Šírka a parametre našich diaľníc

K peazam - to je len administrativna zalezitost. Napriklad na PO-KE nie je problem to, ze je tam nakreslena D1 aj R4, ale ze su tu 2 velke mesta vedla seba. A tie budu produkovat vysoku lokalnu premavku.

Nie, že kto je zvyknutý na diaľnice. Vy tu používate odborné výrazy ako napr. okružný systém a tvárite sa, že môže existovať aj bez plnohodnotného 2+2 … to je ako keby pekár upiekol marmeládovú buchtu, ale vnútri nebude 100g marmelády, ale len 25g a nebude to marmeláda, ale ovocná náhrada s podielom ovocnej zložky 12%. :bulb:

Proste - buď sa vyjadrujte odborne, alebo to radšej nechajte tak.

To je iba na prvý pohľad administratíva, i15.

Keď už tam je raz D1, tak R4 sa mala trasovať mimo tejto trasy a max. spraviť na PO a na KE privádzače. :bulb: Tak sa to plánuje vo vyspelom svete a tak sa to aj stavia a to práve preto, aby sa krajina vyhla budúcim problémom. :bulb:

Tam, kde sa plánuje niečo na zelenej lúke naraz viaceré D/R, tam sa logicky stavia na viac pruhov už rovno … dám ti aj príklad: Nováky-Prievidza, to komunisti veľmi dobre naplánovali a postavili tam rovno 2+2, keďže sa tam zbieha toľko ciest. :wink:

v poriadku, spomenul to Andrej, da sa to napisat aj inac, vacsina ludi chce plynulo prejst a je im jedno ze ako sa ta cesta vola alebo ake pridavne mena jej davame.

E58 je v zasade vyhovujuca ked BA-KE prejdes do 4 hod. bez porusovania predpisov, na to netreba plny profil ZV-KE…dnes sa da 4 a 3/4 hod a to este nie je R1.
E75 sa dokonci PB, snad aj CA-hranica CR a tiez to bude dobra trasa
E50 bude PO-PP, dalej Dubna. Skala-Turany, obchvat RK sa da utiahnut aj z rozpoctu, no a pri strecne by bolo korektne pockat aspon kym budu 3 pruhy a potom posudzovat ponuky na 3. balik ak nejake budu.
E77 staci sirsie donovaly, obchvaty oravskych dedin, krupiny, sahy…a bude tiez dobra trasa.

Ešteže dať peáž R1, R2 a R3 na “RC” medzi ZV a ZH je OK… Prečo sa aj k tomu nemalo podľa teba pristupovať tak, ako si myslíš, že by bolo vhodné na východe ohľadom D1 a R4? A možnosti sú… :wink: Pritom táto komunikácia je tiež slušne zaťažená lokálnou dopravou a jej potenciálne rozšírenie v niektorých úsekoch bude pekne drahé.

ano, s tým sa dá súhlasiť … a uznávam tiež fakt okolo popisu E; andrejovi a spol. na tom ako sa to pomenuje nezáleží, mne zase áno a ty si to pochopil :stuck_out_tongue:

Ale wizard112: ja som predsa jasne napísal o probléme tebou spomenuj peáži o pár príspevkov vyššie (Zaslal: So Jan 03, 2009 12:27) a ty si mi dal aj za pravdu, tak o čom teraz píšeš :question::unamused:

Devil, ale práve pre takýchto čo nepochopili že 60-kou majú ísť po súbežných cestách sa menil zákon tak, aby bola minimálka na D+R 80 km/h. Ono v čase TGV , Sinkansenov, ICE, diskusie o MPR zo 130 na 160 mi je až smiešne ako môžeš obhajovať právo ísť 50-kou. A s platnou diaľničnou známkou podotýkam. Naviac asi o 5 rokov budeš platiť za prejdený km aj na osobnom aute nejakých 50 halierov resp 0,03€ a som zvedavý ako sa budeš tomu tešiť že za diaľničný poplatok 13,5€ ideš do Prešova z BA 5 hodín rovnako ako za “socíku” zadarmo.
Možno preto sem tí turisti nechodia, lebo stráviť pol dna prejazdom Slovenska sa dnes už vôbec nikomu nechce.

To je nezmysel, to by som sem vôbec neplietol … prejsť SR, po D2 sa dá dneska úplne v pohode. Poliaci keď idú na juh, moc im toho nezostáva, ale prejdú v pohode, u nich to tiež nie je o moc lepšie, zase s kvalitou ciest. :bulb:

A ukáž mi Nemca, Francúza, Holanďana, ktorý by skutočne chcel cestovať na Ukrajinu ? :question:

Turisti sem nechodia pre iné veci - slabé služby, nízka úroveň zákl. služieb (podľa WC spoznáš národ a u nás je bieda). Krásna príroda - ale na systém všeobecnej nedostupnosti nejakých služieb - mimo golfu nenájdeš. :bulb:

Okrem toho - doprava na Srí Lanke, v Indonézii (napr. Bali), v Thajsku, Egypte … totálne kolabuje, ale turisti tam idú. :wink:

