplatia ani to zakladne clenske.

1 lajk

tam ide o nejaké geopolitické ukotvenie, nikto nás tam nenútil, dohodlo sa na členskom, ktoré sme pred Ukrajinou neplnili ani my. 2% tento rok vyzerá, že dosiahne abosúltna väčšina členov: Chart: Where NATO Defense Expenditure Stands | Statista Analogia so susedmi by skôr bola, že kúpim si byt v novom rezidenčnom projekte, ale odmietam platiť fond prevádzky a opráv…

1 lajk

samozrejme, že platiť viac ako 2% (ak sa spoločnosť necíti ohrozená - viď Poľsko, Pobaltie) a ostatní by viac neplatili, je iná debata - to by bolo VIP. Ak všetci budú platiť rovnako viac a povedzme si pravdu, gro pôjde na infraštrktúru, tak to nebude VIP členstvo

skôr ako Q7 by som základné členské v klube NATO, teda členské na základnú obranyschopnosť, prirovnal k fondu opráv v bytovom dome. Q7 sú nové ministerstvá, nové úrady, 13. dôchodok, tryskáče, zlaté vane atď atď.

7 lajky

viem kto koľko prispieva a kto by mal koľko prispievať, to že na to dlabe niekto iný nedáva právo dlabať na to aj nám. Je to záväzok, voči aliancii, na oplátku nám USA poskytuje jadrový dáždnik. Počúval som veľa podcastov o tom, ako to funguje, a ako je v rámci aliancie vytvorená špecializácia a prečo je dôležité aby každý plnil tú svoju časť, aj ako nereálne nákladné by bolo prevádzkovať celé spektrum armády.

1 lajk
  • z “tvojich” resp. našich daní ide každý jeden dôchodok, čiže pracujúci dôchodca v súkromnej sfére ide tiež z tvojich daní, okrem toho, či za priehradkou sedí človek 70 ročný alebo 50 ročný mi je srdečne jedno, pokiaľ si spraví čo má a vie čo má robiť ja v tom rozdiel nevidím.
  • ok a keď máš doktora v regióne, a na oddelení, kde je dosť ďalších, a referenta v regióne kde nevedia zohnať už 2 roky náhradu, ktorý z nich je dôležitejší? Stále nevieme, aké by si zvolil kritériá.
  • armádu úradníkov som spomínal v kontexte nezmyselných zákonov, teda hovoríme o tom istom, ale aj tak sa pohádame?
  • v štátnej správe som veru nerobil, ale tiež hovoríme o tom istom, že sú úradníci, ktorí sa môžu ísť vyčúrať koľko toho majú a potom sú takí, čo majú celodenný coffee session, preto hovorím o potrebe hĺbkového auditu a uprataní procesov, toto je niečo čo sa v súkromnej sfére bežne robí, prípadne sa dajú veci outsourcovať a privatizovať, santiky tak fungujú krásne, tak prečo nie základná administratíva (neber ma za slovo, len brainstormujem)
  • tak napríklad VŠZP, už k jestvujúcemu nadstavu pridala ďalšiu úroveň riadiacich pracovníkov na stredný manažment príchodom poslednej vlády, s novou vládou sa tí vymenia a pridajú sa ďalší a potom zas a zas a za 20 rokov máš extrémny nadstav v strednom manažmente skrz trafiky
  • opäť dám za príklad moju babku, ktorá sa dožila krásnych 88 rokov, na dôchodok išla myslím ešte pred revolúciou, robotnícka trieda a dôchodok mala okolo 650€, čo nie je o moc menej ako dnešná minimálna čistá mzda, tak ozaj že neviem komu treba pomáhať.
  • BA a východ bol aj je rozdiel v platoch, i keď teraz už menší, len problém je, že ten rozdiel od BA je cítiť už v Trnave a keď poviem západ nemyslím BA, čiže cca porovnateľné.
  • Ahmed z Londyna pokiaľ je v armáde tak pôjde tam kam mu prikážu, však aj USA tu má trvalo umiestnených pár stoviek vojakov, cesta k obranyschopnosti je plniť si svoju časť a úlohu v alinacii..
  • 9000 vojakov veru moc toho nezrieši, takže správna cesta je nerobiť a neinvestovať nič lebo máme aj tak málo, správne?

pocul si uz prislovie blizsia kosela ako kabat ?