Verejné financie a politika

Ako chcete digitalizovať sociálneho pracovníka? Ako chcete digitalizovať hasiča? Ako chcete digitalizovať zdravotníka? U policajtov by možno niečo šlo, ale tiež s tým nebudú úplne dobré skúsenosti.

2 lajkov

Ja sa vyjadrím k dvom veciam ako nedávny študent a súčasný učiteľ:

Vlaky zadarmo pre študentov sú síce prepych, ale myslím, že to nie je až tak zlé opatrenie, pretože si pamätám ten úbytok áut po jeho zavedení. Aj keď by len 20% študentov navyše požívalo verejnú dopravu namiesto rozvážania rodičmi, bolo by to super. Ja by som bol skôr aj za rozšírenie princípu študentských lístkov aj SAD a MHD, že by som trebárs bol za lístky s trebárs 90% zľavou (aj na vlaky).

Ako učiteľ vidím problém s ‘nadvzdelaním’. Načo má mať učiteľ na 1. stupni ZŠ alebo ZUŠ vysokú školu? Aby vedel, ako naučiť deti, koľko je 1+1 alebo ako zahrať tón F? Kedysi na to boli vytvorené pedagogické školy a konzervatóriá, aby ‘vyprodukovali’ učiteľov nižších ročníkov. Problémom je, že učitelia si robia zbytočne VŠ kvôli tabuľkovým platom, ktoré sú u stredoškolsky vzdelaných učiteľov naozaj mizerné (začiatočný plat v hrubom 1111€ po poslednom navýšení (tu sa plače pre rušňovodičov, čo majú povedať učitelia??))

3 lajkov
    • dochodcovia na uradoch, resp nechat ich dobehnut kalendar.rok po dovrseni veku a rozlucit sa / ano su vynimky ked ten dochodca je mega potrebny vid lekar, aj ked vacsina by aj sla skor bez toho kratenia koeficientom,
  • prestat prijimat nezmyselne zakony kt zbytocne navysuju uradnikov na kontrolu ich dodrziavania
  • ano niekde su nadstavy ale vsetko sa da zriesit, samotny uradnici povedia ze si vedia predstavit - 10% protekcneho stavu kt aj tak nic nerobi, ale to je za kazdej garnitury
  • bavime sa o fin. nakladoch na uradnikov kde niekt nezarobia ani tolko co predavacka v Lidli
  • vsetko su tabulkove platy a odmeny od sympatii veduceho ale ak niekto caka ze bezny referent ma astronomicky plat tak sa hlboko myli…
  • 13 dochodky , nesuhlasim s Ficom ale ma pravdu v tom ze ak niekto kedysi mal plat 500e tak zial z toho vela muzika neurobi… a stat mu ma pomoct
  • osekat vsetky davky pre osady a pridavky seknut pri 3 dietati, ak nemas VS ano je to diskrimninacne ale xxxxxx to pes..
  • neviem ja nepoznam z vychodu dochodcov kt by cestovali vlakom niekde na zapadne SVK na vylety… ked uz TA3 na vikend su luxus..
  • stopnut armadne nakupy…
  • prestat sa hrat ze Lekari, ucitelia, sudcovia su nedotknutelna kasta… proste ked sekat tak vsade rovnako…
2 lajkov

Vytiahnem slovenske cisla.
V roku 2010 studovalo na vysokych skolach 217 tis. studentov.
V roku 2023 studovala na vysokych skolach 137 tis. studentov.

V roku 2010 bolo 10035 vysokoskolskych ucitelov.
V roku 2023 bolo 9202 vysokoskolskych ucitelov.

Takze za 13 rokov :
– poklesol pocet studentov o 37%.
– poklesol pocet vysokoskolskych ucitelov o 8%.

