Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

NK bude defacto vnutromestska komunikacia. Terajsia alternativa cez Skultetyho je vysmech.
Nehovoriac, ze Drutarovsky sa vsemozne snazi o 50ku na nej a nova ‘fundovana’ primatorka sa vyjadrila, ze chce dalsi semafor na NK, lebo ona byva pod Kalvariou. Ach jaj.

aj keby sa isla robit MK3, na JZO by to nemalo ziaden vplyv, E50 je nevyhnutne riesit tak ci tak a v ziadnom pripade to nebude 8-pruh. Bude to 4-pruh (6 ak ratame aj odstavne :slight_smile: ). NK je “alternativou” voci JZO len vo velmi sirokom ponati (ptm by “alternativou” mohla byt aj 3-ka pozdlz Svinky ci cesta cez Sekcov a Svaby), kedze je to stavba MO v casti PO, kde boli a su miestne komunikacie najmenej vyhovujuce; ona je alternativou voci Masarykovej a Budovatelskej (II.etapa), resp. Okruznej a smutne slavnej 17. novembra, pripadne Vajanskeho (I. etapa). Navyse, realizaciou JZO sa krizovatka E tahov presunie na juh od mesta. Co sa tyka Stiavnika a celej R4 - podla viewtopic.php?f=35&t=20166 je zaujimava jej cena - 468,33 mil. € za celu R4 od konca SO po hranicu, teda 5km plneho profilu + 61 km polprofilu + cca 2 km obchvatu Lipnikov na I/18. BTW, kolkoze to stal polprofil storocia + Strazov - Bodno :wink: ?

pri pindani na minanie EF by som viac pindal na OP, z ktorych sa financuju rozne “skolenia” (rozumej tym hodinovy kurz + vystavenie certifikatu za 2000 € na osobu) a im podobne blbosti (napriklad nakup “programov” pre istu SOS, kde boli dodane skusobne free verzie stiahnute z netu, to vsetko za 350 tis.), ktorych je neurekom, ktorymi sa vycerpa asi tak polka z toho, co mame k dispozicii a ktore zainteresovanym aj vyhovuju, lebo sa tazsie preukazuje co sa vykonalo a kolko to mohlo stat. Kazda dopravna stavba je oproti tomu obrovskou vyhrou, pretoze ak ju neznici vis maior, tak tu jednoducho stat bude a bude sluzit isto vacsiemu poctu ludi nez preliate €, na tom sa snad zhodneme. A co sa tych pripravovanych stavieb v ramci KE kraja - rezerva z EF je na Budimir-Bidovce, obchvat KE na R2 a Sorosku + s PO krajom sa deli o prelozku I/18 Nizny Hrabovec-Petrovce, co ak sa podari zrealizovat, tak to bude zrejme najvacsia investicia do cesty I. triedy na SVK po veelmi dlhej dobe

Prepravne naklady su komplexny problem, ovplyvnuje ich dlzka trasy, plynulost dopravy, prevysenie trasy, prip. ci su nejake zastavky alebo nie. D (R) ma tu vyhodu, ze je zo vsetkeho najplynulejsia, takisto su tu minimalizovane prevysenia. Obe tieto parametre vyrazne vplyvaju na spotrebu, ktorej rozdiely su v pripade 30 t nakladiaku isto vyssie nez v pripade 1,5 t Oktavky ci Passata a spotreba najviac ovplyvnuje prepravne naklady. Takze staci odstranenie dalsich problematickych bodov a ako najvyhodnejsia trasa moze vyjst niektora uplne ina.

aternativou je v takom ponati akom sa rozhodne ze ma byt. kazdopadne pokial nabrezna nema byt alternativa tak JZO musime brat ako sucast suvislej dialnice a nie ako riesenie bodovej zavady. cize mala by splnat normalne kriteria navratnosti. a pri 13.000 ba aj 20.000 intenzite bude navratnost mizerna.

