Zakládám tuto tému, protože chybí. Do fotogalerie jsem umístil mapku z roku 1987, na které je vidět, kde jsou plánovány Strediska spravy a údržby dialnic (SSÚD). Tento plán se od současných záměrů přiliš neliší.
Takže údržba mostov a estakád je náročnejšia, ako pri “rovinných” diaľniciach? Možno preto aj strediská SSÚD pri tunelových a estakádových úsekoch majú na starosti kratšie vzdialenosti.
To je tazko povedat - casto aj rovinate useky su vo svete v sprave aj na 200 km, ked tam nehrozi cely rok sneh napriklad.
Useky s tunelami su skor dolezite hlavne pre zachranne zlozky a inak cestari nemaju az tak vela prace - nekosia travu, neposypaju, nenarovnanvaju zvodidla, … je tu ovela menej prace takehoto charakteru ale zase vela prace s udrzbou technologie - ktoru treba sledovat 24h a niekedy ju kompletne celu skontrolovat - to chce potom 7-14 dni, ale robi sa to niekedy za 2-3 mesiace a ked su 2 rury, tak sa to robi najprv v jednej rure a potom v druhej rure a premavka nie je vazne narusena. Vazne narusena = obchadzka cez inu cestu pre uzavierku dialnicneho useku.
V r. 2006 prebehol tender na nákup vozidiel údržby diaľničnej siete v NDS, a.s. za 250 mil. SKK. Týmto sa prakticky dohnal investičný dlh, ktorý tu bol v rámci celej diaľničnej siete.
Pri výstavbe nových úsekov diaľničnej siete už je v cene diaľnice na 1 km aj zarátané prípadné nové stredisko údržby alebo nákup techniky do iného, ktoré bude nový úsek spravovať.
Strojné vybavenie NDS, a.s. je najlepšie v SR. Aj keď je to spôsobené tým, že o cesty I. triedy sa starajú VÚC objendnaním výkonov zo SSC a SSC svoje strediská delimitovala na VÚC celé ako boli s výnimkou tých diaľničných, ktoré prešli práve pod NDS, a.s.
Celkovo chýba na údržbu diaľnic ešte 1,5 mld. SKK, z toho však 0,75 mld. SKK do starších budov a areálov správ údržby a tie ďalšie financie aj na iné strojné vybavenie, než sú sypače.
Na Slovensku má v súčasnosti po životnosti niečo nad 115 km vozoviek diaľničnej siete na D1, D2 a R1, pričom najhoršie je na tom práve D2. Samotná diaľnica D2 bude mať už o pár rokov aj po životnosti.
Minule som chcel pochváliť NDS, že údržbu R1 v BB robila aj cez sviatočný pondelok v tomto týždni. Ale keď som videl včera (piatok poobede) údržbárske vozidlá, ako čistia výjazd z BB smer ZV, tak som ostal trochu prekvapený, že či je zrovna v tomto čase robiť údržbu ideálne…
Škoda, že to tak ale nie je. Napr. dnes ráno pred 8 hod. to takto vyzeralo v pripájajacom pruhu na moste Lafranconi: http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=6022
V pondelok popoludní som ich zastihol na opačnej strane v odbočovacom pruhu. Boli to vozidlá patriace priamo NDSke.
Vždy keď idem po diaľnici alebo RC, kladiem si otázku, prečo sa musia cestári otáčať cez stredový deliaci pás a nie na najbližšej MUK? Veď cez stredový pás je to veľmi nebezpečné, aj keď sú tieto miesta riadne označené. Práve včera sa taká istá nehoda stala medzi Ostravou a Havířovom: zpravy.idnes.cz/auto-narazilo-do … _krimi_abr