V podstate suhlasim s vacsinou, co pises. To o 90 na snehu je v zakone osetrene, ta carovna formulka o prisposobeni rychlosti stavu, povahe vozovky a svojim schopnostiam
Ja som pred par rokmi este obhajoval jazdu stylom +20 (to bol aktuallny limit, kedy este nebrali vodicaky) s odovodnenim, ze aj usetrenych 15 minut je super, ked ta berie unava. Dnes uz by som asi radsej niekde zastal sa ponatahovat, prinajhorsom pospat na 15 minut aj s tym, ze by som prisiel do ciela o hodinu neskor.
Velky rozdiel som u seba pobadal po namontovani tempomatu do fabie. Cvaknem v meste 50 a nestaram sa, nech ma kludne obehuju aj trolejbusy (realita v KE hore furcou). Takisto mimo, na dialnici 140 alebo 120, podla toho, ci sa ponahlam alebo setrim.
Ono ten problem s MPR je dost komplikovany, lebo rozne auta maju roznu brzdnu drahu. Vela zavisi od pneumatik. Zial realita je taka, ze spojenie BA-KE je v takom stave (a este bude dost dlho), ze ludia uprednostia riziko pokut, aby prisli o hodinu skor do ciela.
Ja si tempomat neviem vynachvalit. Povodne som ho chcel kvoli uspore (fabia htp ma enormnu spotrebu na dialnici). Pri dalsom aute to uz bola zakladna podmienka. Stale sa ale stretavam s nazorom ze tempomat je len na dialnicu a v meste je blbost ho pouzivat. Nesuhlasim, pri 50 zapnem a neriesim rychlost. Aj na par sto metroch pomaha. A ukludnuje
Posledne dve stranky je celkom zaujimava debata, akurat ze by to chcelo otvorit na to novu temu, presunut to tam a urcite by sa pridali aj dalsi zo skusenostami a poznatkami.
napriklad ja som zacal jazdit v obci pomalsie vdaka blbemu sprevodovaniu, na zaradenie 4-ky musim ist aspon 60 podla tachometra a to uz je prilis vela, takze zvyknem ist tachometrovych 55 (+/- presne povolenych 50 )
Toto je velmi odvazne tvrdenie, pretoze rok 2018 je v nasich podmienkach na hranici realnosti - jednak by sa muselo ihned zacat stavat Visnove, Turany-Hubova by bolo potrebne zacat uz v r. 2014 a skratit dobu vystavby z cca 54 na 48 mesiacov a takisto urychlit pripravu obchvatu Presova. A to sa este nehovori o dostavbe Braniska ci o inych rizikach ako stavanie narocnych usekov garazovymi firmami (Hubova-Ivachnova), pripadny krach jednej zo stavebnych firiem…
Jasne ze to nebude v 2018. Stacili tvoje dve vety nato aby bolo jasne preco nie. Nerozumiem preco dalsi minister si komplikuje zivot nejakym terminom dostavby D medzi BA-KE.
Asi preto, ze sa ho to opytali. Pociatek v tom rozhovore zhodnotil rok 2012 na ministerstve a kvoli lepsej citanosti clanku mu novinari dali oblubenu otazku
A treba snad dodat aj to, ze termin 2018 nebol slubeny, je to “len” ambicia - urychlit pripravu na chybajucich usekoch D1. Co je len pozitivne - teda az na usek Turany-Hubova. Az novinari z toho urobili senzacny nadpis…
Kazdopadne uz coskoro uvidime realitu, predovsetkym by sa mala prakticky ihned rozbehnut stavba Visnoveho.
uspechom bude ak bude D1 po kosice v roku 2018 aspon kompletne rozostavana a to dokonca im odpustim aj branisko, ktore predpokladam, ze sa zacne stavat druha rura az po 2020 ..
Takže tu zase máme neuveriteľné plány viewtopic.php?f=35&t=17922. Za posledné 2 dni sme sa dozvedeli, ako to bleskovo zase pôjde… už mi to pripomína jeden bradatý vtip z čias socializmu…
Pre históriu pridávam len plán Figeľa ohľadne úseku Hubová - Ivachnová - viewtopic.php?f=10&t=13791&p=114212&hilit=Ivachnov%C3%A1#p114212 prepotrebný úsek pre obídenie Ružomberka a rozdelenie dopravného prúdu od východu na konci každého víkendu - v smere na Donovaly.
