Frostbite, zabudas bohuzial na to najdolezitejsie: Polsko ani Madarsko nestavaju nezaplatitelne a nepostavitelne megalomanie stylu D1 ZA-PO, kde su desiatky tunelov a tak narocny teren, ze koniec.
Hej ked nieco podobne ani nemaju ![]()
Co splietas. Krakow - Zakopane je vytazenejsia cesta nez cokolvek v nasich kopcoch. A uz davno tam mali aj stvorprudovky, ktore jednoducho sledovali teren, aby vobec kapacitne stacili. Dnes na S7 dokoncuju prvy tunel. Ale dolezite je, ze do tych kopcov si netahaju dopravu, ktora tam nepatri. Presne tak aj u nas doprava vychod-zapad by mala viest juhom bez tunelov (max 1), a uz davno by to bolo hotove.
a) Poľsko je samá rovina
b) Ešteže D3 končí na Skalitom. Ibažeby nie. (alebo účelovo zabúdame?) (Hint: najdlhší (prvý?) mimomestský tunel v Poľsku)
Hej lebo polsko je len po krakov… To ze maju par kopcekov pri nasej hranici neznamena, ze tak vyzera cela krajina…
Ved ani ten tvoj preslaveny juh slovenska nie je rovina, co si budeme klamat…
Preco napr. na obchvate ozdian je pridany pruh v stupani? :mrgreen: dalej:
goo.gl/maps/TxW7XbgztEaA6zhN6 = rovina
goo.gl/maps/FWdpQ7PmBjhDqaoD8 = rovina
goo.gl/maps/w4zh8medyopDxDsi9 = rovina
goo.gl/maps/6VQL7y2e1dHdHJdL7 = rovina
goo.gl/maps/Ch1eQP22U8hddgrs5 = rovina
goo.gl/maps/ktR3xLQaFdvKs5bs5 = rovina jak lusk
Ako to vyzera okolo mytnej tu asi vobec nebudem davat, kedze je tam vacsia rovina ako v holandsku ![]()
Sorosku a Plesivec popr. Zvolen, tu asi tiez ani netreba davat a kazdy si domyslii.
Teren na R1+R2 nie je o nic lepsi ako teren ktorym prechadza D1…
Hej lebo porovnavat dopravu hned na vystupe pri meste so 750k obyvatelovmi a 30K popr. 90K je uplne to iste :mrgreen: Nehovoriac o tom, ze v metropolitnej oblasti krakova zije cez 1,7m ludi…
Chudym duchom treba obcas dopomoct. Tu si pozri obrazok a hladaj zelenu farbu: en.wikipedia.org/wiki/Geography … a_topo.jpg . To su miesta kde sa primarne stavaju dialnice v normalnych krajinach. A potom hladaj tmavohnedu a sivu. Tam su primarne naplanovane tie h e y s 1 0 v 4 c k e.
To ze ci je dialnica 100 m.n.m. alebo 400 m.n.n. je uplne nepodstatne, ked prechadza rovinatym terenom a nie su tam strme vyskove rozdiely, ktore treba prekonavat..
(Soroska, Plesivec, Fatry, Brainsko napr.)
Napr. tento teren mi nepride moc odlisny od toho co by mal byt na R2 co som postol nizsie:
goo.gl/maps/j1DXbWpDQry95CwJ9
goo.gl/maps/XjtWFHiU7iwQCu2t7
goo.gl/maps/omqFRtdekHKxwLMZA
goo.gl/maps/PtQyhHpo5Bh2zh976
Atd, ![]()
Uz som tu cital vela somarin od planovacov, co idu stavat dialnice podla google mapy. Ale podla streetview, to je teda nove dno ![]()
K tvojim poznamkam
- D1 nejde 400mnm, ale 800mnm
- R1+R2 potrebuje jeden tunel - Sorosku. D1 ich ma naplanovanych od ZA po PO kolko!?!?! Len pri ZA 3!!! Pri PO 1 (+dalsie dva na R4!!!). Vsetko zbytocna megalomania. Pahorkatiny co su na R2 sa vsetky daju riesit bez tunelov (a keby sa chcelo, tak aj Soroska).
Ako chces ist cez sorosku bez tunela?
Prestuduj si prislusne vlakno (aj ked dufam, ze teraz je to uz bezpredmetne, kedze je vyhlasena sutaz s tunelom
).
Street view je na ilustraciu
Inak je to slovo proti slovu a osobne fotit teren sa mi nechce.
- Ako som uz pisal, nadmorska vyska nie je problem, comu to akoze vadi?
