Úvaha - problémy v diaľničnej výstavbe

no, ja som iba reagoval na tvoj predchadzajuci prispevok a pripojil kratku uvahu/zelanie :wink:
hm, neviem, ale nenasiel som ziadny rozpor medzi mojim a tvojim prispevkom alebo som nieco prehliadol? :wink: resp. vacsina info z tvojho prispevku tu uz bola spomenuta, mozno obcas nepriamo
teda okrem toho, ze som zabudol, ze Sitiny su ta vynimka, co sa tyka dodavatelov :blush:

wazari,

Ok. Na privatizáciu ja sa vyjadrovať nebudem, už som tak spravil viackrát v tomto fóre. A je to OT. Z hľadiska stavebných firiem, privatizácia prebehla celkom dobre a nehovoril by som o nejakom využití, … keď sa privatizuje, tak vždy niekto nakoniec kúpi.

Nechápem, čoho sa týka táto reakcia ani z hľadiska obsahu. Ktoré príspevky a čo si mal prehliadnuť?

Ak reaguješ na to, že ja som reagoval, že so všetkým čo vláda koná, súhlasíš a ty si na to odpovedal, že súhlasíš s vládou ako privatizuje, … tak Ok. Ale sú aj ďalšie veci, … štátny rozpočet, financovanie diaľnic, ak som správne zachytil tvoje názory na fóre a reaguješ ako ekonóm, nie ako stavbár, … ja to chápem, pretože sú tu ľudia, ktorí sú možno pekári atď. Stačí? Alebo sa mýlim teraz ja a ty si myslel niečo iné? :unamused:

Stavba sa predraží cca. o 1 mld. SKK. … A čo Mengusovce-Jánovce, Strabag a SSŽ (to sa síce nepredražilo, ale keďže tam boli problémy, tak vlastne áno). … :sunglasses:

myslel som tieto dva vyssie uvedene prispevky, ze nie su v rozpore

no a predrazovanie - ja som pisal o firme, ktore je velka - napr. ako Skanska a stavia doma - firmu velku ako Skanska na Slovensku nemame, cize moj prispevok je iba v rovine uvahy a na Slovensku sa momentalne moja uvaha aplikovat neda :frowning:

a pamat dajak nefunguje, zabudol som na tandem Strabag a SSZ a Strabag na Ozdanoch :blush:

Ok. Zamyslime sa nad tým. Veľká firma stavia takmer bez zisku “doma” alebo vo vybraných štátoch, ale v ďalších ide nad cenovú úroveň, … je to spravodlivé?

A čo sa týka pamäte, … je tých úsekov viac ako sám vidíš, že nie je to 0. :sunglasses:

nie je :cry:

ale s tym asi nic neurobime :frowning:

ale keby sme mali taku slovensku firmu, tak by sme sa asi nad spravodlivostou az tak nezamyslali :laughing:

Tak som tu viackrat spomenuty tak budem reagovat. :slight_smile:

Ano, su spolocnosti, ktore niekde stavaju takmer bez zisku, presnejsie samozrejme, ze so ziskom, ale nie je zisk nejaky vyrazny a zaroven treba ale doplnit, ze v tych statoch, kde sa uvadzaju extremne nizke ceny a maju dost vela pohori, tak tam sa uvadzaju len stavebne naklady, nie cely proces vystavby dialnic. Ale tiez to nebudem dalej rozvadzat, lebo je to zlozite.

