Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

To tliachanie sa hodí skôr tebe a tvojmu vareniu z vody, milý veterán fóra. Ja som tvoja sekretárka, že ti mám zháňať údaje pre tvoje bludy? Ty si s niečím prišiel, tak si to obháj.
Ja som bol voči tebe natoľko korektný, že som ti na základe verejne dostupných údajov aspoň zhruba prepočítal (aj s porovnaním s veľmi podobným projektom) stavebné náklady, predpokladané náklady na úroky (podľa úrokových sadzieb pre danú dobu) a z týchto dvoch veličín vyplývajúci “vývar” na úrdžbu za 30 rokov. Dokonca som ti dal aj porovnanie, koľko platí každý rok za údržbu porovnateľných ciest NDS.
A jediné, čo si dokázal ty, ako odpoveď na akúkoľvek otázku, sú najprv výhovorky a potom urážanie diskutujúceho.
Gratulujem ti, pán moderátor.
Ako, na Dr.iksa reagujem len tak, ako si tie jeho nezmysly zaslúžia. Ale od veterána a zároveň moderátora fóra som čakal ucelenejšiu argumentáciu a hlavne viac chochmesu.
Takže buď taký láskavý a pouvažuj nad niečim, ako autoremedúrou tvojho príspevku, dobre?

Árpi a jeho rozhodnutia:
Čadca - jedno z mnohých rozhodnutí maďara (myslím, že tu by označenie mečiarovec, slotovec alebo h3jsl0vák bolo značne mätúce), prečo chýbajú peniaze inde. Prečo nesúťažil nanovo vie len on. Neviem o tom, že by mu nejaký nasratý kysučan držal pištoľ pri hlave, aby podpísal zmluvu.
Prešov - investícia pre východ. Aj R4 aj D1. D1 podpísaná z jeho strany pod rovnakým nátlakom, ako Čadca. Veď za to predsa celý východ bojuje, aby sa nestavalo stále iba na západe. A na východe je nepodstatné, že je to predražené. Lebo je to pre východ. Na predražené zákazky je dovolené pľuť iba v Žilinskom kraji. Čo na tom, že aj vďaka týmto Arpiho podpisom ostalo menej na predĺženie D1 do MI.

Pozn. pod čiarou: Potiaľto je tvoja osobná argumentácia o zbytočnej drahote konzistentná (komentár k PO patrí hlavne “zanieteným” diskutérom z východu). No ale potom príde reč na R2 a začínam sa strácať.

V BB kraji predlžuje R2, za ktorú tu tak bojuješ aj s Dr.iksom, smerom na východ. Aj sa vykupujú pozemky, len tak bez ladu a skladu, bez projektov.
No a tak ako si načal úvahu pri R4 o dôležitosti úsekov, s rovnakou úvahou už neoperuješ pri R2, či je obchvat Bátky a výkup pozemkov pri Čuke dôležitejší, ako práca na pokračovaní D1 z Bidoviec ďalej do husto zaľudnenej časti východu po MI. Či je Soroška prepájajúca ľudoprázdny Gemer dôležitejšia, ako Dargov spájajúci hustoobývané územie KE, TV, MI,…
Treba si fakt ustáliť, čo vlastne chceš/te tomuto fóru odkázať, lebo sa v tom každý normálny človek musí strácať.
Keď kvôli predraženej Čadci a predraženo (D1)/nepotrebnému(R4) Prešovu nie sú peniaze na D1 do MI, je to zlé.
A teraz, keď aj kvôli predraženému úseku na R2 od Kriváňa a výkupom pozemkov bez projektov nie sú peniaze na D1 do MI, je to dobré alebo zlé? Keď kvôli (otázne ako moc potrebnej) Soroške nebeží príprava Dargova je to dobré alebo zlé?

ak to povazujes za bludy je to tvoja vec. evidentne som par prispievatelom stupil na otlak tak ako predtym pri cenach, nuz treba sa zmierit s tym ze ani v mekke vyspelosti - povazi neboli vzdy take intenzity ako teraz, dokonca boli uplne inde.

nevrav, mozno mi uniklo co vsetko si spocital, ved kludne daj odkaz…len ci zohladnil vsetko…

Presov-investicia pre vychod sa musela znova a znova prepocitat cez HzP kym CA sa nemusela…nikoho nezaujimalo ze vychod-nevychod. dalsi argument mas vyvrateny.

