Nie je zaujimave ako to je teraz, ale ako to bude ked sa dostavia D1 a R2. D1 trasu skracuje a R2 predlzuje oproti ceste I.triedy.
Nebude kratsie ani po R7, ale treba na to postavit uz iba 370 km neexistujucich RC prevazne oblastami s mimoriadne nizkymi intenzitami.
Ja som s pomerom 60:40 pre D1 a R1+R2 nikdy problem nemal. R7 ma prioritu aku ma. Pri BA ju treba, s rastucou vzdialenostou od BA vyznam klesa, ale chybajuce prepojenie NZ-DS by malo dostat vyssiu prioritu, ak nie ako polprofil RC tak ako cesta I.triedy.
Rád aj nabuduce budem na stupidity takto reagovat.
Pozerat na Slovensko ako na list papiera je prinajmensom scestne. Mame hornatu krajinu a tomu musi byt prisposobena aj infrastruktura.
R7 219 km, R2 od R7 po D1 bude 171 km, K.Olsany - PO 29 km Cize PO - koniec R7 v BA 419 km
Pritom PO - BA,Senecka cesta 390 km
Zo SL cez R2 by to bolo o par minut horsie cez ZA keby neexistovala D1, pretoze by bolo Povazie zapchate. Lenze po R2 by to bolo o 145 km dlhsie ako po D1, cize nepouzitelne.
Pre tych par desiatok vozidiel denne ktore chodia KE-BA sa urcite neoplati stavat super kratku D/RC. Treba riesit problemove useky, vysoke intensity a obsluznost uzemia.
Kedze v Blave je znacka “Kosice D1 462 km” TERAZ, a kedze “ked sa dostavia D1” je len taky okorecky nezmysel, o ktorom uz 20 rokov len snivate a este 20 rokov budete, tak rozhodujuce je, co je teraz. A druha rozhodujuca vec je, ze za podobne peniaze, za ake sa “skracuje” D1, by sa dala skratit aj R2. To ale hejslovaci odmietaju spravit, lebo vsak oni odmietaju investovat do R2 uplne. No a Ak aj R2 cestu o trocha predlzi, tak R1 ju zas skrati (a R7 ju skrati este viac), takze juhom to bude vzdy najlepsie.
A dialnica smerovana ako najlacnejsie a najkratsie spojenie troch najvacsich slovenskych miest a centier demogratickeho rozvoja Slovenska vychodu a zapadu (teda BA/TT/KE/PO kraje) je presne to, na co dialnica ma sluzit. Obsluha malych mestecok natlacenych do jednej doliny pozdlz Vahu sa da rovnako efektivne riesit obchvatmi na ceste 1. triedy.
Som rad, ze aspon jeden sa nasiel.
Ano, tomu by sa mala prisposobit infrastruktura. A malo by to byt prisposobene tak, aby sa maximalne vyuzivali doliny a prirodzene prepojenia, ktore existuju. U nas sa to tak robi na juhu, kde to potom cestu predlzuje. Ale na severe sme ochodnti vyhadzovat miliardy do dialnic a tunelov, aby sa cesta maximalne skracovala, aj ked cesty, ktore by sledovali teren by boli ovela lacnejsie.
Proste, ked je na juhu rovina, tak sa da bez problemov lacno postavit cesta, ktora bude priamou spojnicou centier. To sa ale nedeje a robia sa obchvaty, ktore cestu predlzuju (Tornala, Zvolen, najnovsia zmena na obchvate Kosic, kde zrazu R2 tahame miesto z vychodu na zapad zo severu na juh). Na severe ale ziaden problem, postavime 10 tunelov aby sme cestu skracovali. Jasne politicke riesenie.
Standardne Janovske kuzolnictvo - o tych trasach este nie je ani zdaleka rozhodnute. Ale som ochotny sa stavit o co kolvek, ze po dostavani vsetkeho nebude PO-BA o 30km dlhsie po R2+R7 nez po D1.
Iste je, ze uz dnes, ak by existovala spojnica DS-NZ, vela ludi by jazdilo KE-BA v trase R2-R7. Ale cesta neexistuje, a potom sa argumentuje intenzitamy, ze sak tam nikto nejazdi. Fakt prekvapive, ked chyba cesta.
samozrejme ze budu jazdit v zavislosti AJ OD hustoty obyvatelstva a ekonomickej aktivity. vobec nic si nepochopil, na juhu je ina sidelna struktura tak npr. z RA do RS ci RV nikto nebude chodit po I/50 kym z okresu MT do okresu RK sa da ist jedine po I/18. okres RS ma podla wikipedie 104 (!) dedin ale z toho je mozno 15-20 dedin kde lokalka ide do RS po I/50 lebo ostatne idu bocnymi cestami II/III tr.
