Vytvoril som tuto temu na vsetky prispevky ohladom rozpoctu, priorit statu, energopomoci a rozvoja verejnych institucii.
Prislo mi, ze sa tieto veci riesia vsade mozne, aj mimo temy (a ano, aj ja som k tomu prispel). Preto som to chcel dat do jednej temy, aby to bolo prehladnejsie.
Prosim tuto temu pouzivat hlavne na debaty o stave statu, verejnych financiach, rozvoji sluzieb, investicnych prioritach, statnej podpore atd.
Temy ohladom dialnic, zeleznic, nemocnic a podobne patria do vlakna “Regionalne rozdiely a infrastruktura vyssieho radu”.
Aktualne politicke temy, volebne prieskumy, kauzy atd. prosim smerovat do “Politicka situacia na Slovensku”.
mňa zaujíma koľko sme toho rozkradli. o čo musíme platiť vyššie dane alebo zarábame menej lebo máme nižšiu produktivitu?
napr. nemec zaplatí za energie viac ale v práci dostane násobne viac, takže nerieši že o pár percent platí viac. platí viac, napr. za distribučné poplatky a to sú domáce služby (mzdy pre domácich). tam je síce socializmus, ale nie taký zlodejský ako tá naša sociálna kleptokracia.
No zrovna nemecko v tomto nie je na obdiv. Okrem plynu nakupuju vo velkom elektrinu. Plna huba green dealu, vypli atomky, a potom spustili uholne elektrarne. Okradaju sa sami. Budú ficat na plyne aj na vyrobu elektrina cize bud budú platit rusakom alebo usakom. Oni vlastne nedovolili sankcie na rusky plyn ked vypukla vojna lebo sa im to nehodilo. Aspon co sa tyka elektrina sme na tom lepsie.
To ze ake su platy je vizitka ze tam nemali socializmus. My ani cechov nedobehneme a mozeme byt cisty ako lalia. To su uplne ine vychodidkove pozicie.
Dajme si do porovnania aj Poľsko, alebo Rumunsko, prípadne Estónsko, Litvu a Lotyšsko a razom problémy môžeme hľadať aj inde ako vo východiskovej pozícii.
este som sa motal po Bojniciach, Prievidzi, Liptovskom Mikulasi, Levoci ci v Starom Smokovci a v okoli Strbskeho plesa.
A len to zhrniem, ze cesty na slovensku su jedna velka hroza a malo by sa urychlene nastavit financovanie, nech je aspon na periodicku upravu povrchu kazdych 10 rokov + nejake investicne projekty.
Za moj zivot som navstivil vela krajin a mozem povedat, ze slovensko ma jedno z najhorsich ciest, v takej Indii maju lepsie cesty a takomu Gruzinsku nesiaha Slovensko ani po clenky.
Aj mesta su jedna velka katastrofa. Bol som po xx rokoch v takych Bojniciach a to mesto vyzera ze strasne. Prievidza to iste.
Nejde len o cesty, ale ako vyzera aj okolie - chodniky uplne zanedbane, zvodidla zhrdzavene a znacky drzia maximalne tak silou vole. Nie je to ze nepekny pohlad, ale doslova je mi z toho zle, ze to absolutne nikomu nevadi.
Bol som koncom júla v Miskolci, úplnou náhodou som sa tam vyskotol cestou z CRO a to mesto som nepoznával, kedysi (v sociku a potom aj za Mečiara) tam Prešovčania a Košičania chodili na nákupy, lebo tu bolo …
Mesto porovnateľné s Košicami kedysi prišlo tuším od revolúcie asi o 60 tisíc ludi a vyzerá to tam ako Prešov 30 rokov dozadu. Počul som takú story, že mesto malo protiorbanovskeé vedenie, neviem ako dlho a či stále, ale dnes akoby tam dlho zastal čas.
Z času na čas sa vyskytnem v okolí niekoho, kto sa ma snaží presvedčiť, že Slovensko je krásna krajina. Z otočky argumentujem, že koľko času trávia v prírode (ktorá sa mimochodom devastuje ťažbou, odľahlé prírodné a historické pamiatky majú nedôstojný prístup, parkovanie, značenie a služby) a naopak koľko trávia v mestách.