A ja musim regovat aj konkretne. :arrow_right:

Caesar, wazari,

niekde dane firmy stavaju drahsie, to je pravda. Ale drahsie nez kde? … V danej krajine su na vyber viacere moznosti:

1. Firma stavia lacnejsie alebo rovnako draho ako ostatne. Preco by mala stavat tak lacno ako niekde inde, kde lacno stavia aj ked je obrovska a posobi v celom svete? Tu sa to este dalej rozdeluje:

a) firma ma vysoke naklady, je tu nestabilna situacia atd.

b) firma je na trhovom hospodarstve a ked nemusi stavat lacnejsie, tak nestavia a naopak prisposobuje sa ostatnym na trhu

1. Firma stavia drahsie, nez by musela (ale miestna vlada to nedokaze nijako obmedzit). To je casto na 1. pohlad zrejme, ale treba uviest fakty a tu sa to zase deli:

a) firma musi investovat vela penazi, lebo je v danej krajine zla legislativa, je tam malo strojov, malo vzdelanych ludi a toto vsetko ide do ceny stavby

b) firma vyuziva svoju trhovu poziciu vo svete - v danej krajine najprv stavia pod cenu, … su staty, kde to nie je osetrene a dumping je mozny (a miestna vlada si hovori konecne, aspon sa usetri a stavia sa kvalitne - super), … firma to spravi aj 10x za sebou s jedinym cielom, … polozit na kolena a priviest do krachu miestne firmy - nasledne ich moze kupit ale nemusi a tak ziskava najsilnejsiu poziciu a udava tempo firma - tu uz dana vlada nemoze spravit nic, moze zaviest dumping, ale na co, ked je tu uz len jedna firma a teda nie je tu konkurencia, … stavia sa tak ako chce dana firma (alebo sa teda nestavia a to si vlada nemoze dovolit) - a dalsia zahranicna sem nedojde lebo bude je to dohoda vo svete alebo jednoducho nema dovod dojst

A teraz teda moj rozbor a pohlad k tomu, co som tu opisal, a co je bezne vo svete a este to zdaleka nie je vsetko:

Vela z vas bude povazovat body 1. a 2. za =, ale nie je tomu tak. Takze ja budem strucny a vysvetlim len ten princip kam naraza Caesar, ze co je spravodlive a co nie je:

1. Tam, kde sa stavia drahsie, tam si je na vine samotna vlada, ze ma slabu legislativu a nakoniec aj tak firma nestavia, pokial samotna vlada nedava zakazku, takze je to nakoniec vladou tolerovane, … ze by korupcia - ani nie, prave naopak, tu je trh v tomto bez korupcie, … tu uz takato velka firma “diktuje” aj v tejto sfere, a korupcia tu nie je, lebo by to bolo na ukor danej firmy.

2. Takze vlastne dana firma pomaha takejto vlade postavi dialnicu, pretoze ostatne firmy na to nemaju alebo stavaju za tu istu cenu, lenze pozor, … taketo velke firmy pouzivaju kvalitne stroje, vzdelanych ludi, su ochcotne investovat do vzdelania ludi v danom state do stavebneho sektora, dalej znasaju rizika - casto politicke, zmena vlad atd.

3. A na zaver. Tento svet je nespravodlivy. Staty USA, Kanada, Australia, krajiny EU, Japonsko, “Arabska Zona” - to su staty, kde sa firmy snazia podnikat v prospech vlad a statov. Vdaka tomu, ze niekde sa postavi drahsia dialnica, sa postavi lacnejsie v tychto statoch, aj ked prave stavebne naklady v tychto statoch su velmi casto ovela vacsie nez v tych ostatnych, casto chudobnejsich statoch, kde sa stavia drahsie. A stavia sa tam preto drahsie, lebo tam nie su jednoduche podmienky na vystavbu, je tam lacno, ale ked tam nie su stroje atd., tak vystavba je bud nemozna alebo draha.

Vyspele staty sa poznaju podla toho, ze je tam kvalitna legislativa, vymahatelnost prava, funkcne sudnictvo, atd. - a je len na danych statoch, ake chcu byt. A este samozrejme aj vo vyspelych statoch su “cierne ovce”.

A este na zaver, bod 2.b) uz sa takmer nikde vo svete nepouziva, lebo uz nie je kde. :wink:

Inak my sa tu bavíme často v takých termínoch, že diaľnica sa bude stavať v r. 2015 a bude stáť 5 mld. SKK.

