Ja som bol pod Kubinskou Holou ale bolo to niekedy vo februari asi pred rokom (2004).
dialnice.info/viewtopic.php?t=475
Sranda je že Rakúšania skoro presne vedia predpokladať ako ovplyvní zamestnatosť dialnica alebo rýchlocesta … toto je na margo toho kolko stratili ked nestavali dialnicu na slovensko v r 1990 ale 2006 … a na margo toho či pomôže predľženie R1 na pohronie k Breznu
A nejaký “blbý” Chris nás tu chce poučovať
len skoda ze rakusaci si to nespocitali skorej inak johhan suhlas ..
Christian, toto je celkom dobré, čo si napísal, ale viac-menej sú to jasné a známe fakty.
Ja k tebe nemám takmer žiadne výhrady, nesíham čítať všetko a na tejto téme je toho pomerne veľa.
Zhodnem sa s tebou min. v tom, že diaľničnú sieť si každý štát stavia predovšetkým na riešenie svojej dopravy, no SR sa musí vedieť napojiť aj na susedné štáty, pretože za 1. je v strede Európy a za 2., keď chce pritiahnuť investorov, tak treba byť na ostatné štáty napojený.
Stredná Európa buduje v podstate ten istý priemysel, len na Slovensku sa to prejavuje výraznejšie, pretože SR je menšia krajina než všetky okolité. Na Slovensku dominuje strojársky, automobilový priemysel s doplnením o chemický a stavebný. Rozvíja sa aj hutníctvo. No najväčšie investície smerujú práve do automobilového, t.j. strojárstvo, hi tech technológie, elektronika, plasty, … nie som odborník na tieto názvy. Takže treba diaľničnú sieť, ktorá bude na 70% riešiť domácu dopravu a na 30% riešiť napojenie SR na okolité štáty. S týmto zámerom sa aj celá diaľničná sieť rozvíjala až do súčasných (mapových) plánov.
Ty hovoríš, že sever sa rozvíja až príliš luxusne. Tu sa pozastavím. Už viacero ľudí mi aj napísalo “SS”, no ja som viac-menej odpovedal na ich otázky inak, než čakali. Ja nemôžem napísať niečo iné, pretože inak by sa mohlo stať, že jedno rozprávam a druhé robím. Ano, máš pravdu, že sever je drahší, je nákladnejší. Prečo? Pretože staviame za istých podmienok, parametrov, aby sme mali rozlíšenú kvalitu. Je rozdiel, či to bude mať kvalitu diaľnice alebo len rýchlostnej cesty. A ja tiež hovorím, že úsek R1 TT-NR už nemal mať parameter RC, ale D, ale to je o inom.
Teraz odpoviem viacerým na ich otázku, či by sa mohla D1 za PB stavať aj lacnejšie. Najmä, keď už teraz sa stavia tak, že na niektorých úsekoch bude obmedzená max. povolená rýchlosť na 120 km/h, takže zišlo z parametrov diaľnice. Moja odpoveď: Ano, dali by sa tieto úseky medzi PB a ZA postaviť aj lacnejšie. Tým, že by sa stavalo menej mostov, boli by aj kratšie a viac napr. násypov. Štát by ušetril na celom úseku od PB (aj pred ňou) až po ZA (za ňu) niekoľko 100-viek mil. SKK, možno aj mld. SKK. Avšak, stratil by veľa peňazí, 10-tky mil. SKK, pretože by sa museli spraviť nové projekty. Okrem toho, vodiči by to pocítili na väčšej spotrebe svojich palív a diaľnica D1 by na tomto úseku mala horšie parametre. Dalo by sa to riešiť ešte aj pridaním 1 pruhu pre pomalé vozidlá, t.j. D1 by mala v tomto úseku 6 prúdov na niektorých miestach, no stále by to bol lacnejší (lepší z hľadiska ceny) variant. Treba sa poučiť a uplatniť takéto stavanie za ZA, kde ešte nie sú všetky projekty spravené.
Christian, Caesar, Aquila, niekde pri vás je pravda.
Ne to jsem nemyslel, jde vo to ze je to naprojektovani jak pro bohatou zemi, jako kdyby jste investovali do infrastruktiry 50 miliard rocne. Byl jsem pri Sverepeci - ta dalnice bude nadherna … ale stalo to za ty penize ; jste takovy bohaty ?