ZA-MT nema realnu obchadzku, potom samozrejme ze su tam vyssie intenzity ako na pR1ibine ked mas zvlast cestu do LV mas aj dalsie bocne cesty a keby si zratal vsetky tie intenzity tak je toho viac ako pod strecnom.
hustota obyvatelstva klesa zo zapadu na vychod. len potom je taka vec ze PO-KE maju nasobne viac obyvatelov ako ktorekolvek podobne blizke mesta/okresy a v normalnej krajine je teda ich prepojenie prioritou pred akoukovek obsluhou uzemia. v madarsku bola M6 priorita prave preto lebo juh zadunajska je velke % ludi kt. tiez platia dane tak sa na BP napojili priamo a nie blizsie naokolo cez ine mesta, ako vies ze to nefunguje alebo nebude fungovat ? R4 je prihranicny usek a nikdy tam nebudu 20-30.000 intenzity ale to nebudu ani na D3 pri skalitom je akurat D3 je x-nasobne drahsia.
to sme tu uz preberali, priem. nadm. vyska Sk 392 mnm, rakusko 900 mnm. cesko 430 mnm. cely juhozapad vratane BA, TT atd… do 200 mnm, KE-PO 200-250 mnm. cela BA-BB aj BA-ZA do tych 300 mnm samotna ZA “az” 340 mnm. na juhu je okolo 400 pri DT a do 500 je soroska tot vsjo. takze do tych cca. 300 mnm zije vacsina obyvatelov a tvori sa DRVIVA vacsina tovarov a sluzieb. a zase sme pri tom, kedze v podtatranskych dolinach je to viac tak Sk je hornate…
Tiez som si to kedysi (naivne) myslel, ale tieto vykriky neskoncia zrejme nikdy. Nielen pre nevedomost tych, co tu donekonecna opakuju nezmysly, ale hlavne pre ich egoizmus, ktory z niektorych prispevkov priam krici, napr.
Podla mna je egoizmom a aroganciou jednoducho odpisat polku Slovenska a dookola len hladat dovody preco liat miliardy do infrastruktury okolo ZA (resp BA-ZA), a vychodu povedat: vy musite cakat, kym nazberate dost milard na nase tuneliky do kazdej doliny a garaze (napr Slotovsko(Zilina)-Meciarovsko(Trencin)-Belousovskej(Cadca)). A tym na juhu rovno povedat: pre vas tu peniaze nebudu, mozete jazdit cez Madarsko.
A najlepsie je, ze este mate skreslenu predstavu, ze dostavanim D1 sa vsetko vyriesi a skonci. To prave svedci o nekonecnosti vasho egoizmu: jedine, na co sa sustredite je to, co potrebujete vy. A ked to bude, tak udajne budu vyriesene vsetky problemy. V skutocnosti jedine, co sa tu deje je odsuvanie R2/R1/R7, ktore po ich dokonceni budu este stale kratsim a lepsim spojenim vsetkych juznych krajov, tj vacsiny Slovenska (s vynimkou kopcovitych koncov sveta TN/ZA a casti PO krajov). A vysledok je, ze sa cas, ked tato normalna situacia nastane, odsuva a dan za to platia okresy ako RS/LC/RA. Ale pokial slotovci nenasadnu do tankoch a R2 (a R7) nezablokuju, tak tu skor ci neskor budu, a potom nikoho nenapadne, ze ist Michalovce-Trnava by malo byt lepsie naokolo blizsie.
Cize povedat severu a zapadu, kde su intenzity najvyssie a chciet priamu dialnicu z KE do BA uz egoizmom nie je?
Mozno ta prekvapim, ale osobne najviac pouzivam R1
Ja sa zase smejem o skreslenej predstave akejsi stvornasobne drahsej severnej trase oproti juznej. Pritom skutocnost je taka, ze cena za poslednych ± 75 km vysutazenych na D1 je takmer rovnaka za rovnaku dlzku R1/R2 v horsich parametroch a bez tunelov. Sam devil kedysi spominal, ze je za postavenie Visnoveho, ak bude jeho cena (bez prilahleho useku LL-Visnove) 418 mil. e a menej
Žiaľ problém je, že po roku cca 2020, keď bude dokončená cca D1, sa začne prejavovať starnutie obyvateľstva SR a staneme sa aj čistým prispievateľom do rozpočtu EÚ. . . dve smrteľné kombinácie, ktoré budú znamenať veľmi pomalé budovanie ďalšej infraštruktúry na Slovensku napr. R3, R2 a ďalších potrebných obchvatov obcí a miest.