ze EF sa minaju na hluposti je smutne. rozdelenie fondov pre jednotlive oblasti je ale dane. EK mnohokrat naznacovala novym clenskym statom ze nie je mozne cele fondy naliat do betonovania a okolite krajiny to aj pochopili. hadam nechces tvrdit ze sa nedaju efektivne minut EF pre skolstvo a vyskum… zmyslanie ze je jedno co len nech sa postavi je presne to zmyslanie ktore napomaha zlodejine.

co sa tyka KE kraja, bud-bid ma najmensi vyznam. vsetky ostatne stavby su baliku ktory mnohonasobne prekracuje moznosti. takze ostava len spasonosna E50 do ciech. skoda ze CS neexistuje.

a nevyhodu ma tu ze je najdrahsia. pritom nakladiaky nemozu vyuzit hlavnu vyhodu - 130 km/h. pokial to nie su velke prevysenia na celej trase tak par kopcekov by som nepovazoval za problem, kamion na ne vybehne ked ma “nasliapnute”. su a budu aj na dialnici a to pri vsetkej snahe ich trasovat co najrovnejsie. avsak dlhsia trasa automaticky vacsia spotreba. stale sa viac oplati jazdit 100 km po akejkolvek ceste (jedine podmienka aby tam nebol zakaz pre NA) ako 300 km po dialnici.

Kritériá ktoré vedú k názoru, že 100 tisícové mesto nepotrebuje diaľničný obchvat, sú na plač alebo na smiech. Podľa nátury toho ktorého súdruha :smiley:

Ta 50tka by bola zlou spravou a klincom do rakvy plynulosti po NK, no zial ma v sebe trochu logiky, kedze tie vyjazdy a odbocenia z/na NK su dost neprehladne, podobne ako prechod, na ktory sa vychadza z poza PHS. Dufam vsak ze apson do otvorenia JZO sa zachova sucasnych 70. Uz horsie je to s dalsim semaforom, no co uz, ceni sa aspon uprimnost priznat skutocne padny dovod :smiley:

Ja len doplnim - MK5 od konca reko SM - PO po krizovatku s Bardejovskou naklady vysli na nieco cez 3 mld Skk, cize dalsich asi 100 mil. €. Ten cca 300 m “hlbeny” je tam kvoli tomu, ze alternativou by bol 25 hlboky zarez s mostom na miestnej komunikacii a rozsiahlymi prelozkami (tak by sa potrubia len docasne podopreli). Ak by boli riesene solidne tak by sice poriesili vela (minimalne MK5 Sabinovska - Bardejovska tak naozaj bola), na druhej strane by neporiesili Sebastovu, ani Kapusany nehovoriac o smere VT <=> PP

No ptm ma mizernu navatnost aj D4 - uz som tu prednedavnom pisal, ze pri oboch je pomer cena/intenzita takmer rovnaky (pouzil som 13 tis/31 tis. Druha vec je ze navratnost sa v ripade JZO da znizit - ak sa vie, ze SO sa v najblizsej dobe nerozostavia, tak vetvy MUK PO Z, ktore R4 prepajaju zo zvyskom ako aj kratucky prilahly usek R4 treba vypustit, resp. jeho realizaciu v zmluve podmienit realizaciou SO (ak by vystrelilo z motyky a SO by sa usli junckerove fondy). Totiz sa asi obaja zhodneme, ze za takych cca 50 mil. sa da co-to postavit aj inde.

Ano, EF sa daju minut efektivne aj na skolstvo a vyskum a je niekolko projektov zo SVK, ktore to aj potvrdzuju. No zial tych je ako safranu a tak sumou ako aj poctom ich popri tych “tunelovacich” skoro ani nevidno, pretoze vola kompetentnych (najma na strane samosprav) je jasna - nabalit sa. Na druhej strane, dalo sa vyrokovat pre dopravu aj trochu viac, tu by pomohlo aj keby ta suma bola apson o 100 mil. vyssia.