Jo jo jinak preju pekne rano - koukam ze se to tady doooste hejblo kupredu - gratuluji.
Ostatni prominte - jenom ted jsem dosel.
rad Ta opat citam
Christian,
práve úsek na diaľnici D1 Ladce-Sverepec, nie je správne použiť ako príklad pre diaľničnú výstavbu.
Skrachovala tam firma, okrem toho sa na tomto úseku nestavalo, lebo práve v čase jeho rozostavanosti nová vláda v r. 1998 zastavila diaľničnú výstavbu, čo sa týkalo aj všetkých rozostavaných úsekov. … miliardové škody …
Takže prišlo k súdom, k predraženiu, v tom období mala SR infláciu okolo 8%, niekoľko rokov. Nebolo dosť peňazí, nestavalo sa tak ako sa malo a výsledkom je že, že 10 km úsek, stojí cca. 10 mld. SKK. …
Avšak nebolo to tak naplánované.
Okrem toho, tu sa ušetriť príliš nedá kvôli rozvoju, ďalej rieky Váh, obcí, ďalších dopravných ciest - cesta, železnica. Prírodné podmienky.
A na záver doplním, že diaľnica D1 je jediná kvalitná cesta na Slovensku, ktorá vydrží povodne, … a je základom rozvoja hospodárstva ako aj spojí takmer všetky regióny, v doplnení s RC spojí celé Slovensko. Tá diaľnica nie je na vine tomu, že tu nie je dobrá-zodpovedná vláda. Ani RC R1 sa nestavia tak ako sa má, a tá bola naprojektovaná len ako RC.
SR nie je bohatá krajina, ale to je otázka vládnutia - ani ČR nie je až taká bohatá krajina, len si berie úvery. A úvery si berú všetky krajiny EÚ, Nemecko+Francúzsko+… všetky “kone EÚ” si berú úvery. Berú si úvery, lebo môžu a vedia, že sa im to cez infraštruktúru vráti späť.
Vysvetlivky (aby nevznikli nedorozumenia):
RC - rýchlostná cesta
EÚ - Európska únia
SR - Slovenská republika
No jo ja znám slovenskou výstabu dálnic. ja jenom poukazuji na to nač to projektujete jako dúm se zlatími klikami když bohate postačují nerezové ? Proč Nemci úmí stavět pragmaticky ? Radeji postavěj tří pruhové stoupaní jako 900 m estakadu.
christian, to je jasne ale myslim, ze teraz to pojde uz lepsim smerom a nebude sa tak grandiozne projektovat
co je len dobre. faktom je ze je to sice pekne, ale slovensko je na taketo veci nie zrovna bohata krajina ..
Tu by bolo treba nejaké cenové porovnanie. Problémom tohoto úseku je predraženie, ale z nečinnosti,tunelárenia a časových strát. Ináč nech už ho čím prv spojazdnia. Je to nádherné dielo, pekný pohľad je naň aj z terajšej cesty.
Neviem odkial tolko optimizmu…
Na druhú stranu, prečo taký pesimizmus?
preco pesimizmus(?), realita nepusti. bohuzial.

preco pesimizmus(?), realita nepusti. bohuzial.
Jedinou chybou bolo zastavenie diaľničnej výstavby, to ostatné je bežné aj v iných štátoch.
Dnes je na D1 rozostavaných cca. 50 km. Plánuje sa ďalších 50 km začať do 2 rokov.
Okrem toho sa dáva reálne na diaľnice viac ako 15 mld. SKK ročne, čo je reálny nárast voči r. 1997.
A je tu plán začať PPP.
NDS funguje, výber z predaja diaľničných známok je tiež vyšší. NDS dostáva úvery.
Takže je tu zmena k lepšiemu v tomto roku. To sú systémové zmeny a ak sa v nich bude pokračovať ešte 2-3 roky, tak už to bude OK.
Pesimistické je: myslieť stále na to, aké to tu bolo v r. 1998-2003.