Samozrejme, obhajovať právo ísť 50-tkou nepatrí na diaľnice … ale myslím, že devil to myslel v ponímaní debaty na to, čo by mohlo byť “slovenský okružný systém”. :bulb:

Ďalej: TGV, Šinkansen, Transrapid - u nás bude max. nejaký typ rýchlovlaku, možno do konca r. 2020, ale skončí v Bratislave. Tieto vlaky sa stavajú v ekonomikách, ktoré na to majú a hlavne v oblastiach, kde metropoly pre ktoré slúžia majú nad milión obyvateľov. :bulb:

Slovensko, ČR, Poľsko, Maďarsko, Balkán, Pobaltie sa budú musieť uspokjiť a bude im to aj dlho stačiť, ak zmodernizujú hlavné železničné koridory na min. 160 km/h. :bulb:

samozrejme, minimalka sa zdvihla na 80 km/h takze dufajme ze to bude mat pozitivny ucinok.

nevkladaj ludom do ust do nepovedali, to pravo ist 50-kou tu jednoducho bolo ani ja som z toho nebol nadseny…

no ved prave ze sa bude platit a bez ohladu ci sa to mne alebo tebe bude pacit…a keby len 50 hal…cital som ine cifry uz pred 3 rokmi, aj najnizsia bola vyssia ako 50 hal. a dalsie sa uz pocitali v korunach a nie halieroch pre nakladiaky az 8 Sk/km s tym ze sa otvorene priznaval urcity odklon z nadradenej siete…v zavislosti od intenzit, kvality paralelnej cesty…a podielu funkcii oboch tras…v ludskej reci fetisizovana obsluha uzemia sa presunie vacsim podielom ako tranzit…raz za cas sa da dat aj par sto korun za velku cestu…skor ako dat stvorcifernu sumu len na chodenie do prace&domov 20x mesacne.

to je ta otazka ze zvysovanie motorizmu zvysi zatazenost ciest, ale ze niekde kde su 20 tisicove intenzity budu 50 tisicove tak to pochybujem…a to uz nehovoriac ze niekde pri novej bani alebo pri mikulasi je ledva vyse 10.000 aut tak tam uz vobec nie.

Tí turisti to mi tak ušlo, ale svojho času som často jazdil BA- Mníchov (5.5 hod), BA- Bolzano (cca 10 hod) a ine trasy a všade som aj s prestavkou na WC a kávu či tankovaním došiel výslednou priemerkou nad 100 km/h a to som si dával pozor na pokuty. O nič iné mi nejde, len aby už konečne niečo také som zažil aj na Slovensku. A hlavne potom, čo si za to budem musieť mastne zaplatiť.
Samozrejme dnes nik nevie či o 10-20 rokov nebude palivo vychádzať na 1€/km, či vývoj mobilných technológií nepokročí tak že stretnutie s klientom absolvujem na druhom konci republiky s 3D okuliarmi na očiach z vlastnej kancelárie a pod. Chcem tým poukázať na to, že dnes síce nik nevie odhadnúť koľko aut bude na našich cestách v tom čase, ale správne sa tu poznamenalo, že napr. na Ukrajinu dnes nejazdí spoza Košíc takmer nikto a podobne do ďalších východných štátov. Preto sa nebojím že plánovaná sieť D1, R1, R2, R7, R4 je prehnaná, alebo že nebude využitá. Čo sa týka poplatkov, dodnes v každej krajine ich nastavili nakoniec tak, aby boli výsledkom prieniku medzi výškou príjmov a počtom áut, takže určite budú kopírovať možnosti motoristov. Ale musí sedieť rovnica že výška poplatku = úspora času s vyššou bezpečnosťou. Inak nezaplatí nik.
A problém nie je v peniazoch, veď z EU čerpáme ponúkané prostriedky 5 rokov pozadu, mýto pre nákladiaky sme už mali mať a pod. Problémy sú pre neschopnosť úradníkov. Osobne radsej budem keď v roku 2020 odsunieme výstavbu naplno pripravenej R7 od NZ na východ z dôvodu že úplne stíha R1+R2 o ďalších 5 rokov ako keď narýchlo sanujeme kolabujúce úseky a ešte diskutujeme či to nerobíme príliš “luxusne”.

Zareagujem este k tomuto:

Ako uz bolo spomenute, len postavenim useku Ozdany-Figa sa da usetrit pol hodina. Takze aj keby chybalo viac ako 50 km, ak budu najhorsie useky odstranene, nebude to az take zle. Okrem toho, ak bude hotova D1 BA-KE na plny profil, cast tranzitu BA-KE sa presunie na nu a ZV-KE sa odlahci.

D1 BA-TT sa pokial viem ma rozsirovat na 4+4. Usek TT-NR sa da odlahcit aj opravou cesty SC-Sered. Ale v principe suhlasim, tento usek (TT-NR) sa mal budovat vyhladovo na 3+3.

R7 po Levice bude urcite. R8 je kratka RC v lahkom terene, tam tiez nevidim problem. Okrem toho do r. 2030 mas vyse 20 rokov.