S tym slovom najmensi by som bol opatrny. Navyse, ostatne idu z ERDF ktory ovela menej prekracuje moznosti nez fond pre TEN-T, aj ked tam si to zrejme zlizne Tu-Hu.
[/quote]
pritom nakladiaky nemozu vyuzit hlavnu vyhodu - 130 km/h. pokial to nie su velke prevysenia na celej trase tak par kopcekov by som nepovazoval za problem, kamion na ne vybehne ked ma “nasliapnute”. su a budu aj na dialnici a to pri vsetkej snahe ich trasovat co najrovnejsie. avsak dlhsia trasa automaticky vacsia spotreba. stale sa viac oplati jazdit 100 km po akejkolvek ceste (jedine podmienka aby tam nebol zakaz pre NA) ako 300 km po dialnici.
[/quote]
130 sice nie, no takych 100 ano. Pre kamiony je D najvyhodnejsia v tom, ze je najplynulejsia - ziadne stopky, semafory ani rychlostne obmedzenia (menej ako 100 s vynimkou BA a Braniska nwm ci u nas vobec je niekde), takze sportebu kamion na D skutocne udrzi. A dlhsia trasa (v zmysle napr. 270 vs. 300 km) automaticky nemusi znamenat vyssiu spotrebu - staci na tej kratsej 1 neplynuly prejazd mestom a spalis tak isto.

vies to su take systematicke kriteria. ty urcite vies co to znamena, ci ?

a ja som prednedavnom pisal ze je to preto lebo ako PPP projekt je “naceneny” s vysokohorskou prirazkou aj ked ziadne hory tam nie su. a mimochodom skvele argumentujes ze ked sa stavia neefektivne pri BA nech sa stavia neefektivne aj pri PO…ved co ste vy horsi…

ale prekracuje, co si myslis kolko RC sa postavi z 300 mil. eur. a kolko ciest I. tr. sa postavi z rovnakej sumy ? ono to je velmi jednoduche spocitat kolko km sa postavi a vydelit 7 (7 rocne obdobie OPD). vysledok bude garantovane mizerny. bud-bid riesi smer MI-PO a nie MI-KE. a bez R2 neriesi ani traznit s-j.

preto kamiony s oblubou obchadzali a obchadzaju dialnice kde sa to len da.

To budú asi také kritériá, aké zvolil aj ten vedec, ktorý vypočítal, že vtáci nemôžu lietať :smiley: Inak povedané, ak ti z výpočtov vyjde očividná hlúposť, zamysli sa a netrvaj na nej. Alebo sa presťahuj na Obrancov, do domu tesne pri ceste, to bude mať tiež efekt :smiley:

Rovnako ako som pred nedavnom pisal ja o dovode ceny JZO a ako ma prestreleny odhad :slight_smile: tym som chcel povedat to, ze navratnost vecsiny usekov je aka je, no napriekt tomu je hy nevyhnutne stavat, pretoze sucasny stav je neudrzatelny.

Ja som predsa pisal, ze sice prekracuje, ale ovela menej ako v pripade fondov pre D1, D3 a ak sa nemylim, tak je tam suma cca 500 mil. pre R2, R5 a R6 a dalsich 200 mil. pre cesty 1. triedy.

Uz vidim ako vsetky schadzaju trebars pred TN a PP, aby sa mohli terigat cez mesto. Hej, a vlastne aj na Branisku su take kolony lebo kamiony obchadzaju tunel :smiley: Trz k veci - ano, su miesta, kde obchadzaju (napr. obchadza sa I/73 a vychodna D1 po I/15 a I/79, no ked si porovnas “kvalitu” I/73 spolu s prietahom PO a I/15 a I/79 (nehovoriac o tom, ze mozno I/15 a I/79 este stale nie su spoplatnene) tak mas vysledok.