- Ved ani visnove nebolo treba, keby sa spravil severny obchvat Ziliny… Ani plesivec by nebolo treba, pokial by sa asanovala polka dediny… Trapne. Neviem co ti tak vadi na tych tuneloch. Lebo Dargov je vlastne na severe… Som zabudol, ze vsetko od Moldavy a Bidoviec severne je uz sever! Pardon
A ja som si myslel, ze poladovice su len na severe, ach jaj. ![]()
Zle si si myslel. Asi si zas nedaval v skole pozor, co? Na severe je:
- viac snehu
- viac dazda
- viac mrazu
- viac zamracene.
Ked nerozumies rozdielu medzi tym a “A ja som si myslel, ze poladovice su len na severe, ach jaj” tak najlepsie spat do materskej.
Chudobnejší duchom mi ešte stále nevysvetlil ten paradox S1 pri našich hraniciach lebo
"Polsko ani Madarsko nestavaju nezaplatitelne a nepostavitelne megalomanie stylu D1 ZA-PO, "
čo ten úsek je.
Inak smutný fakt, že sa v každej téme sa rozumne debatuje dokiaľ nepríde doktorko a nezačne všetkých dookola urážať. Fakt suterén.
Tento ťa kľudne presvedčí o tom, že Zem je plochá a leží na chrbte korytnačky… Toto nemá význam nekrm trola. To je to čo chce. Pozornosť.
Nadmorská výška spraví v slovenských podmienkach veľmi veľa. Teplota typicky klesá o 1 °C na každých 150 metrov, a niečo málo spraví aj ten skoro jeden stupeň zemepisnej šírky. To vie byť v zime poriadny rozdiel, hlavne v počte dní s teplotou pod nulou. Na to je priamo naviazaný aj počet cyklov zmrznutia/roztopenia, čo zrejme riadne vplýva na životnosť.
Z tohoto jedného hľadiska by naozaj bolo omnoho lepšie mať spojenie BA-KE na juhu. Štrba je v najvyššom bode okolo 910 m oproti Kriváňu s nejakými 420 m. Medzi Kraľovanmi a Fričovcami si celý čas vyššie, ako v najvyššom bode R1/R2 TT-KE (keď bude tunel Soroška).
Aj pred chvíľou som došiel z Púchova (270 m) do Bratislavy (140 m), v Púchove mrznúca brečka, v Bratislave po snehu ani pamiatky. Aj v rámci BA je niekedy na Horskom parku sneh, a dolu vôbec nič, a to je sotva 120 metrov.
Aquila, to pekne zhodnotnil, prečo ostatní členovia z iných časti Slovenska čakajúci na bezpečné (a hoci sa budú volať aj rýchlostné a nemusia to byť diaľnice v parametri 26,5) sú na tomto fóre pobúrení lebo “Žilina a okolie” a nezabúdať aj na BA. Tiež ozrejmil vplyv žilinských politikov ako aj žilinskej univerzity na výstavbu ciest. Viď: viewtopic.php?f=42&t=2837&p=226213#p226213, Je to takmer predposledný príspevok na 204 strane.
dargov a soroska su na juhu a na severe je chlmec, visnove, ovciarsko, korbelka, havran, cebrat, branisko, presov, okruhliak. len tie dlhsie. na juhu este estakada pri krivani a na severe sverepec, povazska a ktovie co vsetko.
polsko a madarsku buduju vselijake 4pruhove cesty. pre vacsie aj mensie mesta. praveze je divne ze nase 90k alebo okresne mesta musia mat D26,5 s mostami a tunelmi a susedia kopiruju teren. poviem preco: tu sa kazde vacsie okresne mesto hra na “metropolu” a 80k krajske mesta su uz pupok sveta…
no a co? pokial je len pahorkatina tak rozumne zmiernenie parametrov (ciastocne kopirovanie terenu) to vyriesi. navyse trasa v udoli kde cesta bez problemov zmesti je akoby rovina. dargov, soroska, branisko, krivan a sverepec su lokalne zavady. aj polsko a madarsko maju nejake velke mosty vid okolo vroclaw alebo balatonu. akurat ZAkraj ma tazky teren kvoli tomu to cele viazne.
Schvalne som si nasiel tvoj prispevok v prislusnom vlakne a viest RC cez Silicku jablonicu je este vacsia kktina ako ju viest hore soroskou. Nerealizovatelne.
kreten X chce vystupat 50% svahom na Silicku planinu a potom zist dole krasovym kanonom k Jablonovu, len pre info s kym sa bavis ![]()