V praxi to už bude aj 10 mld. SKK. :open_mouth:

V SR v r. 1998-1999 bol nedostatok peňazí, aspoň sa to tak prezentovalo (nebol som minister financií, aby som si to osobne overil). A samozrejme, chýbali aj na diaľničnú sieť. Čo spravila slovenská vláda ? Spomalila rozostavané, nové takmer všetko odložila na r. 2001-2002. A čo sa podarilo ? Podarilo sa predražiť tieto pozastavené stavby o 100% a podarilo sa ich stavať viac ako 10 rokov, či viac ako 10 rokov o nich len hovoriť. No a dnes je to hlavná príčina prehlbujúcich sa regionálnych rozdielov a neprichádzanie investorov tam, kde ich je treba. A nikto ma nikdy nepresvedčí, že dať na diaľnice vo vtedajšom prevedení 3% HDP by bola chyba.

V ČR je v r. 2007 problém, kde vziať na tento rok peniaze aspoň 30 mld. CZK na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. Doteraz to všetko išlo hlavne z privatizácie a štátny rozpočet+eurofondy+mýto dajú k tým 30 mld. CZK ešte 15 mld. CZK, no už aj na cesty I. triedy, údržbu a opravy. Čo si myslíte, čo chce spraviť pravicová vláda ? Spomaliť rozostavané ? V žiadnom prípade. Len sa prvýkrát spomenulo, že sa možno odložia niektoré plánované stavby na neskôr. Vidíte ten rozdiel ?

dialnice.info/viewtopic.php?t=6546

Kto chce, pochopil. ČR má dnes dosť veľké problémy s rozpočtom z rôznych dôvodov, hlavný dôvod sa dáva ako všade v okolitých štátoch: predchádzajúca vláda. Ale nikto by si nedovolil spomaliť dnes rozostavané. A naopak, do hry reálne vstupuje PPP. A ešte čosi: PPP stálo ČR prvýkrát 1 mld. CZK - príprava, pokuta za nestavanie. Dnes na druhýkrát má skúsenosti na nezaplatenie a cca. 0,25 mld. CZK ako prípravu. SR má za prípravu zatiaľ 1 mld. SKK, ale výsledok nie je nikde.

porovnavat situaciu slovenska v roku 1998 a CR v roku 2007 je dost zcestne :unamused:

Porovnávame finančné problémy a porovnávame riešenia v diaľničnej siete. Nie je to scestné. :wink:

Ušetrilo sa nejakých 15 mld. SKK, ale dnes je potreba a škoda za 50 mld. SKK, ale príjmy rozpočtu sa nezväčšili o viac ako 2x … jednoducho spomaliť až zastaviť diaľničnú výstavbu a stavať pomalým tempom dlhé roky diaľnice, nie je normálne a nikde sa to nerobí, ani v krachujúcej Argentíne to nespravili … :bulb: A SR mala od Argentíny dosť ďaleko.

to ako CR ma momentalne take rozpoctove problemy ako SR v roku '98 :question: :open_mouth:

pohodak, nemiešaj sem stále svoje zaujímavé myšlienky a prejdi vecne k téme … SR si tiež mohla bez problémov dovoliť stavať diaľnice ročne za 12-14 mld. SKK, ale to nespravila nie pre financie, ale pre politiku: diaľnice boli Mečiarovské. :exclamation: A vyzerá to tak, že za tejto vlády to tak bude znovu. :bulb:

kazda postkomunisticka krajina ma/mala “hluche obdobie”. prechod je tazky a je naivne si mysliet ze prave dialnice mali frcat…nebolo to o meciarovi…

