Pozeráš si len obrázky, alebo si občas aj prečítaš, čo je okolo nich napísané?
Aké zdroje mám uvádzať? Komu som ukradol aké myšlienky? Trošku si to uprac v hlavičke.
Ja s touto tézou plne súhlasím. A zároveň tvrdím, že “štát” tento problém nevyrieši stavaním infraštruktúry vyššieho rádu do každého chudobného okresu, ale zlepšovaním podmienok vzdelania obyvateľstva. Nehovorím, že každý má byť hneď inžinier, alebo lekár, ale v tých chudobných regiónoch je vysoké percento obyvateľstva s ukončeným iba základným vzdelaním. A úlohou štátu je to vzdelanie posunúť aspoň na úroveň strednej školy (min. učňovky, nemusí byť hneď ukončenie s maturitou).
Len peniaze určené na vzdelanie a reálnu pomoc chudobným rodinám doteraz vždy končili v rôznych šuflíkových projektoch, takže rovnako, ako v infraštruktúre, tak aj vo vzdelaní a vyrovnávaní soc. rozdielov sme sa nikam neposunuli, naopak v oboch spomenutých oblastiach sme začali ešte viac zaostávať voči zvyšku EU.
A v tomto bode marazmu som si dovolil povedať to, čo tu už viacerí píšeme niekoľko rokov, že samotná výstavba diaľnice nič nevyrieši, pokiaľ má dotiahnuť potenciálnych investorov do oblasti, kde nemá koho zamestnať. Nie preto, že by tam ľudia nežili, ale preto, že sú nepoužiteľní. A takýchto ľudí zapracujú skôr malé a stredné podniky, ktoré sú štátom stále totálne ignorované, ako ďalšia dotovaná automobilka alebo fabrika na káblové zväzky niekde v Rimavskej Sobote (to bol len príklad).
ja nespochybnujem prínos M30, ako takéj, ale myslím si, že viac sa prezentuje politicky, ako odborne. Len čas ukáže koľko pritiahne dopravy, kde je pravda.
Hej-slo blavastan v priamom prenose:
„Experti Rady Európy konštatujú, že Slovensko patrí k najviac centralisticky riadeným štátom Európy. Aj závery štúdie OECD potvrdili, že centralizmus na Slovensku obmedzuje hospodársky rast a v prípade ďalšej decentralizácie je možnosť rastu HDP cca 10-percentný," dodala únia.
Veď to je informácia, ktorú každý pozná kto sa v tomto orientuje a vždy raz za čas príde správa z európskej rady v zmysle mali by ste to riešiť lebo to je pre krajinu kontraproduktívne ale kto by to mal zmeniť keď približne 70% poslancov národnej rady má ako bydlisko zapísanú Bratislavu a zvyšok nemá poňatia ako sa žije za Trnavou. A za ďalšie prečo by to vlastne menili? Obmedziť progres vlastného mesta a regiónov okolo aby niekto v sobranciach mal lepšiu kvalitu života? Nech sa presťahuje do BA nie? A to už je tak vsugerované zmýšľanie, že keď chceš lepšie zit, choď do BA, na západ. A tak len ľudia chodia do BA ale Bratislava k nim už nie.
RDVD, viacmenej suhlas. Akurat, ze hejslovacky blavastan je sucastou EU. Takze ak sa na take veci poukazuje, tak sa tym na urovni EU aspon nieco robi (obmedzenia pristupu k eurofondom pre BA).
Ale, aby sme nezabudli aktualny vyvoj: na zelezniciach sa 30 rokov mlelo, ze stavame rychlostne od zapadu/BA na ZA a vychod. No a aj ked uz ignorujeme fakt, ze sa tym zas odignorovala cela juzna polka Slovenska, tak ked uz sa na tom vychode nieco ma zacat stavat, UHP zisti, ze: “Modernizácia na vyššiu rýchlosť sa skončí v Žiline, aj keď železničiari počítali s jej pokračovaním ďalej na východ.”
Preto je pri cestach aj zelezniciach tupost stavat len jednym smerom. Spravodlive to bude len, ak sa cca rovnako peniaze davaju na infrastrukturu do vsetkych krajov, tak ako to vyzaduje EU.