na sorosku dodnes nebol vyhlaseny ani len tender a ci bude podpisana zmluva bude zalezat od dalsej vlady kde arpad takmer naisto nebude… predcasny vykup pozemkov bol pri batke kde sa v 2009 vydalo uzemne rozhodnutie a odvetedy vsetky tie vlady nepohli prstom. to je kusok ktory sa da postavit poloprofil za naozaj nizku cenu a ak si si nevsimol (zrejme nie ked sa zaoberas sam sebou) parkrat som poznamenal ze by mal dostat prednost pred soroskou. co sa tyka MI, myslim ze sme sa s nevo83 zhodli ze dargov je OK ale ovela viac treba dalsi kusok na MI. v tom ze kvoli comu sa tam neriesi sa asi nezhodneme. to je ale lahko spocitatelne, v BB kraji sa stavia kri-tom a snad bude kri-myt. zatial to vyzera dokopy na nejakych 350 mega. v PO kraji zatial JZO a SO I. za 500 mega. v ZA kraji tazko povedat ale ta suma rozostavanych usekov sa pohybuje urcite cez miliardy a par sto mega. takze kvoli krivanu a batke nie su peniaze na MI zato miliarda pri ZA a CA nikoho o nic neobera. :laughing: :laughing: :laughing:

mohli by sme pouzit argument ze uz je zbytocne tlacit sa cim skore dokoncenie dialnice D1 BA-KE nakolko v 2021 bude suvisla dialnica cez madarsko a treba skor tlacit na cim skore dokoncenie obchvatu KE a spomenuteho useku dargov-MI. Presov a pod.

pri tebe plati na hrube vrece hruba zaplata. ja som modearator a nie upratovacka a moderatoroch rozhoduje ten kto toto taha a to ty ani par dalsich nie ste.

Tebe robí úplne elementárny problém čítať s porozumením.
Po posledných testoch PISA sa ani nečudujem.

Nie si ty náhodou z Revúcej a nevoláš sa Andrej? JA som moderátor. JA rozhodujem kto ťahá.
No zatiaľ tento povoz ťaháš ako vulgárny pohonič.

Dargov ani Soroska podla mna nie su v tejto chvili problemove useky… za tieto PENIAZE a CAS sa da postavit ovela viac a hlavne rychlejsie kedze zbytok ( okolo tychto tras R2 D1) pomoze ovela viac.
Pretoze to co ,akoze stratim, na SOROSKE hravo a hlavne bezpecne dobehnem na inom a dlhsom useku.. ci uz to bude Moldava - Saca alebo by to bola RS- RV.
Dargov je na tuto dobu super porieseny a podobne ako pri RV sa postavi 20km roviny Dargov - Pozdisovce, alebo Pozdisovce - Michalovce.

Uprimne ak by aj ZA kraj bol ,nedostavany, dlho tak si myslim ze kazdy z nas by privrel oci nad mensim preplatenim zakazky ale hlavne by im to pomohlo.. cize ak Cadci pomoze tento usek tak cert to ber.
R2 Kosice - pani neverim ze sa postavi tak skoro.. max tak II.usek po napojenie na R4.. zbytok ako obchvat okolo USS a napojenie z R4 na USS tak skoro nebude.. peniaze sli inam, ( vyhovorka je ze sa prekresluje krizovatka Polov + chybajuce vykupy)

PO kraj si po tejto vystavbe co sa tam stavia tak maximalne este zasluzi 1 usek na rovine po Lipniky co je 4km a konec. Zbytok je nerenatabilny na vystavbu v blizkej buducnosti

presne tak, problem je ale ten ze my tu sice povieme ze soroska moze pockat aby sa usetrilo 300 mega, aj dargov moze pockat zato nasi “kamarati” chcu turany-hubova tak ci tak. a chcu samozrejme celu D3 vratane KM-oscadnica a nie rozsirovanim I/11 ale komplet novu.

Zaujímavé konštatovanie! Prečo sa potom maďarom a poľakom oplatí stavať via Carphatia v plnom profile a nám R4 nie?

vceliak, lebo na rozdiel od niekt jedincov si myslim, ze peniaze treba delit spravodlivo, nemozes rozbit bank len na PO BA ZA, ci si myslis ze vsetko teraz treba nadrbat do R4 ?
Madarom ostal uz len jediny usek 50km/ kt mali financovany z EU do 2023 plus stavaju to na rovine cize maju WIN-WIN situaciu… nevraviac ze si ho pripravili co sa o nasich usekoch povedat neda.

