Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

Ale blbost, je to letisko kt opat zaspalo svoj rozvoj. Uz je pomaly na urovni PP, Debrecin bere vsetko..
Samozrejme ma najdrahsie poplatky za vsetko, a potom sa cuduju ze nik neprichadza lebo letenka do viedne je za 180e, zurich za min 350e. Nedajboze doletia za sebou 3 lietadla a kolabuje im pasovka aj ten jeden pas na batozinu co maju.. zlate vajce Viedne, bez investicii do rozvoja.
Pritom bezproblemov by dokazalo uzivit min. Jednu linku do exotiky napr. v zime.
A co sa tyka napojenia nie je to nic hrozne. Dokial nemala Ba obchvat tak z ,Cz, strany si siel tiez cez mesto.

Nevo, ked nevies o com pises, tak radsej fakt nepis. Za vsetko len dva fakty:

• letisko uz od pandemie lame kazdy mesiac rekordy, a tento rok uz doslo na 700 tis pax, a je nejakych 30% nad urovnou z 2019 (zatialco BTS je pod tou urovnou) airportkosice.sk/sk/pre-ces … sku-kosice (Debrecin neberie nic - ked niekto, tak Rzeszow je vyrazne dalej - uz prekonal 1 mil)
  • tresnut sprostost ako “zlate vajce Viedne” fakt chce gule. FWAG robi obrovske zisky viennaairport.com/en/compan … 0718112650 , ma obrat 1 mld EUR (cize 50-tina CELEHO ROZPOCTU SLOVENSKA)!!! Kosice su pre nich tak akurat smietkou v oku. Ale vsetky ich letiska na seba musia zarabat, tak ako normalne sukromne spolocnosti v normalnom svete.

Problemom SLovenska su praveze na stat prisate trafiky ako BTS a TAT, ktore su permamentne v strate, ale blbeckom volicom rozpravaju basnicky o letoch do Ciny (naposledy Fico) a trafikanti len veselo rozkradaju. Pritom staci malo: sprivatizovat alebo presunut na kraje, a ked si BASK a POSK chcu dotovat letiska, nech to kludne robia - zo svojho. Tak je to napr v Cesku.

Ooo ozval sa nam pan svetla a RV aka buta tot:) o tomto letisku viem viac ako ty mozes len snivat. To ze ,urobis cisla, na 4 linkach kde 80% Ti tvori etnikum do Shefildu popripade na Luton je teda ppci uspech. Gro tvoria chartre do lukrativnych destinacii typu Burgas, antalya, Hurghada, Cyprus, a neaky grecky ostrov..ooo ano po 12r sa mohli vychodniari dostat na ,exoticku Mallorku,
Normalne hladni obcania po cestovani… Komercny prilet z Viedne o 23h … proste waaau. Detto Praha.
80e je poplatok na pasiazera z letu, tak nikdy nebudes mat letenky za normalne ceny a rozlietane destinacie..

K tým letiskám len toľko. KSC je sprivatizované letisko Viedne a slovenský štát nemá žiadnu rozhodovaciu právomoc. Ale môže vyberať percentuálne zisky podľa akcii. Čo Viedeň dovolí, to sa realizuje. Aj linka zo Švédska pre Volvo má akési záhadne problémy, lebo buď to zadotujú Švédi alebo my, no Viedeň určite nie. Škoda niečo rozpisovať. Dankov výmysel o linke BTS-KSC je fakt len tunelovanie peňazí, lebo nie je tu toľko klientely, ktorá by mala cieľ len KSC-BTS. Možno by občas rád navštívil svoje rodisko v Revúcej, len nie stále bude na výslní. Ináč to napojenie z letiska na rýchlostnú cestu, nie je až také problematické, len by nesmeli okolo letiska na ornej pôde budovať len západne fabriky, ale aj infraštruktúra. Pokiaľ sa štát zobudí, nebude priestor v smere na Šebastovce poza mestskú časť Barca a možno ani v smere na vo vysokom štádiu rozplánovaného 2. úseku R2 Košicke_Olšany - Šaca, kde by to vyriešila jednoduchá MUK v blízkosti brány č.4 amickej US Steel KE, čím by sa vyriešil smery do Maďarska, na západ v smere do Rožňavy, ale aj v smere na sever ku Prešovu bez nutnosti prejazdu mestom KE alebo ich obchvatom, ktorý tiež bude raz zahustený natoľko, že sa na sever by oplatilo ísť touto MUK.

Čo sa týka TAT čiže popradského letiska, tak to je skutočne vo vlastníctve štátu a turisticky plánovaná doprava napriek desiatkam rokov nedosiahla očakávania štátu, a keďže je to štátne letisko, tak je dotované štátom. Ak Tatry budú cenovo na úrovni Alp aj v oblasti služieb, a nielen finančne, tak sa to raz zmení a možno pribudne linka aj Prahy. V opačnom prípade bude stále dotované štátom. Ak budú pozastavené bohaté sociálne dávky minoritným skupinám Slovákov žijúcich v Anglicku, z čoho momentálne prosperuje celé letisko, tak to bude aj na uzavretie letiska a nepomôže ani Tatry Moutial Rezorts a letisko sa premení na súkromné stojanky pre malé lietadlá a helikoptéry zbohatých kapitalistov alebo východných oligarchov.