Čiže stavať sa malo už v máji 2011. Máme pomaly o 2 roky viac a zatiaľ žiadnu istotu, že v máji tohto roku sa naozaj začne. Ako to dopadne s odvolaniami neúspešných uchádzačov - nevedno. Ako sa uplatní novela zákona o verejnom obstarávaní v tohtoročných tendroch… Hm.
A ešte jedno - máme ďalší termín - tentoraz [size=200]2019[/size].
Keďže obchvat (alebo obchvaty) Prešova sa majú stavať nakoniec a v Prešove máme minimálne jedného podnikateľa s pozemkami, ktorý chce štát podojiť, tak môžeme čakať len ďalšie posúvanie.
…Úsek pri Martine mal byť v danom roku dokončený ako posledný, spolu s tunelom Višňové pri Žiline. Teraz je však pravdepodobné, že ak sa aj tunel podarí postaviť načas, šútovský zosuv pôdy dokončenie martinského úseku oddiali na roky 2020 až 2021…
Ani sme sa nenazdali a z roku 2017 (Figeľ) a roku 2019 (Počiatek) tu máme [size=150]2021[/size]…
Len škoda, že ani tomuto sa ešte nedá celkom veriť. Ak by sme boli pripravovali Korbeľku od ukončenia EIA a začali pomaly vŕtať Višňové hneď po dokončení štôlne, tak už mohol zostávať z väčších len J-Z tunel pri Prešove.
Nedá mi aby som si trochu nerýpol, ale vopred upozorňujem, že to nie je výlučne reakcia na Tvoje úvahy v Tvojom príspevku. Z toho som použil iba slovné spojenie: Ak by sme..
Názov tejto témy je “Spojenie BA - KE .. kedy bude?” A Ty si napísal, že ak by sme.. Tak teda použijem toto “podmieňovacie” slovné spojenie a odpoveď znie, že ak by sme hlavnú cestnú dopravnú tepnu medzi BA a KE stavali tzv. juhom v jednoduchšom teréne s jedným tunelom Soroška, tak už je dávno hotová! :mrgreen:
Ja s týmto názorom súhlasím. Je to tak a už to mohlo byť dávno hotové.
Ale dopredu hovorím, že Slovensko nie je púšť s dvomi miestami : Bratislava a Košice. Preto je snaha prepojiť maximum väčších sídiel a odviesť dopravný prúd z týchto miest (OT-v inej téme som dávnejšie písal, že ja chodievam BA-KE cez Demandice-V.Krtíš…). To zabezpečuje D1 severnou trasou. Nakoniec ak sa pohnú R2 úseky za ZV (snáď konečne) a do budúceho obdobia sa dostane ešte niečo okolo Bátky, tak zostáva ako hlavný problém južnej trasy len Soroška. No a tunely (trasovanie, cena, rozhodnutie stavať a nakoniec tendre) sú na Sk špeciálna téma…
V prípade, že by sa podarilo pohnúť aj s R2/R4 JV obchvatom KE do Košických Oľšian, tak máme dobrú cestu až do PO
duro_z_dediny, viacmenej suhlas. ale na doplnenie, podla aktualnych planov je Soroska v najblizom programovom obdobi zahrnuta, a ak sa zacne stavat v r. 2015, bude hotova skor nez Visnove, Turany-Hubova, aj PO Z-J.
no a co sa tyka trasovania D1, tak ju uprednostnovat ako u nas nie je obhajitelne na zaklade nicoho. Lebo, ak chces spajat “velke” mesta, tak BA-KE su na juzom tahu. A ak chces spajat ostatne sidla, tak na juhu (NR+BB+KE kraj) zije viac ludi nez na severe (TN+ZA+PO kraje), cize aj na zaklade toho je potrebne stavat aspon taku spojnicu juhom ako severom. U dialnice nie je podstatne, kolko ludi zije priamo v mesteckach pozdlz nej, ale kolko ich je v jej spadovej oblasti, a teda ju bude pouzivat. To, ze na severe su vsetci ti ludia natlaceni do jednej doliny medzi kopcami, teda nie je argument. Resp. ak, tak prave by sme sa mali snazit, aby do tej doliny nejazdili ti, co tam jazdit nemusia, kedze tam nie je miesto.