Spoplatnenie/poplatky za uzivanie siete D a RC

spoplatneny usek dialnice alebo RC pre osobaky by mal byt usek, ktory je kompletny, cize plnoprofilovy a mal by byt bez obmedzeni…to znamena, ze taky usek by nemal byt v meste, v obci…
taky usek by mal mat jasne stanovene rozmiestnenie MUK…
v BA je napr. D1 nevhodnou na spolpatnenie, nakolko je vo velikanskej miere miestnou/mestskou komunikaciou, ktora sluzi na presun dopravy v ramci mesta…
Lafranconi a Prist. most su nevhodne na spolpatnenie, nakolko nie je vhodna alternativa pre ludi, ktori chcu jazdit po I/2 a I/61…

… rovnako nízku sumu…

čím menej bude výnimiek, tým dlhšie sa táto suma udrží. 50€ je nič, toľko ma stála výmena oleja a to som ešte musel hľadať servis, kde ma nepošlú do péčka s vlastným materiálom

Spoplatnenie siete by sa malo odvíjať v prvom rade podľa ekonomických možností tej-ktorej krajiny. Nákladná doprava platí pomaly za všetko, už čoskoro aj na cestách III. triedy, argumentačne že tie cesty na to nie sú stavané. Budiš. Podľa tohto rozumu by osobné autá mali platiť tiež všade, bez ohľadu na parametre a MÚK, ale za to, že to proste treba. Samozrejme argumentov, prečo neplatiť kde-tu sa nájde hromada. Odôvodní si to každý podľa vlastných preferencií.

Nemôžem súhlasiť, že 50€ nie je nič. Vodič platí cestnú daň, daň z PHM (tie benzíny sú na Slovensku o cent dva lacnejšie ako v Nemecku - to len tak mimochodom, len tie platy sú inde). Nič je samo o sebe tá nálepka - nič z pohľadu príjmov pre NDS. Tá má gro príjmov z nákladnej dopravy.

Ja osobne som za spoplatnenie celej siete D/RC pre OA. Bez ohľadu na to, o aký dlhý úsek ide, v akých je parametroch, v akom je stave či prechádza priamo mestom. Teraz ma ukameňujte :arrow_right:

688 744 x 50€ = 34 437 200 € nie je až taký zanedbateľný príjem ani pre NDS. Na druhej strane, nespoplatňoval by som apriori všetky úseky, pokiaľ ich spoplatnenie by neprinieslo významné dodatočné príjmy. Negatíva toho, že časť dopravy zostane na starej ceste, vysoko prevýšia zisk z tých niekoľko nálepiek navyše. Každopádne, mali by existovať jasné kritériá, ktoré úseky spoplatniť a ktoré nie, aby to nebolo len podľa toho, kto si čo vylobuje. Prikláňam sa skôr k názoru i15. D/RC v polprofile je z pohľadu vodiča ekvivalentná ceste prvej triedy, takéto úseky by som určite nespoplatňoval. Napríklad maďarská M15 takisto nie je spoplatnená pre OA.

v madarsku nie je spoplatnena pre osobaky ani M0, ktora je v znacnej casti 3+3 a je mimo mesta, taktiez obchvaty vacsich miest, ako je napr. na M1 Gyor, Moson, Tatabanya atd…
napr. obchvat Gyoru je nieco ako obchvat Nitry, len ma viac MUK a je zadara pre osobaky :wink:
madarsko je specificky priklad

Súčasný systém spoplatnenia je podľa mňa v poriadku. Spoplatnené sú plnohodnotné plnoprofilové úseky a izolované polprofily sú bez úhrady. Do budúcnosti by som nemal problém ani so spoplatnením dlhších polprofilových úsekov, napr. keby sa nebodaj podarilo postaviť súvislú R3 od O. Podzámku po Trstenú. Na R4 mohli spraviť marketingovú akciu, že do konca roka by tento úsek bol bez úhrady, ale inak nevidím dôvod na vyňatie tohto úseku zo siete spoplatnených ciest. Tiež by som pokojne spoplatnil D v BA, je to región, kde je ekonomicky najsilnejšie obyvateľstvo a väčšina tranzitujúcich známku aj tak má. Za zamyslenie by stálo akurát nespoplatňovanie príhraničných úsekov podobne ako v Maďarsku, akurát by to malo byť na báze reciprocity, teda že nespoplatnený bude aj úsek po prvý výjazd v susednom štáte.

hej mohli spraviť takú akciu, zvýšilo by to výnos z nálepiek 2014

V tom prípade by som bol za zavedenie mýta na cestách I.-IV. triedy na území mesta, so zľavou 100% pre autá s bratislavskými EČV.

ale tak to potom treba aj v inych mestach, nie len v BA…
dalsia vec je, ze kazdy, kto je za spoplatnenie dialnic v BA, nedal ziaden navrh na vyriesenie situacie v meste…
kadial ma ist vodic, ktory nechce platit za cestu? cez centrum?