Realistické je: vidieť to, že v r. 2004 sa niečo začalo pripravovať a v r. 2005 sa to aj “rozbehlo”. Nedáva sa na diaľnice 8, ani 10, ale viac ako 15 mld. SKK. Zatiaľ to nie je viac. Bude ak bude PPP, môže byť, ak bude ľavicová vláda.
SR má malý rozpočet a je naivné si myslieť, že bude SR dávať každý rok na diaľničnú výstavbu sumu 50 mld. SKK, 10 rokov po sebe. To je sen a dosť nereálny. Reálne ešte je 40 mld. SKK, 5 rokov po sebe.
To je vsetko pekne, ale…
Okrem toho sa dáva reálne na diaľnice viac ako 15 mld. SKK ročne, čo je reálny nárast voči r. 1997.
index je odvtedy cca. 2 nasobny cize ak narast tak minimalny.
zastavenie vystavby nie je presny termin, po 1998 sa skutocne dokoncili tie useky, kt. boli predtym otvarane ako 2pruhove v ramci meciarovej kampane. odvtedy stoji za zmienku len Mierova-Senecka, Branisko a Nova Bana…zufalo malo. minuly rok to bola bieda, 2005 takisto a buduci (volebny rok) tiez podobne.
Zlepsenie prinasa predovsetkym EU, pricom peniazi mohli kludne alokovat viac, a aj avizovane cepranie je ohrozene (R1. D1) hovori sa o predfinancovani z 2007-2013, a o to budu logicky nizsie cerpania v tomto obdobi.a je zaujimave, ze na urychlene dokoncenie Ladce-ZA statne peniaze ani uvery nds nestacia a uz teraz si takto znizujeme cerpanie 2007-2013.
PPP-su hlasy ze okrem pilotneho projektu LL-D. Skala s tym netreba pokracovat, nova vlada to moze uznesenie terajsej zrusit.
Dnes je na D1 rozostavaných cca. 50 km. Plánuje sa ďalších 50 km začať do 2 rokov.
tie ale budu dobiehat pomaly, takze odovzdavanie/rok nebude nic moc a kedze RC prioritou nie su pocet odovzdanych km/rok bude velmi limitovany.
konkretne niektore useky D odcerpaju take mnozstva penazi PPP aj EU a statneho spolufinancovania ze je naivne ocakavat nejake vyraznejsie zlepsenie. neda sa vyhovarat na predrazenie, npr. Svrcinovec-Skalite (2 pruhy) HP-ZA, strazov a mohol by som pokracovat v draho naprojektovanych usekoch budu znamenat ze 15 mld. bude menej ako 8 mld. pred 1998.
devil,
a to je práve to tvoje pesimistické videnie.
-
Suma z EÚ ešte nie je jasné, koľko sa vyčerpá/prestavia. Si snáď veštec?
-
PPP. Ja som sa jasne vyjadril príspevok pred tým, ohľadom PPP. Ak nebude tak nebude a čo ma po tom? Mňa osobne? Ja nemôžem vedieť, čo bude alebo nebude … ja som jasne napísal, že teraz si ty príliš pesimistický, … a mám pravdu. A mimochodom, ak bude PPP ešte tento rok tender, … chcem vidieť, kto ho zruší? Ohľadom PPP sú tu témy inde a aj tam mám svoj názor. Realistický názor mám ja, že PPP bude na 50% potrebnej trasy. Iste, to že je niečo realistické ešte neznamená, že to aj bude a zvlášť na Slovensku, pretože Slovakia má veľmi negatívne hodnotenie ohľadom stability financovania diaľničnej výstavby (?), … nie dobré hodnotenie ohľadom prehľadnosti legislatívy (?), … (?)
-
“ak narast tak minimalny”, … dáva to zmysel? Nárast to je, pretože suma je takmer 17 mld. SKK. A to ešte sa “s tým hrá” ten úver. Nárast to je. Ja som realista, pre mňa aj nárast o 1 SKK je reálny rast.
-
devil, celý tvoj posledný odstavec … na jednej strane nemáme byť naivný a na druhej strane zase “neda sa vyhovarat na predrazenie”, … tak zase dáva toto zmysel? Mne nie. Asi už neviem po slovensky. Tak teda zdôvodni, prečo sa deje to, čo sa deje podľa teba. Zdôvodni to, keď to nie je ani a) ani b) a c) neexistuje. Tak čo to teda je?
