No to snáď nie. Severné Slovensko, t.j. tam, kde je trasovaná diaľnica D1 si prešlo rôznymi štúdiami. Má lepšiu železnicu, lepšie elektrické prenosové sústavy (el. vedenie), lepšie šírenie rôznych signálov, vyťaženú cestu I. triedy, pozdĺžne vedené ďalšie cesty, … na viacerých úsekoch je aj niekoľko km diaľnice. O priemysle a turistickom ruchu písať nebudem, pretože priemysel je na severnej trase výrazne zastúpený (budete mi oponovať, že na juhu všetko skrachovalo a komunisti juh odsúdili, …) a turistický ruch je aj na južnej trase (čo síce je, ale symbol SR je na severnej trase). Takže to nie je o slepom a hluchom. Je to slepom na 1 oko a úplne slepom, keď už.
No práveže toto je to, čo vy nechcete pochopiť. Okolité štáty postavia viac, a čo je na tom? Niekto je pomalší, niekto rýchlejší. Vždy ide o terén a o cenu práce a náklady. Veď na Slovensku sú drahšie stavebné materiály ako v okolitých štátoch, nehovoriac aj vo vyspelých štátoch EÚ. Máme ťažšie finančné podmienky, pretože chceme stavať aj diaľnice s istou kvalitou, tak staviame pomalšie ako okolité štáty. Nemôžete porovnávať Maďarsko a Slovensko. A v Poľsku stavajú rýchlejšie, ale za cenu kvality. Okrem toho, majú viac peňazí, … inú vládu pri moci. Podobne aj ČR.
Na Slovensku nie je dosť D ani RC, to je jasné. Chýbajú domácim obyvateľom aj investorom. Keby som bol ja ministrom MDPaT (alebo aj premiérom), tak sa postarám o to, aby sa na výstavbu diaľničnej siete dalo za 4 roky 200 mld. SKK (a to som max. skromný). Okrem toho ďalších 100 mld. SKK by išlo na cestnú sieť a modernizáciu strojového parku SSC a NDS.
To, čo ja považujem za výhovorku je to, že vy neustále nadávate (na viacerých témach) na severné Slovensko (podobne ako feroslav) a zastávate sa juhu. Ale pozor, sme v EÚ a ide dosť aj o to ako k investorom a infraštruktúre pristupuje samospráva. Najlepšie je to v ZA. Veď to treba zhodnotiť: samospráva sa rozhodla opraviť 33% ciest, buduje letisko, zabojovalo o investíciu (+dodávatelia) za 50 mld. SKK a tak má aj diaľnicu.
Turisticky ruch tiez nie je potrebne rozoberat, u nas netvori taký prijem ako by mal…a zdaleka to nie je vina cesty…
O priemysle sa tu uz hovorilo…taky priemysel, ktory rozdavali za cs bol aj tam kde ani na okoli nemali ziadne D/RC.
Dnes je vsak zaklad infrastuktura, kedze firmy nie su ovladane UV KSS a pod. Porovnavat sa je nutne (s tymi s ktorymi sa da samozrejme). V porovnani v PL sme na tom lepsie, a ked aj nebudem porovnavat Chorvátsko a Slovinsko, tak Cesko a Madarsko su na tom lepsie ako SR.
Isteže, ja uznávam všetky druhy dopravy. Veď železničná je najekologickejšia, aj sa zasadzujem za spôsob prepravy kamiónov po železnici na popri trase R3.
Ohľadom turistického ruchu: Výrazne stúpajú zisky za posledné roky. Napriek kalamite v Tatrách, Tatry zaznamenali znovu vyššiu návštevnosť. Turistický ruch bude v budúcnosti, po r. 2010 prinášať mld. SKK do štátneho rozpočtu (akvaparky, kúpele, …). Len to nebude toľko, aby sa kvôli tomu zriaďovalo ministerstvo.
Priemysel … ja som hovoril, čo ostalo, nie čo bolo. To, čo bolo som len písal, že budete používať ako protiargument … a stalo sa.
V porovnaní s ČR sme na tom ohľadom cestnej infraštruktúry lepšie. A o Maďarsku som ja písal. Takisto aj o HR a SLO (buď v tejto alebo v inej téme, je to buď “zbedačovanie” alebo “podvyživené financovanie”).
Devil, ja som vám napísal, čo je to zaostávanie. Tiež s tým nesúhlasím, ale nedá sa to riešiť vašou povrchnou predstavou.
Devil, ČR má 2. najhustejšiu cestnú sieť v Európe, po Belgicku. Avšak zároveň ich cesty sú v katastrofálnom stave. V horšom o jeden celý stupeň ako v SR. Nestíhajú ich opravovať, napriek tomu, že len na opravy dáva ČR stabilne každý rok viac ako 10 mld. CZK, a boli aj sumy 15 mld. CZK. Napriek tomu, cesty sú stále v horšom stave a podobne majú na tom aj celý strojový park letnej a zimnej údržby.