S intenzitami 1995 mam pramalo spolocne, ani som nenavrhoval metodiku, ani som sa nezucastnil scitania a len sa snazim co najviac pouzivat to co je/bolo na internete, ale zaroven nezabudat na “sedliacky rozum” zvlast pokial je informacii viac.

1995 bola slovenska ekonomika na tom velmi zle, export bol odstrihnuty, zbrojarska vyroba zastavena, motorizacia vyrazne nizsia nez je dnes.

Snad nikto nepochybuje o tom, ze keby sa namiesto D3 Strazov-Brodno a D3 Svrcinovec-Skalite postavili D3 Brodno-KM a D3 Cadca-Svrcinovec, tak na Kysuciach zapchy nie su a ceny/odhady hovoria o tom, ze by to bolo za velmi podobnu cenu, lenze takto to vyzera, ze kolko penazi sa minulo na D3, preco chcu dalsie peniaze? Asi preto, ze sa neriesili najvaznejsie dopravne problemy.

Peniaze na dialnice do ZA kraja sa tu preberaju odkedy existuje toto forum, ale co z D/RC sa dokoncilo za poslednych 30 rokov z toho co kraj naozaj pali? 18 km na zapadnej D1 a D3 po ZA, lacnych 16,4 km D1 DS-Tu a 5 km polprofil D3 Oscadnica-Cadca, kde je trvale 60 km/h a zapchy do CA kazdy pracovny den.

Sam dobre vies ako MD/NDS/SSC taja udaje, takze nieco presne spocitat je tazke, tiez som Ti nevyhadzoval na oci kazdy usek z Tvojho zoznamu cien usekov, ked sa cena zhruba podobala. Totiz aj NDS ma v tom bordel, ze sami castokrat daju zle cislo.

Kazdy sudny clovek ked vidi co sa deje v CA kazdy pracovny den, tak uzna, ze to je treba urgentne riesit, to vsak nie je Tvoj pripad. A mohlo sa to riesit lacnejsie, ale uradnici to neboli schopni zabezpecit. Daj si do hodnotenia 30-60 minutove zdrzanie pre tisice vozidiel denne a porovnaj to s inymi “dolezitymi” usekmi na R2.

Bol v ministerskom kresle kratko a tak to odklepol. Ako som pisal(bolo by dobre najst to video), povedal nieco taketo: “Co som s tym mal urobit, ked to bolo vysutazene, tak som to podpisal.” Keby to zrusil, bol by sud, ktory by zrejme rozhodol, ze to zrusil protizakonne ako rozhodol sud v pripade Vazny vs. D3 Strazov - Brodno v prospech Skanska, len Skanska velkoryso nepozadovala nahradu skody. A keby bol zakazal podpisat Cadcu, tak sa urcite nestavia doteraz, vyhovaral by sa, ze bezi sudny spor a on s tym nemoze nic robit, co by mnohi s obrovskou radostou prijali, podla hesla: Cim horsie, tym lepsie.

Ked som upozornoval na to, ze krizovatka Presov,zapad je nezmyselne predrazena dlzkou samostatnych vetiev, tak ma sokoval nazor (volna citacia), ze preco setrit, aj tak by sa to nepouzilo na vychode!

A podobne dalsie nazory, ze na vychode sa nic nestavia, aj ked mnohi neakceptuju, ze dialnica za LM uz je predovsetkym pre vychod, tak aj od zapadnej hranice PO kraja po PO sa u niektorych absolutne nerata, ako keby tam dialnica ani neexistovala, alebo bola zadarmo.

Nie je zasadne predrazeny, treba brat do uvahy, ze teren nie je nekonecna rovina, aj ked niektori sa snazia o tom ostatnych do mrtva presviedcat.

Vyhodit firmu zo stavby nie je az taky problem. Ale treba povedat aj to “B”, ukoncili to nevyhlasili tender ani 3/4 roka po tom, co sa dohodli na ukonceni stavebnych prac a zanechali naslapne miny v podobe nedoriesenych sporov ohladom platieb za prace, zaplatili doplatok 24,8 mil.E za nieco, co tam dufajme aj naozaj lezi (keby to bolo v istych oblastiach Sk, tak uz nelezi). A mal to urobit o 1-2 roky skor, pozri si prispevky na fore, ked sa vedelo, ze to nie su schopni stavat v termine. Dalsia naslapna mina su prezentovane kriteria tendra.