I/15 aj I/79 už dávnejšie spoplatnené sú.

Po skončení rekonštrukcie I/15 sa premávka kamiónov veľmi rýchlo vrátila do normálu, kvôli situácii na Ukrajine pribudli ruské kamióny, ktoré musia Ukrajinu obchádzať cez Poľsko a Bielorusko. Čo je ale zaujímavé, že aj počas obchádzky sa jazdilo po trase SNM-TV-VT-Lipníky-Giraltovce-SK (niektorí si to dokonca aj napriek zákazu namierili po “Toplianskej magistrále”). Kde si som čítal, že kamióny smerujú zo Sátoraljaujhély na Zempénagárd a následne do Rumunska, a teda po diaľnici by to už nebolo naokolo bližšie.

PS: Chystá sa rekonštrukcia I/73 a teda sa dá očakávať presmerovanie nákladnej dopravy na I/15. Kopalo sa tu dosť hlboko, takže verím, že čosi tá nová cesta vydrží a nerozpadne sa po prvej zime.

kazda cesta ma teraz prestrelenu cenu. ale zastancovia tunelov su mimo. lebo vraj tunely mozu byt lacnejsie ale ze ake lacne mozu byt netunelove useky neradi priznavaju. tym chcem povedat to ze 2-3 nasobne rozdiely su vzdy ale mozu byt aj 4 nasobne pokial ide o poloprofil na rovine. tak isto beznu cestu I. tr. hoci aj nejakymi MUK na dolezitejsich krizovatkach…na kazdy problem treba najst adekvatne riesenie.

bohuzial mylis sa.

tym som myslel to ze uz od KE je moznost vyberu ci pojde severom alebo po I/50, pre BB kraj je tiez I/50 a pre NR a vacsinu TN kraja tiez I/50 a drietoma. takze vlastne lysa pod makytou je prechod na brno skor pre ZA a PO kraje a to je vsetko.

Opat skatulkujes. Ze ide o usek na rovine, este neznamena ze automaticky musi byt 4-nasobne lacnejsi nez tunelovy. Totiz nie je usek na nizine ako usek na nizine a nie je tunel ako tunel. Na nizinach ti moze tz vzniknut kopa problemov, napr. nevhodne podlozie, potreba premostenia velkych riek, potreba zohladnovania zatop, aby sa nestavalo to, co v pripade vychodnej D1 atd. Tiez netreba zabudat, ze pri tuneloch odpadaju naklady na vykup pozemkov co niekde pri Rojkove sice je zanedbatelna polozka, no v pripade velkych miest ako su BA, ZA, KE ci aj PO uz isto nie. Takze velmi vyztizna je tvoja posledna veta - je potrebne najst adekvatne riesenie, to ale neznamena, ze tym adekvatnym nemoze byt tunelove.

Nejaky link k tomu ? :wink: ak by to bolo 300 mil. na doplnkovy TEN-T+ cesty 1. triedy, akosi by to nevychadzalo

Zasa ohybas. Z KE sa do CR vecsinou jazdi po E50 a ak by existovala D1 aj R6 a z CR I49 aspon po Lipu a spravil sa obchvat Lhotska, s ktorym sa rata (ak sa este nezacal stavat), tak z KE to tz vyjde vyhodnejsie po D1+R49. Z samotnej BB sa to tz moze delit po Donovaloch (prip. cez Sturec, ktor ma na HP velmi prijatelne stupnanie, ale je klukaty) a D1. Takisto cast TN vyhcadza v prospech R49, nehovoriac o tom, ze z NR je to skor I/51 nez Drietoma. Takze gro tranzitu na Drietome je tak ci tak Vychod /Povazie a z toho by sa v pripade existencie R49+R6 vacsina premavky presunula tam.

