Rozhodol som sa dalej pokracovat v novych statoch sveta a davat zaklady, aby sa dalo dalej diskutovat. Slovinsko. Je to stat, ktory si velmi casto mylia vsetci vo svete prave so Slovenskom. Je to vsak ovela bohatsi a vyspelejsi stat a dokazuje aj to vyrazna stavebna aktivita v oblasti dialnic. Ponukam linky.
Tunel Trojane pri Ľubľane bol práve výsledkom práce slovenských stavbárov, vtedy to boli ešte Banské stavby Prievidza
Inak Slovinci majú veľmi dobrú sieť ciest a, samozrejme, diaľníc. Stavajú pomalšie (ale len v porovnaní s Chrovátskom/ a keďže sú obklopení väčšími štátmi, podobne ako my, sú tlaky na nich aj v oblasti diaľničnej výstavby. Pre úsek od Mariboru k rakúskym hraniciam napríklad na skorú výstavbu tlačilo napr. Rakúsko, Slovinci však, myslím, prisľúbili dátum spojazdnenia 2011.
Prepojenie dvoch najväčších miest - Ľubľany a Mariboru je hlavnou prioritou a možno je už kompletné, resp. práce na poslednom úseku/úsekoch ešte prebiahajú.
Slovinsko stavia tak ako moze stavat vzhladom na rozpocet a priority. Treba si uvedomit, ze tato krajina je spolu s CR najvyspelejsia zo vsetkych novych clenskych statov EU.
Slovinsko (SLO) nemoze stavat tak ako HR aj preto, ze nemoze mat extremne ceny myta - aj ked je dolezitym tranzitnym uzlom - z Talianska sa da dostat aj lodou do juznej Europy a na Balkan.
Okrem toho SLO je pomerne hornaty stat. Inak SLO stavia tiez relativne drahe dialnice, ale tam je ten prepocet robeny na skutocne pomery - stavaju na horach tak rataju len to co postavili a z toho sa robi priemer. Na Slovensku je priemer robeny ako priemer usekov, ktore sa stavaju v danom roku na nizine, na horach a z toho je spraveny priemer bez ohladu na to, ze sa casto postavi 10 km na horach a len 3 km niekde na nizine.
Prosim vsetky velke foto umiestnovat vo Fotogalerii.
Ked je viac velkych fotiek, a za nimi dalsie prispevky, chces sa nascrolovat k poslednemu a stale ti skace okno ako sa nacitavaju dalsie obrazky.
Toto je moje pozorovanie na 9Mbit linke.
Doplním ešte základné info o najväčších slovinských diaľničných stavbách:
Na prvých foto je vidieť viadukt Črni kal, ktorý je s dĺžkou viac ako kilometer provonateľný snáď len s rakúskymi a chorvátskymi podobnými inžinierskymi dielami.
Nepochybne najväčšou stavbárskou chuťovkou je tunel Karavanky s dĺžkou 10 km, spájajúci Slovinsko s Rakúskom, postavený v osemdesiatych rokoch. Z ostatných menších tunelov je zaujímavý 2 km Trojane pri Ľubľane, ktorý stavala aj naša Skanska, predtým Banské stavby Prievidza. Ďalší 5 km avšak len cestný tunel spája tiež Rakúsko so Slovinskom. Slovinci sa hornatého terénu neboja .
Slovinsko je hlavne dost silna ekonomika v EU a nema problem investovat do dialnic. A ked su tu len hory de facto tak sa stavat inak neda.
Slovinsko ma tiez vyhodu ze je krajinou kadial jazdi znacny tranzit aj turisti do HR a Talianska a Madarska atd. a ked bude mat SLO dobru dialnicnu siet tak budu aj peniaze cely rok lebo nebude dovod SLO obchadzat napriklad po mori. Aj ked vela Talianov do HR a naopak samozrejme cestuje po mori co je logicke.
Slovinsko ma drahe dialnice ale realne, pretoze stavia takmer len v narocnych prirodnych podmienkach a je to realne zhodnotenie a porovnanie.
Ja uz som upravil dany prispevok od Branca tak ze su tam len links na dane obrazky. Pretoze skutocne to potom dlhsie trva kym sa zobrazia dalsie nasledujuce prispevky.
SLO uz pomaly dostavia svoju dialnicnu siet. Aj ked sa planuju dalsie dialnice v smere na HR, ktore na mape nie su uvedene vobec. A podobne sa planuje aj stavat v ramci statu, len nie priamo plnohodnotne dialnice.
Na portáli dars.si pribudol zoznam úsekov, ktoré Slovinci stavajú, plánujú odovzdať tento rok a plánujú začať.
Len pre informáciu, ani nie dvojmiliónová krajina má rozostavaných 105,1 km diaľníc a rýchlostných ciest, napriek pomerne dobrej hustote diaľníc v tejto krajine: http://www.dars.si/index.php?id=11&page_id=16