Tak znovu. Kto všetko sa berie ako vysokoškolský učiteľ? Bol ste vôbec niekedy na vysokej škole? To je taká štatistika ako počítať kto býva u rodičov podľa trvalého bydliska…

Prvá vec, aby som neznel neuctivo, na žiadnom fóre som nezažil vykanie, toto zvyku sa budem držať a nebudem opätovať. V reálnom živote sme podnikatelia, učitelia, profesori, možno úradníci, prípadne robotníci na stavbe, vo fabrike, tu sme však fórumeri a sme si rovní a tikáme si.

Nikto nepísal o digitalizovaní týchto ľudí, ich prácu si vážim a je potrebná. Lenže musíš uznať, že tých 100 tisíc zamestnancov čo pribudlo do štátnej a verjnej správy za posledných 20 rokov nie je 100 tisíc hasičo, policajtov a sociálnych pracovníkov. Sú to stovky zamestnancov, ktorí majú robiť prácu, ktorý by nebolo treba robiť, ak by sme si na to nevymysleli zákon, úpravu, vyhlášku. Viď. napríklad 2 nové ministerstvá za posledných možno 5 rokov, napríklad aj UHP, ktorého rozhodnutie nemá záväzné stanovisko. Nelogické rozmiestnenie úradníkov - niekde nemajú čo robiť, niekde nestíhajú. Sám pák Hranol povedal že 30% ľudí na úrade vlády je zbytočných, to znamená, že každý tretí človek čo tam je sú vyhodené naše peniaze do luftu. Okrem toho aj Hasiči majú administratívnych pracovníkov a rovnako ako kamiónovka nehladá úspory na vodičoch, ale v administratíve, alebo stavebná firma v teréne ale tiež na administratíve, tak to platí aj u hasičov.

Prepáč, ale je úplný nezmysel aby s rastúcou digitalizáciou počet takýchto pracovníkov v súkromnom sektore klesal, ale vo verejnom rástol. To isté stredný manažment, súkromný sektor sa ho zbavuje, verejný naberá. Ale na to treba hĺbkový audit a konkrétne dáta.

2 lajkov

Mám za to, že pribudli hlavne učitelia a sociálni pracovníci. Zlikvidovanie nadstavu na úradoch prečo nie, ale. Tie zákony, úpravy a vyhlášky sa spravidla nevymysleli preto aby sa naberali úradníci ale preto, aby sa reagovalo an konkrétne problémy a riziká. Takže ak tie riziká a problémy podstupovať znovu hodláme, môžeme ich zasa zrušiť. Ale nedá sa tváriť že zmiznú úradníci ak nezmizne agenda. A už určite sa nedá tváriť, že sa tým ušetrí 40 alebo 50 tisíc ľudí bez zmeny fungovania spoločnosti. To je proste ilúzia a naivita. A ak sa pokúsime o tú zmenu, je riziko že to vypáli naspäť do ešte väčšieho extrému. Ak sa ale aj tak nájde niekto, kto sa o tú zmenu pokúsi, prečo nie. Len sa nesmieme až tak diviť že sa nenájde.

To isté digitalizácia. Najpreceňovanejšia vec na svete. Pokiaľ neubudne agenda, tak tIe systémy musí niekto zadávať, vyvíjať, musí ich podporovať, a riešiť súvisiace veci, takže áno ubudnú nám prepážkoví pracovníci, ale pribudnú paradoxne ľudia na úrovni toho stredného menežmentu, pretože treba riešiť ochranu osobných údajov, kybernetickú bezpečnosť, digitálnu kontinuitu a trebárs aj ten audit.

Na to aby sa mohol robiť audit, treba mať dáta. Na to aby boli dáta, treba vykazovať. Na to aby sa dalo vykazovať, treba ľudí.

Súhlasím v podstate so všetkým okrem tohto. Doteraz neviem čo sa vyriešilo napríklad ministerstvom športu, alebo Ministerstvom investícií.