-
“zastavenie vystavby nie je presny termin”, … možno pre Slovákov, ktorí vidia svoje cesty/diaľnice ako to najlepšie, … ale vo svete/v stavebnom svete a v EÚ to bolo zastavenie diaľničnej výstavby, v takom rozsahu ako stavala vláda VM … Diaľničiar to ako presný termín uviedol, a zhoršil sa stupeň pre Slovakia na takmer najhorší z celej stupnice (?).
(?)
Aby som bol úplne presný:
Z môjho pohľadu sa situácia tento rok na Slovensku ohľadom financovania diaľničnej výstavby zlepšila oproti posledným cca. piatim rokom s tým, že sa zmeny stali približne tak, ako aj vláda sľúbila a aj to je ďalší úspech.
Z hľadiska legislatívy sa však nezmenilo takmer nič, čo sa malo zmeniť. Ohľadom celej škály problémov pri termíne: tender. Ohľadom jasného stanovenia kompetencií, avšak aj zodpovednosti za rozhodnutia inštitúcií ako NDS, a.s., ÚVO či aj MDPT a SSC.
Stavebný trh na Slovensku sa stabilizoval. Rozvíja sa však pomalšie než v ostatných štátoch V4, sú potrebné veľké investície a firmy nemajú dostatok finančných prostriedkov.
Problémom bola aj zmena DPH, ktorá sa zvýšila, avšak zabudlo sa na to pri úpravách cien niektorých dôležitých stavieb.
…
Vláda sa snaží zaviesť PPP. Zatiaľ je však príliš veľa nejasných podmienok.
Problémom je aj fakt, že vláda nemá väčšinu v parlamente a štátny rozpočet na r. 2006 ešte nie je schválený.
Pozitívnou správou pre NDS, a.s. je, že sa pripravuje zaviesť elektronické mýto ako aj fakt, že výnos z predaja diaľničných známok bude vyšší než sa predpokladalo, pričom však pôvodné odhady boli, že suma bude výrazne nižšia, než sa predpokladalo.
…
Konkrétne súdne spory a problémy.
…
Krach stavebných firiem.
…
…

devil,
- Suma z EÚ ešte nie je jasné, koľko sa vyčerpá/prestavia. Si snáď veštec?
No, dufajme, ze vsetko
Na roky 2007-2013 ministerstvo vystavby predbezne uvazuje s 3,2 mld. Eur na dopravnu infrastrukturu. Samozrejme, bez schvaleneho financneho ramca EU je to zatial iba odhad.
1/ Eu ma byt najvacsim prinosom to so snad napisal, ak si si nahodou nevsimol.
2/ PPP na prvy usek sa nezrusi, ale odkial beries istotu ze nova vlada v nom bude pokracovat, pocut niektore odmietave hlasy, ktore schvaluju len ten 1. usek, dalsie uz nie.
Nejak si sa rozpisal a vykrutil moju zakladnu myslienku, a to ze neporovnavam skutocne lepsi stav za posledne roky ale global od 1998 po dnes. a nevyvratil si mi (ani sa neda) ze npr. cca 15 mld Sk teraz je na urovni 8 mld Sk v 1998. a nezabudaj ze vtedy to boli useky neporovnatelne npr. s ZA-RK. cize ak si vezmes 20 mldSk/rok a cenu 1 km=1 mld Sk, tak Ti vyjde odovzdanych 20 km/rok v priemere na dalsich 5-7 rokov. Zlepsit to moze este zvyseny pritok penazi, co bude mat ale svoje mantinely (Euro, schodok, EU) dokonca aky objem prostriedkov z PPP sa moze nezapocitat do EU je este neisty, lebo aj rucenie cez NDS bude mat celkom iste svoje limity. a samozrejme ak sa bude primerane pokracovat aj v RC tak dokopy by mohlo byt odovzdanych rocne dokopy D/RC aj s nejakymi 2pruhovkami cca. 50km, co si myslim ze uz sa da nazvat slusnym cislom.
pisem preto lebo si spomenul 50+50km D1. takto spolu. len ak si to rozdelis po rokoch npr. do 2012-13 tak to uz taka slava nie je…