Ano, z MT do RK sa da ist jedine po I/18, to sedi. Tiez plati, ze medzi RA a RS su okrem I/50 aj nejake dvojky. Ale ked pozeram na intenzity tychto ciest tak maloktora ma intenzitu cez 2000. Intenzita do 2000 je dedinska lokalka, ktora sa neprenenie nikam.
Takze z LV do NR je tiez nejaka super intenzita, ktora sa presunie na R1? Podla googlu by sa to oplatilo. Ibaze na I/51 je za LV cca 10000, ktore ale za Velkym Durom miznu a ostava 6000. Tie zvysne idu do Mochoviec. Takze ostava nam cca 3000 (pretoze do Mochoviec chodia aj z druhej strany). Ked to priratam k tym 14000 co su na I/65 tak stale nemam tych 25000 pod Strecnom. Co tam mam este priratat?
M6 je cesta duchov. Za Budapestou ma este cca 20000 ale postupne klesa az 4000. Nehovoril si tu nieco o tom ze kapacitnu cestu treba stavat az vtedy ked bude v rok otvorenia vycerpana aspon polovica kapacity? Nemas tak trochu dvojaky meter?
Nie je, kedze tie najvyssie intenzity na severe aj zapade su do velkej casti dane tym, ze sa tam dialnice postavili resp. ze stat dal prislub, ze ich tam postavi. Ak by bolo okolo RS dost investorov aby bola nezamestnanost pod 10%, intenzity by boli vyrazne ine.
Ja sa zas smejem stale skreslovanemu porovnavaniu cien na severe a na juhu. Ine ceny sa sutazili za Figela a ine za Fica/Vazneho/Pociatka. Ked chces porovnat vysutazene ceny za Figela, tak porovnavaj D1 s R4. A ak chces za Vazneho, tak porovnavaj PPP2 s PPP1/PPP3, sutazene v rovnakom case a za rovnakych podmienok a rovnakych manipulatorov. Jednoducho, ked je od Kosic po Tornalu (s vynimkou Sorosky) totalna rovina a nizina, ceny musia byt na urovni R4 a madarskych dialnic. A take ceny su primerane aj stvrtinovym intenzitam, pokial by bol princip delenia penazi pomerne, nie ako je teraz, ze vsetko na maximalne predrazenu D1 a zvysok (mozno) potom.
Vies co Jano1, tak ti napisem dalsie “stupidity” prepac, ale je mi ta luto, ze si taky zaslepeny a nevidis…
Ako pise DrX, netreba pozerat na Sk ako papier, ale vyuzivat topografiu Slovesnka, presne tak. Ak sa pozries na mapu, tak zistis, ze najrychlejsima, napriamejsim a najlacnejsim spojenim vychodu so zapadom je juzne spojenie BA - Surany, Dudince, Lucenec, Kosice. A jedine rozumne riesenie je co najviac sa priblizit priamemu spojeniu.
Vzdusna ciara BA - KE je 330km, KE - PO je dalsich 30km. Cize BA - PO juhom ak by sa naozaj chcelo by mohlo byt 355km. Skus ponuknut nejaku alternativu severom s rovnakymi parametrami nemas sancu… 1,5 miliona ludi na celom vychode Sk mas pokrytych… Cas z PO do BA na urovni 2h 37 minut, z Kosic do BA 2:26.
Lokalne zapchy pri ZA ktore sa daju vyriesit doslova priplacnutim kusa asfaltu ako dalsieho pruhu nedokazu ani len z promile obhajit financie pouzite na stavbu dialnice.
Cely sever mal byt automaticky stavany v parametroch rychlostnej cesty, co by nasobne znizilo naklady kvoli moznostiam pouzit vacsi sklon cesty a mensie polomery zakrut.
Vsetky tvoje porovnania tuto su robene s kompromisnymi navrhmi R1, R2, R7. Stacilo tejto stupidity. Maj gule a porovnaj to s idealnym riesenim. A to je to co som napisal vyssie.
