V iných krajinách sa stojí aj na spoplatnených diaľniciach. Bol tu argument, že vodiči platia rôzne iné dane a netreba ich zaťažovať viac - no ale za platenie daní nie je žiaden priamy benefit, naproti tomu nálepka prináša možnosť jazdiť po kvalitnejšej ceste
len to asi nie je priklad porovnatelnych alebo okolitych krajin…resp. porovnatelnych miest…
len ked si tu nalepku ludia nekupia, tak zrejme nepotrebuju jazdit po dialniciach alebo jazdia na cierno…
krok vpred urcite prinesie elektronicka nalepka, zvysia sa zisky a spoplatnenie prietahov ako je BA, KE, BB sa moze zasa odsunut
a co chces akoze spoplatnovat v KE? myslis prietah s kratkymi pripajacimi a odbocovacimi pruhmi, semaformi, prechodmi, autobusovymi zastavkami? to ma velmi daleko od rychlostnej cesty, nie to este dialnice..
neviem o tom, ze by som niekedy napisal, ze chcem spoplatnit nejaky prietah v KE…reagoval som na ludi, ktori chcu silou mocou spolpatnit generalne vsetky useky D a RC…
osobne som proti spoplatneniu D a RC v meste, ktore rozdeluju mesto napr. v prip. BB asi tak 1:1, BA asi tak 2:3 a KE nech je to 1:3 a su s obmedzeniami…lebo taketo nieco nie je ani v CZ, PL, H…
Napísal som “čiastočne KE”. Nemal som na mysli cesty I.triedy ani D/RC. KE spravuje cesty II. a II. triedy. Tu je to presne: c) Členenie cestnej siete podľa vlastníctva a majetkovej správy: Cesty I. triedy sú až naďalej uvedené výnimky vo vlastníctve a správe štátu (výkonsprávy zabezpečuje SSC). Na území Bratislavy súvo vlastníctve a správe mesta. Cesty II. a III. triedy sú vo vlastníctve a správe samosprávnych krajov (VÚC), na územíBratislavy sú vo vlastníctve a v správe mesta, na území mesta Košice sú cesty II. a III. triedy vo vlastníctve a v správe mesta Košice.
Aquila: súhlasím - pokiaľ mesto dostane pomernú časť peňazí na správu II. a III. triedy tak ako VUC, je to v poriadku. Rovnako by som bol za všetkými desiatimi, aby cesty I.triedy prešli do kompetencie SSC a cesty II. a III. triedy pod VUC. V koordinácii by som problém nevidel, aj v súčasnosti je podľa mňa problém skôr v neschopnosti Magistrátu BA.
Inak kupujem si každoročne diaľničnú nálepku, takže mňa osobne by sa spoplatnenie D na území BA nedotklo. Len sa mi to zdá nevhodné. Okrem spomenutých prípadov môžem uviesť Ďalší príklad: obchvat Paríža - tiež nie je spoplatnený. A nejde o žiaden prieťah mestom. Pritom na D vo FR je systém klasických mýtnic po úsekoch, s pomerne vysokými cenami. Ďalší príklad: D obchvat Zahrebu.
Ak to mám zovšeobecniť, som proti spoplatneniu D/RC na miestach, kde slúžia v značnej miere pre lokálnu dopravu na území mesta. Okrem BA sa to určite týka aj BB, iný diaľničný prieťah mestom ma na Slovensku nenapadá.
Ešte poznámka k adresnosti daní/poplatkov: daň z motorových vozidiel, ktorej prijemcom sú VUC, tiež nie je viazaná na použitie v infraštruktúre, hoci by sa to žiadalo. O spotrebnej dani škoda hovoriť.
a za dialnice treba vyberat poplatky. tiez sa mozeme bavit o tom ze polovicu dopravnych vykonov tvoria cesty I. tr. dalsich 20-30 % cesty II. a III. a nedostavaju 70-80% penazi. co sa tyka D/RC kde nie paralelna cesta tak tam nespoplatnit, lebo moznost volby pre motoristu musi byt dana. a co sa tyka tych obchvatov tzv. RC v polovicnom profile tak tie by sa vobec nemali volat RC. lebo npr. obchvat ozdany alebo obchvat CA je RC a obchvat TT je cesta I. tr.
…a ukaz mi stat kde sa spotrebne dane vracaju komplet do infrastruktury.
Veď MHD sa dotuje, čo to má s tým spoločné? Nemyslím si, že by akákoľvek infraštruktúra, ktorú tu máme - vrátane diaľníc - bola nejaký luxus. Sú to všetko stavby budované vo verejnom záujme, s priamym dopadom na ekonomiku, kvalitu života, … Je možné nájsť argumenty na spoplatnenie čohokoľvek, ale každá minca má dve strany a je otázka, či by prínosy (=výnosy) prevážili negatíva takého kroku. Ak chceme takýmto krokom vyháňať autá z obchvatu a ešte viac plniť už beztak preplnené mestské cesty, so všetkými negatívnymi vplyvmi, len kvôli tomu, aby si štátna spoločnosť nie nejako zásadným spôsobom zvýšila príjmy, tak to treba jasne ľuďom takto povedať. Môžem sa len opakovať, ale je dosť príkladov zo zahraničia, kde aj dokonca diaľničné obchvaty veľkých miest (nehovoriac o prieťahoch) nie sú spoplatnené. Asi vedia prečo to robia.
V tychto dnoch je oblast okolo prist. Mosta zapchata prakticky cely den…
Keby si ti bratislavcania mali vybrat medzi spoplatnenou dialnicou alebo bezplatnou 2+2 cestou 1.tr.na tom istom mieste, tak je to jasne