Takze mu treba dakovat za to, ze to urobil neskoro, zle a nehrozi, ze by sa coskoro v stavbe pokracovalo? :unamused: Chapem, ze pre teba je to uspech.

Jedine v pripade, ze D/RC nema za ciel obsluznost uzemia. Ale nas pripad je aj obsluznost uzemia a teda hustota obyvatelov je releventny udaj. Cesta I/61 a cesta I/18 od Ladcov po MT v dlzke 70 km mala vysoku intenzitu aj bez dialnice uz v roku 2005.

Preco nie su podobne intenzity na 70 km useku od konca R2 (zapadne od ZV) smerom na vychod ako boli uz v roku 2005 na ceste I.triedy Ladce-MT? Pritom motorizacia odvtedy stupla a teda intenzity by mali byt este vyssie ako boli na I/61 a I/18 v roku 2005.

Tam, kde stavaju v plnom profile maju na to intenzity alebo ocakavaju v kratkom case narast, pripadne analyza ukazala neefektivnost stavat polprofil. 80 km od nasich hranic zatial k slovenskym hraniciam plny profil nestavaju, uvidime o kolko sa oneskoria a Poliaci maju este skoro 40 km od Rzeszowa intenzity 11-18 tisic v/24h, kym u nas mame take intenzity len 15 km od PO, kde plny profil ma opodstatnenie. Takze ked to oni postavia po hranicu a u nas stupnu tie nizke intenzity, tak bude mat aj u nas opodstatnenie stavat plny profil, ale stavat plny profil, kde je intenzita 2.5-7.5 tisic nema zatial opodstatnenie.

zabudol si dodat ze ani madari nemaju na plny profil intenzitu a stavaju plny profil M30. a je jasne ze sa to neoplati ale ich to proste nezaujima, beru to ako zakladnu infrastrukturu. mozno ani metro vo varsave sa financne neoplati aj tak ho stavaju. proste to je totalne iny pohlad na svet aj v polsku aj madarsku ako excel-tabulky.

stat musi mat jasne ci bude uplatnovat HzP ale so serioznymi udajmy, realne naklady a realne buduce intenzity so zohladnenim narastu intenzit ale aj zostatok aut na paralelnych cestach. ak to nechce uplatnovat tak nech povie na zaklade coho, jedna vec je ista staval len na zaklade sucasnych intenzit dopravy a nicoho ineho je neprijatelne a je to rozpore s principmi EU.

zase ked niekoho nezaujimaju udaje v case ked sa vystavba dialnic rozbiehala preco by mna mali zaujimat udaje z 2005-2010 ked sa efekt meciarovych dialnic naplno prejavil a inde bola stagnacia.

s tymi intenzitami uz bolo povedane…som rad ze sa to tu takto preberalo. nakoniec nikto nevedel normalne vysvetlit ze preco pri malych rozdieloch v intenzitach boli tak velke disproporcie za meciara. keby sa stavalo pomerne, nebolo by PPP2, a teraz sa ciastocne komplenzuje R2 v BB kraji aj ked sa kvoli tomu nestavaju ine, vytazenejsie useky. a neplatime 4 mld. v cenach ked sa stavala pribina ale menej. bombasticke clanky na urovni “dzurinda zastavil dialnice” a dalsich nezmyslov. az na nejake chybajuce obchvaty na juznej R3 alebo presnejsie I/66 a pri batke ostava totalne zanedbany KE kraj.

V podslednych prispevkoch tuto su 2 nepravdive premisy ktore su zivotne dolezite:

1. pocitanie dedin, osad a chodcov po trase. Jediny relevantny udaj je 1,6 miliona ludi v Presovskom a Kosickom kraji ktore bolo treba pripojit najrychlejsie na Bratislavu. Z geografickeho stredu vychodneho slovenska, co je zhruba Presov, najkratsia trasa na Bratislavu vedie presne cez Nitru, Zvolen a priblizne cez Spissku Novu Ves. Tato trasa mala byt vybudovana prioritne ako nosna. Tato trasa by mala najvacsie pokrytie uzemia na Slovensku, 50km hore a 50km dole by pokryla 70% uzemia Slovenska pri dlzke okolo 440km. Vsetko ostatne malo byt riesene az nasledne ako lokalne zlepsenia, kedze vsetko ostatne niekoho lokalne zvyhodnuje.

