ecce, skutočne je štátna expertíza zadefinovaná ako niečo, čo nemôže byť nikdy prekročené? Je to skutočne tak, alebo je to tvoja interpretácia? Len sa pýtam. Ja osobne si totiž nie som istý, či je to takto prísne zadefinované, že keď bude cena vyššia ako štátna expertíza, že sa projekt “automaticky” nezrealizuje…Myslím si skôr, že je to iba akýsi odhad štátu, koľko by si štát predstavoval za ten projekt utratiť…čo ale neznamená, že nemôže zaplatiť aj viac, ak sa to patrične odôvodní, že to navýšenie je opodstatnené. To je môj pohľad na vec, ale neviem ako je to v skutočnosti. Totiž, ak by to bolo tak prísne nastavene ako to píšeš ty a tie stavebné firmy o tomto nastavení vedeli, tak by sa do tendra buď neprihlásili s vyššou cenou ako je cena štátnej expertízy, alebo by dali cenu tesne pod tou štátnou expertízou, aby mali stratu čo najnižšiu…za predpokladu, že by to chceli postaviť akože za každú cenu, aj so stratou. Akú by malo logiku hlásiť sa do tendra s vyššou cenou ako je štátna expertíza pokiaľ by platilo to čo píšeš? Ten príklad s TV nie je celkom ok, lebo ty môžeš chcieť minúť na TV 500€, ale tým, že si nastavil podmienky čo to má mať (červený fidic): LCD taká a taká, uhlopriečka taká a taká, terbárs 2x HDMI, 2x USB, SAT tuner…tak ti predajca povie, sorry, ale najnižšia cena je 550…a iste, môžeš nekúpiť nič, lebo máš menej peňazí, alebo sa pozrieš, či je tých 550€ fakt opodstatnených a doplatíš…Ja to vidím takto. Podľa mňa by nejaká striktnosť štátnej expertízy mohla platiť pri žltom fidicu, tam by to malo význam: ponúknite mi TV do 500€ a ja si vyberiem najlepší z ponúknutých a pokiaľ sa mi nebude pozdávať ani jeden, tak ruším súťaž…ale pri červenom mi to nedáva zmysel. Podozrenie z kartelu - kartel treba aj dokázať, nie? INEKO má podozrenie, ale dokazovať ho musí niekto iný. “Mať podozrenie” nikoho nič nestojí…Predpokladám, že s dokazovaním by bol asi problém.
Ak by to aj vyhlasovali opäť cez červený fidic, tak by zrejme aj tak museli spraviť nejaké zmeny v projekte, pretože by bolo nelogické čakať nižšiu cenu bez úpravy podkladov…