O BTS škoda písať, lebo je to hlavné mesto a čo by sa stalo, keby tam zaniklo letisko a naši štátni činitelia by prijímali štátne delegácie vo Viedni. Preto to dotovanie a snaha o čo najväčšiu rentabilnosť letiska BTS. Veď do Bruselu musia rôzni úradníci a úradníčkovia cestovať cez Viedeň a štátne peniaze sa nalievajú aj tam. Snáď hlučné Cargo to BTS vytiahne finančne s problémov.

Vladik, to akoze keby si BTS pytalo poplatky, ktore by mu pokryli naklady, tak by “zaniklo”? Co je toto za logika??? Je hromada prikladov mensich letisk co normalne funguju popri velkych (napr Malmo pri Kodani). A BTS by rovnako vedelo fungovat za svoje, keby sme neboli v centristickom heee´ ej šlóóó blavastane kde Fico vyhlasi BTS za “narodne striebro” aby ho aj so SNS mohli tunelovat a zvysok SK musel dotovat… Vsak aj realne funguje ako lowcost terminal viedenskej aglomeracie, lebo ziadne normalne aerolinky tam nelietaju. Ale, miesto toho, aby ako lowcost bolo velkou Tesco skatulou na styl LUtonu, je nablyskana vykladna skrina za 140mil EUR.

A co sa tyka vztahu vlady ku KSC, tak praveze presne co by mohli robit je, ze zisk ktory cez akcie vyberu z letiska, by mohli nechat na jeho rozvoj, ked uz ostatne letiska veselo dotuju. Napr na nove linky, alebo na znizenie poplatkov. To by sme ale museli byt v inej galaxii :slight_smile:

No ale zaujimave bude hlavne, co sa stane dalej. Lebo letisko prave prekonalo 700tis pax, na ktoru je dimenzovane. Takze nejak ho bude treba rozsirovat…

Fajn reakcie k letiskám, aspoň som sa niečo dozvedel. Ja som hodnotil jednotlivé letiska z pohľadu užívateľa, u mňa vyhráva KSC. TAT, sú pre mňa zaujímavé, lebo z pacholandu to mám za 20´:-).

Asi tak piaty krat ti tu popri ostatnych napisem ze sa pozri kto tu ficu voli. Places na nespravnom hrobe.

Podla mna by si vsetko mali riesit kraje same okrem zahranicnych vztahov a obrany ktore by mal mat prezident aby svk vystupovalo navonok akoze jednotne. Okrem toho nie je vobec dovod aby boli rovnake zakony v RS a CA a SE a pod, konecne by si vsetci robili ako im pasuje a nehadali by sme sa. Ked chcu mat v blave legalnu travu a v SK za gram 20 rokov, nevidim dovod preco by to tak nemohlo byt.
Pokial viem nieco tymto smerom navrhuje kdh, ale len opatrne.

A ja ti zas po sty krat zopakujem, ze vobec nejde len o Fica. Sak 4 roky tu bol Matovic so Sulikom, a zmenili nieco? Praveze im blavo-centralizacia vyhovuje este viac nez Ficovi.

Konecne nieco co by mohlo jazdit PO-KE-LC-ZV-BA bez preprahov:
e.dennikn.sk/4386949/zeleznice- … -aj-naftu/

Zase sa spýtam, hybrid elektrika a vodík sa nevyrába?
Viem že vodík pre naše železnice, by bol iba ďalší pruser.

cPalo: Vyrába, ale obe doterajšie nasadenia boli dosť prúser a nepotrebovali k tomu ani ŽSR ani ZSSK.

Rýchlostná cesta R2: Lučenec očakáva významný rozvoj, obchvat zostáva otázny
aktuality.sk/clanok/chhqXR5 … va-otazny/

Pozdrav od severnych susedov, kde nestravili 40 rokov vrtanim megalomanskych tunelov do ziliny… a maju dialnicami poprepajanu celu krajinu a rychlo rozvijaju aj zeleznice a letectvo…

Poľsko plánuje najväčšie investície v histórii, vyhlásil premiér Tusk
Čítajte viac: index.sme.sk/c/23448189/polsko- … ml?ref=mnt

pre 7x mensie Sk by to bolo okolo 23 mld. eur. to je suma porovnatelna so vsetkymi vydavkami statneho rozpoctu.

otazka na Vladosa, myslis si ze polsko toto potiahne z rozpoctu a polka krajiny bude hladovat, alebo si vezme nejaky vacsi uver?

Otazka je, preco si myslis ze vsetky tie investicie budu financovane pozickou cez statny rozpocet ?