2. Juzna trasa alias cesta E571 ktora sa u nas zatajuje, nezacina na D1/R1, ale v Bratislave. Spolocne tahanie juznej a severnej trasy po Trnavu je pre juh naokolo. Uz len dokoncenim R1 od Bratislavy po sucasnu R1 Vahovce by sa juzna trasa skratila o asi 15km.

Zas vela balastu, na ktory sa da odpovedat velmi jednoducho:
Preco su na R2 ZV-KE (zvlast medzi RS a RV) nizke intenzity? Napr. preto, ze tam neprisli investori, kedze stat im tam neslubil dialnicu, ako slubil ZA a okoliu, a tym padom tam je vysoka nezamestnanost, nizke platy, kto si moze dovolit jazdit? To vsetko sa na severe udialo, a preto su tam dnes vyssie intenzity. Cize ked bude R2, pritiahnu sa investori (resp. ludia budu moct za pracou dochadzat do KE/ZV/BB/dalej), tak sa aj tie intenzity vyrazne zvysia. Ci si niekto mysli, ze v okrese s 15% nezamestnanostou je taka ista automobilizacia ako v tom s 2%-nou?
A naopak, ak sa teraz budu dalej liat peniaze do D1/D3, tak sa tie noznice budu dalej len roztvarat.

No a o investiciach na D1 RK-PO, presne to je cast D1, ktoru treba porovnavat s R2. A presne tam nie je ziaden dovod, preco sa v PO kraji leju neobmedzene zdroje najprv do dialnice RK-PO a teraz do obchvatov PO, a do ekvivalentu na R2 prakticky nic. A vela ludi tu na fore na to (aj na megalomanstvo a nezmyselnost PO obchvatov) poukazuje cely cas. Akurat rumunsky expert forum necita, len pise nezmysly o tom, ako dnes nema peniaze, lebo bude kupovat darceky v 2029 :slight_smile:.

jano:

• to co sa postavilo ZA kraji rozhodol predsa niekto na nieci podnet /politicky/… ALE v konecnom dosledku sa postavilo a za tazke peniaze, plus tak ci tak by sa dane veci museli stavat lebo by sa ozyvali presne ti isti ,obcania, ze tio treba stavat..
  • ano peniaze boli su a budu hlavnym faktorom o kt sa bude stale hovorit, tak ako sa v praci bavia ludia preco ma ten viac a ten menej ked vsetci robia rovnaku robotu, alebo v rodine preco dostalo jedno dieta viac ako druhe
  • ako kolvek to rozdelis na drobne ci SEVER a JUH, alebo ZA+ Po kraj tak Ti vyjde ze tam slo najviac penazi /ok Beriem aj BA/ tak je logicke ze aj ostatne kraje sa ozyvaju ze potrebuju to a to..
  • ano JUH R2 nie je len rovina ale ma 2 resp 3 useky kt su ,obtiaznjsie, /Krivan-Mytna, Plesivec, Soroska/ zbytok je jednoduchy na vystavbu v porovnani so severom, pricom ako som uz napisal MNOHO ludi ,obetuje, Sorosku za zmysluplnejsie useky..
  • dodam ze Tornala ma 1/2 obchvat ale s max 100 a neviem ci ja mam to stastie ale 3 ma namerali prave tam na rovine
  • suhlasim s Visnovym Ale dodam ze to co predvadzaju moze byt aj z casti ,kamuflaz, pred pripadnym sudnym sporom aby to nevyzeralo ze uz mali dopredu nachystane veci pre niekoho.. + VO /kto robil VO vie co moze UVO namietat/
  • M30 smer KE praveze sa stavia v 2/2 profil, a ak sa nemylim na vybranych tahoch neriesia vytazenost ak sa jedna o spojnice s dalsimi statmi
  • 70km od ZV ?? paneboze ved SVK na sirku cca 460, to co je za ekvivalent… Ano mozno ze ma mensie intentzity od LC- RV /90km/ , ale od RV-KE zasa narastaju co je tiez 70km alebo opacne KE-MI co je 60km.. Tak potom nech sa prioritne stavaju useky kde ta intenzita stupa
  • v 2020 riesit ci stavat 1/2 profil alebo 2/2… Kebyze sa bavime o 3+3 tak nepoviem nic, ale naco mame potom cesty I.tr ?? tie su 1+1

Repetitio:
[album]40422[/album]
[size=77]1193[/size]

Cize si presvedceny o tom, ze v ZA kraji sa postavili tie useky, ktore su pre ZA kraj najdolezitejsie?

