Transrapid je technicky radený k vlakom ono časom to bude asi samostatná dopravná kategória. Princíp fungovania sa zakladá na magnetickej levitácii, teda nedochádza k podstatnému treniu. Dosahovaná cestovná rýchlosť 500 km/h. Náklady na výstavbu 1 km trate Transrapidu sa pohybujú 0,8 - 1 mld SKK, pričom trať je budovaná mimoúrovňovo s okolitým terénom.
Transrapid sa vo velkej miere stavia nad úrovnou terénu, teda môže kludne viesť v niektorých prípadoch bud nad dialnicou alebo priamo tratou. Výhody Transrapidu je v dialkovej doprave. Preto sa nepredpokladá budovanie obrovských kolajísk a tratí. To budú transkontinentálne trate.
Transrapid je konštruovaný tak že može voziť aj náklad v kontajneroch - samozrejme prispôsobených Transrapidu - a to 15 ton v jednej sekcii
Cena je porovnateľná s budovaním VTR trate
Jediná komerčná trať je v Číne
Realny náklad na vybudovanie 1 km trate v Číne šanghaij - pudong stála v priemere 32,5 mil USD/km, pričom cena za lístok je cca 700 Sk za 30 km úsek ktorý prejde za 8 minút. za prvých 7 mesiacov prepravili milion pasažierov. Tržby za rok sú cca 40-50 mil USD.
Fuuu, zaujimave informacie!!! O tejto trati som nic netusil. Vedel som ze sa planuje VRT BA - BB - KE na systeme TGV/AVE/ICE ale tiez to je asi hudba vzdialenej buducnosti Byt z Berlina do Bratislavy za 2,5 hodiny a v Prahe ze 1,5 hodiny je velmi atraktivne a dovolim si tvrdit ze by to casovo mohla byt konkurencia k leteckej doprave, ked si vybavim tie vybavovacky na letiskach.
Viem ze sa na principe maglev (magnetic levitation) buduje trat Hamburg - Berlin a mali by ju coskoro otvorit, tusim v roku 2006. Ale ked to bude financovat EU tak nech sa paci. U nas ta trat aj tak bude meriat asi len okolo 10 km, takze ani z nasho rozpoctu by to nemusela byt az taka vysoka polozka
Ano Transrapid by mala byť konkurencia vnútrokontinentálnym letom a je to dosť nezávislé od počasia a tmy a v podstate obsluha má minimálny vplyv na jazdu ( minimalizovaný ľudský faktor )
No to neviem .. tá trať bola medzičasom pozastavená. Inak teraz ked sa ropa šplhá k 100 USD za barel si teraz nemci hlavu tlčú že to pozastavili. Reálne sa ide stavať komerčná trať Mníchov - centrum … Mníchov - letisko
Ako to suvisi s ropou? ved prevazna cast elektriny je aj tak vyrabana z fosilnych paliv, ergo z ropy. takze nevidim nejaku specialnu nezavislost od cien ropy - iba ak by sa viac investovalo do jadrovej energetiky
Európa je energeticky stavaná na jadro vodu a uhlie. Predpoklad budúcich rokov je že gro energetiky bude stáť na jadre a vode a ako doplnok bude uhlie.
Realizovaný projekt Transrapidu by realne zablokoval odstavenie jadrovej energetiky v Nemecku .. ale myslím že teraz tú prácu urobila ropa
A Transrapid je realna náhrada vnútroeurópskych letov a lietadlá stále lietajú na kerozín
a to este ked trosku euro padne voci dolaru, tak to este len bude sranada (dolar mal kurz voci euro na zaciatku roka 1.30 teraz uz sa ocakva ze prelomi 1.20 )
inak ta transrapid je uzasne, mi to pripomina maglev z transport tycoon de luxe (ak si spominate a samozrejme tiez je to maglev.
johhan: ono aj po eurospky ej to maglev, len transrapid je skor obchodny nazov siemensu
inak ked sa priznam mna celkovo prekvapilo ake pekne prostredie a zhruba velmi ciste je tam. normalne cumim, aj ked znamy co robi v sanghaji povedal ze peking sanghaj su ako ine europske resp azijske velkomesta. ale vo vnutrozemi ze to je uz ine kafe
Inak sú aj megaprojekty spravené, ale zatiaľ úplne nereálne:
Spojiť Európu a Ameriku tunelom. Okrem ceny je to zatiaľ nemožné postaviť, pretože len oceľ by sa na túto stavbu vyrábala kvôli dnešným “malým” kapacitám takmer 6 rokov po celom svete len na túto stavbu.
Asi to patrí inde, ale je to tak na okraj toho, že kde sú hranice možností.
o tom projekte co spominas som pocul ked som mal tu cest nieco v bostone a konkretne ohladne “big dig”, co ti zrejme tiez hodne hovori
vtedy som to bral, ze si snad z nas strielaju a som len sa posmial stylom “a zevraj sovieti boli megalomani” ale vyzera to ze bolo na tom cosika pravdy
ako vidíš, tak takýchto projektov je veľmi veľa a aj keď sa môžu len zdať, tak ver tomu, že sú stále “živé” upgradujú sa, pravidelne a potom už stačí len chuť a peniaze niečo takéto zrealizovať.
Je len otázkou času, kedy sa spojí Európa a Afrika cez Gibraltár.
Diaľnice sa dostavajú, … aj železničný koridor sa modernizuje a ešte pred 10 rokami by každý povedal, že sa nebude modernizovať, kým tu nebude komplet D1.