V období, kedy sa ale diaľnice v SR spomaľovali, v Maďarsku a ČR začala výstavba silno rásť. :bulb: :wink:

to je mozne, ale aka bola vtedy hospodarska situacia u nas a u nich :bulb:

pohodak, ale akosi nemáš žiadny argument k tomu, že by SR si vzala od r. 1998 do r. 2005 úvery v hodnote 15-20 mld. SKK na to, aby sa rozostavané stavby dostavali … a nove sa vôbec nemuseli začínať. :wink:

ak si mieril tymto smerom tak sorry, nedocvaklo mi :blush:

ina vec je, za ake uroky si vtedy mohla vlada poziciavat…

Boli to však úvery na rok-dva, kým dnes sú na 10 rokov, efekt je ten istý. Ale aj keby si zarátal úroky, tak inflácia to dodnes prekonala.

Pozri sa na toto:

rok 1996 - 5 mld. SKK (rozbeh diaľničnej výstavby, doslova boom v plánoch oproti spiacim susedom V4)
rok 1997 - 10 mld. SKK
rok 1998 - 9,9 mld. SKK

Hovorím o skutočných preinvestovaných financiách. Nie o tom, čo sa plánovalo a sa neprestavalo.

Mečiar predpokladal na rok 1998 12,5 mld. SKK a toto si Dzurinda dovoliť mohol, lenže on si povedal, že tu bude šetriť. Akurát, že šetril až tak, že dnes sa stavby predražili o 100% … a doba výstavby nie je 3, ale 10 rokov. Nikto Dzurindu nenútil dať na diaľnice 15 mld. SKK … to chcel Mečiar v r. 1999, ale on aj plánoval rozostavať náročné tunelové úseky a rovno na plný profil.

A aby sme boli úplne presní tak Mečiar v r. 1997 našiel na diaľnice 10 mld. SKK, Dzurinda túto sumu našiel až v r. 2005, kedy dal niečo pod 12 mld. SKK, dovtedy to bolo všetko pod 10 mld. SKK. A taký vplyv ako inflácia spravila svoje … a ešte to dotazil aj DPH.

Mečiar nestaval diaľnice 10 rokov, ale len 3, 1995, 1996, 1997. Reálne len tieto 3 roky. Dzurinda dokázal diaľnice “doriadiť” nie na roky 1998, 1999, 2000, 2001, ale mu to trvalo až do r. 2004, teda spolu 7 rokov. A výstavbu obnovil poriadnejšie až keď už doprava kolabovala a cesty boli v katastrofálnom stave, lebo nebolo ani na väčšie opravy a predstav si pohodak, že v r. 2004 išlo na opravy celej cestnej siete 17500 km len 400 mil. SKK, takže po cestách I. triedy bolo presne 9 zosuvov a len dopravné obmedzenia …

Takto sa stavia ekonomika na nohy ? Že sa cielene 7 rokov šetrí na celej cestnej sieti ? Pýtam sa teda znovu, že čo dnes prekáža investorom ? Odpovedz pohodak. Tebe nedocvaklo, pretože toto si proste celá SDKÚ pripustila až v r. 2006 (že zrovna pred voľbami), kedy sa zistilo, kam sa dotiahla diaľničná politika vlády, kedy mala možnosť vláda vidieť, že čo sa deje v Maďarsku a Česku a že aj tam tie investície smerujú …

To je aj o tom ake su priority, pises ze ked sa SR rozbehla bol to boom oproti spiacim susedom. Oni vsak tiez mohli urobit boom, lenze priorita bola znizovanie vydavkov statu a reformy. Potom sa to u nich rozbehlo ale po 2006 to bude znovu o nieco pribrzdene, lebo deficit je velmi vysoky a vlady budu musiet setrit na dialniciach. Naopak u nas by sa to mohlo teraz lepsie rozbehnut, vdaka tomu ze ekonomika je v dobrom stave.

A je tu aj EU, kde Meciara odmietali. To by som bol fakt zvedavy ako by sme drzali krok so susedmi keby oni mali eurofondy a my nie, hlavne ked u nas dojde na tazke tunelove useky.