Spoplatnenie/poplatky za uzivanie siete D a RC

ANDi múdro napísal, že sa proste nedohodneme :slight_smile: Oblasť Ilava-Trenčín je menšia ako BA, ale keďže to nie je jedno mesto, musia platiť… taká je logika

niekde ten zmysel musi byt, ked to nie je spoplatnene…najlepsie by asi bolo spravit studiu realizovatelnosti spoplatenia :slight_smile:

Jasne, a aspon za 400 000,-Eur :smiley:

A kedze sa nezhodneme, tak som vytvoril hlasovanie, nech aspon v ramci fora vidime, na ktorej strane je viac ludi :slight_smile:

dufam ze D4 a R7 bude spoplatnena (kedze to ide cez PPP)…

Andrej, obavam sa, ze si tam zabudol dat tvoju moznost/riesenie…nemyslis?

Kanky, najvhodnejsi den povazujem termin spojazdnenia D4, hlasovacia otazka zial neumoznuje viac ako 100 znakov, preto som musel vymazat vysvetlenie, inak som za moznost 1, pripadne 2. Milnikov na spoplatnenie moze byt v ramci skvalitnovania dopravy samozrejme viac, avsak najväcsim bude otvorenie D4 + R7.

tak si sa mohol inac spytat…napr…ze kedy spoplatnit D1/D2 v BA?..dnes, o rok, po dostavani D4/R7, po dostavani metra/zlepseni situacie v MHD, ked spoplatnia vsetky susedne staty, nikdy…

otaznik nam ale visi aj nad BB…co s nou? spoplatnit hned, ci tiez cakat na nejaky zazrak?

Potom to uz straca vyznam, nie?

a) Odlahcenie D1 a D2 od lokalnej dopravy, t.j. aby mal tranzit plynulejsi prejazd…
b) Odlahcenie mestskych komunikacii, resp. nekomplikovat situaciu lokalnej doprave…
To su 2 zakladne pohlady na vec; tranzit vs. mesto.

samozrejme, ze odlahcit mesto je na 1. mieste…zlepsit situaciu pre obyvatelov mesta, ktori v meste ziju a potrebuju danu situaciu vyuzivat denno-denne…tranzit, ktory mestsku cestu alebo obchvat vyuziva sporadicky, je az na dalsom mieste…radsej nech stoja auta na obchvate, prietahu, ako keby mali blokovat cesty k nemocniciam, skolam, uradom, atd…
aj v BB sa robil SO preto, nie?

Toto je jedna z veci co zazlievam figelovi (hned po nezluceni SSC a NDS), ze sa pausalne nespoplatnili vsetky dialnice a RC s vynimkov slepych criev ala horna stubna, svidnik, figa-tornala, severna R3. V BA to malo byt davno spoplatnene

spoplatnenie = ziadny plus pre ludi / volicov…
spoplatnenie H. Stubna, Svidnik, atd…pre nakladne su spoplatnene…pre osobaky vyznam ziaden, znamenalo by to viac aut v mestach a obciach…krok s5..nie je to snad nikde na svete

to bolo take pekne, napada ma pojem socialne dialnice.

tie su v madarsku, polsku, atd…nie u nas

zrazu su madarsko a polsko dobre na porovnanie…

zrazu? a s akymi statmi sa chces porovnavat ohladom spoplatnenia dialnic??? s Britaniou? Holandskom? Belgickom? Luxemburskom? atd…= dialnice a RC zdarma
so Svajciarskom? = rocna dialn. nalepka stoji cca 30 eurko…
so statmi z byv. ZSSR? = neplatia za dialnice
so zapadnymi statmi, kde sa plati myto? tam su ale vsade paralelne cesty I.tr. mimo miest a obci
s africkymi statmi? s amerikou?
dalej ani nepokracujem, ani ja som nebol vsade…

kludne napis stat, s ktorym chces porovnat a porovname…

ktore staty by mohli byt, co sa tyka spoplatnenia dialnic, lepsie na porovnanie, ako su Madarsko, Polsko ci Cesko ???
podobna historia za posledne desatrocia, podobna ekonomicka situacia, porovnatelny pocet km dialnic k rozlohe, ci poctu obyv., rovnake moznosti financovania dialnic..atd..atd…

ale trend nie su socialne dialnice…v polsku je npr. trend zavadzania myta aj do 3.5 ton. niektore useky A1, A2 a A4 su uz zmytene rovnako ako aj sukromne dialnice.

viatoll.pl/sk/vozidla-do-3-5-t-13

v madarsku je zvlastny system neplatenia za vybrane useky, najma obchvaty vacsich miest ale zaroven rocna nalepka resp. potvrdenie stoji v prepocte okolo 140 eur cize je takmer 3x drahsia ako ta nasa.

teda Sk ma socialnejsie dialnice ako polsko a madarsko. aj cesko ma tusim drahsiu rocnu nalepku. a zaroven ma spoplatnene prakticky vsetko vratane obchvatu prahy, mozno okrem kratkych subehov a pod. cize mame aj socialnejsie dialnice ako cesko.

suricata-travel.com/uploads/ … ys-map.gif

cize predsa sa da porovnat…
trend? tak mi napis, ze v ktorej z tychto nasich troch susednych krajin je trend zavadzania spoplatnenia ciest v meste, ci uz su to dialnice alebo RC ???

v Polsku je tych spoplatnenych ciest velmi malo oproti ich dialnicnej sieti a sieti RC a stvorprudoviek, vsetky obchvaty vacsich miest su zadarmo, cize oproti nim mame my pomerne viac spoplatnenych stvorprudoviek…

v madarsku to iste, maju pomerne viac nespoplatnenych dialnic ako my, taktiez maju vsetky mestske cesty a obchvaty vacsich miest zadara…2,5 nasobne drahsou nalepkou sa zrejme snazia kompenzovat chyby z minulosti…ale na druhej strane maju dialnicou prepojenu republiku krizom krazom a ta cena je porovnatelna s nasou, ked si prepocitas, ze kolko km mas k dispozicii…

cize SK nema socialnejsie dialnice ako Polsko a Madarsko, ani Cesko (v Cechach je asi dvojnasobny pocet km dialnic a dialnicna nalepka nestoji dvojnasobok)…
ani v jednom meste nema ani jeden z tychto statov spoplatnenu cestu, o tom sa tu bavime…

a podla mna je to dost vela a na troch najdolezitejsich tahoch

clovece uvazuj, madarsko ma takmer 2x tolko obyvatelov takze je prirodzene ze maju cca 2x tolko dialnic a to iste cesko. neviem ake chyby maju kompenzovat, skor mi pripada ze vypadok prijmov z nespoplatnenych usekov dohanaju na zvysku co je maximalne diskriminacne. niekto plati a niekto nemusi.

ako som uviedol vyssie, cesko ma spoplatnene dialnice obchvat prahy, brna, olomouca, plzne atd…

devil, ale to voobec neznamena, ze aj cena nalepky ma byt podla poctu obyvatelov !!!

ziadna diskriminacia, kazdy ma platit za cestu tam, kde je to potrebne…ja mozem povedat, ze diskriminacia je, ked sa niekto ma presuvat vo svojom meste a platit za to a iny v inom meste ma vsetky cesty zadara…

a s tym Brnom, to bol pokus o vtip alebo co?
maps.google.sk/maps?q=Brno,+%C4 … 96,0,0.28
v ziadnom ceskom meste nie je spoplatnena cesta…
ja som nikdy nepisal, ze nemaju byt spoplatnene obchvaty mimo mesta…D4, teda obchvat BA, nech je spoplatneny