A nechaj si tie svoje cifry ako BA - PO 390km + BA - KE 465km
A ostatnym ano tieto diskusie tuto nikdy neprestanu kym bude vitazit ludska hlupost a chamtivost. D1 ani kompletna nevyriesi situaciu na Sk a vzdy na nej ostane bilag, ze vzala financie ostatnym a na desatrocia spomalila rozvoj Slovenska.
R1 po BB sa dokoncila cely 1 rok po D1 po ZA v priblizne rovnakej dlzke. Napriek tomu su na R1 za NR len priblizne polovicne intenzity, a este aj tie su do znacnej miery tvorene prave vodicmi zo severu pre nedokoncenu D1
Ano, ceresnicky z torty mozeme povytahovat a zvlast tie najextremnejsie napr. D1 Janovce-Levoca, 7 mil. e / km, R4 PO, sev.obchvat 32 mil. e / km (ked uz si vytiahol tu R4 )
black1, unia nam dala v minulom programovom obdobi na Rky viac penazi, nez sme boli schopni spotrebovat. Cize ak by nebolo statneho politickeho ignorantstva, bolo by z R2 postavene ovela viac a unia by z tym nemala problem. Ked mala unia niekedy s niecim problem, tak to bola prilisna koncentracia projektov na D1 a D3 do Zilinskeho kraja, co bol dovod, preco hejslovaci vymysleli PPP3.
Andrej, jednotlivosti. Vyhlasil stat niekedy vobec oficialny datum, kedy chce mat R2 po KE? Pre D1 a D3 ich vyhlasil uz hromadu - a aj ked samozrejme nic z toho nedokaze splnit, dava tym jasne na javo, ze to co je mimo D1/D3 ma hlboko niekde.
PS: Re R4 KE-HU, je to v skutku ceresnicka - jedina postavena D/RC v Kosickom kraji od zriadenia hejslovackej republiky.
“Vzdusna ciara” to mam najradsej. Pokial si si nevsimol, tu sa pise o cestach.
Budeme si vo velkom stavat R2 a tesit sa z intenzit 4,5-6,5 tisic voz./24h(scitanie 2010) na R2. Kym na “paralelnej” severnej D1 su hodnoty od 11,5 do 20 tisic v/24h (scitanie 2010).
Nie, zavrieme cely juh a vychod Slovenska. A na severozapade postavime dialnice a budeme tahat investorov, ktori vyvolaju intenzity, a potom budeme dalej pozadovat este drahsie dialnice.
Bolo by zajimave vediet, ktory tunelar vymyslel, ze tam treba tunel. Kazdopadne, ci bude nie je este vobec rozhodnute. A podla mna tam pozdlz zeleznice aj pozdlz rieky Slana je hromada miesta. Ale ked beton-tunelari chcu ryzovat, tak 2.5km tunel sa da lahko vycarovat. Som celkom ochotny sa stavit, ze sa ten tunel nikdy nepostavi. BTW, je niekde nakres kadial by mal ist?
Jano netrep, navrhnuty je tam povrchovy variant, ale aj tunel o vyse kilometra kratsi 1,385 km. Na juznej trase budu teda zrejme 3 tunely…
0,450 km Sliac
1,385 km Plesivec
4,650 km Soroska
Ja netrepem, ale pouzivam oficialnu informaciu NDS, kde je medzi tunelmi na R2 uvedeny tunel Plesivec dlzky 2572m.
A mozem len zopakovat link. ndsas.sk/prehlad-tunelov/44806s
Ci to tak bude, alebo nie sa mozeme dohadovat mozno aj niekolko rokov. Ale cca 10 km vzdialena R2 mala v roku 2010 intenzitu 4,5 tisic voz./24h. To naisto na D1 az po KE nehrozi.
V oblasti Plesivca su 2 tunelove varianty a 1 povrchovy. Vsetky su velmi narocne, kedze ide o udolie medzi strmymi svahmi narodneho parku zastavane obcou. Takze povrchovy variant je vedeny ako estakada s mnohymi prelozkami a vyvolanymi investiciami (napr. nove ihrisko). Kratsie, tunelove varianty su setrnejsie k obci, pricom kratsi tunel zasahuje do rekreacnych zariadeni a v podstate do okraje obce, preto je odporucany variant s dlhsim tunelom.
Inak ani tunel Sliac nie je isty, obyvatelia Sliacu presadzuju juzny variant s 10 km tunelov. Co je samozrejme nezmysel.
Dik za info a link na mapu. Dufajme, ze ked na ten usek aj realne dojde, tak tunelari nevyhraju. Modry variant, ktory ide pozdlz zeleznice, by nemal mat ziaden velky problem.