Ďalšia vec digitalizácia, k tomu tu mám jeden pekný graf a tam vidíme aká je “preceňovaná”

V podstate tu vidíme, že v USA, sa firmám darí a majú rekrdné zisky, napriek tomu, že prepúšťajú práve vďaka digitalizácii a AI, reálne z 3-5 členných tímov sú 1 členné. Ďalší pekný príklad digitalizácie je Estónsko, tam ľudia nevedia čo je to úradník. Áno, treba ľudí na správu tých systémov, no ani zďaleka nie také kvantum ako v okienkach.

Súhlasím, že škrtanie agendy nebude bez zmeny v spoločnosti, otázne je či tá zmena bude zlá. Je totiž možné, že sa stále riešia problémy ktoré boli naposledny pred x rokmi alebo 1 problém riešia traja ľudia na 3 rôznych úradoch.

2 lajkov

1 členný tým by mal byť najväčší red flag dlhodobého vývoja. Ten človek vypadne a veškerá kontinuita s ním ide dokelu. Takže by som čakal vytriezvenie, zmenu trendu je vidieť už aj na tom grafe.

A sme vôbec pripravení na použitie AI vo verejnom sektore? Nebude naopak agendy pribúdať, pretože sa ľudia začnú proti podaniam, o ktorých budú vedieť, že nejakým spôsobom (spolu)vybavovala AI, hromadne odvolávať v snahe napr. o ich premlčanie?

A preco? Ved kazdy ma taky dochodok kolko daval do systemu…

3 lajkov

Pytaj sa autorov statistiky. Predpokladam, ze kedze je ta statistika zo Slovenska, tak metodiku je rovnaka.

Napr. mozes sa pytat autorov z odboroveho zvazu pracovnikov vedy a skolstva, koho pocitaju medzi pedagogickych zamestnancov.

https://www.ozskolstva.sk/files/zamestnanci%20rs%20a%20vvs.pdf

Doktoranske studium sa na Slovensku a minimalne na par zahranicnych vysokych skolach, ktore som pozeral koli niecomu inemu, berie ako III. stupen vysokoskolskeho vzdelavania. Za absolvovanie sa udeluje titul PhD. Takze nie, doktorand nie je pedagogicky pracovnik.

A ano, uz som bol na vysokej skole, dokonca mam jednu vystudovanu

Alebo este lepsia statistika po rokoch od CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR.

Podla tej statistiky k 31.10.2024 bolo na slovenskych vysokych skolach zamestnanych 8532 pedagogickych zamestnancov na plny uvezok a dalsich 1515 na kratsi pracovny cas.

Cuduj sa svete, do toho poctu sa zapocitani len profesori, docenti, odborni asistenti, asistenti, lektori a hostujuci profesori. Divne, ziadni doktorandi do statistiky nie su zapocitani. Počty pedagogickych pracovnikov mas rozpisanych po jednotlivych vysokych skolach a pozícii na danej vysokej škole.

Este nejake otazky ohladne spochybnenie poctu vysokoskolskych pedagogov na Slovensku.

lebo hodnota penazi. klasicky starodochodca s nizkym a novodochodca s vysokym dochodkom. poznam x pripadov aj osobne, predcasny novodochodca s 1000 eurami a starodochodca s 5-600 eurami. je dost problem riesit zasluhovost pri roznych dobach aj to koho plat bol v tom case spravodlivy a koho nebol. takze 13. dochodok adresne. tym padom aj stat nieco usetri.

2 lajkov

možno nejakú zmysluplnú valorizáciu a nie infláciu ako je to teraz. V zlých časoch to navýši výdavky do nezmyslov, všetci ich pocítia okrem dôchodcov (viď nedávna inflácia), zase rast pocítia tiež všetci okrem dôchodcov, samozrejme týmto štýlom čím je človek na dôchodku dlhšie tým má menej.

Ale zase ruku na srdce, priemerný starodôchodca so 600€ dôchodkom má cez 80 rokov… aké má taký človek výdavky?

to mas odkial? podla mna vacsina dochodkov ma menej ako priemerny dochodok.

