Rakusko - Austria

[size=150]Diaľnica A2 - Südautobahn /južná diaľnica/ [/size]

A2 vedie od Viedne cez Wechsel, popri Grazi a Klagenfurte a napája sa na taliansku diaľnicu A23. So svojou dľžkou 377,2 km je najdlhšou diaľnicou v Rakúsku.
Prvý úsek diaľnice A2 bol otvorený 26. mája 1962. Dnes je diaľnica hotová v celej svojej dĺžke. V šesťdesiatych rokoch sa úsek medzi Villachom a Pörtschachom označoval ako Wörthersee autobahn.

Zvláštnosťou, aspoň v rakúskych pomeroch, je skutočnosť, že úseky medzi Viedňou a uzlom Seebenstein, ako aj medzi Gleisdorfom a Mooskirchenom boli postavené už ako šesťpruh. Okrem viedenskej A23 a Pyrnhskej diaľnice A9 pri Grazi je to jediný takýto prípad v Rakúsku.

Na diaľnici sa nachádza druhá najvyššia estakáda v krajine, Lavant, s piliermi vo výške 165m. Na diaľnici sa nachádza spolu 20 tunelov, najdlhší Ehrentalerbergtunnel má dĺžku 3.345 m.

Medzi Viedňou a uzlom Guntramsdorf sa nachádza, okrem viedenskej A23, jediný osempruhový úsek v krajine. hoci A2 bola v niektorých úsekoch budovaná ako dvojpruh, v prechádzajúcich rokoch boli menšie chýbajúce časti doplnené o ďalšie pruhy /v tomto threade sa tiež písalo o úseku Mooskirche-Modriach, kde sa práve nachádza estakáda Lavant/.
Diaľničné exity na A2 sú tu. :slight_smile:

Diaľnice A3 a A4 predstavujú kratšie úseky, preto je im venovaný jeden príspevok.

Diaľnica A3 - Südostautobahn /juhovýchodná diaľnica/

Südost Autobahn A3 /juhovýchodná diaľnica/ vedie od A2 pri uzle Guntramsdorf k uzlu Knoten Eisenstadt s napohením na rýchlostnú cestu S31. V budúcnosti má bať predĺžená k hranočnému prechodu Klimgenbach, začiatok výstavby je plánovaný na rok 2013, ukončenie je plánované v roku 2016. Celková dĺžka diaľnice je 38 km.

Exity na A3

Diaľnica A4 - Ostautobahn /východná diaľnica/

Ostautobahn A4 alebo “východná diaľnica” je súčasťou európskeho koridoru E60 a vedie z Viedne do Nickelsdorfu.

Úsek sa začína na križovatke s A23 pri Prátri, prechádza cez Simmering, Schwechat, Vienna International Airport, Fischamend, Bruck an der Leitha, Parndorf, Weiden am See a Mönchhof k pohraničnému mestu Nickelsdorf. Diaľnica má dĺžku 66 km.

Medzi Prátrom a Schwechatom prebiehali stavebné práce s cieľom rozšírenia diaľnice na 3+3 pruhy. Otvorenie úseku prebehlo 29. mája tohto roku. Úsek z Viedne do Schwechatu bude v budúcnosti premenovaný na Flughafenautobahn t.j. letiskovú diaľnicu.

Exity na A4

Za 18 dní otvárame A6 :wink:

nie az 17teho novembra?

no ja viem o 02/11

hm ja viem o 19.11. a znami co robi v asfinagu mi hovoril, ze to mozno o tyzden presunu .. lebo maju nejaky problem s kapschom ohladne mytnych bran .. ostatne doteraz sa nezacali niektore stavat …

rozumej samotna dialnica neni problem, ale mytny system …

tak som si to teraz overil, a ze vraj ak sa nepodari dohodnut, tak je aktualne platny termin otvorenia az 28.11. ..

dialnice.info/viewtopic.php?t=8200

takze zatial je stale snaha to otvorit 19.11. kedy to po stavebnej stranke zo strany asfinagu ma byt hotove, stale su problem mytne brany…

kazdopadne stav je taky, ze uz B50 presmerovali do tunelu pod biokoridorom.. aj kruhac je uz tiez spusteny .. zabrany su temer vsade, este nejake terenne upravy chybaju… a sem tam aj znacenie .. ale makaju tam aj okolo siestej siedmej vecer …

