Severna Amerika - Dialnice v USA

Táto správa má len taký malý nedostatok a síce, že niekde sa jedná o 2+2 pruhy a niekde o 4+4 pruhy. :wink:

Priemerná cena za 1 km v USA je napriek tomu na úrovni asi 450 mil. SKK (celkový priemer na r. 2006). :bulb:

Pritom USA nerátajú do cien výkupy pozemkov, ani na potrebné povolenia, štúdie či samotnú projektovú dokumentáciu. To však USA rátajú a väčšina štátov EÚ nie, to je napríklad informačný systém na diaľniciach, všetky riadiace strediská, ktoré monitorujú priebeh dopravy … takže tá priemerná cena je de facto vyjadrením toho istého rozmeru ako aj v EÚ. Do cien sa rátajú aj stavebné náklady cez výstavbu PPP, čo cenu značne znižuje. :bulb:

Rozdiely medzi jednotlivými štátmi ale budú vždy a je to normálne vzhľadom na rôzne podmienky.

Je niekoľko názorov na to, ktorá diaľnica, či cesta je v USA vedie najkrajšou scenériou. V USA je množstvo národných parkov, ktoré Američania využívajú na víkendy, či dovolenky.

Môže to byť Interstate 15, zvlášť časť, ktorá prechádza Arizonou:

http://www.okroads.com/dandm/i15az.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Interstate_15_in_Arizona

Čo sa týka východného pobrežia, názory sa rôznia, mnohí newyorčania dávajú prednosť napr. súkromnej Golden State Parkway v New Jersey, dĺžka 172,4 míľ /ca. 277 km/. Diaľnica, z časti lemujúca pobrežie Atlantiku, nesie meno podľa štátu, ktorým prechádza, New Jersey je prezývaný Golden State.

Hoci s výstavbou sa začalo na konci štyrisiatych rokov minulého storočia, pôvodne dokonca diaľnica, resp. dvojpruhová cesta, bola do dnešných dní rozšírená až na 12, resp. 14 pruhov v oblasti centrálneho New Jersey. HOV /High Occupancy lanes/, pruhy, kde môžete jazdiť len ak máte pri sebe spolujazdca, či viaceré osoby, sú súčasťou diaľnice. Začiatok diaľnice je označený takto, vedeli ste, že množstvo diaľníc v USA má svoj znak, v znaku New Jersey Parkway je mapa štátu s trasou diaľnice. Na trase sa nachádza sedem mýtnic s poplatkom od 35 do 75 centov. Okrem klaseického platenia na mýtnici existuje viacero foriem elektronického výberu mýta.

Rozsiahla súkromná fotogaléria, autorom je Raymond Martin, je na tejto linke: :arrow_right:
http://www.njfreeways.com/NJGSPPictures.html

Na ČR je to megalomanské. Já bych takovýto projekt neschválil.

Môžem ťa potešiť: oni ho ešte nestavajú. :bulb:

Tak toto by som nechcel zažiť :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=11617

Ďalšie informácie:

sacbee.com/834/story/1669279.html
foxnews.com/story/0,2933,505025,00.html

Stránka AA roads, aaroads.com/forum/

Množsto aktuálnych fotiek: aaroads.com/texas/texas180/u … 730_nb.jpg

Ak občas browsujete na youtube, je tu pekná sekcia z amerických interstates. Autor FreewayJim natočil viac ako 100 krátkych filmov z diaľníc po celej krajine. :arrow_right:

http://www.youtube.com/profile?user=Freewayjim&view=videos

Najpríšernejšie americké cesty :arrow_right:
travel.yahoo.com/p-interests-270 … QtMTUtMDk-

forbestraveler.com/adventure … ahootravel

Hlavné cestné tepny USA :arrow_right: dialnice.info/album_page.php?pic_id=5924

Ako vidno, najviac ich je v Texase, kde sa už stavia Trans-texas corridor.

Podľa webu projektu naozaj majú začať stavať TTC túto jar. Ak už skutočne začali, je to dobrá správa.

Inak pekná mapa koridorov, chýba mi však tam napr. pomerne dôležitá I-10 California-Florida.

TTC je v stavbe už 7. mesiac. Realizujú ho Bechtel (najväčšia americká stavebná firma) a PCL (najväčšia kanadská stavebná firma) a to konkrétne 216 km diaľnice zatiaľ iba jeden úsek medzi Houstonom a Dalasom.

Pekný článok o diaľniciach a cestovaní v USA postol Martin na portáli ceskedalnice.cz:

Dobrý článok :sunglasses: ..Ja som čítal dávnejšie niečo v tom zmysle, že tam kamionisti chodia rýchlejšie ako osobáky..neviem, čo je na tom pravdy, ale obmedzovače majú určite tiež..

ja som to pocul v takej verzii, ze kamionisti sa dohaduju vysielackami o policajnych hliadkach cize ked vidis ist rychlo kamion mozes ist pekne za nim

Jasné, vysialačky sú užitočné hračky :slight_smile:..ktovie, ako je to s tými obmedzovačmi..

USA sú skutočne rozsiahle, to platí aj alebo najmä o diaľniciach v krajine. Pokúsim sa v niekoľkých príspevkoch priniesť základné informácie o najdôležitejších diaľničných ťahoch.

Interstate 15 (I-15) je svojími 1433 míľami /2306km/ štvrtou najdlhšou severojužnou Interstate highway v Spojených štátoch. Mapa.

Prechádza štátmi California, Nevada, Arizona, Utah, Idaho a Montana. Od svojho vzniku, štáty California, Nevada a Utah patrili k narýchlejšie rozvíjajúcim štátom USA. Zaujímavosťou je, že 19 percent obyvateľstva Californie, 70 % obyvateľstva Nevady a 75 % obyvateľstva Utahu má bydlisko v okresoch /counties/, kde Interstate 15 prebieha.

Prvá časť Interstate 15 bola otvrorená v Arizone v roku 1973. Posledná šasť bol obchvat Plymouthu v Utahu, ktorý bol otvorený v roku 1990. Ďalšie plány zahŕňajú napr.minimálne šesťpruh medzi Los Angeles a Las Vegas, zvýšenie počtu jazdných pruhov /High Occupancy lanes/ v North San Diego County, light rail a Legacy Highway expressway v Salt Lake City. V hlavnom meste Utahu a okolí bola roku 2001 ukončená rekonštrukcia a modernizácia diaľničných ťahov. Päťročné práce si vyžiadali investíciu 1,59 mld. USD. Čiastočným dôvodom boli Zimné Olympijské hry.
Medzi najfrekventovanejšie úseky patrí časť medzi Las Vegas a Los Angeles. I-15 v severozápadnej Arizone patrí k najscénickejším úsekom v USA.

Na fotkách ma zaujali hrboľaté krajnice..Výborný vynález, u nás (ani EU) som to ešte nevidel..

Nie je to tam celoplošný jav … je to hlavne na takých cestách, kde 400 km ide rovno alebo len do miernych zákrut a nič tam nie je (ani čerpačka). V EÚ to je, len nie takéto hrboľky, ale je to cez také špeciálne umelohmotné “vecičky” (nespomeniem si ako sa to volá odborne) pripevnené na krajnici, aby to pri prejazde vyvolalo basový hrubý tlmený zvuk.

Zaujímavé sú aj čiary na krajniciach na R1 Žarnovica - Tekovské Nemce. Tie vydávajú pískavý zvuk podobne ako pri brzdení, keď sa cez ne prechádza..