Z tohto by som vypichol elektrifikaciu a rekonštrukciu trate BnO-Humenne lebo neviem sa nikde dohľadať prečo je pri nej napísaná suma 15mil? Projekt ktorý je bol/je na úrovni 100mil. sa osekal na 15mil? Veď to ledva natiahnu vedenie za 15mil.
inak povedane vcelku z relativne nadejneho projektu spravili mackopsa , vyhodene peniaze von oknom doslova. tych 15mil nech radsej pouziju fakt na nieco ine a nech ten vyrazne orezany projekt radsej cely zrusia.. otazka ale znie ze kam pojdu vsetky tie dalsie miliony cca 85mil. z tohto projektu kedze bol planovany z planu obnovy eu tak preco ho takto osekali? komu potecu zvysne miliony konkretne 85mil. do vrecak? to strasne smrdi. nepaci sa mi to. takisto uz uhp zacalo tlacit na osekanie Poprad -SNV a chcu zo 160 na 120 ,hnus ..dufam ze aspon toto dolezal nedopusti. 120 mozu robit tak lokalky typu kralovany trstena ci SNV Levoca ci Cadca Makov a pod ale preboha nie hlavnu trat v r.2021!
Tipicky PACHO: ked napisem, ze obchvat treba, tak to znamena, ze “všetko čo je v pacholande, je zbytočné a megalomanské”?
A koho zajima, ze ak by to rovinate spojenie juhom uz 20 rokov bolo, tak dnes na Slovensku nie su ziadne okresy s 20+% nezamestnanostou, investicie by rovnako prudili aj na vychod aj zapad SK, KE-BA by sa jazdilo za 3 hod, a aj situacia na severe by bola lepsia, kedze by sa tam nepresunulo tolko premavky? A miesto hej-VYYYYSNOVEHO mohli postavit aj 10-poschodovu galeriu, a este stale by to bolo za zlomok ceny a za 1 rok hotove (kedze mozemky a vsetko uz davno maju).
hlavne ze si obhajoval talianov. ale keby sa tam neskor otrhlol kus betonu neviem co by si napisal. ale je to magalomanske spolu s D3, nic take megalomanske este vo V4 nepostavili ako toto. poliaci a madari za tych 10 rokov co sa toto stavia postavili dialnicu krizom krazom.
Súhlasím, nemám nič proti R7 BA-KE. Som z okolia ZA, budem len rád, keď pôjde každé jedno auto smerujúce z východu na západ a opačne, práve nie cez Žilinu
Ale úprimne, podľa stránky NDS R7 = 189,08km, a po skúsenostiach s projektovaním, súťažami, či s výstavbou, je R7 a mnohé ďalšie úseky napr. aj ešte D1 (Turany) a ďalších R pre mnohých ľudí už neaktuálne témy. Asi vieš, čo myslím, roky letia … Prirátaj si, že Višnové bude Tvoj vek + 3 roky, Turany + cca 10 rokov (ešte sa projektuje + stavba), niektoré R nie sú ani na začiatku projektovania …
Ja mam juhom na mysli R1+R2, z ktoreho uz chyba len 170 relativne lahkych km + Soroska. Ak by sa Soroska uz stavala (tj, ak by Dolezal dotiahol vsetky papiere miesto toho, ze ju odpisal) tak zvysok by bol urcite za menej casu aj penazi nez Visnove + Turany.
Ake budu rocne naklady na prevadzku/udrzbu toho tunela? A kto a z akych penazi to zaplati? Budu nasobne vacsie nez ak by to slo po povrchu. Aj preto je este aj dnes pre stat vyhodnejsie to zrusit. Preinvestovane naklady mozu na principe “politickej zodpovednosti” vymahat od tych, co to podpisali. A ci to zasypu alebo nezasypu je mi uplne jedno. Ked chcu, mozu tam kludne urobit hydroponicke sklenniky, ked sa budu vediet uzivit.
Alebo, este lepsie, mozu to dat dorobit cez standardne PPP, teda, ze koncesionar to dostavia a potom bude prevadzkovat z vybratych poplatkov. Hned by sme videli, aky je ten tunel “potrebny”. A usetrene eurofondy mozu pouzit inde.
je to vlastne vydatny pramen vody. okrem toho rekreacne ucely, npr. hotel pod skalou. alebo mozno aj zdravotnicko-rehabilitacne ucely, ako v jaskyniach ))
Vies ono je to ako s fabrikou ktora je nerentabilna… nebudes do nej len liat a liat peniaze… a dokonca ani nevies kolko to este zhltne.. Proste das strop kolko maximalne do toho este das… Lebo skanska kludne zaspieva ze chce este 200mil…a co potom + dalsie pridruzene naklady niekde inde… Tipujem ze aj technologia bude oproti povodnym odhadom tak o 30percent drahsia, a jej dodavka moze kludne viaznut
Inak to vobec nie je zly napad nech si to sukromnik dostavia a vybera myto za prejazd, tiez by ma zaujimalo kolkym obcanom by zrazu nevadilo chodit po starej ceste…