Čo sa týka diaľnic a rýchlostných ciest v ČR, tiež ich majú v horšom stave, dokonca diaľnica Praha-Brno ani nespĺňa rôzne bezpečnostné parametre, je mimoriadne vyťažená a stará.
Ohľadom novej výstavby je na tom ČR na prvý pohľad lepšie, ale v indexácii celkovej diaľničnej siete sú na tom ešte stále horšie, napriek tomu, že už niekoľko rokov stavajú diaľnice a rýchlostné cesty rýchlejším tempom ako SR.
V poriadku, tí čo o tom rozhodujú si nenechajú poradiť, sami o tom skoro nič nevedia a potom to končí takto.
Jasne ze CR ma cesty v zlom stave, vzdy je vsa jednoduchsie opravit zlu cestu ako robit uplne novu. Navyse v poslednych rokoch ide bohuzial kvalita ciest aj u nas dole vodou…
Maju vsak ciest viac a maju prepojeny zapad s vychodom, co mi budeme mat tak o 10 rokov. A to je najpodstatnejsie.
Devil, je zaujímavé, že vy aj keď nemáte pravdu a teraz ste si to tu potvrdili, pretože zrazu po (mojom príspevku) opísaní stavu v ČR uznávate, že som mal pravdu, že ČR má cesty v horšom stave. Ale neboli by ste to vy, aby ste to “prijali” a prestali mi tu oponovať, pretože de facto klamete a znovu čakáte, že budete stredobodom pozornosti.
Na Slovensku ide kvalita ciest tiež “doluvodou” ako aj v ČR, Poľsku, … ale stále my opravujeme iným systémom, t.j. opravené cesty u nás vydržia viec ako v ČR pri tom istom zaťažení (preťažení). U nás sa zvykne položiť vrchná časť koberca alebo sa spraví špeciálny nástrek, no v ČR stále prevláda tzv. “záplatovanie”. Takže aj ohľadom opráv je to neporovnateľne lepšie. Nie je to výrazné, ide o 2-3% celej cestnej siete, čo sa rozdielu týka. Na Slovensku sa totiž opraví max. 10% ciest zo všetkých, ktoré by opravu potrebovali.
Teraz tu rozoberať, že oni majú prepojený západ s východom sa mi zdá zbytočné, ale musím na to reagovať. Je dobré, keď vie človek hiśtóriu. Keby bolo Slovensko-Česko, tak sme na tom lepšie my. Ja vám môžem oponovať následne. Majú prepojený západ s východom, ale už dávno mala stáť diaľnica Praha-Brno ako 6 prúdová v celej svojej dĺžke, mala mať kvalitnejšie pripájacie pruhy, … Takže sú na tej istej úrovni.
Caesar, dám ti 2 rady. Tou prvou je, nenechaj sa zviesť do ostrejších vyjadrení. A tou druhou, buď viac zrozumiteľnejší. Konkrétne, ja viem ako si to myslel s ČR, ale to vieš ty, ja, možno ešte 1-2. Ale pred ostatnými si v tej chvíli vyzeral “divne”. To, že by mali prestavať “X” mld. SKK a že to presahuje naše “X” je jedna vec (a ja to nespochybňujem), ale pre 90% tu diskutújucich je dôležitý fakt: SR nemá diaľničné prepojenie západ-východ a ČR ano.
Jsem rád, že se tu bavíte o dálnicích a silnicích v ČR. Chtěl jsem jako občan ČR se taky vyjádřit, ale to nemá vůbec smysl. Musím se jenom smát a to nechci vůbec obhajovat silniční síť v ČR. Nejsem stavař, takže netuším jakými rozdílnými metody se opravují silnice, to je ale asi jedno.
Dálnice Brno - Praha je v katastrofálním stavu, opravují se jednotlivé úseky, chybí tomu koncepce, to je bez debat.
Jel jem nedávno lyžovat na Slovensko, směr Ostrava - Čadca - Žilina - Martin - Ružomberok - Liptovský Mikuláš - Demanovská dolina. Jsem laik, tak mi prosím vysvětlete v čem je slovenská silnice třeba zrovna na této trase lepší než česká. Vždyť to byla hrůza, stejně jako u nás.
Ale otázka představte si, že by bylo Slovensko- Česko je luxusní? Toto je typický nacionalistický populismus. Takhle jednu dobu mluvil Slota ne?
Já nevím, přestaňte se vymlouvat na to, že jsme byly kdysi společným státem a češi vám předtím ubližovali.
Musím sa vám poďakovať, že jazdíte do Tatier aj naďalej po rozpade federácie. Ale vážne.
Rozdiel v opravách je v cene a následnej kvalite. Je jednoduchšie cestu opraviť tzv. záplatami, t.j. každú puklinu a jamu nahradí obdĺžnik či štvorec s asfaltom. Drahšie, časovo náročnejšie, ale kvalitnejšie je však odstrániť, zfrézovať vrchný koberec a položiť nový. Kvalita je potom nielen dlhšou výdržou a celistvosťou danej cesty, ale aj v komforte jazdy. Necítite, že bola cesta opravená, resp. na zaplátanej ceste je cítiť každú záplatu. Je to laicky opísané, aby to každý pochopil.
