Viem, ze Caesar zacal tuto temu sposobom ako on vidi problemy. Je to normalne z jeho pohladu. 
Ja tu nechcem zakladat extra temu “ako to vidim ja”, aj ked ma k tomuto kroku viaceri vyzvali. Takisto viaceri z vas usudili, ze ja na tomto forume len kritizujem a neviem nic pochvalit. Atd. 
Vyjadrim preto ja svoj strucny pohlad na to, ako ja vidim vystavbu dialnic a tvorbu dialnicnej siete na Slovensku. Potom snad pochopite, preco som dost kriticky. A chvalit ja nemam dovod - aj ked nie je pravda ze na tomto forume neviem nieco pochvalit, lebo si staci precitat aspon 200 mojich prispevkov a najdete vela chvaly. 
Takze takto:
1. SR nema spojenu svoju krajinu dialnicou. Ani sever-juh, ani zapad-vychod.
2. SR nema napojeny vychod SR na Madarsko, ani na Polsko ani na Ukrajinu.
3. SR nedokaze stavat dialnicu D3 tak, ako by mala vzhladom na vyznam tejto dialnice.
4. SR ako jedina krajina z krajin pristupujucich k EU dokazala zastavit dialnicnu vystavbu na 4 roky, v rokoch 1998-2002, co sposobilo velmi vazne problemy v celom stavebnom sektore, ktory zabezpecuje vystavbu dialnic.
5. SR nedokaze najst financny model a nedokazala plnit svoje financne zavazky z roznych planov viac ako 5 rokov po sebe.
6. SR ma naplanovanu dialnicnu siet na cca. 1 900 km, co uz dnes je jasne, ze to je malo. A problemy budu sposobovat duplicitne useky, napriklad Presov-Kosice.
7. SR ma velmi slabu legislativu v oblasti vystavby dialnic, co sposobuje problemy pri tendroch, dalej to sposobuje predrazenie dialnic, lebo kazdy ma svoje moznosti a a nikto nema urcenu zodpovednost.
A je toho este velmi vela. Ale toto su zaklady, z ktorych sa vychadza a ja sa pokusim ku kazdemu bodu dat este strucny pohlad s niekolkymi argumentami. 
-
Velmi vazna prekazka pri vystavbe dialnic, pretoze sa musi stavat prednostne spojnica zapadu a vychodu a to je jednoznacne dialnica D1.
-
O vychodnom Slovensku pisem preto, lebo je to jeden z najchudobnejsich regionov a SR ho nedokaze napojit ani na ine staty, aj ked tu je problem ze ani tie ine staty nemaju dialnice az pri hraniciach so SR.
-
Toto je skandal, neschopnost a nebudem to rozpisovat. Z tohoto je totiz zretelne, ako si vasa krajina predstavuje prioritu - velmi pomaly staviate europsky dopravny koridor. Co potom vase priority D1 a R1?
-
Toto je neospravedlnitelne. Dalo sa nestavat tak ako sa stavalo, ale vsetky rozostavane useky sa mali dostavat. Vsetci Vas varovali, aby ste to nespravili, … toto bola zasadna chyba, pretoze stavebny sektor ukazuje, ako rastie hospodarstvo a v tychto rokoch sa dostalo stavebnictvo az do cervenych cisiel. Dosledky boli katastrofalne, pretoze niektore spolocnosti skrachovali, ine nedostavali platby nacas a vela ludi prislo o pracu v stavebnictve, ked naopak ostatne staty bud stagnovali alebo rastli.
-
Kazdy rok sa slubilo, ze dalsi rok sa da 10-12 mld. SKK, ale realita bola stale na urovni 8-9 mld. SKK. Niekolko rokov po sebe. Prinieslo to predrazenie dialnic (aj ciest atd.) o 100-150%. Vydavky na dialnice nekopirovali ani narast inflacie, ktora bola pomerne vysoka kazdy rok. Okrem toho je tu aj odkladanie PPP.
-
Chyba napriklad lepsie napojenie regionu Horna Nitra, kde chyba spojenie R1 a R2. Okrem toho chyba paralelna viacpruhova cesta na sever od D1 KE-MI. A takisto je chybou, ze nie je planovane ani spojenie R1 a R7. S tym suvisi napojenie na Madarsko a Ukrajinu, ktore bude vyrazne podimenzovane. Tieto dialnice/rychlostne cesty nie su planovane v sucasnej dialnicnej sieti a to je chyba.
-
Tu spomeniem len 2 priklady: D1 Mengusovce-Janovce, R1 Zarnovica-Sasovske Podhradie. Okrem toho aj vazne problemy na moste Apollo v Bratislave, problemy na tuneli Sitina, kde bola spravena nedostatocna geologicka studia. Problemy su s vykupom pozemkov na D1, na R1. Problemy s trasovanim tam, kde je to velmi potrebne - R4 juzna vetva. Spochybnovanie politickymi zasahmi na R4 severna vetva. Atd.
Este doplnim, ze body 1., 3., 4., 5., 6., 7. su si rovne. Bod 2. by sa dal spochybnit cez to, ze napojenie bude aj tak riesit az D1. 
Takze tak to vidim ja. Na zaciatok.