U nas nie. Asi mas inu robotu.

Od RK po PO s vynimkou Braniska to je zlozity teren? Stavalo sa za vysoke sumy/km?
Vsetky useky vybudovane od RK po PO s vynimkou Braniska za poslednych 25 rokov boli lacnejsie/km nez Pstrusa-Krivan, a pravdepodobne lacnejsie nez bude Krivan-Mytna, Plesivec, Soroska a pravdepodobne aj ZV. Teda kde je/bude viac drahsich usekov od poludnika prechadzajuceho zhruba ZV-RK? Ak neratam ZV a RK, tak 4:1 v neprospech udajne samej roviny na juhu. A samozrejme niekto bude namietat, ze PO, tak nech 4:2, ale D1 PO,zapad-PO,juh trasu skracuje, kym obchvat KE sice bude lacnejsi na 1 km, ale pre PO znamena predlzenie trasy o vyse 6 km a keby sa staval zapadny obchvat KE, tak by tam bolo treba niekolko tunelov.

Mas dojem, ze tam treba plny profil? Vdaka tomu, ze je usek nespoplatneny, je tam intenzita az 4007 v/24h a 5256 v/24h.

Preto robia vybrane tendre tak, aby ich UVO zrusil? A ked ich UVO nezrusi, tak idu nekonecne odvolania, lebo podmienky sutaze nie su jasne. Skutocne kvalitna praca.

Bezpochyby M15 je jasnym prikladom.

To su co za intenzity 6768, 7064, 5792,5587, 5809, 8826, to maju byt reprezentativne intenzity, ktore maju odovodnovat vystavbu RC, najlepsie v plnom profile??? Devil nemoze prezit, ked sa realne stavala zapadna D1 pri intenzitach v roku 1995, ked bola podstatne nizsia motorizacia, mimo mesta 11-16 tisic a v meste az 27 tisic v/24h(s vynimkou posledneho scitacieho useku kde to bolo len 8904 v/24h, kde vystavba aj koncila).
Okrem toho RV-Saca je len 55 km, teda nejake opodstatnenie ma Saca-Moldava, ale to je len 13 km, dalej su len nizke intenzity az po LC. A Mytna -Lovinobana, kde sa stavia plny profil tiez nema oslnive intenzity.

Plne suhlasim, kde su nizke intenzity, treba stavat obchvaty ako cesty I.triedy a rekonstruovat cesty I.triedy mimo obci, ak je to potrebne.

To uz nemozem povazovat za nic ine ako Tvoju slaboduchost. Okres DT nezamestnanost 4.75%, okres CA nezamestnanost 4.03%, intenzita v roku 2016 na D3 pri CA vyse 15.6 tisic v/24h, intenzita na na R2 pri DT 8.7 tisic v/24h. A to v CA je taka nizka iba preto, ze NDS tunel denne v spicke uzatvara a kto to pozna a moze obist, tak to obchadza. Nemas ani stipku sudnosti len tliachas.

Jasne, uz v roku 2000 boli dohodnute take investicie, ze doteraz sa to este nestihlo nikomu ani len prisnit. Ktoremu investorovi naslubovali dialnicu do MT, ze su tam intenzity skoro 27 tisic v/24h? Zase len preto len necelych 27 tisic, lebo kto vie a moze tak to v spicke obchadza.

Keby sa stavali potrebne useky a rozostavane dokoncili, tak nemame vazny problem, ale to ty nikdy neuznas, to je vsetko nad Tvoje schopnosti chapania.

Cize dvojnasobne intenzity medzi D3 a R2. Ale D3 ma aktualne najdrahsi usek v historii slovenskych dialnic, ktory stoji 10-nasobne viac ako polprofilove useky, ktore su potrebne na R2. A 10-nasobna ta intenzita nie je. A, samozrejme, ta intenzita, aj intenzity okolo MT, su vsetky dane tym, ze stat slubil D1 do ZA pre Kiu a vseobecne uz 25 rokov vyhlasuje ako svoju hlavnu prioritu stavat megalomaniu D1, zatialco dostavat R2 neslubil dokoncit este ani doteraz (a pajaci ako Ty tu protestuju este aj proti tomu, ze sa stavaju jednotlive useky v polprofile).