ale v zasade ten rozdiel aky som uviedol realne je ked predrazene PPP2 malo stavebne naklady do 20 mil/km namiesto 10 mil/km tak tunelovy usek kopa problemov vznika pri tuneloch, bol vobec nejaky kde to bolo relativne lacne a bez problemov ? ale da sa to chapat aj tak ze postavme ich teraz zo 10 a nejaky bezproblemovy sa medzi nimy urcite najde…

aky link chces ? pozri sa do prislusnej temy. Cestná infraštruktúra (mimo TEN-T CORE) - 570 mil. a v minule v clanku sa pisalo o 345 mil. na cesty. tie mozu ist akurat z tych 570 mil. takze kolko ostane na RC ?

z KE kraja sa na brno jazdi vrchom ale pre NA je alternativa I/50. nic viac nic menej. pre BB to tesne vychadza v prospech I/50 a vacsina BB kraja je juznejsie takze tam je to bez debaty I/50. vacsina TN kraja (teda bez PU a PB) takisto I/50. vacsina TT a NR krajov I/51 a holic-hodonin.

Ani v zasade. Kazdy usek ma vlastne specifika, ktore ako celok ovplyvnuju vyslednu cenu. Co sa tyka PPP2 - to predrazene bolo, lebo tam bola kratka lehota vystavby. No rozhodne ani pri figelovskych cenach by to nebolo za 10 mil/km (za tolko by to nedokazali postavit ani najlacnejsi cinania), tam by sa to pohybovalo okolo 13 mil. Pri tuneloch vznika taka kopa tunelov (ak nie este mensia) ako pri netunelovych uskeoch, snad nechces povedat ze pravidelne zosuvy svahov pri ZM, ci praskajuci ficov most pod Spiskym hradom (a podobnych by sa dala vymenovat cela rada) boli mensim problemom nez pritoky vody do Polany.

Ten z ktoreho vychadzas ty. Lebo co clanok, to ina info.

Uz trojkombinacia ZA, PO a KE kraj su dostatocne zdroje intenzit ved je to cca 40% obyvatelstva a 45% rozlohy. A co sa tyka BB, ze dnes to vychadza tesne v prospech I/50, neznamena ze s otvaranim usekov medzi HP a Turanami sa to zmeni, zvlast HP-LL-DS bude velkou usporou tak casu a nervov ako aj km.

nebola kratka lehota vystavby, trvala standartne 2 roky a je jedno ci 10 alebo 50 km. a ano dalo sa to postavit za 10 mil. tak ako sa dala postavit RC pri ZH a tak ako sa dal postavit poloprofil R2 za 5-6 mil. a plny profil R4 na rovine pri KE za 5-6 mil. to co sa neda postavit je ds-tur za 7-8 mil. tam boli dumpingove ceny a teraz vidime co usek to problem. potom tunely - kolko teda z nich bolo bezproblemovych ??

ale aky clanok, web ministerstva uvadza 570 mil, pociatek uvadza 345 na cesty. opodstatnene su desiatky km najma R2 a R3 a stovky km veskerych uprav a obchvatov na c. I. tr. mas pocit ze 570 mil na toto bude stacit ?

este raz, nikto nebude dochadzat stovky km za pracou denne a kazdy si pre investiciu vyberie co najblizsie miesto. tj. PO a KE kraj nikdy nebudu tvorit take intenzity na ceskej hranici ako TT, NR, TN a ZA kraje. ty si v zivote neriesil naklady na cestu vo velkom, inac by si netvrdil ze kvoli kusku zlej cesty cez lysu chodia cez drietomu.