Ze treba podstatne navysit zdroje na infrastrukturu sa ani nemusime bavit. Pri takomto financovani ake je dnes sa to naozaj bude dalej len zhorsovat. A preto sa podla mna neda v dnesnej dobe uvazovat o kompletnej D1 na 3+3, ako si pisal.

Však ale ja som to vždy podmieňoval tým, aby na výstavbu diaľničnej siete smerovalo min. 1% HDP ročne. :bulb:

Pri výdavkoch na výstavbu pod 0,5% HDP už dávno nežiadam 3+3 na celej D1 a taktiež nežiadam a nehádam sa, že netreba PPP. Keby Slovensko lialo 6-7 rokov sústavne po 1% HDP, tak tu dneska nikto nepotreboval PPP. Lebo dať namiesto 10 mld. SKK cca. 24 mld. SKK je obrovský rozdiel.

Inak je to smiešne … farmári a vidiek dostanú viac ako celá cestná infraštruktúra cez SSC a NDS. :open_mouth:

Jednoducho doprava na SVK nie je maximálna priorita. Tých priorít je tu 14, lebo je 14 ministerstiev a tak to aj potom vyzerá …

Máme euro - Ficovi nič nebráni, aby si cez NDS znovu vzal 15 mld. SKK s čerpaním na r. 2009 a 2010 a 2011 po 5 mld. SKK.

Sorry, že nepoužívam euro - nechce sa mi to preratúvať, zatiaľ.

ked sme uz pri tom financovani - posledne 2-3 roky nie je problem dat zo SR 0,8-1 mld. eur do D+RC aj bez poziciek. Rozpocet rastie tempom ako nikdy predtym a navyse teraz pri fin. krize by nam lepsia vystavba velmi pomohla.

Nie je to problém - ale to je nám na nic, keď sa tak nedeje.

Mimochodom, ja teda nerád vynášam, ale stavbárskym firmám skoro všetci dlhujú obrovské sumy za práce na železnici, za obchvaty, za nové stavby budované cez developerov … a malí dodávatelia sú na tom už doslova zle - stoja pred krachom.

so zdrojmi EU to moze byt aj 1%…ale 0,4-0,5% je to maximum s cim sa uvazuje ciste z rozpoctu, vysoky rast hdp bol vyuzity na pokles deficitu…dobre vieme ze pred par rokmi boli vysoke, teraz sa rast predpoveda okolo 4%, statne investicie pre rast hdp dlhodobo nemozu fungovat tak ako nefungovali za meciara, to su len jednorazove zalezitosti ktore sa odovzdaju a je po raste hdp…a dlh tu ostane. prvy balik je 2%, druhy 1%, treti 1,5 % hdp…

Problem je ze nasi uradnici europeniaze nedokazu vobec manazovat a Brusel sa s nimi nehra - neposle peniaze vobec alebo aj pyta späť ked nieco nesedi. A aj za dobre odvedenu robotu administrativa natiahne splatnosť bežne na pol roka až rok, z vlastnej praxe aj cez 2 roky od vykonania prác. A keď firme chýbajú peniaze prenesie dlh na subdodávateľov. Preto Fico ide do PPP lebo vidí že tie miliardy korektne vyčerpať naši ľudia nezvládajú. Preto sa neplatí načas, osobitnou kapitolou sú tzv. pyramídoví developeri ktorým sa dúfam tie ich pyramídové hry nadobro zosypú a ostanú ozaj len seriózne firmy ktoré naozaj majú aj nejaký kapitál. Žiaľ doplatia na to aj dodávatelia, ale ich problém že sa hnali za big zákazkami s otáznym krytím.

Štátny rozpočet: stále cca. 6 mld. SKK
EÚ: cca. 5,5 mld. SKK
Nálepky: 4,5 mld. SKK
Úvery: do 2,5 mld. SKK
Iné zdroje: do 0,7 mil. SKK

do (20 mld. SKK) 19,2 mld. SKK … z toho na výstavbu ide 13,5 mld. SKK a prestavia sa do 10 mld. SKK … z toho 2 mld. SKK išli len na PB, skoro 1 mld. SKK na tatranský úsek, cez 0,6 mld. SKK na nové MÚK a úpravy, pár sto mil. SKK na úsek pri Prešove, … reálne rozostavať napr. 22 km J-J je už nemožné pre štát pri týchto výdavkoch a to má ísť v r. 2009 na PB skoro 3 mld. SKK

rozdiel medzi 20 a 14 mld. SKK: 2 mld. SKK totálna údržba, opravy, kap. investície, skoro 1 mld. SKK splátky úverov, skoro 0,5 mld. SKK náklady na nálepky, diaľničnú políciu, 1 mld. SKK geológia, 1 mld. SKK (poradca+PPP), … ostatné: všelijaké tendre na potrebné povolenia, dokumentácie, výkupy pozemkov atď.

tu nestačí povedať, že na diaľnice sa dá o 1-2 mld. SKK viac … lebo to nič nie je.

A ešte k tomu financministri neveria tomu že NDS dokáže reálne viac prestavať. Často argumentuje MF tým že načo dávať viac keď nevedia vyčerpať ani to čo majú.