A uz najzabavnejsie je, ked sa bavime o usekoch na R2 s realnou velkou nezamestnanostou a bez RC, a Ty vytiahnes Detvu, kde je aj nizka nezamestnanost aj dialnica, aj je blizko Zvolena. :slight_smile:

A k tomu “Keby sa stavali potrebne useky a rozostavane dokoncili, tak nemame vazny problem” to je tiez blbost. Keby sa stavali potrebne useky primerane (napr. keby sa postavila Rka pozdlz Vahu miesto megalomanie Visnove), tak nie je ani problem to postavit ani to zaplatit - lebo to su jedine dva dovody, preco spojenie severom este aspon 10 rokov nebude. Jednoducho bud nie su peniaze (napr. PPP3 sa vymyslelo presne preto, ze EU zakazala pouzit eurofondy na Visnove kvoli prilisnej koncentracii fondov do ZA kraja) alebo nie su schopnosti (posledni talianski vitazi tunelu Visnove).

Jano

• este raz ja sa nebavim ci je pre ZA to co je postavene to prave orechove co si TY myslis, ale Hlavne ze je to postavene.. KSK nema ani to…
  • no kedze robis mozno ako Baca tak jasne ze sa nemas s kym o tom bavit, alebo si obycajne vymyslas kedze tato debata je fakt bezna
  • preco davas 25r preco nie 40r vtedy to bolo este lacnejsie,
  • ale kdeze vsetko lahke useky, sem tam tunel sem tam lahky most resp estakada… proste odhrnies ornicu a dali asfalt
  • vies co najlepsie su 1/2 s 90km kt Ti je vlastne na 2 veci na … a nic
  • ano ked stavat D/RC tak v plnom profile
  • Nie, bavime sa o Visnovom, ak by si niekoho vyhodil a hned spustil VO tak Ti to mozu vyhodnotit ako nieco umyselne
  • To ako kto robi VO je druha vec, sef VO NDS by si mal vediet zastat podmienky jednotlivych sutazi a podmienok v nich
  • ano super hladal si dlho a nasiel si 15km usek blahozelam
  • naco su nam dialnice ze, vsetko postavme 1+1… a dialnice stavat vylucne od ZA

Slusna stavbna firma by nemala problem Visnove postavit. A zaplatit? HP-DS nas stalo menej ako sme doposial zaplatili za R1 Pribina. Slaboduchy clovek to nema sancu pochopit.

A za to mozu bezpochyby Kysucania lebo to bolo bezpochyby ich hlavnou prioritou. Alebo aspon, ked uz to stavat, tak keby Vazny protizakonne nezrusil tender bolo by to o 100 mil.E lacnejsie.

Bezpochyby, v celom ZA kraji nic ine nie je a vsetci pracuju vo fabrike so 4 tisic zamestnancami, tranzit neexistuje a slaboduchost niektorych ludi nepozna hranic.

A este tu o cervenej ciapocke. Preto sa uz 2010 zacal pripravovat tender na Visnove a 2011 ho vyhlasili.

To uz je fakt bonbonik, odborne kriterium pre vyber stavebnej firmy je, ze ktora je “slusna” :slight_smile:. Visnove je najdlhsi a najkomplikovanejsi tunel aky si h 3 y s 1 0 v 4 c ki planovaci naplanovali. A tvrdit, ze napr. talian, ktory ho staval, nevie stavat tunely, moze fakt asi len “vseodbornik” Jano.

Boli stavebne naklady na HP-DS mensie ako stavebne naklady R1Pribina? To je jedine relevantne porovnanie co sa tyka stavby. A co sa tyka financovania, tak presne preto je financovanie cez PPP drahe, lebo sa splatky rozkladaju. Ako hypoteka, vsakano. Ale, pre PPP2 je to nerelevantne, tam boli EU peniaze na to, aby sa stavalo za cenu rovnu nakladom. PPP2 je zas len priplatok za to, ze h 3 y s 1 0 v 4 ci potrebovali a nevedeli Visnove v tom case financovat inak ako cez PPP. Cize realne je praveze navysenie ceny Pribiny len dalsiou cenou za Visnove.

A ked su u teba vladne materialy rozpravkami, tak tu mas pripomienku o tom, preco vymyslela vlada PPP - kvoli Visnovemu, kedze na neho nemala peniaze: dialnice.info/viewtopic.php … 00#p213906 . Viem, ze podporovaci naokolo blizsie maju problem citat a pozriet sa spat do fora na taketo veci, takze ti to rad patsty krat zopakujem.