Tipovanie - Useky, ktore vypadnu z balikov PPP

pocul som aj o pripade tienoveho myta podla intenzit - tienovy poplatok za kazde vozidlo

Pochybujem, ze vypadne Visnove. Vidim 4 hlavne dovody zoradene podla dolezitosti:

1. Slota je zo Ziliny a je clenom koalicie
  2. Usek je zo vsetkych najzatazenejsi
  3. Usek je zo vsetkych napripravenejsi
  4. Predchadzajuca vlada chcela zacat prave Visnovym
    Tiez sa priklanam k nazoru, ze cez PPP pojde HP-Ivachnova, ostatne rozpocet + EU

s prvou castou nesuhlasim, myslim, ze som to vysvetlil dostatocne, ze je to jedno, pretoze platby budu konstantne.

S druhou castou suhlasim, tento rozmer sa priznam ma nenapadol, ale na druhej strane je to uz o tom konkretnom useku a o metodike statneho dlhu, cize tam vstupuje dalsi faktor.

Uznavam, z tohoto pohladu mas pravdu a ak ide o ten dlh a metodika to takto rozlisuje je lepsie stavat cez PPP useky, kde myto pokryje co najvacsiu cast splatky koncesionarovi.

To je ale uz iny faktor, ktory deformuje zdrave ekonomicke rozhodovanie a ako si spominal v inom prispevku je to specifikum PPP v SR

myslim ze to co tvrdi johhnan ma logiku, z predpokladanych 8 usekov PPP su naozaj narocne len 2.

len ci priprava na tych 8 usekoch ich dovoli rozbehnut v planovanych terminoch :question: je vobec aspon ÚR na R-ke, na vychode alebo na Tur-Hub :question:

visnove urcite “nezhtne” cely balik EU+SR. aj keby stat len doplacal to co musi tak je to 70 mld. dajme tomu ze Visnove je 20 mld. a este PB+ZH+SK 15-17 mld. ostane stale 30-35 mld. co je myslim dost vela. a keby este sudruhovia namiesto “vysokoprospesnych” dotacii, neefektivneho znizovania DPH a pod. davali 10 mld. na dialnice rocne by akurat stacilo.

pre MF je toto hlavny faktor kvoli maastrichtu. oni tymto zrejme podmienia suhlas s PPP.

Technická poznámka: Nejde o souhlas s PPP, jde o souhlas se vstupem do eurozóny, který by byl ohrožen, kdyby dluh vůči koncesionáři za výstavbu HP-DS přes PPP byl započten do schodku veřejných financí.

velke sorry za skomolenie mena.

:exclamation: Ministerstvo asi navrhne zúžiť balík súkromných diaľnic o tretinu :exclamation:

dialnice.info/viewtopic.php?t=8143

komu sa nechce citat (na tomto fore sa taky asi nenajde :smiley: )

" Úrad chce z balíka vypustiť úseky v okolí Žiliny, ktoré považuje za najrizikovejšie vo vzťahu k štátnym financiám.

Definitívne rozhodnutie o počte kilometrov ciest, o výstavbu ktorých sa má postarať súkromný kapitál, má padnúť na budúci týždeň."

kto tipoval spravne ? :wink:

johann :laughing:

s tym, ze vypadne usek aj turany - hubova! heh.. takze dalo sa cakat.. ziadny tunel sa nebude stavat.. ono to bude len tunel :laughing: ci skor :unamused:

najvacsie “riziko” vypadnutych usekov je v tom, ze ich nebude sudruh hranol moct strihat pred volbami.. tym padom su neschvaleniahodne :wink:

vysledok ? lacne useky sa stanu ukrutne drahymi..

turany-hubova nepadol, len bol oznaceny za rizikovy :wink:

