Stredne Slovensko (R1 R2 R3)

To nemyslia vazne, vsak? Ale od 1. aprila je daleko :confused:

Ak NDS uvazuje nad RC RK-BB a lobuju za to aj ine skupiny tak urcite viete preco. :bulb: …Velmi narocny usek ´- To znamena vela penazi - a velka korupcia…skratka Dialnicne lobby… :wink:

Takéto prepojenie v strede Slovenska by bolo určite pozitívne.
Čítam tu, že je potrebné viest trasy cez široké údolia a už urbanizované oblasti. Ono sú to spojité nádoby. V lokalitách kde je husté osídlenie a priemysel to zlepší priepustnosť, ale na druhej strane tam kde nie je silná urbanizacia, prinesie možnosť rozvoja, pracovne príležitosti, zastaví vyludnovanie dedín, dolín, umožní tu žijúcim ľudom sa ľahšie dostať k práci cestovaním (nemusia sa odsťahovať), a taktiež ľudia a firmy z priemyselných oblasti budú sem mať bližšie - mnokrat sú to lokality veľmi atraktívne na rekreáciu a oddych, s pamiatkami a môžu tu investovať,…
Ale toto platí určite všeobecne pre budovanie rýchlych a kapacitných prepojení.

Aka moznost rozvoja je medzi BB a RK ? Okrem teda nejakeho dalsieho lyziarskeho strediska…

moznost rozvoja stavebnych firiem, ktore by R1 stavali a tiez financny rozvoj spriaznenych tym firmam…
a keby som sa na to pozrel napriklad z pohladu tranzitujucich vodicov, tak tiez by som mal z R1 BB-RK velku radost :slight_smile:

mal by si prázdnejšiu Čertovicu? :slight_smile:

na Certovicu by som mozno aj zanevrel :slight_smile: jazdim hlavne cez Certovicu preto, ze je to pre mna najrychlejsia trasa :slight_smile:
ked mi zrychlia inu, tak porozmyslam:) aj ked je pravda, ze ist 400 km a viac len po dialnici/RC nie je vzdy az taka zabava :slight_smile: Certovica je rozptylenie :slight_smile:
ale R1 BB - RK moze byt tiez nadhera…most - tunel - most - tunel..atd. :slight_smile:

Draha nadhera krizom cez najvacsi narodny park. Ked chces nadheru, urob si radsej hrebenovku cez Nizke Tatry.

keby islo o to, co chcem ja, tak vsetko vyzera inac :slight_smile: ja som nepisal, ze nieco chcem…cez narodne parky cesty vedu, Donovalmi je vedena dokonca E77, na ktorej sa intenzity znizovat uz nebudu, prave naopak…cize nieco bude treba vymysliet alebo ju zatvorme, ked nam vadi cesta cez narodny park

Kanky, a bude to pre teba rapidne zlepsenie, aj ked bude D1 ZA-RK ?

Nic netreba zatvarat, sucasna cesta cez Donovaly vedie mimo narodnych parkov Nizke Tatry a Velka Fatra. Navrhovana R1 BB-RK je ale trasovana priamo cez NAPANT. A cez uzemia Natura 2000, takze na europske peniaze mozes zabudnut. Naopak, mimo narodnych parkov a ovela lacnejsie sa da postavit R3. A za europske peniaze. Okrem toho je to core TEN-T, kym Donovaly su len comprehensive TEN-T.

o tom sa dufam budeme moct bavit o tych 6-7 rokov…ale ked napriklad pojdem z Nitry do Popradu alebo zo Zvolena do Krakowa, tak som zvedavy ako rapidne mi pomoze D1 ZA-RK

ja za RC BB-RK nebojujem, len sa jej nebojim…pockal by som si, ze co prinesie nejaka studia, ze ci by RC nahodou nebola ohladuplnejsia k prirode ako je sucasna I/59

Prosim ta, ze studia… :mrgreen: Co si do studie dosadis, to ti z nej vyjde…

V narodnom parku je ochrana prirody nadradena inym cinnostiam. Ak tam niekto naplanuje novu rychlostnu komunikaciu, potrebujes studiu na to, aby Ti preukazala jej mensiu ohladuplnost k prirode oproti existujucej ceste mimo narodneho parku?
A pokial to s tou ohladuplnostou myslis vazne, nemozes nepodporovat R3, ktora stiahne cast dopravy z Donoval (najma nakladnu, tzn. najhlucnejsiu a sposobujucu najvacsie znecistenie)

ANDi, pravda, ale hladovku proti vystavbe RC BB - RK by som nedrzal :slight_smile:

rastislav5, proti R3 nie som, je to jedno z rieseni pre ciastocne uvolnenie Donoval, len nik nevie, ze do akej miery, kedze Donovaly sa oproti I/65 zaplnaju viac a R3 je v nedohladne mozno viac ako R1 BB - RK

Pomoze ti minimalne tym, ze sa odlahcia Donovaly, plus casom moze byt postavena aj stredna R3 (nie je to az tak vela km), po vystavbe ktorej mozeme z Donoval uplne vylucit dopravu nad 7,5 t, cim budu do znacnej miery poriesene aj pre mesto BB. Povies, ze to je opät vzdialena buducnost, ale pripadna BB-RK by vzhladom na pripravu stala tiez najskor o 9-11 rokov.

Nemyslim, ze R3 je vo vacsom nedohladne ako R1. Na R1 BB-RK nebude chciet dat z ekologickych dovod peniaze ziadna banka, podobne ako to bolo pri povrchovom variante PPP Turany-Hubova. A tu bude odpor ochranarov ovela vacsi ako pri useku Turany-Hubova, lebo jasna blizka alternativa R3 je ovela lacnejsia a ovela ekologickejsia. Pozri si mapu chranenych uzemi Natura 2000 v trase R1 a pochopis.

R3 sa bude stavat postupne (a tak je to spravne) - najskor obchvat Martina, potom Martin-Turcianske Teplice a nakoniec tunel.

Z R1 postavia len usek do Slovenskej Lupce a potom odhadujem, ze zmenia jej trasovanie na Brezno.

IMHO by sa mal po obchvate Martina stavat rovno tunel a cestu MT-TR staci docasne iba zrekonstruovat, potom to bude nasa najlepsia cesta I. triedy.

Aj o tuneli Sklene/Remata by sa dalo polemizovat, ci by nebolo predsa len lepsie postavit prelozku I/65 v okoli Kremnickych Bani. Vyslo by to podstatne lacnejsie, pricom pri R3 by bolo potrebne stavat aj tunely okolo Handlovej, predbezne dlhe 2900 a 650 m. Robi sa vobec na tuto cast studia realizovatelnosti?

Iste by bolo logickejsie stavat najskor tunel, ale slovenska realita je ina, najskor najlahsie a najlacnejsie useky a usek Martin-Turcianske Teplice je pomerne lahky a lacny