Inac zaujimalo by ma, preco je ta dialnica tak klukata, ked je to v podstate na uplnej rovine a tiez je tam malo obci, ktorym by sa bolo treba vyhybat? Priama ciara medzi BA a W je to nieco cez 50 km a pod dialnici to bude az 70 aj vdaka takymto oblukom :unamused:

IMHO ide o snahu menej fragmentovať krajinu, diaľnicu viesť popri už existujúcich cestách a v neposlednej rade bolo treba nájsť vhodné miesto pre prekonanie rieky Leitha. Svojho času bol celý proces vyberania trasy pekne popísaný na stránkach Asfinagu, vrátane mapy variantov a dovodov prečo zvíťazil práve tento…

dialnice.info/viewtopic.php?t=8201

22 km za 5,2 miliardy SKK :open_mouth:

V čom je háčik? Lebo pri porovnaní cien za km na Slovensku sa mi to zdá nízka suma…

na maps.google.com je uz A6 aj zakreslena, ale posledny usek nasej D2 stale chyba :confused:

2 teoretik: A6 je v navigacnych systemoch uz asi od marca tohto roku, od kedy sa ma to snazi dostat na stavenisko :laughing: a D2 tam stale neni ..

2 andrej: ako pise mapman, plus sa tam nejako zohladnovali biokoridory, bonita pody, podzemna voda, biotopy a veci na ktore sa u nas pri stavani dialnic s prehladom kasle ..

este som zabudol dodat, ze na rozdiel od slovakov, rakusani rozmyslaju dopredu.. MUK kde sa napaja A6 na A4 resp mostne objekty su uz pripravene na potencionalne rozsirenie 3+3 …

Diaľnica A5 Nordautobahn /severná diaľnica/

Budúca A5 sa začína na uzle Eisenbrunn viedenského vonkajšieho okruhu S1, prechádza popri Wolkersdorfe a Poysdorfe k Drasenhofenu až k hraniciam s Českom.
Plánovanie A5 je záležitosťou niekoľkých desaťročí, plány ale boli často, podobne ako v prípade A6, často odložené ad acta. Celková dĺžka je 57,5 km. Plánované sú štyri tunely, 14 MÚK, 76 mostov, 18 podjazdov, 81 km protihlukových stien a dve odpočívadlá.

Diaľnica bude v niektorých úsekov využívať už existujúcu cestu prvej triedy B 7. Výstavba je rozdelená do troch úsekov.
Vo výstavbe sa nachádza úsek Eisenbrunn - Schrick s plánovaným dátumom ukončenia v roku 2010. V roku 2010 by mala začať výstavba ďalších dvoch úsekov až k hranici s ČR.

Severná diaľnica je prvou diaľnicou v Rakúsku, realizovanou systémom PPP. Popri výstavbe má konzorcium Bonaventura v zmluve aj “predfinancovanie” /splácať sa začne až keď sa úsek uvedie do prvádzky/, ako aj prevádzku diaľnice na nadchádzajúce tri desaťročia. Hlavnými dodávateľmi stavby sú firmy Alpine a Hochtief.

Budúce exity na A5

A6 má pre nás osobitný význam, zatiaľ sa o nej zmienim kratším príspevkom aj keď množstvo informácií je už popísaných v tomto vlákne i fóre. A v týždni, keď bude otvorená, pridám rozsiahlejší príspevok. :slight_smile:

Diaľnica A6 Nordostautobahn /severovýchodná diaľnica/

A6 predstavuje skompletizovanie dlhoočakávaného diaľničného prepojenia nielen Viedne a Bratislavy…

aquila: príprava na plánované potencionálne rozšírenie je super :slight_smile: . Som zvedavý, aké intenzity budú na A6, predpokladám, že na začiatku pod 10.000 áut/deň na celej trase to určite nepôjde…

tie intenzity nebudu male, lebo veelmi vela ludi co poznam sa na to tesi ako na spasenie … skor bude o to vacsi problem na A4… osobne predpokladam, ze najneskor do 5tich rokov budu zrejme nuteny rozsirovat postupne na 3+3 cely usek az po MUK s A6…

Ked sa otvori A6 pojde aj nakladna doprava cez hranicny prechod Jarovce?

urcite hej.. a snad sa uz na pristavnom moste daju znacky pre TIR tranzit smerom do AT a HU aby sa pakovali na dialnicnu cast einsteinovej…

Mne sa zda ze ten Tranzit cez einsteinovu je len pre nakladnu dopravu ktora ide do A a do HU sa moze ist cez dialnicu.