Ozaj platí, že v tak hnusnom zanedbanom prostredí ako dokážu žiť Slováci je až na neuverenie. Prehnité zhrdzavené je všetko verejné a opravované veci sú len provizória a hasenie havarijného stavu. Viď mosty, zábradlia, osvetlenia, zeleň, vodorovné dopr. značenie, budovy. Robia sa len veľké drahé eurofondové projekty, kde sa kradne a malé zásahy s nejakou koncepciou sa žiaľ nenosia, lebo je to drina, výsledok je malý a nakradnúť sa dá len drobky. Na druhú strana, niektoré časti slovenských miest sa postupne zlepšujú.
Na margo Miskolcu, tak ozaj sa to nedá porovnať s tým mestom z 90s. Síce majú obchvat, Bosch, nové športoviská, kúpaliská a udržiavané parky. Tieto verejnoprospešné a rekreačné investície Maďarom idú, ale tam to končí. Obyvateľstvo je podstatne chudobnejšie, súkromné budovy a domy ošarpanejšie. A to centrum umiera, tie obchodné centrá strašne zostarli a minúta chôdze z hlavnej a cítite sa ako na dedine. Billboardov majú síce menej, ale vizuálny smog na budovách je u nich 100x horší ako u nás. Veľmi nepríjemný pocit vás chytí na vstupe do mesta.
Presne, mne napr. aj Budapest pride ako velmi zanedbane mesto, hlavne co sa tyka budov. v Porovnani s Prahou ci Brnom je to, ze strasne velky rozdiel. A aj oproti Bratislave, ale ta zas nema az tolko mestskej zastavby ci budov z konca 19. storocia.
Ten vizualny smog je citit aj v cesku, to bude podla mna tym, ze tam este ako tak funguje male podnikanie v obchode, zatial co na slovensku velmi nie. Napr. v cesku mas “vecerku” na kazdom rohu, ale v takej Bratislave pojdes najskor asi do Delie atd. U nas je skor parter robeny cisto na nejake kaviarne, kancelarie ci restiky a nakupy sa skor riesia v nakupnych centrach, kde uz su zauzivany velky hraci napr. s oblecenim.
toto okrem toho že to nedáva ani hlavu ani pätu sú tak vyfabulované nereálne čísla a krok smerom na kubu, kde nikto nepracuje, lebo všetko im aj tak zoberú…
iste su zbytocne pozicie. iste je aj to ze vsetko sa komplikuje, vsetko trva dlho, ked sa nieco vybavuje treba viac papierov, kto uz riesil nejake investicie vie svoje. aj pri D, eia komplikovanejsia, studie ktore predtym neboli, aktivisti co tiez predtym neboli, aspon nie tolko. skrtat sa ma tiez efektivne. rusit urady aj s agendou ktora nie je potrebna. ale vsak ked sa stavia neefektivne nemozeme cakat ze sa bude cokolvek riesit efektivne.
inac suhlas, to zvysovanie odvodov je uz cez ciaru. dane/odvody sa momentalne asi nedaju znizit tak sa mali aspon udrzat.
inac teraz som zvedavy co bude s beznymi opravami ciest, trati. bolo by hlupe setrit v tomto pripade. a tiez som zvedavy co bude s tendrami markusovce, paludza, tur-hub.
Tento rok ZSR na investicie - predpokladam, ze to su tie kapitalove vydavky, zo statneho rozpoctu mala velku nulu.
Zo statneho rozpoctu dostava len peniaze na povinnu spolucast pri eurofondoch.
Taku istu nulu na investicie mala vo vyhlade na rok 2026 a 2027.
To bolo este pred prestavenim uz v poradi III. konsolidacie na rok 2026.
Tak isto NDS na kapitalove vydavky ma zo statneho rozpoctu velku nulu. Tak isto na roky 2026, 2027.
Moze sa to skontrolovat spatne. Ten dokument uvadza, ze na kapitalove vydavky v roku 2024 islo zo statneho rozpoctu 96 mil. eur a celkove ZSR investovalo 283 mil. eur.
Vyrocna sprava ZSR uvadza, ze v roku 2024 ZSR z kapitálových dotácií zo zdrojov
štátneho rozpočtu a z EÚ fondov prijali 296 mil. eu, pricom zo statneho rozpoctu dostali 96 mil. To je na strane 28.
Vo vyrocnych spravach 2022, 2023 nie je rozpisane, odkial dostali financie na infesticie.