Netrúfam si odhadnúť, aká je situácia na českej strane trasy, ktorú ste opísal. Celkovo, je to “hrúza”, ja vám verím.
Diaľnica Praha-Brno by potrebovala investíciu cca. 100 mld. CZK a ročne je to do 1 mld. CZK, takže vám sa to možno zdá ako nesystematické opravovanie, ale verte tomu, že sa opravujú a modernizujú tie najhoršie úseky.
Neviem, možno sa tak vyjadroval Slota. Ale keby bolo finančné rozhodovanie na nás, tak je už tu je D1 kompletná a v ČR by bolo spojenie max. po Prahu cez Brno. Ale to je iná téma, nebol to určite žiaden útok na federáciu.
Za to mi nemusíte děkovat, jezdím do Tater každej rok na týden a poslední dva roky i na Velkou Raču, takové středisko v ČR není, proč to nepřiznat, samozřejmě jsou v tom i jiné důvody, ve špindlu bych si asi pivo za 15 kč nedal, ale to s tím nesouvisí.
Já jsem to pochopil, ale prostě jsem nepoznal rozdíl v té kvalitě. Říkalo se tu, že je na Slovensku kvalitní silniční síť. Opět jako laik, mám sježďeno skoro celé Slovensko a je to podle mě stejná bída jako u nás v ČR. Kde je ten rozdíl? Asi mi musíte říct konkrétní úseky a já se na to přijedu mrknout.
Tomu já věřím, každý léto se tam něco děje, jenom mě když jedu na služebku do Prahy tak tam potřebuji být na čas a ne abych stál v zácpě 5 hodin
No existovali tři velká města Praha, Bratislava možná Brno. Dálnice vedla z největšího do druhého přes třetí, já tomu celkem rozumím. Měli jsme po roce 1993 fakt tak moc postvených dálnic v ČR? Jábych řekl, že ne. Určitě teda víc než na Slovensku, to nepopírám.
[/quote]
V ČR je horšia cestná sieť ako na Slovensku. Môžete mať “zjazdené” celé Slovensko, keď nemáte celú ČR. Vo všeobecnosti, najhoršie cesty z V4 má Poľsko, potom ČR a potom je SR hneď s Maďarskom.
A ešte sa priamo tu vyjadrím aj k Aquilovi a k jeho postoju na feroslava.
Plne podporujem všetky kroky admina, ja by som bol ešte razantnejší, nechal by som mu len túto 1 tému a jeho príspevky, ktoré by obsahovali nevhodné slová alebo by v nich vyslovene klamal, by som buď mazal celé, aby sa naučil písať pravdu alebo by som ich upravoval (pre tie nevhodné slová).
Admin tu udržiava istú úroveň, kde aj tak nie všetci majú ten istý názor, no vedia diskutovať medzi sebou. Samozrejme, existuje demokracia, nikto predsa nie je nútený, aby sa stotožňoval s väčšinou tohto fóra a môže odísť, ak sa mu až tak moc feroslav pozdáva.
Na margo tohoto si stačí všimnúť počty príspevkov tých, ktorí tu feroslava odsudzujú za jeho príspevky a zistíte, že je to viac ako 50% všetkých príspevkov, takže tak. Nie je to moralizovanie, to sú fakty.
Môžu tu byť samozrejme aj ľudia s inými názormi (a aj tu sú), pretože inak by toto fórum neplnilo účel diskusie na 100%, ale len na 50%.
Ja to napíšem ešte jasnejšie: Cenzúra existuje všade, aj vo vyspelom svete, pretože inak by nastávala postupne anarchia, čo pre toto fórum by znamenalo zhoršenie kvality obsahu a stratu mnohých prispievateľov.
aquila, tak skus napr. spravit thread s nazvom ODPAD, kde by si hadzal prispevky, ktore chces mazat a po cca tyzdni by si ich aj mazal. toto by bolo korektne riesenie. aj vlk by bol syty aj koza ostane cela.
akurat ze by sa potom mozno ukazalo, ze najcitanejsou temou na fore by bol ten odpad
ale ano každý má nárok na svoj názor, ale prečo niekto ako feroslav si dá toľko práce pri prezentácii svojich nározov že chodí a strieda anonymizeri aby sa náhodou nezistilo kto to je ? Tak potom aká je váha tých názorov, ked sú vykrikované z “TMY” a spoza rohu ? Od pána Mesíka by som očakával že sa bude priamo hlásiť k svojim názorom a ich aj bude vedieť relevantne obhájiť.
Reaktor, ak je feroslavov príspevok ako-tak “znesiteľný a pravdivý”, tak su tu predsa necháva … je ich tu dosť na tomto fóre. Keby bol zaregistrovaný, viem presne koľko.