No Juraj, zlé, alebo veľmi zlé prirovnanie. všetci diskutujúci, zabúdajú na to, že väčšina aut platí aj cestnú daň, a to nie malé pálky. Pritom pomerne veľká čast firiem má sídlo v BA, a tam má aj registrované autá. A tak sa stáva, to, že auto s BA značkou, ktoré možna v BA ani nebolo, a chodí len po KE cestnú daň odvádza do BA, a verte mi nie sú to žiadné odrobiny. Taktiež to nie je porovnateľné s tým, že zasa v BA jazdia autá aj inými značkami. Preto ešte raz opakujem svoj názor, že FREE dialnice by mali byť regulátorom vyťaženosti , a nie akýsi pseudo sociálny aspekt, pre bohatých. A riešiť spoplatnenie dialnic v BA až po vyriešení MHD tak to je už úplna haluz, práve naopak, spoplatnená dialnica, by vytvárala na kompetentných ešte väčší tlak na riešenie MHD.
ak by bola dialnica mimo mesta a na mieste dnesnej dialnice nie dialnicna 4prudovka, vsetkym by to vyhovovalo viac…
to nie je rezignacia, to potom rezignovali podla teba aj mesta, ktore maju metro resp. MHD na vyssej urovni ako BA a maju dialnice v meste alebo obchvaty zadara?
Preco podla teba v BA bojovali za rozsirenie nezpoplatnenej dialnice az po MUK Jarovce, ked podla teba maju vsetci DZ?
preco maju v porovnatelnych statoch vsetky cesty v meste a niekde aj obchvaty zadara?
nemaju nalepku, lebo nemaju na to, aby niekam daleko jazdili alebo dalej mozno jazdia na vlaku a preto by mali byt zvyhodneni…je niekolko prikladov v BA, kedy sa z miesta A do miesta B na MHD presunies za 45 min, s 2 prestupmi…autom to trva 5-8 min…dakujem pekne
ty chces zvysit prijem rozpoctu mozno o niekolko tisic eurko, rozpoctu ktory potom urcite skupiny sikovnymi kartelmi okradaju o niekolko milionov???
v BA, BB ci KE nie je obchvat, su to prietahy mestom…
Pravda, bez kradnutia a kartelov by mohli mať osobáky diaľnice zadarmo, ale bohužiaľ kradne sa a to neovplyvníme
Neviem prečo spomínaš MHD, ja nechcem aby ľudia čo nemajú nálepku šli autobusom. Chcem aby si ju kúpili, alebo šli autom o niekoľko minút dlhšie. Okolie Trenčína je husto obývané a D1 spoplatnená - cestujúci si môžu vybrať, či pôjdu po bezplatnom, ale vyťaženom moste na I/61, alebo si priplatia za D1. To isté chcem aj od Bratislavákov. A namiesto Trenčína môžeme dosadiť x iných príkladov
ok, skus dat priklad, kde sa oplati presuvat po dialnici/RC v ramci mesta…lebo TN takym prikladom nie je…TN ma obchvat mimo mesta…stavim sa, ze zrazu je z x inych prikladov 0…
aj velakrat spominana spoplatnena vieden ma dost podstatnu cast mimo mesta…BA ma mimo mesta kurat usek Pecna - Jarovce…ten by sa podla mna mohol zasa spoplatnit lebo ma aj vhodne alternativy…
Mimo témy, Kanky ty robíš taxikára východ-západ?
uz sa ma to pytali viaceri… nie, nerobim, jazdim vacsinou sam alebo so zenou, ktora mi sem tam tiez pozicia auto
Práve že Jarovčania vymysleli, že Jarovce - BA je diaľnica v meste, lebo Jarovce sú administratívne časťou BA a preto má byť bez poplatku. Keby bola Trnava časťou Bratislavy tak by asi tiež požadovali diaľnicu zadarmo. Keby BB-ZV a PO-KE dali administratívne dokopy, zrazu by mala byť diaľnica medzi nimi zadarmo?
ved ok, Jarovcania vymysleli, to ale ja neobhajujem…ostatne uz prehanas…skusme ostat pri dialnici v jednom meste a skus mi dat tych x prikladov a mozes dat aj priklad z madarska, polska alebo ciech…devil s andrejom hladaju doteraz…
Kanky jeden priklad za všetky, Liptovský Mikuláš, keď ho chcem obísť po dialnici musím platiť. Poprat detto, a našlo by sa aj viac príkladov.
nemyslím že by sa spoplatnenie malo odvíjať od toho, či je niečo administratívneho jedno mesto.
aj LM aj PP maju dialnicu mimo mesta so 130kou…
No a čo, tak preto sa nesmie využívať pri obchádzaní mesta? . Alebo dajme tam 90-tku.
a predsa si to myslia ini v x mestach v x statoch…pretoze to je pomoc velkej casti obyvatelov mesta, ktori nemohli rozhodnut o tom, ze kde bude dialnica…stat proste nebol zatial schopny postavit dialnicu mimo mesta, ale vyuzil na to priestor mesta, preto je protihodnotou pre mesto dialnica zadara
nie je proste porovnatelne mesto so spoplatnenou dialnicou v meste, preto neviem, preco by mala byt BA prave tym prvym mestom, ktore to vsetkym ostatnym ukaze, ze ako sa to robi…
zrejme vsetci, ktori pisete, ze sa ma spoplatnit, si dialnicnu znamku kupujete stale, to iste aj ja, ale zaroven poznam problemy ludi v BA a vidim aj mizive alternativy…
ej, keby sa platilo za osobaky myto, hned by ste vsetci menili nazory
ja som nikdy nenapisal, ze sa nesmie vyuzivat na obchadzanie mesta…aj pri BA aj pri KE take nieco bude D4 resp. R2 a budu spoplatnene, proti tomu nic nemam…
ale nie komunikacia v meste s 80kou ci 90kou…
a prečo nie, veď D primárne má slúžiť pre tranzit, a až sekundárne pre odľahčenie mesta. To že prechádza mestom a podľa predpisu je povolená 90-tka, to ni je podstatné. Druhá vec, je tá, keby v BA, bola D4, tak v tom pripade nemusíme debatovať o spoplatnení. Vtedy je to jasné, pre tranzit bude slúžiť D4.
je to podstatne lebo potom to ma len nazov dialnica a splna ulohy cesty prvej triedy…
ved ano, treba postavit obchvaty mimo mesta a tie spoplatnovat a spoplatnena D4 bude mat aj slusnu nespoplatnenu alternativu D1/D2
Až na to, že cestná daň nie je príjmom mesta, ale VUC. BA z tých peňazí nevidí ani euro. Výnimkou je veľkodušný príspevok 1 mil. na opravu ciest, ktorý dostala BA od VUC po mediálnom tlaku. Opravili sa z toho časti Račianskej ulice.
Trenčín bol naozaj zlý príklad, D1 tu slúži naozaj len a len pre tranzit. V rámci mesta sa po diaľnici nedostaneš nikam. Mimochodom v TN sa (konečne) stavia most ako prvá etapa mestského obchvatu, ktorý nebude spoplatnený.