Most sa má hlavne zdvihnúť pre plavebné podmienky.
podklady k EIA su neni kompletne, chyba tam napriklad ako to bude s hlukom, ake supravy sa planuju pouzit a zopar dalsich veci. cize klasicka fuserina.
skor mam dojem, ze mesto to schvalne takto robi aby sa mohlo vyhovarat a nic nerobit.
V takom prípade sa nikto s nikým nebude baviť, neviem teraz dokedy, ale keď sa nezdvihne, bude musieť byť demontovaný, to je stav, na ktorý sa upozorňovalo už dlho. Potom mesto dalo najavo, že ho prebuduje (teda aj zdvihne) pre použitie rýchloelektričky.
Starý most: Skúmajú kvalitu pilierov.
Tak vyzerá to tak, že sú 2 modely pre MHD v meste. Starý most bude zrejme pre rýchloelektričku. A projekt Filliálka otestuje výstavbu pod vodou, čo bude budúcnosť metra v meste.
Starý most by mal byť:
- zvýšený (bráni lodnej doprave)
- prestavaný len pre rýchloelektričku
Prakticky už 1 rok na ňom prebiehajú rôzne testy a sú tu dlhosiahle diskusie, že čo s ním. Tak dúfajme, že súčasný staro-nový primátor splní sľuby k rýchloelektričke a k tomuto mostu.
Starý most (pôvodne: Most Františka Jozefa, po Prvej svetovej vojne Štefánikov most , po Druhej svetovej vojne Most Červenej armády) je najstarší (ešte stojaci) most cez Dunaj v Bratislave.
Postáva zo železnej konštrukcie vyrobenej vo Vítkovických železiarňach, umiestnenej na kamenných pilieroch. Je dlhý 460 m. Je na ňom drevený chodník, jednoduchá dvojprúdová cesta a jeden prúd koľajníc, ktoré sa však od roku 1985 nepoužívajú.
Odhliadnuc od krátkodobo existujúceho mosta v 15. storočí bol prvým mostom v Bratislave pontónový most, ktorý bol postavený roku 1825 a nachádzal sa niekde pri dnešnom námestí Ľ. Štúra. Postavili ho potom ako rôzne drevené mosty neodolali neustálym škodám spôsobeným plávajúcim ľadom. Tento pontónový most vydržal do roku 1891.
Most bol postavený v rokoch 1889 - 1890 a bol pomenovaný po vtedajšom rakúskom cisárovi, uhorskom kráľovi, etc. Františkovi Jozefovi, ktorý sa slávnostného otvorenia osobne zúčastnil. Jednalo sa o kombinovaný most pre cestnú, železničnú a pešiu dopravu. Nachádzal sa na trati Bratislava-Szombathely, otvorenej v tom istom roku. V čase prvej česko-slovenskej republiky sa volal Štefánikov most.
Počas druhej svetovej vojny bola oceľová časť zničená, a jeden pilier bol poškodený. Po dobytí Bratislavy sovietskymi vojskami v roku 1945 postavila Červená armáda a jej nemeckí vojnoví zajatci dnešný most. Hoci bol vtedy zamýšľaný ako dočasné riešenie, používa sa tento most z dôvodu nedostatku financií dodnes, aj keď sa stále znova objavujú návrhy zavrieť ho či zbúrať.
V budúcnosti po rekonštrukcii mosta sa plánuje uzavretie mosta pre individuálnu automobilovú dopravu alebo pre všetku automobilovú dopravu a má sa používať výlučne na električkovú dopravu. Po rekonštrukcii sa uvažuje, že na ňom budú premávať rýchle moderné električky z Petržalky do centra a späť oboma smermi súčasne.
Výsledky tendra na Starý most známe začiatkom februára
Výsledky tendra na Starý most známe začiatkom februára
O tendri na most rozhodnú do týždňa
dialnice.info/viewtopic.php?t=9131
Víťazom súťaže sa podľa magistrátu stala firma Metro Bratislava, ktorá stavala napríklad Most Apollo aj so súvisiacimi stavbami.
Cenová ponuka Metroprojektu však bola nižšia, preto sa firma obrátila na Úrad pre verejné obstarávanie, aby vo veci rozhodol.
Rýchla dráha zmení most
dialnice.info/viewtopic.php?t=9355
Nosný systém MHD už má projektanta a zhotoviteľa – budú to spoločnosti Alfa 04, Reming Consult a Pio Keramoprojekt. Na prvú etapu je z mestského rozpočtu vyčlenených 1,2 miliardy, v tejto sume nie je nákup vozidiel.
pre zaujimavost z planu platneho k 31.12.1978 … ako to mohlo vyzerat …
OT: zmestila by sa este dnes na Safko MUK?
hm teoreticky podla mna hej.. a s mensimi upravami temer urcite .. lebo ten pozemok este stale patri mestu resp dopravnemu podniku .. aj ked si neviem presne vybavit kde presne zacina eurovea ..
Ta fialová přerušovaná čára je metro?
ano aj nie… oficialne sa to vzdy volalo rychlodraha
Ja mám mapy kde je táto čiara značená ako nosný systém MHD.
dialnice.info/viewtopic.php?p=71601#71601
Nechapem, ako moze mat niekto nostalgiu za takymto mostom. Ine by bolo, keby to bola este povodna konstrukcia z 19. storocia.
Btw, nevytvorime pre prestavbu Stareho mosta samostatnu temu?
hm teda ak som to spravne pochopil, tak stary most by mal byt 2+2 mestska komunikacia, plus elektricka, plus lavka pre chodcov a pesich.. zaroven sa ma rozsirit val a napojit na bosakovu/jantarovu ako 2+2 … mno bodaj by
p.s. vsak samostatna tema je tu uz davno len som presunul prispevky
To je dobry napad, mozu byt vyhradene pre MHD
Ja by som tam tú električku nechal a pretrasovam metro
.
inak v Míchove je normálne že po električkovej trati ktorá je samozrejme oddelená a uspôsobená na to jazdia autobusy a tým je vyriešená preferenia MHD komplet