Upravene: Stat Norsko bol presunuty do inej sekcie, lebo nie je v EU. Preto aj diskusia by mala prebiehat o Norsku v tejto teme: dialnice.info/viewtopic.php?t=1838 Adoas+Caesar
Ja len dodám, že Śtokholm je prakticky pripojený na diaľničnú sieť Európy (okrem možno dvoch menších úsekov), Goteborg a Malmo tiež, ale kompletne.
V Nórsku je pripravený, resp. sa začína realizovať Program výstavby diaľníc do roku 2030, možno bude dobré priniesť zopár informácií z nórskeho diaľničného programu.
Svedsko ma dobru cestnu siet, dobre hospodarstvo, vysoke dane, vyborny socialny system - pochopili to ludia aj firmy a je tam dobre, lepsie nez predtym ale napriek tomu Svedi zacinaju s mensimi reformami.
Norsko nema takmer ziadne dialnice, ale ma dobre cesty. Norsko ma fond, v ktorom ma peniaze z ropy, dnes je v nom cca. 200 mld. norskych korun. Na horsie/buduce casy a vela Nori investuju.
Ale mne osobne velmi prekaza, ze maju malo Slnka za rok - ja mam rad aj sneh, lyzovat sa viem tak, ze nespadnem na lahkej zjazdovke, ale sneh mam rad, ale nie cely rok zimu.
Po švédskych cestách sa jazdí vcelku veľmi bezpečne, pravda, až na to obmedzenie rýchlosti na diaľniciach: 110 km/h je pre našinca zrejme trochu nízky limit.
Nórsko má diaľnice v okolí Osla, ďalej je tu RC na Lillehammer, myslím, že bola postavená aj z dôvodu zimných OH v tomto meste. Nóri však vzhľadom na hornatý terén majú zaujímavé tunely a mosty..
OH su dobrym dovodom vsetko zlepsit v celej krajine. My to tak robime uz velmi dlho, aj ked teraz to bolo skutocne prilis drahe, 6 mld. EUR nas stali hry, z toho 1 mld. EUR isla na bezpecnost.
Ale stalo to za to. Vsetko sa opravilo a “olympijska dedinka” - dnes su z toho socialne byty, predtym tam byvali sportovci a V.I.P ludia, … pridelovanie bolo cez pocitac.
Norsko ani Svedsko nema uplne celu krajinu prepojenu dialnicami, ale tam je to aj zbytocne.
Śvédsko má diaľnicu z Goteborgu na Malmo, ďalej zo Štokholmu na Linkoping, Helsingborg a Malmo, takmer kompletná diaľnica je tiež Štokholm-Goteborg.
Z hlavného mesta je ďalej kompletné prepojenie na Vasteras a Uppsalu.
Prepojenie na Uppsalu je súčasťou koridoru až do Umey a ďalej k fínskym hraniciam. Táto cesta, kombinovaná s diaľničnými obchvatmi /Gavle, atď./ prechádza pobrežím Baltického mora.
Švédi vysoko kvalitnú sieť diaľníc vybudovali napriek tomu, že hustota osídlenia je ca. nad 20 obyvateľov na km2 /pre porovnanie v SR je to cca. 100 obyvateľov na km2/.
Nórsko začína s rozsiahlym diaľničným programom. Napriek skutočnosti, že krajina je mimoriadne hornatá /rovina je len v blízkosti Oslofjordu/. Diaľnice sú však vybudované v blízkosti veľkých miest /Trondheim, Stavanger, atď./.
Medzi Uppsalou a Mehedeby (severne od Štokholmu) sa stavia jeden z najväčších súčasných diaľničných projektov v krajine. 78 km úsek má byť uvedený do prevádzky v roku 2007.
Useky, presnejsie dialnice dlhsie nez 50 km sa stavaju najlepsie, pretoze sa da spravit vsetko naraz a tak sa usetri cas aj peniaze. A okrem toho sa daju spravit aj tendre vzdy na rozne useky a tak moze jednu dialnicu stavat 20 firiem a na 99,99% tam nie su potom ziadne take problemy ako napriklad na slovenskom useku D1 Mengusovce-Janovce, I. etapa.
Prechádzal som po tomto moste,ktorý prechádza aj pod morskú hladinu z Malmo do Dánska a nafotil som ho aj z lietadla pri štarte z Kopenhagenu. Nedarí sa mi sem poslať fotky vo formáte JPG, aj keď som ich zmenšil.
Chyba bude na tomto forume, pretoze ja sem tiez posielam kazdu foto 2-3x, lebo to vzdy “spadne” pri posielani, ale aj tak sem kazdu jednu foto nakoniec pridam. Chce to trpezlivost so systemom.
Do fotogalérie som pridal pár fotiek z diaľníc vo Švédsku. Väčšina je z E4, najdlhšej švédskej diaľnice, ktorá spája Štokholm s Helsingborgom /hranica s Dánskom/:
Tieto severne staty ohlasili nove programy vystavby dialnic, ciest a obnovy zeleznic. Cez rozne projekty, rozne podporovane sa snazia zlepsit a rozsirit prijatelne (prisna ochrana prirody) svoju dopravnu a logisticku siet. Podobne sa aj stavaju mosty medzi Danskom a Svedskom ale aj v samotnych statoch - tu sa stavia vysoko premyslene s vyspelym technologickym postupom a stavia sa plynule pre stabilne financovanie.
Adoas, Tvoje zhrnutia sú veľmi kvalitné a poskytujú veľa informácií. Ale predsa: Nevieš o plánoch prepojenia švédskeho Helsingborgu s dánskym Helsingforsom? Medzi Švédskom a Dánskom by to bolo najkratšie prepojenie a možno sa s tým uvažovalo už dávnejšie (je to kratšie, ako medzi Malmo a Kodaňou, kde je už most-tunel Oresund).
Ale nemam (ani o tomto = ani v Rusku) nejake info k tomuto, sledujem projekty k Finsku a k Norsku, aj nieco v 3 (po)baltskych statoch ale toto nesledujem.
Je to mozne ze sa tam nieco planuje - ale Oresund sa staval preto ze tam je na 100% garancia navratnosti pre fakt, ze to spojilo 2 obrovske obyvane oblasti a ludia v tychto severskych statoch Europy dost cestuju autom medzi sebou.
Ale este tu je aj riziko tejto “tvojej” stavby - ze sa nebude stavat z dovodov rychlejsej navratnosti most Oresund. Ale opakujem, ze neviem ci sa nieco planuje taketo. Boli povodne uvahy ze sa bude stavat v oblasti kde je pevnina najblizsie, … a nie je to uz spojene
Švédsko postupne kompletizuje diaľnice na E4 /Štokholm - Helsingborg a E6 /Nórsko - Goteborg - Malmo/, stavia ďalej diaľnice na severe krajiny a investuje do bezpečnosti diaľničného a cestného systému.
Mapy diaľníc celého Švédska by mohli dať ďalší prehľad o diaľničnej sieti v tejto severskej krajine, medzitým sú vo fotogalérii diaľničné napojenia z hlavného mesta Štokholmu: http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=1045
Hlavne mesto Svedska v minulosti chcelo postavit obchvat okolo mesta ale prave pre mimoriadnu narocnost pre velke prirodne (vodne) prekazky sa zatial od tohoto planu upustilo v prospech vystavby samotnych dialnic v ramci celej krajiny.
Svedsko ma ciel zlepsovat cestne a zeleznicne napojenie na Dansko a tym dalej na Nemecko a celu zapadnu a juznu Europu. Dovodom su mimoriadne velke presuny ludi v ramci leta a zimy a dovoleniek.