Takze sa potvrdila moja teoria, ze ide o nedorozumenie.
Sluzila na “zmatenie nepriatela” . E499.3056 zacal v tejto teme mierne off-topic otazkou na oznacenie vychodneho obchvatu Presova a ty sa pripojil s teoriou o variantoch. Tie, ako sme si prave vyjasnili, zrejme zatial neexistuju, existuju iba varianty pokracovania R4 smerom od Kapusian, ako aj varianty severneho obchvatu Presova.
Este spat k oznaceniu: podla informacii na www.ndsas.sk bude sucastou R4 severny, nie vychodny obchvat Presova. Suvisi to zrejme s tym, ze severny je vo vyssom stadiu pripravenosti, a teda je sanca, ze bude stat skor. Po pripadnom postaveni vychodneho obchvatu Presova by tak vznikla na R4 skratka - otazka je, ci by sa potom menilo oznacenie ciest.
Nevedko vyzera to tak ze mas pravdu a ja som ju na zaciatku nemal a tentokrat ani nie je na vine jazykova bariera - mas pravdu, opisal si to uplne presne aj s mojim nedorozumenim.
Chcem doplnit Caesara, ze trasa na Ublu je stara uz od cias CSSR, bolo aj trasovanie a varianty obchvatov, boli obce, kde bolo koli tomu zakazane stavat v urcitych oblastiach. Existuju urcite stare mapy, spred roka 89, sam som ich par videl, chcelo by to skusit stavebne skoly v Presovskom kraji a nieco naskenovat, ja som jednu tuto mapu videl na Stavebnej priemyslovke v Presove, boli tam vsetky obchvaty presova, dokonca navrhy trasovania teraz tak problematickeho obchvatu presova (dialnicneho).
Preto by snad nebolo odveci zistit, ci ma niekto pristup k tymto materialom v Presove a okoli. Bolo by zaujimave porovnat sucane navrhy trasovania a minuleho, myslim, ze vela by sa toho nezmenilo, len to niekto vydava za novsie projekty, preto mozno ma Ceasar dojem, ze su iba 8 rokov stare materialy.
To mas uplnu pravdu Adoas, ja len som chcel upozornit na fakt, ze materialy su, skoda ze k nim nie je pristup, dialnice.info by malo tu cest porovnavat stav zpred roku 89 (projektovy) a sucasne navrhy , zaujimave by bolo aj vidiet, na kolko sedi projekt so starym… ale to len ta na okraj
Ale vzhladom na dnesnu potrebu je to zbytocne - tu nie su intenzity, naviac D1 ich “stiahne” - tu treba skor kvalitnu cestu I. triedy s cestnymi obchvatmi a dobry hranicny prejazd do UA a osobne nepredpokladam, ze bude novy plan totozny - je tu vyvoj. Historia - da sa poucit na systeme ale nie na vystavbe a to je proces ktory sa meni stale.
Ja pri tej ceste I/18 medzi Presovom a Ublou mam rodny kraj… nieco to rozhodne chce, Adoas, obchvaty minimalne.uz teraz pri slabej rozvinutosti su tam slusne kolony a problemy, nariklad horsky prechod Petic. Obchvat na celej trase az po Ublu ma tusim iba Vranov nad Toplou.
Ale urcite po roku 2015 to chce RC, aspon vyhladovo po Vranov.
Ale po r. 2015 dojdu ine problemy - rozsirenie D1 BA-TT, PB-ZA. Dalej vystavba zapadnej vetvy R2 a pripadne aj celej R2, vystavba D1 KE-MI-hranice s UA, dostavba D3, R3 severna vetva a juzna vetva a rozhodnutie o strednej, … a bude sa planovat D4+R cez Male Karpaty za 2-3 mld. EUR.
Dakujem, podla toho, co si napisal, co nas caka, to vyzera,ze cely tento projekt Presov Ubla pojde " do teplych krajin" chve chve Ja len dufam, ze aspon nieco sa spravi. Mas pravdu, budu ine priority. Nechajme sa prekvapit.
RC PO-VT-HE-UA bude na plný profil tipujem okolo roku 2050 týmto tempom. Pretože bude najprv po dostavbe celej D1, potom sa postavia len obchvaty aj to na 1/2 profil a potom sa to bude celé 10 rokov spájať a dostavávať.
D1 KE-MI-UA - rok 2020-2025
Takže niekde okolo roku 2030 budú všetky obchvaty, okolo roku 2040 jednotlivé úseky a okolo r. 2050 to bude kompletné. A aj to len za predpokladu, že Ukrajina bude mať záujem.
Lebo to je to isté ako Rakúsko-SR, dnes sa stavia jedno diaľničné prepojenie a druhé je na pláne okolo r. 2020-2025.
Podla mňa je to blbosť, jedno nateraz stačí. S Rakúskom máme jedno dialničné a jedno cez cestu III. triedy. To by sa zišla nejaká kvalitná RC/I.tr. najprv 1+1 a potom 2+2.
Ešte to jedno nie je a nestačí. Dobre sa pozri čo je medzi BA a Viedňou vrátane týchto miest … veď aj Brusel dal tento priestor medzi 4 najatraktívnejšie rozvojové zóny … my diaľnicu do Rakúska máme hotovú už pár pekných rokov.
Inak prepojení je viac ako diaľnica a cesta III. triedy z našej strany. Dobre sa pozri na hranicu a uvidíš to.
Petržalka - Berg - na starej ceste I.triedy
Jarovce - Kittsee na ceste III.triedy (do 3,5t)
Jarovce - Kittsee na diaľnici (D4)
Moravský Svÿtý Ján - Hohenau na ceste III.triedy
+
kompa Záhorská Ves - Angern
+
2x železnica
+
osoby aj loďou po Dunaji )
Niečo je diaľnica, niečo cesta I. triedy, niečo cesta II. triedy a niečo sú cesty III. triedy bez ohľadu na to, či ide o pevné mosty či kompu, kde sa pevný most tiež plánuje, no cestné prepojenia to sú už dnes.