Myslis ze sa dovolia prekrocit dlhovy limit ?
V aprili 2024 odhadovali, ze v roku 2027 budu mat dlh 63.2% HDP.

teraz.sk/ekonomika/polsko-m … lanok.html

Len tak pre porovnanie. V clanku je spominane, ze je odhadovany rast polskeho HDP v roku 2025 o 4%.
Slovensko ma odhadovany rast HDP na rok 2025 1.9% v pripade, ze sa podari udrzat inflaciu pod 3%.

Ked sme pri tych 23 mld. eur. Napr. Tunel Karpaty 1.7 mld. eur, ta nova precerpavacka 2.5 mld. eur, ZSR usek Paludza - liptovsku hradok 0.8 mld. eur. Tunel korbelka 2 mld. eur.

Takze naslubovanych projektov je za tolko, ze si myslim ze tych 23 mld. by davno nestacilo

tych 60 percent co urcila EU uz skoro nikto nedodrziava. ani take rakusko.

ale pokial bude inflacia vyssia zvysi sa vyber dani (dph, spotrebne dane) co pomaha znizovaniu dlhu. cize ludia to znizenie dlhu zaplatia. potom mi pride neferove oberat ludi o socialne standarty.

vsetky zrejme nie ale velka cast urcite. lebo si neviem predstavit statny rozpocet ktory ma volne take objemy financii popri tom ze zebezpecuje chod statu.

este turany-hubova co tiez nema krytie.

Pocitil som zachovanie socialnych istot.
Uz mi prisla vyplata za januar. O 90 euro v cistom dolu. Tie socialne istoty som uz pocitil aj napr. pri tankovani benzinu s 23% DPH. Mozem si hovorit, ze som bohatsi ako rakusan, kedze benzin na Slovensku stoji viacej ako v Rakusku.

K polskym investiciam.

Tu je napr. veterny park. Bombastika investicia ze 7.12 mld. eur Staci sa na to pozriet blizsie. Investovat do to ide obdoba ceskeho CEZ-u a to este idu 50:50 s danskou spolocnostou
Z tych 7.12 mld. eur im EU cez fondy zacvaka 1.4 mld. eur. Takze v 7.12 mld. investicii ma polsko podiel necelych 2.9 mld. eur. Uz to zrazu nie je take bombasticke.

forbes.sk/ambiciozny-plan-z- … n-na-svete

Dalsia investicia - atomovka - no neviem, ci atomovky budu statne. Nieco som nasiel, ze budu stavane so statnymi zarukami alebo podporou ale nie, ze to bude vsetko cvakat polsky stat. Ta prvy reaktor sa ma zacat stavat v roku 2028 a spusteny do prevadzky v roku 2036. Takze invseticia do atomiek bude rozpustene na dost dlhe obodbie.

Spomina tam zeleznice - to jedine by som povedal, ze tam bude stat investovat. Zase, nie je tam ani slovko o tom, na ake dlhe obobie ma ta investiacia byt.

Takze ano, to cislo investicii moze zniet bombasticky, ale nie je nikde povedane za ake obdobie budu tie investiecie a nie vsetko bude investovat priamo polsky stat.

Ale veď (rozumne) investujme, aj na dlh, ale my posledných 35 rokov žijeme na dlh. Dlh je vyšší ako skutočné investície za to obdobie, a to je problém. Žijeme na úrok budúcich generácií.

osobne na mieste terajsieho MD okamzite skrtnem tu precerpavacku-totalna blbost idiotina na entu.. ,to uz je usetrene cez 2mld a aj tunel karpaty 1,7mld.. nechal by som korbelku aj paludzu LH su potrebne a druha menovana stavba je uz vo vysokom stadiu pripravy a na obe uz bezia sutaze a radsej dorobit trebars aj TBM strojom druhu ruru braniska namiesto tunela karpaty a blbej precerpavacky a aspon kratky tunel dargov (neriesit to hlbokym zarezom ako je teraz, ale kratky vrcholovy tunel vyjde aj lacnejsie si myslim) + konecne rozbehnut sorosku tieto stavby by priniesli ovela vacsi uzitok a nakopli by krajinu ovela viac.. a este by som po prip. pridal aj zeleznicny tunel strba a cerveny kut.. aby sa prepojili tatransky a liptovsky usek na 160 ..treba investovat s rozumom, nie na hluposti vyhadzovat vid tunel karpaty ci precerpavacka..ciste nonsensy.. naco ? komu? ..a korbelku rovno zvazit spravenie zdruzeneho tunela zeleznicny +dialnica s tunelom karpaty nech idu desika do… :blush:

Prečerpávačku tam plánovali už pred Xrokmi … majú sa toho držať, je to špičková elektrina (nie len vyrobená ale aj spotrebovaná) a tá je veľmi drahá … ale ak tam chcú niektoho deložovať tak musia ponúknuť fér cenu alebo ešte skôr motivačnú cenu …
Najprv nech stavajú diaľnice tam kde to je ľahké, Sorošku, Dargov na to je čas až keď to bude hrdlo na trase aj keď čím neskôr tým bude ťažšie získať povolenie … medzi KE a RV je mnoho úsekov kde stačí stiahnuť ornicu, nasypať makadam a položiť asfalt (obrazne povedané) …