Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

Lebo su najdalej v priprave a caka sa uz len na stavebne povolenie? Lebo je tam jedna z najvacsich lekarskych fakult v krajine a spolu s dalsimi medicinskymi objektmi(biobanka, biomedicinske vyskumne centrum) bude tvorit uceleny komplex na vyucbu, vyskum a liecenie?

Súkromné Bory nahradzujú štátne fakultné nemocnice? Bude v Boroch prebiehať výučba nových lekárov? Bory majú nahradiť dosluhujúce Kramáre a Univerzitnú nemocnicu v Starom meste? Alebo sú to Rázsochy, čo majú plniť túto funkciu?

Tak ako vzdy v hejslovackom blavastane, dovodov preco pchat prachy len od BA po ZA sa najde kolko chces. Iste je, ze sa to pretlacilo tradicne politicky, a teraz uz len zliepaju vyhovorky, kedze v KE / na vychode by mali aspon take biomedicinske centra ako v MT, a jednoducho obsluznost celeho uzemia z BA a MT nikdy nebude. No ale uz je z toho trapne aj Lengvarskemu, tak sa len vyhovara, ze pripravuju zo stat.rozpoctu: korzar.sme.sk/c/23070426/z-mili … poctu.html

Máš to veru ťažké, žiť sám so sebou.

ja neviem ale potom naco budu bory dokonca nedaleko od kramarov, resp. nebolo by lepsie urobit z borov to co chcu na razsochach. je vobec realne razsochy postavit v tejto situacii ? mne sa zda logicke nechat razsochy tak, zrekonstruovat antolsku a ruzinov.

neviem ako su na tom KE ale inac dva najvacsie centra su BA a KE ale fakultnych nemocnic je asi 10 tak by som cakal nejake rovnomerne investicie.

verim tomu ze v sucasnej situacii s nedostatkom lekarov budu bory velmi radi vyucovat novych lekarov aby si ich potom mohli ponechat :wink:

Tá nemocnica nie je na to uspôsobená a nemá ani dostatočnú kapacitu lôžok na to, aby mohla plniť takého funkcie.
Je to súkromný projekt súkrmoného investora postavený za účelom vytvárania zisku z vykonávania poisťovňami len dobre nacenených úkonov a nie za účelom výučby. Žiadne úkonovo stratové (poisťovňami málo nacenené, zato nákladné) oddelenia tam nebudú. Takže nikoho vyučovať nebudú. Ak, tak maximálne sa ponúknu s výučbou tých, ktorých budú potrebovať pre svoje obmedzené množstvo oddelení. Zvyšok, často omnoho potrebnejších pre záchranu života, potrebovať nebudú. Len sa urputne snažia skanibalizovať systém vyberaním čerešničiek z koláča, ich príspevok k celkovej liečbe/výučbe bude z dlhodobého hľadiska negatívny. Nie že by nebol negatívny už pred postavením tejto nemocnice. Len sa to ešte zhorší.

Centrá sú tri. BA, KE a MT.

Bory ani náhodou nedokážu nahradiť Kramáre či rozsnívané Rázsochy. Nemocnica sa nedá plnohodnotne rekonštruovať za prevádzky. Po 30+ rokoch treba urobiť komplexnú rekonštrukciu, identicky ako sa robí v kancelárskych budovách alias business centrách, napr. akú mal neďaleký Westend Tower.

Kosicke realie:
Detskej nemocnici hrozí kolaps. Rodičia spia na ruských posteliach, žijú ako pustovníci
Z plánu obnovy sa im peniaze neušli.
Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk/c/23077047 … vnici.html

Rozmyslam, ci je lepsi priklad malomestiackosti myslenia nasich blavocentristickych rozhodovacov, nez to, ze ICcko Kosice-Vieden sa musi po nasej megapolis-krasavici terigat 1 celu hodinu!?!?!?! Konkretne, casy su:
Kosice 7:02
BA hlst 11:33
BA Petrzalka 12:32
Vieden 13:24
To si fakt ti zadubenci myslia, ze zvysok SK sa potrebuje cestou do Viedne “kochat” hodinu tymto…???
Zdroj vlaky.net/upload/images/rep … _20_23.pdf (pdf strana 30)

nikdy si nešiel ICčkom? takmer vždy mešká. denné meškanie v Rakúsku nebudú tolerovať, preto taká rezerva. najviac v BA sa vždy 2x prepriaha. ako šikovný Košičan/Rožňavčan na to isto prídeš prečo.

No a este sa vyhovarat a vinu hadzat na rakusakov. Taku tupost treba fakt pohladat…
Iste je, ze ak na BAhlst zavesia miesto elektrickej lokomotivy ten vlak za diesel, o 12:32 by uz cez Devinsku NV bol vo Viedni (kludne aj ako REX)!?!?! ZSSK ale dokaze dojst z BAhlst za hodinu len do Petrzalky :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:.

povodne ten vlak tak chodil ale zistili ze to je sprostost aby ICecko sa premenilo za hranicami na obycajny lokalny REX tak to po roku zrusili. doteraz sa terigal po bratislave 40 minut :smiley: nikdy som nepochopil naco tento vlak ide na hlavnu stanicu. usetrilo by sa cele to divadlo s preprahom ak by tam nasadili vectron uz z kosic. takto ten vlak uz uplne strati na atraktivnosti..

a ano rakusaci netoleruju dlhodobe meskania obzvlast na takej vytazenej trati ako je budapest - vieden a na hauptbahnhofe kde chodi cca 1200 vlakov denne

A ako zistili, “ze je to sprostost”? Ja v tom ziaden problem nevidim, a pochybujem, ze ktokolvek preferuje, ze strati hodinu len kvoli tomu, aby to malo nalepku IC, ked ako REX by to bolo vo Viedni o 12:30 (a detto by malo byt aj s ostatnymi 3mi ICckami).

A ten argument s “tolerovanim” stale nedava zmysel. Ked vlaky dlhodobo meskaju, tak predsa treba dat taky cest.poriadok, ktory realne stihaju. Aky je dovod pisat do CP fantasmagorie?

opýtaj sa zssk alebo na ministerstve dopravy prečo to po roku zrušili keď to bol taký strašne super nápad

Mas cestovny poriadok z roku, kedy to tak bolo? Rad si pozriem. Ale, zakladny navrh by aj tak bol, aby na vsetky 4 ICcka bol na BAhlst dobry pripoj do VIE, ci uz s prestupom alebo nie.

No a na nesuvisiacu temu, co sa mohlo teraz diat v KE, keby bola R2 a BMW: e.dennikn.sk/minuta/3124086

Ja mam vyhrady uz proti Volvu. Slovensko je prilis zavisle na vyrobe jedneho vyrobku - aut. Ak klesne dopyt, bude to celkom problem. Keby tu bolo BMW a zdvojnasobilo investiciu, tak tato zavislost este stupne. Radsej by som videl tovarne roznych typov a uplne najradsej hi-tech priemysel s vyssou pridanou hodnotou. Ten by snad nalakal ludi nazad domov.

Suhlas, ale najprv by muselo nase skolstvo produkovat “hi-tech” zdatnych absolventov. To sa bohuzial nedeje.

Slovaci su sikovni. A “hi tech” ludi je kopa. Staci sa pozriet kolko slovakov ukonci kazdy rok CVUT a MUNI. A ostanu pracovat v Cesku. Ja som tiez medzi nimi