Ono to bolo celéé ešte trocha inak. D1 bola plánovaná v Rajeckom variante a u Rosiny/Višňového sa na ňu napájala D18 do Čadce. D1 potom ďalej smerovala popod Strečno… Čiže to bolo čo sa týka smerového vedenia trás pomerne jednoznačné a jednoduché…
Dík nakreslil jsi to za mě Můj nápad byl asi od 2 km východněji (na severu se to ale musí kvůli odklonu stočit kvůli přechodu přes Hričovskou nádrž. Východněji kvůli menší zajížďce.
Pochopitelně pokud má být cílem spojky především obsluha průmyslového areálu u Tepličky, tak západní spojka neřeší nic. přesto si myslím, že může být zajímavá z hlediska nákladů (jen 6 km ve složitém terénu).
Len mi stale nie je jasne, kadial by si to tam chcel viest, su tam same kopce(prevysenie od cesty I/18 v Stražove viac ako 100 m!), bez tunelovej varianty nerealizovatelne(teda aspon nie v dialnicnych parametroch!), Tebou navrhovana spojka by bola len asi 1,2-1,5 km od paralelneho dialnicneho privadzaca do LL(tak tomu by som povedal “luxus”, stavat tak blizko seba paralelne dve take cesty!), ale taktiez by aj bola iba max. 500 m od obytneho suboru Hájik, kde prave mesto Žilina ma naplanovanu priestorovu expanziu vystavbou novych obytnych suborov prave smerom k Ovčiarsku a Bitarovej, no a nakoniec o celkovej technickej zlozitosti a ekonomickej narocnosti v kontexte efektivnosti takeho riesenia uz ani nehovoriac..
a hlavne na co takuto spojku, ktora by nic neriesila .. na to tam je presne privadzac .. spojka pri visnovom s napojenim za zilinou na KIA riesi podstatne viac ..
hlavne tomas, ty tam vobec nepoznes to prostredie .. rozumej tam by si musel urobit tunel a ani by si sa nedostal z neho von .. tam nepostavis ani cestu III triedy, nieto dialnicu..
O tunelu jsem mluvil sám - je to v některém příspěvku výše. POkud jde o ten přivaděč - pak (a i to je myslím někde výš) by taková stavba měla smysl po vyčerpání jeho kapacity. Pokud se týká územního plánu Žiliny k tomu jsem se taky vyjadřoval výš (tj. neznám ho, ale ani úp není věcí neřešitelnou). Pokud jde o ekonomickou efektivnost - porovnávám na jedné straně jako moc je to velká zajižďka (právě že moc ne, protože od Kysucí se jede od severu, zatímco na Martin na JV - jiné by to bylo, kdyby Martin byl na V), oproti výhodě relativně kratší vzdálenosti zde jinak diskutované východní spojky. Složitý terén tam je, to je jasné, ale ten je i v případě východní spojky na pravém břehu Váhu, kdy by tunely musely být minimálně 2. (A i to už tu bylo ).
Pak se nabízí podstatně skromějšího východního obchvatu začínajícího na Brodně.
Ak by sa raz podarilo niečo takéto zrealizovať, bolo by to skvelé. Ono to možno aj raz bude, ale KEDY?? Určite má však prednosť u politikov ale aj u mňa nultý obchvat BA, teda D4. No dúfam, že sa raz podarí zrealizovať aj túto D18ku, viete niekto niečo bližšie o budúcnosti tejto spojky, hlavne o jej reálnom či nereálnom budovaní??
tranzitne kamiony budu jazdit cez Hricovske Podhradie, osobne cez zilinsky okruh a kvoli kamionom jazdiacim zo severu do KIE sa predsa nebude stavat draha a narocna skratka