BA (a čiastočne KE) je znevýhodnená v tom, že na rozdiel od iných miest:

• má v správe cesty I.triedy na území mesta (inde spravuje SSC)
  • má v správe cesty II. a III. triedy na území mesta (inde spravuje VUC)
  • nedostáva výnos z cestnej dane (na rozdiel od VUC)
    Nespoplatnenie D na území mesta chápem ako (slabú) kompenzáciu za vyššieuvedené znevýhodnenia.

V tom nevidím logiku. Väčšina áut, ktoré jazdia po BA, má domáce značky, takže je vôbec otázne, či by si takýto systém zarobil aspoň sám na seba. Keď už, tak by sa mohlo uvažovať o obmedzení/spoplatnení vjazdu do centrálnej mestskej zóny.

Takýto vodič by mohol použiť v prvom rade MHD, keď nie, tak je ešte dosť možností, kadiaľ jazdiť aj mimo diaľnic. Tých 50 eur nie je v porovnaní s nákladmi, aké bežný majiteľ auta ročne s jeho prevádzkou má, veľká suma, takže predpokladám, že väčšina ľudí by si tú známku kúpila, ak ju už nemajú.

A ten čo ide napríklad z bytce do žiliny tých pár km by mal tiež mať diaľnicu zadarmo? Či to len obyvatelia veľkých miest ako BA a KE by mali mať takéto privilégiá? V bratislave je na každú trasu niekoľko variant a za diaľnicu sa neplatí. Keď ide človek zo žiaru nad hronom do zvolena tak nemá poriadnu alternatívu ale za diaľnicu si musí platiť.

To mi napis, ktore cesty D/RC/I.triedy spravuje mesto Kosice, ja som ziadne take nenasiel.

BA spravuje 62 km ciest I.triedy. Moze ich odovzdat statu, pri tych 3 300 km ciest I.triedy by to prilis rozpocet SSC nepocitil.
Cesty II. a III.triedy nech odovzda VUC. VUC BA sa stazuje, ze nemoze investovat do majetku mesta Bratislavy a mesto Bratislava nechce tieto cesty odovzdat VUC. VUC parlament odmietol poskytnut cast penazi z dani z mot.voz. mestu Bratislava.

sme sice uz OT, cesty prvej triedy by sa mali odovzdat SSC cim skor, ale co sa tyka dani z motorovych vozidiel, mala by BA dostat pomerne peniaze ako dostavaju kraje po novom a prolbem je vyrieseny, kedz rovnica na prerozdelovanie je tu a dane uz bude vyberat priamo stat. ale mat v jednom mesto 5tich spravcov ciest (NDS, SSC, VUC, magistrat, MC) by bola katastrofa v bratislave. teraz su tam len dvaja a nevedia sa dohodnut

Plne suhlasim. Az na ten polprofil R3, polprofil nezaracuje bezpecne predchadzanie, ani jeden polprofil by nemal byt spoplatneny.

A tiez si myslim, ze 50 Eur na rok, nieco vyse 4 Eur na mesiac nie je vela. Keby tu bola kompletna zakladna siet D1, R1, R2, R3, R4, (prip. aj R7), tak by som s usmevom zaplatil aj 100 Eur.

len toho sa nikdy nedozijeme :smiley:, kym spravime D1 nakomplet uz auta budu lietat a cesty nebudu potrebne

Kým spravíme D1 na komplet? Tak ono, nepredpokladám, že do 15 rokov budú autá lietať a cesty nebudú potrebné - tie boli potrebné už v časoch, keď ešte ani autá neboli. :slight_smile:

a ake su teda tie moznosti? napoviem…most SNP - veduci do/zo Stareho Mesta, most Apollo veduci na semafory na hranici Stareho Mesta, Sancova, Staromestska, Nabrezie…atd, atd…
uz sa niekedy z vas niekto pozeral na auta v uliciach BA? uz niekto videl, ze kolko aut ma dialnicne znamky? tych aut je pomerne malo…
osobne mi je velmi tazko jedno, ci sa bude platit za dialnice v BA lebo bez dialnicnej znamky sa nezaobidem…trapi ma ale situacia v meste a tiez situacia ludi, pre ktorych je potrebnych aj tych 50 eurko za rok…
neviem o tom, ze by si niekedy nejaky bratislavcan ziadal spoplatnenu dialnicu (prietah), ktora by rozdelovala mesto…

prirodzený výber… kto nechce stáť na semaforoch, nech si kúpi nálepku.

a s nalepkou na prietahu si postoji “len” niekolkokrat medzi Avionom a Petrzalkou, nehovoriac o zahltenych vyjazdoch na prietah z Petrzalky, Bajkalskej, atd…