1 lajk

ťažko porovnávať nominálne platy starodôchodcov. v 80-tých rokoch bol nástupný plat vysokoškoláka 1800-2500Kčs, čo nie je cca 60-80€Pritom za ten plat, pracovník podstatne viac vyprodukoval ako dnešná geneácia Z, ktorá nastupuje do práce a 1500e sa im zdá málo a odchádzajú zo zamestnanie.

3 lajkov

Mozme skusit pocitat. Mama ma 77 rokov a starobny dochodok 520 euro.

Jej zdravotny stav je taky, ze sa pohybuje len s dvoma francuzkymi barlami a ma problem prejst jednu kratku ulicu.

jej priblizne mesacne vydavky

100 euro - vydavky na byvanie

80 euro - dovazane obedy

40 euro - zdravotne pomocky

200 euro - zakladne potraviny, drogeria

10 euro - telefon

10 euro - doprava

50 euro - rezerva na necakane vacsie vydavky

30 euro - rezerva na nakup oblecenia, topanok a nejake ine nepravidelne polozky

1 lajk

bingo, potraviny a energie su najvacsia polozka domacnosti. a to potrebuje aj dochodca. aj ked nikam necestuje a nic navyse si nedopraje.

3 lajkov

Ok, tak hruba mzda 1500 euro znamena 1140 v cistom.

500 eur - najlacnejsi prenajom 1-izboveho bytu v ziline

25 eur - doprava do prace v ranci Ziliny

60 eur - strava v praci

150 - potraviny + zakladne drogeria

50 euro - ostatne nakupy - potraviny, obuv a ine tovary

15 - mobil

Takze uz som minul 800 a moj zivot ako mladeho cloveka pozostava z toho, ze kazdy den chodim do roboty a obcas si mozem zavolat a nespim pod mostom.

Takze na vsetko ostatne my ostava 350 eur mesacne. Z toho potrebujem nejake eura zacat okladat, kedze na hypoteku mozem dostat maximalne 80 -90% zalozenej nehnutelnosti.

Jednoizbovy byt v Ziline sa predava od 120 tis. eur. Takze ak by som chcel nanho hypoteku, tak musim dolozit ja nejakych 25 tis. eur. Kedze na hypoteku mozem zobrat 80% zalozenej nehnutelnosti. Takze pokial by som si odkladal nejakych 300 euro, to je takmer vsetko co mi ostatne, tak len na dolozenie k hypoteke by som potreboval takmer 7 rokov.

Este sa ti zda 1500 eur v hrubom vela ?

Ano, pokial ako mlady byvam v mamahotely, tak sa situacia meni. Slusnost by bolo aspon nieco prispievat na beh domacnosti.

4 lajkov

To kolko mozeme vyplacat dochodkov je priamoumerne tym, ze kolko ludia zarabaju.

Na eurostate maju na to peknu statistiku, kde si vieme pozriet, ci vyplacame vela alebo malo…
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/ILC_PNP3/default/map?lang=en

este v roku 2019, ten pomer bol pomerne dobry 0.53, cesko malo 0.5, polsko 0.58

z pohladu krajin eurostatu sme boli 17. najlepsi v pomere dochodkov voci mzdam.

ale v roku 2024 sme poskocili uz na uroven 0.77, cesko ma 0.56, polsko 0.6

(aktualne sme 5. najlepsi)

The aggregate replacement ratio is gross median individual pension income of the population aged 65–74 relative to gross median individual earnings from work of the population aged 50–59, excluding other social benefits.

Potom sa netreba cudovat, ze v cesku maju dph 21%, na potraviny 12%, dan z prijmu 15% atd.

V podstate prejedame svoju buducnost, lebo na to, aby sme mali vyssie dochodky teraz, tak zdanujeme viac a viac a skrtime rast. To sa nam moze velmi vypomstit…

5 lajky