Lehota nebola krata??? ptm Ja-Ja I malo byt hotove asi za rok :smiley: Trz vazne - kvoli takej lehote aka bola dana, boli v plnom nasadeni vsetky slovenske, ceske a madarske dcery VINCI, kvoli nej bola tretina viaduktu pri Hostovej betonovana na pevnej skruzi, kvoli tej sitej lehote museli byt nasadene hned 2 vysuvacie sustavy na Kyneku, takisto kvoli nej bol most pri Kadani naprojektovany na menej efektivu letmu montaz… A ako sorry, ale porovnavanie PPP1 kde su cca km dlhe a 40 m vysoke estakady v kombinacii s relativne hlbokymi zarezmi s polprofilom, kde najdlhsi most je krizovatkovy a ten ma az 100 m alebo R4, ktora NA ROZDIEL OD PPP1 prechadza idylickimi podmienkami a je tam az 1 velky most aj to len kvoli nevyhodnemu krizovaniu so SRT znamena asi tolko, ze si nechces pripustit pravdu.
Co sa tyka DS-TUR - tam boli dampingove ceny pre neschopny VHS, ktory je riadeny este stale po socikovsky. No v skutocnosti to boli ceny trhove, take, za ake sa stavia v zahranici. K tym tunelom - Ake problemy boli s Braniskom (teda okrem toho, ze ho stavali diletanti a ma nefunkcne odvodnenie a toho, ze popri nom postavili este jeden tunel - do SR) ???

Tu nikto netvrdi, ze sa dochadza denne 100 km za pracou. Tu ide napriklad o zasobovanie. A k tej investicii - naklady na dopravu su len jedny z mnohych, popri energiach, pracovnej sile, danovemu zatazeniu, atd. Myslis ze Honeywell kam exportuje z PO ??? do KE ? alebo niekde do Uzhorodu ???

a co ked boli v plnom nasadeni, predsa sa staval 50 km usek naraz a investor nemoze ocakavat ze cesko a madarsko nebudu stavat dialnice aby vsetci stroje mohli ist stavat R1. expertizy boli v case schvalovania PPP 15 mld. korun, je pravda ze bez obchvatu BB kt. si tam “pichol” vazny. aj tak to bolo okolo 300 mil./km cize 10 mil eur. tak ci tak nic neodovodnovalo takmer dvojnasobnu cenu. a co sa tyka obdobia vystavby 2009-2011 to bol najvacsi upadok stavebnictva ked zurila prva vlna krizy. takato zakazka bolo to najlepsie co mohlo VINCI postretnut.

okrem toho vobec nic. horelica, sitina detto. ako hovorim, vytendrujme 10 tunelov a ked 1 bude nahodou lacnejsi tak ho mozme dookola prezentovat.

zasobovanie ti nebudu robit stovky km. preco maju automobilky gro dodavatelov do 100 km ?

Fajn citanie komentare.sme.sk/c/7679420/gemer … ebude.html

trnava.sme.sk/c/7703690/niektori … -dych.html

Ďalší zdroj, ktorý si taktiež prial zostať v anonymite, pracuje v PSA už od roku 2006. Vtedy nastúpil ako operátor s platom približne 600 eur. V roku 2007 bola 4-percentná valorizácia. Neskôr postúpil na post monitora, zvýšili mu o ďalších sto eur v hrubom. Dnes zarába približne 800 eur.

ze vykladna skrina priemyslu…

Kia Motors Slovakia
Podľa odborov sa priemerné platy robotníkov po zarátaní všetkých odmien v minulom roku pohybovali na úrovni 1 150 eur v hrubom. Na porovnanie, v roku 2013 bola priemerná mzda zamestnanca pracujúceho v slovenskej ekonomike 824 eur v hrubom.

Volkswagen Slovakia
Odbory totiž nesúhlasia so skracovaním pracovného času, keďže to by podľa predstáv vedenia znamenalo aj znižovanie miezd, ktoré boli v minulom roku na úrovni 1 540 eur v hrubom.

profesia.pravda.sk/zamestnanie/c … -percenta/

PSA Trnava
Priemernný mesačný zárobok v tomto závode je podľa Minarecha asi 1100 eur.

ekonomika.sme.sk/c/6924874/psa-s … latov.html

800 v blízkosti BA je naozaj výsmech