Určite áno, len by mohol nastať problém s výkonom motora pri tých nižších otáčkach a nemusel by byť schopný, kvôli odporu vzduchu (Cx), prípadne valivému odporu pneumatík, hlavne do briežku, vytiahnuť, prípadne ani udržať túto rýchlosť.
Ja som uvažoval o doplnení šiesteho prevodového stupňa, alebo posunutia terajších prevodových stupňov, aby som bol schopný ísť pri 2500 otačkach/minútu aspoň 105, či 110 km/h. Teraz mám 90 km/h. Keď som sa pýtal v oficiálnom škodováckom servise, tak mi nevedeli pomôct (Škoda Fabia Combi 1.4l 50kW). Možno by som to riskol u niekoho mimo oficialny servis, ale nikoho takého nepoznám. Auto má 7 rokov, najazdených 200 tisic km, ale jazdí dobre, nerád by som ho nechal pokaziť.
Já myslím, že většina aut by s šestkou neměla problém - oprimální rychlost při pětce je obvykle nějakých 90 km/h a motory mají i při tomto stupni dost výkonu, kdyby byla 6 nastvená na 120 (řazemní na ni při 100), myslím, že by se nic nestalo . Samozřejmě by nešlo tento stupeň držet do delšího kopce, ale i tak by to spotřebě podle mě dost pomohlo.
Napisem moje skusenosti, vychdzam z rychlosti podla tachometra, co je samozrejme proti skutocnej rychlosti mierna odchylka.
Pri 120 km/h vyjdem tak na 7,0-7,2 litra, 130 km/h priznam sa neviem, chodim potom zvycajne 140 km/h (kedze skutocnost lezi u mna niekde pri 134 podla GPS) a tam sa pod 8 litrov nedostanem (skor viac, pripadne ak aj mierny protivietor hned je to 9 litrov).
Dolezita tema je tempomat, ako uz bolo spominane vyssie, na rovine setri, inak (kopcovity teren) aspon u mna urcite nie. Kazda mensia nerovnost (rozumej stupanie) sposobi taky efekt ze tempomat sa snazi navolenu rychlost udrzat za kazdu cenu, cize aj vyssiu/velmi vysoku spotrebu. Napriklad nepouzitelne na trase Vieden-Salzburg (s par vynimkami) ak chcem ist na spotrebu.
Inak vyborna vec a zvycajne skoro vzdy pouzivam. Ako dalsi velmi dolezity predpoklad uvediem nie prepchatu cestu (v europe), v amerike to nevadi kedze ide uplne kazdy na tempomat ani vyssia hustota premavky nevadi
Ked chcete setrit v meste tak majte zaradenu 5-ku ked idete v kolone alebo udrzujete stale rovnaku rychlost.Ked chcete zrychlit tak iba podradte do dvojky alebo trojky a potom dajte spat do patky.Toto vam spravi spotrebu porovnatelnu s tym co mate mimo mesta.Pozor ale nepridavat na 5-ke pri rychlosti 30-50km/h lebo po 1.kym sa rozbehnete tak to trva.2.dusite motor vysoka spotreba.Treba iba udrziavat rychlost.Mimo mesta je moja najoblubenejsia rychlost 95-100 a pri nej je aj najlepsia spotreba teda 5 litrov/100km A nadialnici doporučujem isť 110 max do 120 pri MPR 130 je spotreba vyssia cca 6,5 co sa neoplati lebo moc velkyrozdiel v case pri 110 a 130 nie je.Jazdenie nad 140 dlhy cas pri vsetkych autach s patstupnovou predovovkou je luxus spotreba pri napr 160 je pri mnohych autach oproti 130-tke dvojnasobna.
No a ti co maju hatapky tym nezavidim pretoze na to co ponukaju vykon komfort su na to ze su iba 1.2 moc pazrave spotreba 7-8 litrov s 1,2-kou v ktorej ked sedim vzadu tak mam kolena vrazene do sedacky vodica a do kufra pomaly nic nedam je teda moc.
velmi si to chvalim, nechapem, ako som mohol zit bez toho predtym. krasna uspora, ja som sa stale prichytil, ze idem 140 … 150, vtedy ten trojvalec zerie cez 15 l/100 km, takze ak ide “spokojne” 115 - 120 mam konstantnu spotrebu okolo 6-7, nehovoriac o pokutach.
vyuzivam ho aj po meste, pri 50tke mam spotrebu okolo 4,5, priemer v meste aj s pohynanim sa na krizovatkach cca 7
hm tak to ma prekvapuje ze aj v meste je tempomat pouzitelny, ved aj na usekoch zo zelenou vlnou (napr. Terasa) treba pravidelne mierne upravovat rychlost podla okolitych aut
no komenskeho, cermelska, hlinkova uplne v pohode sice sa citim kus trapne, ked idem konstatne 50, ale za polovicnu spotrebu to stoji, takisto je clovek kludnejsi. v kolone je to tiez pouzitelne, kedze vacsina ide 55+, takze ja ked si “cvaknes” 55, tak sa s tym da, uvidime dokedy ma to bude v meste bavit
na prazdnej ceste je to uzasne, hlavne ked mi nezalezi na tom, ci pridem do roboty o 7:15 alebo 7:17
Ty jo, tak ked toto spravim na svojej Fobii 1.9SDI, tak mi pri rychlosti 45 kmh ide uplne vyklepat riadiacu paku.
Pri styrke je to samozrejme stale len na zakempovanie v pravom pruhu a ani pri trojke to velmi nezrychluje - vhodne otacky nabehnu az okolo 52 kmh.
45 kmh to je tak na dvojku pri predbiehani - cize max na tie 2-3 sekundy.
Patka nehrozi, uz styrka klepe jak besna.
A uz min. dvaja mechanici si dali tu pracu mi vysvetlit, ze preco je to blbost a co konkretne si tymto sposobom poskodzujem, takze patka pri takychto rychlostiach urcite nie.
Ale je to agregat stary kolko - 10-15 rokov ? Dnesne motory su uz asi ine…