Nejak som to skor odklepol. Chcel som doplnit, ze na vacsie vzdialenosti, a ked sa neponahlam (cize idem kol 90), mam bezne finalnu spotrebu okolo 4.4l. Parkrat som sa uz dostal aj na priemerku 3.9l pri cestach do 200 km, ale to musim ist v aute sam. Plne auto+ladnicka+klima v lete zozerie max. 10% navyse, co je celkom dobre.
Ale ved to sa da aj bez tempomatu. Ja jazdim stanadrdne 55, nie je to nic extra namahave, obcas som aj rychlejsi, ako lavy pruh Len mi nejde do hlavy, ako je to pouzitelne, ved casto niekto spomali kvoli odbocovaniu, alebo sa rozbieha z vedlajsej a vtedy sa tempomat automaticky vypina, ci nie?
Inac mne sa celkom osvedcilo radenie: kratka 1tka, na 2ke rozbeh na 50kmh a potom plavanie na 4ke, podla okolnosti 50-60kmh
Teraz cez vikend sa chystam na 900km vylet k moru, sam som zvedavy aka bude spotreba, kedze s tymto autom (Clio 1.2 16V 55kW) zvyknem jazdit len kratsie trasy do 200km.
Mam KIU Sportage staru … papka v meste tak 10,5l ale je to taka kombinovana spotreba lebo si obcas vyrazim aj vonku … na dialnici som s tym suvyslo nesiel od opravi lambdy ale ked bola v prdeli tak to papkalo 13 ci som siel v meste 40 alebo 130kou … dufam ze sa dostanem pod 10
Priklad:Stojis na krizovatke v meste Naskoci zelena ides normalne 1 2 ides okolo 50 das si patku a udrziavas stale 50 nohu na plyne mas stale rovnako vsak pocujes keby ti dusilo motor ty to zistis tak ze ti klepe paka ides do mierneho kopceka zacnu ti klesat otacky aj rychlost tak nepridas ale jednoducho das si dvojku motor mas v dobrych otackach a mozes pridat prides zas na rovinu a znovu si das patku ale musis mat nohu na plyne tak aby si ju nemal stlacenu malo a neklesala rychlost ani tak vela ze ti ide vyklepat paku.uz sa dufam chapeme.aj ja som tomu neveril az kym som netankoval
aj tak to znie ako tyranie motora, inak mojim pozorovanim zistene: nie je velky rozdiel (ak vobec je) pri zaradenej 3, 4, 5, spotreba sa odvija od toho, kolko plynu das.
ako sa to vezme … tempomat je velmi dobra vec ak sa s nim clovek nauci patricne zaobchadzat a aj v meste sa s nim da velmi dobre jazdit .. vyskusane … aj ked v mojom pripade je mozne priebezne pridavat a uberat tuknami hore a dole packou po 1kmh .. cize si stale plynuly .. dalej uz som sa kopu krat prichytil, ze ked vyjdem mimo obce, tak nepridavam plynom, ale len tuknem packou hore a basta .. aj ked je fakt, ze to je v spojeni s automatom
vacsinou chodim po poloprazdnych cestach, kde je limit 50, resp 40.
jednoducho fyzicky nie som schopny dat tam malo plynu pedalom, aby som udrziaval konstatnu rychlost okolo 40-50 km/h. stale akcelerujem, pripadne idem bez plynu
Neviem kade jazdíš, ale vo väčšine miest je za súčasnej intenzity premávky (chodci, semafory, ostatní vodiči) nemožné udržať konštantnú rýchlosť dlhodobo..Nechápem, kde v meste sa dá použiť tempomat na dlhšiu dobu ako 2 sekundy…
napriklad na dlhsich rovnych usekoch bez semaforov, na obchvate mesta, na zelenej vlne. proste mam to stastie, ze do roboty mam rovnu cestu (vacsinou 2+eletricka+2 pruhy) s jedinym semaforom a dalsie moje caste destinacie su tiez kludne cesty, kde mozem v pohode pouzit tempomat.