Zo 151 km sa stalo 95, teda vypadlo 56 km. To vychadza na HP-DS a nielen Turany-Hubova ale aj Hubova-Ivachnova :exclamation:

jj, trochu som sa teraz pohral s kalkulackou a tie skrty budu asi vyraznejsie :open_mouth:
Ale nebol usek Hubova-Ivachnova zaradeny medzi nejaky pilotny projekt PPP? Radsej nech stavaju ten, ako Dubna Skala-Turany… aspon budeme mat pekne suvislu dialnicu s dierou na najkritickejsom useku :slight_smile:

no ten som zabudol dopisat.. kazdopadne som to tak myslel, ze vypadli vsetky useky, kde su tunely .. skratka najdolezitejsie riziko, ktore sa hodnotilo.. strihanie pasky v roku 2010 :laughing:

ja som len zvedavy akym brilantnym slovnym zvratom fico presvedci ludi ze oni tu dialnicu do KE do 2010 vlastne postavili :laughing:

Pockajme si do pondelka, vtedy by mal byt znamy konecny ortiel. Tesim sa ako na Vianoce :slight_smile:

Ak si spocitame stavebne naklady usekov, ktore by mali zostat, vyjde to len 35,1 mld SKK, co je menej ako tretina oproti povodnym 105,7 mld SKK uvadzanom v materialy vlady z 5.9.2007. Nezda sa mi velmi profesionalne, ze este pred mesiacom Pociatek hlasoval za vsetky useky a teraz to zoskrta na menej ako tretinu. Okrem toho Visnove mal byt pilotnym projektom uz za Dzurindu, takze sa mi nezda jeho zdovodnenie extremnou financnou zatazou. Na druhej strane to spolu s dnesnym neschvalenim resp. odlozenim rozhodnutia moze znamenat, ze v pondelok pride opat prekvapenie, ked sa Slota porozprava s Ficom.
Ja stale verim, ze zacne stavat to co najviac treba, teda Visnove a spusti HP-Ivachnova. A bude tvrdit ze slub splnil, lebo aj Poprad kde bude dialnica koncit je uz na vychode.

preboha, nechajte toho Fica Ficom - normálne sa povie že euro nedovoluje a hotovo
.
k podstate - ak sa celá D1 nemôže stavať cez PPP jednoznačne potom treba z financovania PPP vyhádzať tunely nad 2-3 km - ako mi hovorili nemci pri tuneli nad 2-3 km treba k 1 km tunela 10-15 km dialnice v lahkom teréne aby sa riziká financovania co najviac rozložili
.
takže Višňové ide cez EU fondy 2008-2013
.
MF vyrátalo že 151 km by nás stálo cca 310 mld SKK ( 30 rokov ) - tj 10 mld ročne
terajší variant 95 km by mal stáť cca 150 mld ( 30 rokov ) - tj 5 mld ročne

Johann…

Tak ktore presne useky sa planuju cez PPP a ktore cez EU + SR?

Dik

ja sa teším ako na Vianoce na 21.12. keď si v Hrozenkove kopnem do opusteného betonového hraničného patníka až si rozbijem nohu… :slight_smile:

čo sa týká financií na dialnice, buďte radi že vláda aspoň nejak zatriasla prasiatkom - akékoľvek rýchlejšie tempo ako doteraz bude prínosom.

rozvoj nie je len o cestnej infraštruktúre, ale o infraštruktúre obecne, investor potrebuje širšie zázemie a kultúru krajiny kam vstupuje, napr. taký detail ako vzdelaných ľudí, že. takže je treba peniaze aj na školstvo.

okrem toho chcete Euro už za chvíľu a udržať výdaje na uzde nie je sranda.

mimochodom, koncom minulého roka som bol v nemocnici v jednom okresnom meste a mal som pocit, že za 35 rokov čo som tam ležal ja sa tam skoro nič nezmenilo.

tento rok som musel kúpiť 3 ročné dialničné známky (okolnosti nebudem vysvetľovať), ale som rád, že i ja som vám prispel trochou do mlyna :wink:

nech žije budúcoročný “kick-off”